Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kompendium

  • Kiełbasa śląska

    Kiełbasa śląska to wyrób wędzony, parzony, średnio rozdrobniony na cząstki 5 - 20 mm z mięsa wieprzowego I, II i III klasy.

    Czytaj więcej
  • Definicja kiełbasy

    Kiełbasy są to przetwory mięsne w naturalnych lub sztucznych osłonkach, produkowane z rozdrobnionego mięsa wieprzowego, drobiowego lub wołowego z dodatkami.

    Czytaj więcej
  • Kiełbasa podwawelska

    Kiełbasa podwawelska to wyrób wędzony, parzony, średnio rozdrobniony wyprodukowany z mięsa wieprzowego. Wyrób w jelicie naturalnym o przekroju 30 mm.

    Czytaj więcej
  • Kiełbasa toruńska

    Kiełbasa toruńska to wyrób z mięsa wieprzowego, średnio rozdrobnionego na cząstki od 5 do 20 mm. Wyrób w jelicie naturalnym o przekroju 30 mm, wędzony, parzony.

    Czytaj więcej
  • Kiełbasa biała

    Biała kiełbasa – popularna w kuchni polskiej kiełbasa surowa lub parzona, nietrwała, średnio rozdrobniona, o specyficznym jasnym kolorze.

    Czytaj więcej
  • Kiełbasa myśliwska

    Kiełbasa myśliwska to pachnący jałowcem i czosnkiem wyrób produkowany z mięsa wieprzowego z dodatkiem wołowiny pakowany w naturalne jelita o średnicy 32 mm.

    Czytaj więcej
  • Mięso oddzielane mechanicznie (MOM)

    Mięso oddzielane mechanicznie tzw. MOM to rozdrobniona, surowa masa mięsno-tłuszczowa otrzymana z elementów zwierzęcych, przeznaczana jako składnik surowcowy do produkcji przetworów mięsnych, poddawanych dalszej obróbce cieplnej.

    Czytaj więcej
  • Frankfurterki

    Frankfurterki to krótkie, cienkie kiełbaski z wołowiny lub wieprzowiny wywodzące się z Niemiec.

    Czytaj więcej
  • Parówki

    Parówki – wędlina drobno mielona ( homogenizowana), nietrwała, pakowana w formie charakterystycznych wąskich batonów opakowanych osłonki sztuczne lub bez.

    Czytaj więcej
  • Salami

    Salami - specjał włoski i węgierski. Bardzo trwała, długo dojrzewająca kiełbasa z wyraźnie widocznymi białymi lub różowymi cętkami tłuszczu.

    Czytaj więcej

Targi i Konferencje

24 October 2013

Konferencja nowe wymagania UE dotyczące znakowania mięsa i wyrobów mięsnych

Polska; Mysłowice

2 December 2013

Jak sprzedawać więcej mięsa i wędlin – rola handlowca w branży mięsnej

Warszawa; Polska

21 - 23 September 2014

InterMeat 2014 - International Trade Fair Meat and Sausage

Düsseldorf, Niemcy

28 September 2014

Polagra Tech - Salon Technologii mięsnych

Polska, Poznań

12 - 14 November 2014

Meat China 2014

Shanghai; Chiny

Polskie marki Krakus i Berlinki made in China?

Wcześniej zgodę na transakcję wydał amerykański nadzór. Tym samym zostały spełnione wszystkie formalności do sfinalizowania największej chińskiej inwestycji w USA. Tym samym Shuanghui International Holdings przejmie największego amerykańskiego producenta wieprzowiny za 4,7 mld dol, czyli 34 dol. za akcję. Jak podano Holding zamierza wycofać akcje spółki z giełdy, dzięki czemu nie będą musieli składać corocznych szczegółowych raportów o sytuacji finansowej spółki.

Z opublikowanych już raportów wiadomo, że przychody Smithfield sięgają 13 mld dol. rocznie. Firma posiada swoje spółki w Polsce, Wielkiej Brytanii czy Rumunii. Oprócz tego posiada 37 proc. akcji w Campofrio Food Group - koncernie mięsnym, który działa w niemal wszystkich krajach Europy Zachodniej.

Kontrowersje wokół transakcji

W komunikacie prasowym prezes grupy Smithfield - Larry Pope napisał, iż w ten sposób zostaną uwolnione nowe możliwości rozwoju w dużym i szybko rozwijającym się rynku wieprzowiny w Chinach. Komentarze z rynku są różne. Jednakże pojawiają się głosy iż transakcja ta to koniec pewnej epoki - oto ich rodzima amerykańska firma, producent bekonu, szynki czy parówek do hot-dogów, trafi w chińskie ręce.

Obrońcy Smithfield wskazywali, że firma posiada ogromne połacie ziemi w bliskim sąsiedztwie amerykańskich obiektów wojskowych. Ich zdaniem, gdy firma będzie chińska, wpłynie to negatywnie na bezpieczeństwo narodowe. Jednak nadzór nie dopatrzył się przeszkód, które mogłyby zablokować transakcję

Dlaczego Chiny przejmują największego producenta wieprzowiny na świecie?

Analitycy rynku wskazują, iż może to oznaczać, że Chiny, szukając zagranicznych producentów, chcą zmienić swoją dotychczasową politykę zaopatrzenia rynku wewnętrznego. Nie chcą ograniczać się jedynie do importu wieprzowiny, ale chcą kontrolować jej produkcję za granicą.

Chińczycy tradycyjne używają wieprzowinę i spożywają jej bardzo dużo. Obecnie połowa światowej produkcji pochodzi właśnie z Chin. A import w stosunku do ogromnego rynku wewnętrznego jest wciąż niewielki.

Narodowe polskie marki Krakus i Berlinki : made in China?

Smithfield Foods kontroluje grupę Animex od kwietniu 1999 roku. Animex - to największy polski producent mięsa, właściciel takich marek jak Krakus czy Morliny. Firma zatrudnia 7,4 tys. ludzi. W ubiegłym roku wielkość sprzedaży osiągnęła równowartość 1,2 mld dol.

Animex na swojej stronie internetowej pisze, że jako lider na rynku skupu żywca czuje się odpowiedzialny za przyszłość polskiego rolnictwa, a w szczególności polskiej branży mięsnej.

źródło: materiały prasowe

Aktualności

Gold kabanosy Francuskie - laureatem Hit Handlu 2013

Firma Sokołów S.A. produkująca GOLD KABANOSY FRANCUSKIE zwyciężyła w 12 edycji konkursu Hit Handlu za największą sprzedaż w kategorii Kabanosy. 

Producent: Sokołow S.A.

Czytaj więcej

"Zdrowy Wybór" - wędliny wzbogacone zdrowotnymi właściwościami owsa.

Zakłady Mięsne Wadowice wprowadziły na rynek linię produktów "Zdrowy Wybór". Produkt powstał w wyniku współpracy Zakładów Mięsnych Wadowice z Wydziałem Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Czytaj więcej

WHO nawołuje do obniżenia ilości soli w produktach mięsnych

Produkty przetworzone z mięsa są drugą co do wielkości kategorią dostarczającą największej ilości soli do naszej diety. Jak wskazują badania, wielu producentów nie do końca rozumie jak dostosować rekomendacje WHO do swojej strategii rozwoju portfolio. 

Czytaj więcej

Drobimex - nowa ofera bezglutenowa

Firma Drobimex dołączyła do grona firm oferujących bezpieczne produkty bezglutenowe z licencją na używanie znaku przekreślonego kłosa. 

Czytaj więcej
[Regulamin][Kontakt]