Kiełbasa wieprzowa z wołowiną, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona.
Producent: Sokołów S.A.
Kiełbasa śląska
Kiełbasa śląska to wyrób wędzony, parzony, średnio rozdrobniony na cząstki 5 - 20 mm z mięsa wieprzowego I, II i III klasy.
Czytaj więcejDefinicja kiełbasy
Kiełbasy są to przetwory mięsne w naturalnych lub sztucznych osłonkach, produkowane z rozdrobnionego mięsa wieprzowego, drobiowego lub wołowego z dodatkami.
Czytaj więcejKiełbasa podwawelska
Kiełbasa podwawelska to wyrób wędzony, parzony, średnio rozdrobniony wyprodukowany z mięsa wieprzowego. Wyrób w jelicie naturalnym o przekroju 30 mm.
Czytaj więcejKiełbasa toruńska
Kiełbasa toruńska to wyrób z mięsa wieprzowego, średnio rozdrobnionego na cząstki od 5 do 20 mm. Wyrób w jelicie naturalnym o przekroju 30 mm, wędzony, parzony.
Czytaj więcejKiełbasa biała
Biała kiełbasa – popularna w kuchni polskiej kiełbasa surowa lub parzona, nietrwała, średnio rozdrobniona, o specyficznym jasnym kolorze.
Czytaj więcejKiełbasa myśliwska
Kiełbasa myśliwska to pachnący jałowcem i czosnkiem wyrób produkowany z mięsa wieprzowego z dodatkiem wołowiny pakowany w naturalne jelita o średnicy 32 mm.
Czytaj więcejMięso oddzielane mechanicznie (MOM)
Mięso oddzielane mechanicznie tzw. MOM to rozdrobniona, surowa masa mięsno-tłuszczowa otrzymana z elementów zwierzęcych, przeznaczana jako składnik surowcowy do produkcji przetworów mięsnych, poddawanych dalszej obróbce cieplnej.
Czytaj więcejFrankfurterki
Frankfurterki to krótkie, cienkie kiełbaski z wołowiny lub wieprzowiny wywodzące się z Niemiec.
Czytaj więcejParówki
Parówki – wędlina drobno mielona ( homogenizowana), nietrwała, pakowana w formie charakterystycznych wąskich batonów opakowanych osłonki sztuczne lub bez.
Czytaj więcejSalami
Salami - specjał włoski i węgierski. Bardzo trwała, długo dojrzewająca kiełbasa z wyraźnie widocznymi białymi lub różowymi cętkami tłuszczu.
Czytaj więcejKonferencja nowe wymagania UE dotyczące znakowania mięsa i wyrobów mięsnych
Polska; Mysłowice
Jak sprzedawać więcej mięsa i wędlin – rola handlowca w branży mięsnej
Warszawa; Polska
Serwis FOODexpert.pl/Wędliny jest częścią portalu www.foodexpert.pl.
Celem portalu jest prezentacja informacji żywieniowych dotyczących segmentu wędlin sprzedawanych na terenie całej Polski.
W związku ze zwiększającą się świadomością konsumentów na temat wartości odżywczej żywności oraz wpływu odżywiania na zdrowie, intencją serwisu jest spełnienie zapotrzebowania na niezależne informacje na ten temat.
Produktowa baza danych dostarcza informacji na temat głównych produktów na rynku polskim w kategorii wędliny oraz zawiera takie informacje jak procentowa zawartość mięsa, tłuszczu i mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM).
O twórcach portalu:
Redaktor Naczelna
Joanna Górska
Wykształcenie: Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka - SGGW w Warszawie. Ukończyła podyplomowe studia MBA - Zarządzanie i Marketing - w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej.
Kariera zawodowa: Doświadczony manager z wielu projektów marketingowych z zakresu rynku dóbr szybkozbywalnych oraz PR. Dziennikarka, analityk rynku FMCG, autorka publikacji prasowych o tematyce: marketing mix, zarządzanie kategoriami, marketing produktowy, innowacje rynkowe, analizy rynkowe w kraju i zagranicą. Propagatorka zdrowego stylu życia oraz racjonalnego żywienia. Autorka Bloga: Okiem FoodExperta
Prywatnie: Pasjonatka podróży, fotografii, biografii znanych ludzi oraz kultury japońskiej. Uwielbia spacery, jazdę na rowerze oraz pływanie.
Tarczyński - Kiełbasa delikatesowa
Kiełbasa wieprzowo-drobiowa, srednio rozdrobniona, wędzona, parzona.
Producent: Tarczyński S.A.
Morliny - Kiełbasa biała parzona
Kiełbasa wieprzowa, średnio rozdrobniona, parzona.
Producent: Animex Foods S.A.
Olewnik Targo - Kiełbasa toruńska
Kiełbasa wieprzowo-drobiowa, wędzona, parzona.
Producent: Grupa Olewnik
Morliny - Kiełbasa makowiecka
Kiełbasa wieprzowa, średnio rozdrobniona, wysokowydajna, wędzona, parzona.
Producent: Animex Foods S.A.
Sokołow Grill Special Line - Kiełbasa piknikowa
Kiełbasa grillowa wieprzowa z wołowiną, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona. Produkt charakteryzuje złocisto - brązowy kolor wędzenia. Kiełbasa nabiera soczystości oraz delikatnego smaku i aromatu po opieczeniu na grillu.
Producent: Sokołów S.A.
Henryk Kania - Kiełbasa śląska
Kiełbasa wieprzowo-drobiowa, wędzona, parzona.
Producent: ZM Henryk Kania S.A.
Gold kabanosy Francuskie - laureatem Hit Handlu 2013
Firma Sokołów S.A. produkująca GOLD KABANOSY FRANCUSKIE zwyciężyła w 12 edycji konkursu Hit Handlu za największą sprzedaż w kategorii Kabanosy.
Producent: Sokołow S.A.
Czytaj więcej"Zdrowy Wybór" - wędliny wzbogacone zdrowotnymi właściwościami owsa.
Zakłady Mięsne Wadowice wprowadziły na rynek linię produktów "Zdrowy Wybór". Produkt powstał w wyniku współpracy Zakładów Mięsnych Wadowice z Wydziałem Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Czytaj więcejWHO nawołuje do obniżenia ilości soli w produktach mięsnych
Produkty przetworzone z mięsa są drugą co do wielkości kategorią dostarczającą największej ilości soli do naszej diety. Jak wskazują badania, wielu producentów nie do końca rozumie jak dostosować rekomendacje WHO do swojej strategii rozwoju portfolio.
Czytaj więcejDrobimex - nowa ofera bezglutenowa
Firma Drobimex dołączyła do grona firm oferujących bezpieczne produkty bezglutenowe z licencją na używanie znaku przekreślonego kłosa.
Czytaj więcej