Kiełbasa wieprzowa z wołowiną, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona.
Producent: Sokołów S.A.
Kiełbasa śląska
Kiełbasa śląska to wyrób wędzony, parzony, średnio rozdrobniony na cząstki 5 - 20 mm z mięsa wieprzowego I, II i III klasy.
Czytaj więcejDefinicja kiełbasy
Kiełbasy są to przetwory mięsne w naturalnych lub sztucznych osłonkach, produkowane z rozdrobnionego mięsa wieprzowego, drobiowego lub wołowego z dodatkami.
Czytaj więcejKiełbasa podwawelska
Kiełbasa podwawelska to wyrób wędzony, parzony, średnio rozdrobniony wyprodukowany z mięsa wieprzowego. Wyrób w jelicie naturalnym o przekroju 30 mm.
Czytaj więcejKiełbasa toruńska
Kiełbasa toruńska to wyrób z mięsa wieprzowego, średnio rozdrobnionego na cząstki od 5 do 20 mm. Wyrób w jelicie naturalnym o przekroju 30 mm, wędzony, parzony.
Czytaj więcejKiełbasa biała
Biała kiełbasa – popularna w kuchni polskiej kiełbasa surowa lub parzona, nietrwała, średnio rozdrobniona, o specyficznym jasnym kolorze.
Czytaj więcejKiełbasa myśliwska
Kiełbasa myśliwska to pachnący jałowcem i czosnkiem wyrób produkowany z mięsa wieprzowego z dodatkiem wołowiny pakowany w naturalne jelita o średnicy 32 mm.
Czytaj więcejMięso oddzielane mechanicznie (MOM)
Mięso oddzielane mechanicznie tzw. MOM to rozdrobniona, surowa masa mięsno-tłuszczowa otrzymana z elementów zwierzęcych, przeznaczana jako składnik surowcowy do produkcji przetworów mięsnych, poddawanych dalszej obróbce cieplnej.
Czytaj więcejFrankfurterki
Frankfurterki to krótkie, cienkie kiełbaski z wołowiny lub wieprzowiny wywodzące się z Niemiec.
Czytaj więcejParówki
Parówki – wędlina drobno mielona ( homogenizowana), nietrwała, pakowana w formie charakterystycznych wąskich batonów opakowanych osłonki sztuczne lub bez.
Czytaj więcejSalami
Salami - specjał włoski i węgierski. Bardzo trwała, długo dojrzewająca kiełbasa z wyraźnie widocznymi białymi lub różowymi cętkami tłuszczu.
Czytaj więcejKonferencja nowe wymagania UE dotyczące znakowania mięsa i wyrobów mięsnych
Polska; Mysłowice
Jak sprzedawać więcej mięsa i wędlin – rola handlowca w branży mięsnej
Warszawa; Polska
2013-08-10
Sporządzanie białej kiełbasy w Wielkopolsce ma tradycję sięgającą XVII wieku, a jej recepturę odnotowano w książce kucharskiej Marii Śleżańskiej z 1904 roku.
Biała kiełbasa w kuchni polskiej to kiełbasa surowa lub parzona, nietrwała, średnio rozdrobniona, o specyficznym jasnym kolorze, z mięsa wieprzowego, czasem z dodatkiem mięsa wołowego, w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym. Głównymi przyprawani smakowymi jest czosnek i majeranek.
Przed podaniem produkt należy sparzyć, upiec lub wygrilować.
Kiełbasa popularna w kuchni niemieckiej Weißwurst – kiełbasa parzona o specyficznym białym kolorze, nietrwała, silnie rozdrobniona, z mięsa cielęcego z dodatkiem słoniny, w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym.
Tradycyjny sposób spożycia:
Polska biała kiełbasa przeznaczona jest do dalszej (krótkiej) obróbki cieplnej tuż przed spożyciem, najczęściej do gotowania lub pieczenia. Polską białą kiełbasę można jeść razem z osłonką. Jako samodzielne danie jest spożywana najczęściej na gorąco z chrzanem, musztardą, żurawinami lub ketchupem.
W tradycyjnej kuchni polskiej podawana jest podczas Świąt Wielkanocnych do m.in. żuru lub białego barszczu.
Biała kiełbasa wchodzi w skład receptury dania kuchni staropolskiej „kiełbasa po polsku”, znanego też regionalnie pod nazwą wereszczaka. Danie jest gotowane na piwie z wodą, kiełbasa krojona jest w plastry, a potem krótko duszona w gęstym sosie cebulowym.
Kiełbasa biała jako produkt tradycyjny
Biała kiełbasa została zarejestrowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako produkt tradycyjny w czterech województwach:
- kiełbasa biała parzona wielkopolska (czysto wieprzowa; woj. wielkopolskie)
- kiełbasa biała surowa (wieprzowo-wołowa; woj. pomorskie)
- kiełbasa biała parzona z Wąchocka (wieprzowo-wołowa; woj. świętokrzyskie)
- kiełbasa biała w słoiku (zasadniczo odmienna, woj. kujawsko-pomorskie)
Morliny - Kiełbasa makowiecka
Kiełbasa wieprzowa, średnio rozdrobniona, wysokowydajna, wędzona, parzona.
Producent: Animex Foods S.A.
Morliny - Kiełbasa biała parzona
Kiełbasa wieprzowa, średnio rozdrobniona, parzona.
Producent: Animex Foods S.A.
Tarczyński - Kiełbasa delikatesowa
Kiełbasa wieprzowo-drobiowa, srednio rozdrobniona, wędzona, parzona.
Producent: Tarczyński S.A.
Sokołow Grill Special Line - Kiełbasa piknikowa
Kiełbasa grillowa wieprzowa z wołowiną, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona. Produkt charakteryzuje złocisto - brązowy kolor wędzenia. Kiełbasa nabiera soczystości oraz delikatnego smaku i aromatu po opieczeniu na grillu.
Producent: Sokołów S.A.
Olewnik Targo - Kiełbasa toruńska
Kiełbasa wieprzowo-drobiowa, wędzona, parzona.
Producent: Grupa Olewnik
Henryk Kania - Kiełbasa śląska
Kiełbasa wieprzowo-drobiowa, wędzona, parzona.
Producent: ZM Henryk Kania S.A.
Gold kabanosy Francuskie - laureatem Hit Handlu 2013
Firma Sokołów S.A. produkująca GOLD KABANOSY FRANCUSKIE zwyciężyła w 12 edycji konkursu Hit Handlu za największą sprzedaż w kategorii Kabanosy.
Producent: Sokołow S.A.
Czytaj więcej"Zdrowy Wybór" - wędliny wzbogacone zdrowotnymi właściwościami owsa.
Zakłady Mięsne Wadowice wprowadziły na rynek linię produktów "Zdrowy Wybór". Produkt powstał w wyniku współpracy Zakładów Mięsnych Wadowice z Wydziałem Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Czytaj więcejWHO nawołuje do obniżenia ilości soli w produktach mięsnych
Produkty przetworzone z mięsa są drugą co do wielkości kategorią dostarczającą największej ilości soli do naszej diety. Jak wskazują badania, wielu producentów nie do końca rozumie jak dostosować rekomendacje WHO do swojej strategii rozwoju portfolio.
Czytaj więcejDrobimex - nowa ofera bezglutenowa
Firma Drobimex dołączyła do grona firm oferujących bezpieczne produkty bezglutenowe z licencją na używanie znaku przekreślonego kłosa.
Czytaj więcej