Kiełbasa wieprzowa z wołowiną, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona.
Producent: Sokołów S.A.
Kiełbasa śląska
Kiełbasa śląska to wyrób wędzony, parzony, średnio rozdrobniony na cząstki 5 - 20 mm z mięsa wieprzowego I, II i III klasy.
Czytaj więcejDefinicja kiełbasy
Kiełbasy są to przetwory mięsne w naturalnych lub sztucznych osłonkach, produkowane z rozdrobnionego mięsa wieprzowego, drobiowego lub wołowego z dodatkami.
Czytaj więcejKiełbasa podwawelska
Kiełbasa podwawelska to wyrób wędzony, parzony, średnio rozdrobniony wyprodukowany z mięsa wieprzowego. Wyrób w jelicie naturalnym o przekroju 30 mm.
Czytaj więcejKiełbasa toruńska
Kiełbasa toruńska to wyrób z mięsa wieprzowego, średnio rozdrobnionego na cząstki od 5 do 20 mm. Wyrób w jelicie naturalnym o przekroju 30 mm, wędzony, parzony.
Czytaj więcejKiełbasa biała
Biała kiełbasa – popularna w kuchni polskiej kiełbasa surowa lub parzona, nietrwała, średnio rozdrobniona, o specyficznym jasnym kolorze.
Czytaj więcejKiełbasa myśliwska
Kiełbasa myśliwska to pachnący jałowcem i czosnkiem wyrób produkowany z mięsa wieprzowego z dodatkiem wołowiny pakowany w naturalne jelita o średnicy 32 mm.
Czytaj więcejMięso oddzielane mechanicznie (MOM)
Mięso oddzielane mechanicznie tzw. MOM to rozdrobniona, surowa masa mięsno-tłuszczowa otrzymana z elementów zwierzęcych, przeznaczana jako składnik surowcowy do produkcji przetworów mięsnych, poddawanych dalszej obróbce cieplnej.
Czytaj więcejFrankfurterki
Frankfurterki to krótkie, cienkie kiełbaski z wołowiny lub wieprzowiny wywodzące się z Niemiec.
Czytaj więcejParówki
Parówki – wędlina drobno mielona ( homogenizowana), nietrwała, pakowana w formie charakterystycznych wąskich batonów opakowanych osłonki sztuczne lub bez.
Czytaj więcejSalami
Salami - specjał włoski i węgierski. Bardzo trwała, długo dojrzewająca kiełbasa z wyraźnie widocznymi białymi lub różowymi cętkami tłuszczu.
Czytaj więcejKonferencja nowe wymagania UE dotyczące znakowania mięsa i wyrobów mięsnych
Polska; Mysłowice
Jak sprzedawać więcej mięsa i wędlin – rola handlowca w branży mięsnej
Warszawa; Polska
2013-08-10
Kiełbasy to przetwory mięsne w osłonkach naturalnych lub sztucznych. Wyprodukowane z rozdrobnionego mięsa wieprzowego bądź z dodatkiem mięsa wołowego peklowanego, niepeklowanego lub drobiowego.
Są to wyroby solone przyprawione z wykorzystaniem lub nie dodatków uzupełniających.
Wyróżnia się kiełbasy: wędzone, niewędzone, surowe, dojrzewające, parzone i pieczone.
Pochodzenie nazwy „kiełbasa”
Kiełbasa jest wyrazem ogólnosłowiańskim, pochodzacym od prasłowiańskiego słowa: "klbasa". Uważa się, iż może także pochodzić od prasłowiańskiego słowa "klbъ" - coś kłębiastego, wypukłego. Nie można wykluczyć zapożyczenia, por. tureckie külbastí - pieczeń z rusztu. najbardziej popularne tradycyjne nazwy kiełbas polskich to: śląska, podwawelska, myśliwska, krakowska, podhalańska i inne.
Historia kiełbasy
Od XIV wieku Polska słynęła z produkcji kiełbas, głównie dzięki popularnym rozpropagowanych przez dwór królewski polowaniach w dziewiczych pełnych dziczyzny lasach Rzeczypospolitej. W polowaniach popularnych w Polsce od XII wieku uczestniczyli członkowie rodziny królewskiej, magnaci i szlachta oraz dostojnicy kościoła z całego kraju.
Polowania najczęściej odbywały się jesienią i zimą. Surowe mięsa dostarczano do dworów, gdzie następnie mięso tak przetwarzano, by móc produkować kiełbasy przez cały rok. Według słów zawartych w księgach Jana Długosza pt. Annales seu cronici incliti regni Poloniae - mięso często przechowywane było w tłuszczu, a następnie wędzone.
W czasach saskich dobry, szlachecki kucharz powinien był umieć przyrządzać kiełbasę na 12 sposobów, a pański na 24. Na dworze Augusta III był sławny kuchmistrz Wereszczak, od którego nazwany został jego sposób podawania kiełbasy. Kiełbasa „na wereszczaku” dawana, była pokrajana w talarki i podlana ostrym sosem, a jadano ją łyżką. Stąd powstało przysłowie: „Za króla Sasa, łyżką kiełbasa.”
Od czego zależy smak kiełbasy
Smak kiełbasy zależy nie tylko od rodzaju mięsa, z którego została wykonana, ale w równie znacznym stopniu od proporcji domieszek oraz sposobu konserwacji.
Podział kiełbas według trwałości
- kiełbasy trwałe, zawierające około 36% wody (krakowska, sucha, salami),
- kiełbasy półtrwałe, zawierające 36-56% wody (kabanosy, żywiecka)
- kiełbasy nietrwałe zawierające do 72% wody (biała kiełbasa, zwyczajna, serdelowa).
Tarczyński - Kiełbasa delikatesowa
Kiełbasa wieprzowo-drobiowa, srednio rozdrobniona, wędzona, parzona.
Producent: Tarczyński S.A.
Morliny - Kiełbasa makowiecka
Kiełbasa wieprzowa, średnio rozdrobniona, wysokowydajna, wędzona, parzona.
Producent: Animex Foods S.A.
Morliny - Kiełbasa biała parzona
Kiełbasa wieprzowa, średnio rozdrobniona, parzona.
Producent: Animex Foods S.A.
Sokołow Grill Special Line - Kiełbasa piknikowa
Kiełbasa grillowa wieprzowa z wołowiną, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona. Produkt charakteryzuje złocisto - brązowy kolor wędzenia. Kiełbasa nabiera soczystości oraz delikatnego smaku i aromatu po opieczeniu na grillu.
Producent: Sokołów S.A.
Henryk Kania - Kiełbasa śląska
Kiełbasa wieprzowo-drobiowa, wędzona, parzona.
Producent: ZM Henryk Kania S.A.
Olewnik Targo - Kiełbasa toruńska
Kiełbasa wieprzowo-drobiowa, wędzona, parzona.
Producent: Grupa Olewnik
Gold kabanosy Francuskie - laureatem Hit Handlu 2013
Firma Sokołów S.A. produkująca GOLD KABANOSY FRANCUSKIE zwyciężyła w 12 edycji konkursu Hit Handlu za największą sprzedaż w kategorii Kabanosy.
Producent: Sokołow S.A.
Czytaj więcej"Zdrowy Wybór" - wędliny wzbogacone zdrowotnymi właściwościami owsa.
Zakłady Mięsne Wadowice wprowadziły na rynek linię produktów "Zdrowy Wybór". Produkt powstał w wyniku współpracy Zakładów Mięsnych Wadowice z Wydziałem Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Czytaj więcejWHO nawołuje do obniżenia ilości soli w produktach mięsnych
Produkty przetworzone z mięsa są drugą co do wielkości kategorią dostarczającą największej ilości soli do naszej diety. Jak wskazują badania, wielu producentów nie do końca rozumie jak dostosować rekomendacje WHO do swojej strategii rozwoju portfolio.
Czytaj więcejDrobimex - nowa ofera bezglutenowa
Firma Drobimex dołączyła do grona firm oferujących bezpieczne produkty bezglutenowe z licencją na używanie znaku przekreślonego kłosa.
Czytaj więcej