Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kompendium

  • Kiełbasa śląska

    Kiełbasa śląska to wyrób wędzony, parzony, średnio rozdrobniony na cząstki 5 - 20 mm z mięsa wieprzowego I, II i III klasy.

    Czytaj więcej
  • Definicja kiełbasy

    Kiełbasy są to przetwory mięsne w naturalnych lub sztucznych osłonkach, produkowane z rozdrobnionego mięsa wieprzowego, drobiowego lub wołowego z dodatkami.

    Czytaj więcej
  • Kiełbasa podwawelska

    Kiełbasa podwawelska to wyrób wędzony, parzony, średnio rozdrobniony wyprodukowany z mięsa wieprzowego. Wyrób w jelicie naturalnym o przekroju 30 mm.

    Czytaj więcej
  • Kiełbasa toruńska

    Kiełbasa toruńska to wyrób z mięsa wieprzowego, średnio rozdrobnionego na cząstki od 5 do 20 mm. Wyrób w jelicie naturalnym o przekroju 30 mm, wędzony, parzony.

    Czytaj więcej
  • Kiełbasa biała

    Biała kiełbasa – popularna w kuchni polskiej kiełbasa surowa lub parzona, nietrwała, średnio rozdrobniona, o specyficznym jasnym kolorze.

    Czytaj więcej
  • Kiełbasa myśliwska

    Kiełbasa myśliwska to pachnący jałowcem i czosnkiem wyrób produkowany z mięsa wieprzowego z dodatkiem wołowiny pakowany w naturalne jelita o średnicy 32 mm.

    Czytaj więcej
  • Mięso oddzielane mechanicznie (MOM)

    Mięso oddzielane mechanicznie tzw. MOM to rozdrobniona, surowa masa mięsno-tłuszczowa otrzymana z elementów zwierzęcych, przeznaczana jako składnik surowcowy do produkcji przetworów mięsnych, poddawanych dalszej obróbce cieplnej.

    Czytaj więcej
  • Frankfurterki

    Frankfurterki to krótkie, cienkie kiełbaski z wołowiny lub wieprzowiny wywodzące się z Niemiec.

    Czytaj więcej
  • Parówki

    Parówki – wędlina drobno mielona ( homogenizowana), nietrwała, pakowana w formie charakterystycznych wąskich batonów opakowanych osłonki sztuczne lub bez.

    Czytaj więcej
  • Salami

    Salami - specjał włoski i węgierski. Bardzo trwała, długo dojrzewająca kiełbasa z wyraźnie widocznymi białymi lub różowymi cętkami tłuszczu.

    Czytaj więcej

Targi i Konferencje

24 October 2013

Konferencja nowe wymagania UE dotyczące znakowania mięsa i wyrobów mięsnych

Polska; Mysłowice

2 December 2013

Jak sprzedawać więcej mięsa i wędlin – rola handlowca w branży mięsnej

Warszawa; Polska

21 - 23 September 2014

InterMeat 2014 - International Trade Fair Meat and Sausage

Düsseldorf, Niemcy

28 September 2014

Polagra Tech - Salon Technologii mięsnych

Polska, Poznań

12 - 14 November 2014

Meat China 2014

Shanghai; Chiny

Definicja kiełbasy

2013-08-10

Kiełbasy to przetwory mięsne w osłonkach naturalnych lub sztucznych. Wyprodukowane z rozdrobnionego mięsa wieprzowego bądź z dodatkiem mięsa wołowego peklowanego, niepeklowanego lub drobiowego. 

Są to wyroby solone przyprawione z wykorzystaniem lub nie dodatków uzupełniających.                                                                                       

Wyróżnia się kiełbasy:  wędzone, niewędzone, surowe, dojrzewające, parzone i pieczone.

Pochodzenie nazwy kiełbasa

Kiełbasa jest wyrazem ogólnosłowiańskim, pochodzacym od prasłowiańskiego słowa: "klbasa". Uważa się, iż może także pochodzić od prasłowiańskiego słowa "klbъ" - coś kłębiastego, wypukłego. Nie można wykluczyć zapożyczenia, por. tureckie külbastí - pieczeń z rusztu. najbardziej popularne tradycyjne nazwy kiełbas polskich to: śląska, podwawelska, myśliwska, krakowska, podhalańska i inne.

Historia kiełbasy

Od XIV wieku Polska słynęła z produkcji kiełbas, głównie dzięki popularnym rozpropagowanych przez dwór królewski polowaniach w dziewiczych pełnych dziczyzny lasach Rzeczypospolitej. W polowaniach popularnych w Polsce od XII wieku uczestniczyli członkowie rodziny królewskiej, magnaci i szlachta oraz dostojnicy kościoła z całego kraju.

Polowania najczęściej odbywały się jesienią i zimą. Surowe mięsa dostarczano do dworów, gdzie następnie mięso tak przetwarzano, by móc produkować kiełbasy przez cały rok. Według słów  zawartych w księgach Jana Długosza pt. Annales seu cronici incliti regni Poloniae - mięso często przechowywane było w tłuszczu, a następnie wędzone.

W czasach saskich dobry, szlachecki kucharz powinien był umieć przyrządzać kiełbasę na 12 sposobów, a pański na 24. Na dworze Augusta III był sławny kuchmistrz Wereszczak, od którego nazwany został jego sposób podawania kiełbasy. Kiełbasa „na wereszczaku” dawana, była pokrajana w talarki i podlana ostrym sosem, a jadano ją łyżką. Stąd powstało przysłowie: „Za króla Sasa, łyżką kiełbasa.”

Od czego zależy smak kiełbasy

Smak kiełbasy zależy nie tylko od rodzaju mięsa, z którego została wykonana, ale w równie znacznym stopniu od proporcji domieszek oraz sposobu konserwacji.

Podział kiełbas według trwałości

- kiełbasy trwałe, zawierające około 36% wody (krakowska, sucha, salami),

- kiełbasy półtrwałe, zawierające 36-56% wody (kabanosy, żywiecka)

- kiełbasy nietrwałe zawierające do 72% wody (biała kiełbasa, zwyczajna, serdelowa).

Aktualności

Gold kabanosy Francuskie - laureatem Hit Handlu 2013

Firma Sokołów S.A. produkująca GOLD KABANOSY FRANCUSKIE zwyciężyła w 12 edycji konkursu Hit Handlu za największą sprzedaż w kategorii Kabanosy. 

Producent: Sokołow S.A.

Czytaj więcej

"Zdrowy Wybór" - wędliny wzbogacone zdrowotnymi właściwościami owsa.

Zakłady Mięsne Wadowice wprowadziły na rynek linię produktów "Zdrowy Wybór". Produkt powstał w wyniku współpracy Zakładów Mięsnych Wadowice z Wydziałem Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Czytaj więcej

WHO nawołuje do obniżenia ilości soli w produktach mięsnych

Produkty przetworzone z mięsa są drugą co do wielkości kategorią dostarczającą największej ilości soli do naszej diety. Jak wskazują badania, wielu producentów nie do końca rozumie jak dostosować rekomendacje WHO do swojej strategii rozwoju portfolio. 

Czytaj więcej

Drobimex - nowa ofera bezglutenowa

Firma Drobimex dołączyła do grona firm oferujących bezpieczne produkty bezglutenowe z licencją na używanie znaku przekreślonego kłosa. 

Czytaj więcej
[Regulamin][Kontakt]