Kiełbasa wieprzowa z wołowiną, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona.
Producent: Sokołów S.A.
Kiełbasa śląska
Kiełbasa śląska to wyrób wędzony, parzony, średnio rozdrobniony na cząstki 5 - 20 mm z mięsa wieprzowego I, II i III klasy.
Czytaj więcejDefinicja kiełbasy
Kiełbasy są to przetwory mięsne w naturalnych lub sztucznych osłonkach, produkowane z rozdrobnionego mięsa wieprzowego, drobiowego lub wołowego z dodatkami.
Czytaj więcejKiełbasa podwawelska
Kiełbasa podwawelska to wyrób wędzony, parzony, średnio rozdrobniony wyprodukowany z mięsa wieprzowego. Wyrób w jelicie naturalnym o przekroju 30 mm.
Czytaj więcejKiełbasa toruńska
Kiełbasa toruńska to wyrób z mięsa wieprzowego, średnio rozdrobnionego na cząstki od 5 do 20 mm. Wyrób w jelicie naturalnym o przekroju 30 mm, wędzony, parzony.
Czytaj więcejKiełbasa biała
Biała kiełbasa – popularna w kuchni polskiej kiełbasa surowa lub parzona, nietrwała, średnio rozdrobniona, o specyficznym jasnym kolorze.
Czytaj więcejKiełbasa myśliwska
Kiełbasa myśliwska to pachnący jałowcem i czosnkiem wyrób produkowany z mięsa wieprzowego z dodatkiem wołowiny pakowany w naturalne jelita o średnicy 32 mm.
Czytaj więcejMięso oddzielane mechanicznie (MOM)
Mięso oddzielane mechanicznie tzw. MOM to rozdrobniona, surowa masa mięsno-tłuszczowa otrzymana z elementów zwierzęcych, przeznaczana jako składnik surowcowy do produkcji przetworów mięsnych, poddawanych dalszej obróbce cieplnej.
Czytaj więcejFrankfurterki
Frankfurterki to krótkie, cienkie kiełbaski z wołowiny lub wieprzowiny wywodzące się z Niemiec.
Czytaj więcejParówki
Parówki – wędlina drobno mielona ( homogenizowana), nietrwała, pakowana w formie charakterystycznych wąskich batonów opakowanych osłonki sztuczne lub bez.
Czytaj więcejSalami
Salami - specjał włoski i węgierski. Bardzo trwała, długo dojrzewająca kiełbasa z wyraźnie widocznymi białymi lub różowymi cętkami tłuszczu.
Czytaj więcejKonferencja nowe wymagania UE dotyczące znakowania mięsa i wyrobów mięsnych
Polska; Mysłowice
Jak sprzedawać więcej mięsa i wędlin – rola handlowca w branży mięsnej
Warszawa; Polska
2013-09-04
Składniki:
• 1 kg kapusty kiszonej
• 1/2 kg białej kapusty
• mięso (ok. 80 dag/ po ok. 20 dag każdego rodzaju): 2 rodzaje kiełbas cienkich średnorozdrobnione /grillowe, pieczeń wieprzowa, schab pieczony,
• 3 jabłka
• 50 g suszonych grzybów
• 200 g suszonych śliwek
• 2 cebule
• 1 łyżka masła
• 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
• przyprawy: sól, pieprz i cukier, 3-4 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprz w ziarenkach, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka rozmarynu, kilka nasion jałowca.
Sposób przygotowania:
Przygotuj 2 naczynia. W jednym zalej suszone śliwki, a w drugim suszone grzyby wodą, aby napęczniały. Odstaw na 24 godziny. Na drugi dzień namoczone grzyby w wodzie, w której się moczyły postaw na ogniu i gotuj do miękkości. Śliwki odcedź pokrój w kostkę, a wodę zachowaj.
Kapustę kiszoną pokrój w drobne kawałki. Świeżą kapustę pokrój w paski i przelej gorącą wodą i odciśnij. Do dużego garnka wlej wodę i włóż oba rodzaje kapusty i powoli gotuj, od czasu do czasu mieszając
W międzyczasie obierz jabłka, zetrzyj na tarce. Grzyby odcedź i pokrój w małe kawałki. Nie wylewaj wody. Mięso kiełbasy pokrój na małe kawałki. Do gotującej się kapusty dodaj mięso i wędlinę. Dodaj śliwki, grzyby wraz z wodą ze śliwek i wodą z gotowania grzybów.
Pokrój drobno cebule i podsmaż na patelni na szklisto. Wrzuć do gotującej się kapusty. Dodaj przyprawy według uznania. Całość zamieszaj i dodaj 2/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina. Całość wymieszaj i zagotuj, aby odparować wino. Bigos gotować przez kolejne 2-3 dni po kilka minut.
Czas przygotowania: ok. 3 dni.
Stopień trudności: łatwe, ale czasochłonne.
Olewnik Targo - Kiełbasa toruńska
Kiełbasa wieprzowo-drobiowa, wędzona, parzona.
Producent: Grupa Olewnik
Tarczyński - Kiełbasa delikatesowa
Kiełbasa wieprzowo-drobiowa, srednio rozdrobniona, wędzona, parzona.
Producent: Tarczyński S.A.
Morliny - Kiełbasa makowiecka
Kiełbasa wieprzowa, średnio rozdrobniona, wysokowydajna, wędzona, parzona.
Producent: Animex Foods S.A.
Sokołow Grill Special Line - Kiełbasa piknikowa
Kiełbasa grillowa wieprzowa z wołowiną, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona. Produkt charakteryzuje złocisto - brązowy kolor wędzenia. Kiełbasa nabiera soczystości oraz delikatnego smaku i aromatu po opieczeniu na grillu.
Producent: Sokołów S.A.
Morliny - Kiełbasa biała parzona
Kiełbasa wieprzowa, średnio rozdrobniona, parzona.
Producent: Animex Foods S.A.
Henryk Kania - Kiełbasa śląska
Kiełbasa wieprzowo-drobiowa, wędzona, parzona.
Producent: ZM Henryk Kania S.A.
Gold kabanosy Francuskie - laureatem Hit Handlu 2013
Firma Sokołów S.A. produkująca GOLD KABANOSY FRANCUSKIE zwyciężyła w 12 edycji konkursu Hit Handlu za największą sprzedaż w kategorii Kabanosy.
Producent: Sokołow S.A.
Czytaj więcej"Zdrowy Wybór" - wędliny wzbogacone zdrowotnymi właściwościami owsa.
Zakłady Mięsne Wadowice wprowadziły na rynek linię produktów "Zdrowy Wybór". Produkt powstał w wyniku współpracy Zakładów Mięsnych Wadowice z Wydziałem Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Czytaj więcejWHO nawołuje do obniżenia ilości soli w produktach mięsnych
Produkty przetworzone z mięsa są drugą co do wielkości kategorią dostarczającą największej ilości soli do naszej diety. Jak wskazują badania, wielu producentów nie do końca rozumie jak dostosować rekomendacje WHO do swojej strategii rozwoju portfolio.
Czytaj więcejDrobimex - nowa ofera bezglutenowa
Firma Drobimex dołączyła do grona firm oferujących bezpieczne produkty bezglutenowe z licencją na używanie znaku przekreślonego kłosa.
Czytaj więcej