TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!
TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!
Żywienie dzieci
Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.
Czytaj więcej »Żywienie ludzi aktywnych fizycznie
Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.
Czytaj więcej »Żywienie seniorów
Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją laktozy
Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.
Czytaj więcej »Żywienie w chorobie Hashimoto
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją glutenu
Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.
Czytaj więcej »Żywienie dorosłych
Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.
Czytaj więcej »Jak zachować zielony kolor brokułów ?
Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !
Czytaj więcej »Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?
Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?
Czytaj więcej »Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?
Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.
Czytaj więcej »Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?
Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...
Czytaj więcej »Jak przygotować bakłażana ?
Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.
Czytaj więcej »Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?
Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?
Czytaj więcej »Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?
Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?
Czytaj więcej »The Food Doctor
Brytyjski lider w sprawach żywienia, firma The Food Doctor - opracowała linię produktów ułatwiających organizowanie żywieniowego planu dnia. Wdrożył 5 produktów spełniających określone kryteria żywieniowe. Wśród produktów są: soja, mix fasolowy, nasiona i orzechy oraz mieszanka wyselekcjonowanych ziaren.
Producent: Food doctor
Glowell - beauty drinks
Napoje o smaku malinowo- jaśminowym oraz grejpfrutu i liczi. Odżywiają i nawadniają skórę, pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, produkt antystarzeniowy.
Producent: Nestle
Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor
Firma Sanitarium z Malezji proponuje Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor. Produkt dostarcza energii płynącej z protein oraz błonnika dietetycznego. Produkt wpisuje się w linię napojów niskokalorycznych bez dodatku konserwantów.
Producent: Sanitarium
KeVita - gazowane napoje probiotyczne
KeVita to certyfikowane organiczne napoje gazowane z żywymi kulturami bakterii probiotycznych. Produkowane m.in. w smakach: Mojito, Lemon Cayenne, Kokos, Mango-Kokos, Truskawka-Acai-Kokos, Grejpfrut-Kokos, Cytryna-Imbir. Napój niskokaloryczny, bezmleczny, bezglutenowy, bez GMO.
Producent: KeVita; USA
Akcja "Gotuj lokalnie "
Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br. odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.
Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka
W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.
Czytaj więcej »VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD
Międzynarodowe Targi Łódzkie
Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej
Warszawa
VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"
Rogów
Wołowina w naszej diecie ? TAK !
2014-09-26
Wołowina to aktualnie jedyny deficytowy produkt żywnościowy na rynku Unii Europejskiej. Unijni konsumenci coraz chętniej kupują wołowinę i wolą przy tym polską, bowiem posiada ona coraz większe uznanie, jako mięso zdrowe. O wartości odżywczej wołowiny opowie nam Dr inż Katarzyna Okręglicka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Kulinarne tajemnice wołowiny !
2014-09-13
Wołowina to jeden z nacenniejszych garunków mięsa. To nie tylko żródło białka, witamin i składników mineralnych, ale także wartościowego kologenu. O tajemnicach kulinarnych mięsa wołowego opowiada Adam Chrząstowski Szef kuchni i współwłaściciel krakowskiego steakhouse’a Ed Red oraz ambasador programu „Weź się za wołowinę”?
Aktywność fizyczna i dieta około treningowa osób w chorobie niedoczynności tarczycy Hashimoto.
2014-09-04
Regularna aktywność fizyczna ma niebagatelne znaczenie w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zwiększeniu wrażliwości tkanek organizmu na insulinę. A wystarczy 40 minut wysiłku, kilka razy w tygodniu, aby czuć się lepiej.
Insulinooporność może dotyczyć każdego ?
2014-08-20
Insulinooporność to zaburzenie metaboliczne, stan w którym dochodzi do zmniejszonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny, przy prawidłowym lub podwyższonym poziomie tego hormonu we krwi. Insulinooporność może dotyczyć każdego, bez względu na płeć, wiek, czy miejsce zamieszkania. Zapraszam na wywaid z Dominiką Szadkowską-Wypych – założycielką grupy wsparcia dla osób z insulinoopornością.
Kasza niejedno ma imię
2014-07-21
Kasze są to ziarna zbóż oczyszczone z niejadalnych części, głównie z okrywy owocowo-nasiennej. Kasze warto jeść ponieważ jako produkt zbożowy stanowią podstawę zdrowej, zbilansowanej diety oraz sąto produkty o najmniej przetworzone. Zapraszam na wywaid z dietetykim medycznym Katarzyną Foszner.
NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe w naszej diecie
2014-07-06
NNKT to tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Nasz organizm ich nie produkuje więc koniecznie musimy dostarczać je z dietą. Powinnismy przyjmowac wszystkie nienasycone kwasy tłuszczowe ze wszystkich rodzin. Przyjmuje się, że stosunek kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 do kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6 powinien wynosić 1:3 do 1:5 – a w praktyce zwykle bliższy jest 1:9 czy nawet 1:20!. O NNKT, ich roli i źródłach w żywności rozmawiamy z dr n. chem Katarzyna Zawadą z Warszawskiego Uniwerystetu Medycznego.
Żywienie w chorobach onkologicznych - ważny element walki z nowotworami
2014-06-18
Żywienie w chorobach nowotworowych stanowi obok zabiegów typowo medyczych oraz tzw. psycho-onkologii jeden z najistotniejszych elementów terapii walki z chorobami onkologicznymi. Poprosiliśmy Beatę Ambroziewicz - Dyrektor Biura Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych oraz Jakuba Sobieckiego - dietetyka, o podzielenie się z nami swoimi doświadczeniam w tej dziedzinie.
Ryba niejedno ma imię, czyli o wartościach odżywczych ryb!
2014-05-20
Często kupujemy ryby, ale czy wiemy jakie niosą z sobą wartości? Raczej nie. Okazuje się, iż ryby różnią się jakością białka oraz ilością kwasów omega-3. Zapraszam na wywiad z Panią Agatą Chamier-Ciemińską - Dyrektor ds. produkcji w firmie SEKO S.A, która przybliży nam temat ryb i ich wartości odżywczych. A jedzenie ryb popieramy w 100% !
Żywność ekologiczna - wybór świadomych konsumentów
2014-05-08
Na zwiększające się z roku na rok zainteresowanie żywnością ekologiczną ma wpływ rosnąca świadomość konsumentów, którzy stojąc przed wyborem, czy kupić produkty z gwarancją czy bez, wybierają te mające jakość gwarantowaną i potwierdzoną certyfikatem. O tym, czym jest żywność ekologiczna i jak ją rozpoznać na półce oraz jakie niesie wartości opowiada Prezes firmy Organic Farma Zdrowia Sławomir Chłoń. Zapraszam na wywiad.
Ale jaja... one wcale nie są takie złe!
2014-04-14
Od lat wmawiano nam, że jaja to wysoki cholesterol i należy ograniczać ich spożycie. Jednak jak wynika z najnowszego naszego wywiadu na temat pro-zdrowotnych właściwości jaj - nie są one takie złe i warto je włączyć do codziennej diety. Zapraszam serdecznie na wywiad z Panem Profesorem Tadeuszem Trziszka.
Płodność na talerzu czyli marzenie o dziecku, które zaczyna się od żywienia
2014-04-04
Światowa Organizacja Zdrowia definiuje niepłodność jako stan niemożności poczęcia dziecka, mimo regularnego współżycia płciowego partnerów, bez stosowania jakichkolwiek środków antykoncepcjnych, utrzymujący się ponad 12 miesięcy. Problem dotyczy 10–15% par w wieku reprodukcyjnym. Jak się jednak okazuje jest to stan odwracalny, przy odpowiednim leczeniu oraz modyfikacji stylu życia istnieje szansa, że dziecko w końcu się pojawi. Serdecznie zapraszam na wywiad z Barbarą Sawaniewską, która w swojej pracy naukowej podejmuje powyższy temat.
Uroda żywnością pisana
2014-03-18
Skóra twarzy wymaga szczególnej pielęgnacji. Jednak zamiast nieustannie wcierać w nią kosmetyki, możemy po prostu właściwie się odżywiać. Na naszym talerzu przede wszystkim powinny pojawić się produkty zawierające kwasy omega 3, przeciwutleniacze, witaminy. Nie wolno zapominać o nawadnianiu. O naturalnych produktach sprzyjających pielęgnacji urody rozmawiamy z Joanną Kolonowską.
Hashimoto - wymagająca choroba potrzebująca zmiany żywienia i stylu życia
2014-03-03
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. Choruje na nią około 10% populacji. Typowe objawy to nieuzasadnione tycie, niepłodność, depresja, bóle mięśni i stawów, ciągle zmęczenie, wypadanie włosów i wiele innych. Nie wszystkie występują naraz. Obecnie coraz szerzej mówi się, iż oprócz systematycznego brania leków - zmiana stylu życia i diety może pomóc w walce z choroba. Zapraszam na wywiad anonsujący powyższe zagadnienia.
Beta-glukany niezwykle cenny składnik w żywności
2014-02-17
Beta-glukan jest rozpuszczalną frakcją błonnika. Utrudnia syntezę i przyswajanie cholesterolu i tłuszczów, zmniejsza ilość przyswojonej glukozy, a także opóźnia moment pojawienia się piku cukrowego. Obniża efektywną kaloryczność oraz indeks glikemiczny posiłku. O interesujących - żywieniowo - właściwościach beta-glukanów rozmawiamy z Prezesem firmy Microstructures. Serdecznie zapraszam.
Z dietą wegetariańską na Ty
2014-02-03
Kuchnia wegetariańska to nie tylko eliminacja mięsa z diety. To raczej wprowadzenie do diety szeregu pokarmów, które mają odżywiać i budować zdrowe komórki. Nie wszyscy praktykują wegetarianizm z powodów zdrowotnych. Wielu wybiera taki styl życia z pobudek czysto etycznych. Zapraszamy na wywiad z panią Agatą Radosh propagatorem zdrowego stylu życia oraz konsultantką diet wegetariańskich.
Pamiętaj też będziesz Seniorem czyli o zasadach żywienia osób starszych!
2014-01-24
Żywienie osób starszych powinno być dostosowane do zapotrzebowania organizmu na energię i składniki odżywcze. Jest to w dużej mierze sprawa indywidualna, ponieważ różny jest poziom aktywności fizycznej i stan zdrowia osób starszych. O zasady żywienia osób starszych i programy badawcze w tej dziedzinie zapytaliśmy dr hab. Barbarę Pietruszkę, prof. SGGW z Katedry Żywienia Człowieka tej uczelni.
Dzieci i młodzież - grupa pod specjalnym żywieniowym nadzorem
2014-01-09
Śmiało można powiedzieć, że dzieci i młodzież to grupa pod specjalnym żywieniowym nadzorem. Jako dorośli staramy się dać im wszystko co najlepsze. To, czego nauczymy dzieci w kwestiach żywienia będą niosły z sobą przez całe życie. Warto by były to dobre wzorce. Zapraszam na wywiad z ekspertem Panią Moniką Stromkie - Złomaniec z Poradni Dietetycznej Dietosfera.
Napoje energetyzujące - dobrodziejstwo czy zagrożenie ?
2013-12-17
Napoje energetyzujące stają się coraz bardziej popularne wśród młodych osób, które najczęściej nie są świadome ich negatywnego wpływu na zdrowie. Co zawierają i co powodują w organizmie człowieka, kto ich nie powinien spożywać – o to wszystko pytamy naszą rozmówczynię.
Klient akceptuje naturalność
2013-12-05
Naturalność świadczy o pochodzeniu i jest powszechnie akceptowana przez klientów. Naturalność jest postrzegana jako oferowanie zdrowych produktów pochodzących z upraw prosto z natury. Dlatego też klienci są w stanie zrozumieć fluktuację podaży i ceny. O aktualnych trendach tworzenia naturalnych napojów funkcjonalnych rozmawiamy z Panem Robertem Zarembą Dyrektorem Zarządzającym Firmy Wild Flavours Polska Sp.z o.o.
Substancje słodzące obniżające wartość energetyczną produktów
2013-11-21
Rynek dodatków do żywności w tym substancji intensywnie słodzących rozwija się dość dynamicznie. Produkty zawierające w swoim składzie substancje intensywnie słodzące polecane są przede wszystkim osobom cierpiącym na otyłość, cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe oraz próchnicę. O przybliżenie tematu poprosiliśmy Panią Katarzynę Antoniak z firmy Hortimex.
Kwasy omega 3 w trendach rozwojowych rynku
2013-10-31
Rynek żywności funkcjonalnej należy do najszybciej rozwijających się sektorów światowego rynku żywnościowego. Głównym motorem rozwoju tego rynku jest wzrost świadomości konsumenta finalnego wynikający z przekonania, że racjonalne żywienie stanowi podstawę zdrowego modelu życia. Żywność funkcjonalna ma nie tylko zaspokajać głód, lecz także zapewniać odpowiednią dawkę składników potrzebnych do prawidłowego wzrostu, rozwoju oraz funkcjonowania organizmu. Jednym z takich składników są kwasy Omega. Zapraszam na rozmowę z Tomaszem Krajanowskim - Dyrektorem Handlowym firmy LeenLife Polska S.A.
Witaminowa nisza
2013-10-17
Obserwując polski rynek żywności wzbogaconej cały czas nasuwa się wniosek: ze względu na ciągle jeszcze dość niską konsumpcję produktów wzbogaconych rynek polski będzie - przez kilka najbliższych lat - rozwijał się intensywnie. Serdecznie zapraszam na wywiad z naszym ekspertem panem Piotrem Korczakiem z firmy Brenntag Polska.
Błonnik coraz chętniej spożywany przez Polaków
2013-10-03
Polscy konsumenci są coraz bardziej świadomi i częściej zwracają uwagę na skład produktu. Nie ma u nas jeszcze tak wielu produktów wysokobłonnikowych jak w niektórych krajach Europy Zachodniej, gdzie producenci żywności już dawno zauważyli zainteresowanie takimi produktami i wykorzystali to lokując nowe produkty na rynku. Jednak światowy trend do zwiększania ilości błonnika w diecie dotarł też i do nas. O błonniku, jego funkcjach i przyszłości rozwoju rynku dzieli się z nami Pani Lidia Ugorska z firmy Hortimex - specjalista ds. dodatków funkcjonalnych.
Konsekwencje zdrowotne picia napojów energetycznych
2013-09-23
Rynek napojów energetycznych systematycznie rośnie, bowiem we współczesnym świecie coraz bardziej potrzebujemy pernamentnego dostymulowania. Niestety coraz częściej po takie napoje sięgają dzieci i młodzież. Z naszych analiz wynika, iż na świecie coraz szerzej mówi się o problemach związanych ze zbyt częstym piciem takich napojów. Dlatego serdecznie zapraszam na interesujący wywiad z Panią dr Moniką Bąk-Sosnowską na temat napojów energetycznych i konsekwencji ich spożywania. Ten wywiad powinien przeczytać każdy Rodzic ale także miłośnicy takich napojów !
Nowe trendy w napojach funkcjonalnych
2013-09-05
Coraz bardziej dojrzała branża napojowa upatruje możliwości wzrostu i inspiracji w tworzeniu rozwiązań z pogranicza dwóch lub większej ilości dotychczas osobno funkcjonujących segmentów produktowych. Tradycyjne napoje są przykładowo wzbogacane o elementy funkcjonalne takie jak: witaminowe suplementy diety, substancje wspierające proces odchudzania, produkty pobudzające aktywność fizyczną czy intelektualną i wiele innych.
Żywność funkcjonalna wysokobłonnikowa - niejedno ma imię ….
2013-08-22
Błonnik to jeden z najbardziej popularnych dodatków funkcjonalnych do żywności. Możemy go dodawać do większości produktów spożywczych, w których często łączy ze sobą ich cechy funkcjonalne - prozdrowotne z funkcją technologiczną tj. polepszenie konsystencji, smaku i przeżywalności probiotyków. Zapraszam na rozmowę z naszym ekspertem.
Beauty foods – zastosowanie białek kolagenowych
2013-08-07
Przeprowadzone liczne badania pokazują, że osoby spożywające kolagen przez określony czas, mają znacznie jędrniejszą i gładszą skórę, zmarszczki mimiczne ulegają spłyceniu, skóra jest nawilżona i generalnie poprawia się jej wygląd. Zapraszam na wywiad z Panią Anną Flakowską specjalizującą się w dodatkach funkcjonalnych typu białka kolagenowe.
Składniki mineralne w służbie produktów funkcjonalnych
2013-07-26
Pierwszymi wzbogacanymi w składniki mineralne produktami były mieszanki mleczne dla niemowląt i małych dzieci. Kolejne były przeznaczone dla sportowców – obecnie żywność wzbogaconą dietetycy zalecają prawie wszystkim. Składniki mineralne można dodawać zarówno do produktów mlecznych, ale również napojów bezalkoholowych, w których coraz częściej spotykamy dodatek magnezu czy wapnia. Zapraszam na rozmowę.
Białka serwatkowe w produktach funkcjonalnych
2013-07-08
Wiedza na temat bioaktywnych białek serwatkowych naturalnie występujących w mleku wciąż wzbudza zainteresowanie wielu naukowców z całego świata. Badania prowadzone w tym kierunku pozwolą na jeszcze bardziej wnikliwe udokumentowanie właściwości prozdrowotnych mleka i produktów mlecznych, a w konsekwencji przyczyni się do powstania nowych produktów funkcjonalnych.
Sterole w margarynie to nie wszystko
2013-06-27
Produkty z fitosterolami roślinnymi coraz częściej pojawiają się na naszych półkach sklepowych. Czy wiemy co to są za dodatki i jak należy stosować produkty z ich udziałem. Zapraszam serdecznie na rozmowę ze specjalistą ds.fitosteroli - Jackiem Gorczycą.
Kwasy Omega 3 na wagę złota
2013-06-20
NNKT Omega 3 oraz Omega 6 są składnikami odżywczymi o zasadniczym znaczeniu dla zdrowia człowieka, ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć, a mogą one zostać dostarczone w łatwy sposób poprzez spożycie żywności funkcjonalnej. O właściwościach kwasów Omega 3 i 6 rozmawiamy z prof. dr hab. Tadeuszem Zającem.
Żywność funkcjonalna w naszej diecie tak czy nie?
2013-06-06
Żywność funkcjonalna to szeroko rozumiany segment rynku produktów spożywczych, który rozwija się w bardzo szybkim tempie, a konsumenci mają coraz więcej produktów do dyspozycji. Zapraszam na wywiad z panią Patrycją Rudnicką - dyplomowanym dietetykiem, który opowie nam jak korzystać z takich produktów.
Żywność funkcjonalna w przepisach prawa
2013-05-24
Żywność funkcjonalna mimo, iż nie jest pojęciem legislacyjnym podlega takim samym zasadom prawa jak zwykła żywność. O przybliżenie najnowszych wytycznych w sprawie prawa żywnościowego w tym temacie poprosiliśmy specjalistę od prawa żywnościowego Panią Mecenas Monikę Zboralską. Serdecznie zapraszam do zapoznania się wywiadem.
Błonnik w żywności funkcjonalnej
2013-05-09
Według internetowej bazy danych Innova z czerwca 2012 odnotowano globalny wzrost produkcji produktów spożywczych z dodatkiem błonnika pokarmowego/ prebiotyków. Zapraszam na rozmowę z Panią Agnieszką Gawryszak Product Manager z firmy Brenntag Polska, która przybliży nam temat błonnika oraz podzieli się informacjami na temat rozwoju tego segmentu.
Żywność funkcjonalna rosnący trend w przemyśle spożywczym
2013-04-26
Rynek żywności funkcjonalnej rozwija się obecnie bardzo dynamicznie i tendencja ta będzie się jeszcze długo utrzymywać, co wiąże się ze wzrostem świadomości żywieniowej wśród konsumentów. Serdecznie zapraszam na rozmowę z wybitnym ekspertem ds. żywnosci funkcjonalnej w Polsce Panem prof. dr hab. Franciszkiem Świderskim z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa SGGW w Warszawie, autorem licznych publikacji naukowych z zakresu żywności funkcjonalnej.
Żywność Funkcjonalna - Ta żywność ma przyszłość
2013-04-11
Termin „żywność funkcjonalna” dotyczy takich produktów spożywczych, które są tradycyjnie spożywane w diecie i jednocześnie mają dodatkowy pozytywny wpływ na organizm człowieka. Z roku na rok rośnie liczba produktów z tej kategorii. Zobaczmy jak taka żywność jest postrzegana oczami specjalisty. Zapraszam na wywiad z naszym ekspertem Panią dr hab. Małgorzatą Ziarno.
Żywność bezglutenowa czyli być albo nie być dla osób z nietolerancją glutenu
2013-03-28
Rynek żywności bezglutenowej to jeden z najszybciej rozwijających się rynków spożywczych w Polsce. Z drugiej jednak strony z roku na rok rośnie liczba osób cierpiącyh na nietolerancję glutenu. Zobaczmy jak wygląda ten rynek i z czym zmagają się chorzy na celiakię w Polsce ?
Napoje probiotyczne pod lupą
2013-03-14
Probiotyki to wyselekcjonowane kultury bakteryjne, których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym. Czym w chwili obecnej dysponuje nasz rynek ? Wywiad z panią Profesor dr hab. n. med. Hanną Szajewską - Kierownikiem Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
Żywność funkcjonalna a ustawodawstwo legislacyjne
2013-02-27
Pojęcie żywności funkcjonalnej to m.in. żywność konwencjonalna – naturalnie bogata w składniki o korzystnym wpływie na zdrowie, żywność wzbogacana, żywność z dodatkiem szczepów bakterii probiotycznych lub prebiotyków. Spójrzmy co na ten temat mówi prawo. Wywiad z Panią Magdaleną Wawrzyniak - Radcą Prawnym Kancelarii: Food & Pharma Legal. Wawrzyniak Zalewska Radcy Prawni s.j.
Żywność funkcjonalna okiem dietetyka
2013-01-17
Racjonalne żywienie jest podstawą prawidłowego działania organizmu. Czy żywność funkconalna jest w stanie wpisać się w obecne rekomendacje żywieniowe ? Z tym pytaniem zwróciliśmy się do Pani dr inż. Agnieszki Nowak - specjalisty dietetyka, absolwentki Wydziału Żywienia Człowieka; SGGW i wieloletniego pracownika IŻŻ.
W duecie Atelier Smaku
Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.
Czytaj więcej »2014-09-30
Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.
Czytaj więcej »2014-09-27
Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.
Czytaj więcej »2014-09-26
DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.
Czytaj więcej »2014-09-24
Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.
Czytaj więcej »2014-09-22
Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”. 20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ... -
Czytaj więcej »2014-09-18
Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.
Czytaj więcej »2014-09-17
Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!
Czytaj więcej »2014-09-16
Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.
Czytaj więcej »2014-09-13
Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania.
Czytaj więcej »2014-09-11
Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.
Czytaj więcej »2014-09-09
Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA.
Czytaj więcej »2014-09-05
Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.
Czytaj więcej »2014-09-04
Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!
Czytaj więcej »2014-09-04
Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci.
Czytaj więcej »2014-08-28
Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami.
Czytaj więcej »