TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!
TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!
Żywienie dzieci
Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.
Czytaj więcej »Żywienie ludzi aktywnych fizycznie
Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.
Czytaj więcej »Żywienie seniorów
Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją laktozy
Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.
Czytaj więcej »Żywienie w chorobie Hashimoto
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją glutenu
Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.
Czytaj więcej »Żywienie dorosłych
Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.
Czytaj więcej »Jak zachować zielony kolor brokułów ?
Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !
Czytaj więcej »Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?
Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?
Czytaj więcej »Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?
Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.
Czytaj więcej »Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?
Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...
Czytaj więcej »Jak przygotować bakłażana ?
Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.
Czytaj więcej »Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?
Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?
Czytaj więcej »Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?
Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?
Czytaj więcej »Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor
Firma Sanitarium z Malezji proponuje Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor. Produkt dostarcza energii płynącej z protein oraz błonnika dietetycznego. Produkt wpisuje się w linię napojów niskokalorycznych bez dodatku konserwantów.
Producent: Sanitarium
Glowell - beauty drinks
Napoje o smaku malinowo- jaśminowym oraz grejpfrutu i liczi. Odżywiają i nawadniają skórę, pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, produkt antystarzeniowy.
Producent: Nestle
The Food Doctor
Brytyjski lider w sprawach żywienia, firma The Food Doctor - opracowała linię produktów ułatwiających organizowanie żywieniowego planu dnia. Wdrożył 5 produktów spełniających określone kryteria żywieniowe. Wśród produktów są: soja, mix fasolowy, nasiona i orzechy oraz mieszanka wyselekcjonowanych ziaren.
Producent: Food doctor
KeVita - gazowane napoje probiotyczne
KeVita to certyfikowane organiczne napoje gazowane z żywymi kulturami bakterii probiotycznych. Produkowane m.in. w smakach: Mojito, Lemon Cayenne, Kokos, Mango-Kokos, Truskawka-Acai-Kokos, Grejpfrut-Kokos, Cytryna-Imbir. Napój niskokaloryczny, bezmleczny, bezglutenowy, bez GMO.
Producent: KeVita; USA
Akcja "Gotuj lokalnie "
Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br. odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.
Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka
W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.
Czytaj więcej »VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD
Międzynarodowe Targi Łódzkie
Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej
Warszawa
VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"
Rogów
Dzisiaj klika słów o dość groźnej chorobie jaką jest osteoporoza. Jest ona bardzo silnie skorelowana z utratą wapnia w kościach. Bardzo często osteoporoza nazywana jest cichym zabójcą. Na osteoporozę choruje około 100 mln ludzi na świecie.
Co to jest zakwaszenie organizmu?Ostatnio dostałam pytanie: co to znaczy, że organizm jest zakwaszony i jakie to ma znaczenie dla organizmu? Moja rozmówczyni pytała, co jej grozi i czy powinna zacząć przyjmować oferowany przez farmaceutów preparat odkwaszający. Dzisiaj parę słów o tym, czym jest zakwaszenie i jak zmodyfikować dietę, by wróciła do równowagi.
Idea czystej etykiety ...Coraz więcej osób pyta mnie, co to jest pojęcie tzw. czystej etykiety (ang. „clean label”) i co to oznacza dla przeciętnego klienta?
Niewątpliwie z punktu widzenia interesów konsumenta idea tzw. czystej etykiety jest godna pochwały bowiem w pewnym sensie możemy mieć pewność, iż produkty zostały wykonane z większa starannością i ich skład nie stanowi długiej listy dodatków o dziwnie brzmiących nazwach.
Jednak musimy pamiętać, iż pojęcie „clean label” nie jest pojęciem prawnym co oznacza, że definicja nie do końca jest sformalizowana prawnie i przez co może podlegać różnego typu oczekiwaniom i interpretacjom zarówno ze strony konsumentów jak i producentów. Dzisiaj o tym czym jest trend „clean label” oraz jak czytać etykiety aby wybrać najlepszy dla siebie produkt.
Alergie pokarmowe trudny problem żywieniowyAlergie wydają się być zmorą naszych czasów. Coraz więcej osób ma kłopoty zdrowotne i coraz trudniej opanować nawracające problemy. W zasadzie alergenem może być każda substancja lub związek, który dostaje się do naszego organizmu. Alergeny mogą dotrzeć do naszego organizmu różnie: poprzez drogi oddechowe, przez przewód pokarmowy, przez skórę lub błonę śluzową lub dostają się do organizmu poprzez wstrzyknięcie. Prześledźmy alergie pokarmowe.
W oliwkowym raju, czyli degustacja wg przewodnika Flos Olei w praktyceW miniony piątek byłam na prezentacji poświęconej z jednej strony śródziemnomorskiej tradycji spożywania oliwek i oliwy z niej tłoczonej, a z drugiej strony sztuce jej degustacji. Seminarium prowadzili Marco Oreggia – znany włoski dziennikarz i krytyk kulinarny oraz Laura Marinelli – dziennikarka w sektorze wina i jedzenia, konsultanka kulinarna w programach radiowych RAI. Oboje współtworzyli poradnik po świecie oliwy z oliwek. I z prawdziwym włoskim wdziękiem i temperamentem wprowadzali nas w świat oliwy z oliwek.
Karmienie duszy ... słowamiDzisiaj będzie o czymś zupełnie innym. W weekend byłam na ciekawym szkoleniu personalnym z zakresu rozwoju osobistego. Na tym spotkaniu miałam zaszczyt spotkać niezwykłego człowieka Łukasza Krasonia i jego cudowną żonę Małgosię. Łukasz choruje na dystrofię mięśniową czyli zanik mięśni. Łukasz obecnie ma 26 lat. O chorobie dowiedział się w wieku 4 lat. Mimo choroby nie poddaje się. Pracuje, podróżuje, powołał Fundację „Wstań i jedź”, jest mentorem psychicznym wielu ludzi. Dlaczego o nim piszę?
Każdy Dzień Dziecka rozpocznij od super rodzinnego śniadania !Wszystkim Dzieciom dużym i małym z okazji ich Święta portal FoodExpert.pl przesyła serdeczne życzenia zdrówka, pogody ducha oraz samych pełnych miłości rodziców dni. Rozwijajcie swoje pasje oraz zdobywajcie nowe doświadczenia! Życzymy Wam uśmiechu i radości w każdym dniu. Samych słonecznych i szczęśliwych dni !
W załączeniu moje refleksje na temat konieczności spożywanie śniadania oraz przepis na smakowitą kanapkę Angry Birds!
Serdeczne życzenia dla wszystkich Mam !26 maja to święto wszystkich Mam !
Dlatego też na ich rece przekazujemy serdecznie pozdrowienia oraz życzenia zdrowia, pogody ducha oraz samych słonecznych dni.
Dzisiaj zamiast kwiatów dla wszystkich Mam przesyłamy przepis na "Pudding z kaszy jaglanej z truskawkami w kremie balsamicznym". Smacznego!
Maj pora grillowania... o tym, jak zdrowo grillować!Maj to od wielu lat czas rozpoczęcia sezonu grillowego. Cieszymy się pięknem rozkwitającej wiosny, słońcem i możliwością spędzenia czasu na świeżym powietrzu. Jest to również czas spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Wrzucenie na ruszt kiełbaski, kaszanki, rybki czy warzyw stało się pewną tradycją sezonu wiosenno-letniego, której nie można rozpocząć bez grilla i małej biesiady pod chmurką. Pytanie zatem jak należy zdrowo grillować?
Wesołych Świąt Wielkanocnych !Najserdeczniejsze życzenia z okazji zbliżających się Świąt Wielkiejnocy. Dużo zdrowia, radości, pogody ducha, smacznej święconki oraz mokrego poniedziałku !
życzy portal FoodExpert.pl
Witamina słońca to panaceum nie tylko na "mocne kości" ?Witamina D to jedna z najważniejszych witamin pełniących wiele funkcji w naszym organizmie. Jej niedobory mogą wywołać szereg schorzeń m.in. krzywicę u dzieci, mineralizację kości u dorosłych, cukrzycę typu I i II. Deficyt witaminy D sprzyja rozwojowi stwardnienia rozsianego, reumatoidalnego zapalenia stawów, podatności na infekcje, nadciśnieniu, arteriosklerozie i problemom sercowo-naczyniowym, niewydolności nerek oraz nowotworom. Jak wskazują badania epidemiologiczne niedobory witaminy D mogą dotykać nawet 50% populacji. Problem jest na tyle jest interesujący, iż postanowiłam o nim napisać.
Mleko i produkty mleczne - tak czy nie ?Mleko jest uznawane za naturalny produkt, dlatego wielu żywieniowców uznaje je za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia dla wielu grup ludności. Wokół mleka pojawia się wiele kontrowersji. Zatem czy mleko krowie i jego przetwory są wartościowe? Zobaczcie sami wszelkie za i przeciw. Wybierzcie najlepszą dla siebie opcje.
Uwaga nadciśnienie, czyli nie sól tyle !W dniach 10-16 marca 2014 roku obchodzony jest Światowy Tydzień Świadomości Solnej. Tego typu działania prowadzone są od 2008 roku i mają na celu zwrócenie uwagi na problem zbyt wysokiej konsumpcji soli w diecie przeciętnego mieszkańca naszego globu. Zbyt duża podaż soli powoduje nadcisnienie tętnicze, chorobę która jest jedną z najczęstrzych przyczyn zgonów na świecie. Zatem dlaczego sól jest dla nas taka groźna ...
Bakaliowy – korzystny dla zdrowia świat? Nie zawsze!Bakalie postrzegane są jako produkty korzystne dla zdrowia. Wykorzystywane są często jako drobna, pożywna, bogata w składniki odżywcze przekąska lub dodatek do wypieków i deserów. Często też bakalie znajdują się w mieszankach śniadaniowych zarówno gotowych jak i tworzonych samodzielnie w domu. Sama ich używam i dlatego postanowiłam przyjrzeć się omawianej grupie. Nie uwierzycie, jakie niespodzianki można znaleźć w składzie niektórych produktów !
Kuszenie jedzeniem ...Walentynki na dobre zadomowiły się w Polsce. Jednych cieszą, inni traktują je z rezerwą i pobłażaniem. Jednak Święto Zakochanych jest dowodem, iż w życiu potrzebujemy miłości i kogoś do kochania.
Wojciech Kilar, wielki polski kompozytor powiedział : „ iż jego największym szczęściem w życiu było to, że spotkał kogoś kogo mógł obdarzyć uczuciem. I był pewien, iż ta osoba do końca życia go kochała".
Dlatego też myślę, że warto dbać o miłość, ciepło w związku i dopieszczać ją nie tylko z okazji Walentynek. A że do serca ukochanej osoby droga często wiedzie przez żołądek, dlatego też podpowiadamy, jakie produkty znaleźć się w codziennej diecie, by ogień Waszej miłości nigdy nie zgasł. Zapraszam na afrodyzjakową ucztę.
W duecie Atelier Smaku
Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.
Czytaj więcej »2014-09-30
Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.
Czytaj więcej »2014-09-27
Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.
Czytaj więcej »2014-09-26
DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.
Czytaj więcej »2014-09-24
Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.
Czytaj więcej »2014-09-22
Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”. 20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ... -
Czytaj więcej »2014-09-18
Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.
Czytaj więcej »2014-09-17
Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!
Czytaj więcej »2014-09-16
Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.
Czytaj więcej »2014-09-13
Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania.
Czytaj więcej »2014-09-11
Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.
Czytaj więcej »2014-09-09
Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA.
Czytaj więcej »2014-09-05
Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.
Czytaj więcej »2014-09-04
Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!
Czytaj więcej »2014-09-04
Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci.
Czytaj więcej »2014-08-28
Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami.
Czytaj więcej »