Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Okiem Foodexperta

Osteoporoza - choroba nie tylko starszych Pań!
2014-09-17

Dzisiaj klika słów o dość groźnej chorobie jaką jest osteoporoza. Jest ona bardzo silnie skorelowana z utratą wapnia w kościach. Bardzo często osteoporoza nazywana jest cichym zabójcą. Na osteoporozę choruje około 100 mln ludzi na świecie.

Co to jest zakwaszenie organizmu?
2014-08-01

Ostatnio dostałam pytanie: co to znaczy, że organizm jest zakwaszony i jakie to ma znaczenie dla organizmu? Moja rozmówczyni pytała, co jej grozi i czy powinna zacząć przyjmować oferowany przez farmaceutów preparat odkwaszający. Dzisiaj parę słów o tym, czym jest zakwaszenie i jak zmodyfikować dietę, by wróciła do równowagi.

Idea czystej etykiety ...
2014-07-25

Coraz więcej osób pyta mnie, co to jest pojęcie tzw. czystej etykiety (ang. „clean label”) i co to oznacza dla przeciętnego klienta?

Niewątpliwie z punktu widzenia interesów konsumenta idea tzw. czystej etykiety jest godna pochwały bowiem w pewnym sensie możemy mieć pewność, iż produkty zostały wykonane z większa starannością i ich skład nie stanowi długiej listy dodatków o dziwnie brzmiących nazwach.

Jednak musimy pamiętać, iż pojęcie „clean label” nie jest pojęciem prawnym co oznacza, że definicja nie do końca jest sformalizowana prawnie i przez co może podlegać różnego typu oczekiwaniom i interpretacjom zarówno ze strony konsumentów jak i producentów. Dzisiaj o tym czym jest trend „clean label” oraz jak czytać etykiety aby wybrać najlepszy dla siebie produkt. 

Alergie pokarmowe trudny problem żywieniowy
2014-06-29

Alergie wydają się być zmorą naszych czasów. Coraz więcej osób ma kłopoty zdrowotne i coraz trudniej opanować nawracające problemy. W zasadzie alergenem może być każda substancja lub związek, który dostaje się do naszego organizmu. Alergeny mogą dotrzeć do naszego organizmu różnie: poprzez drogi oddechowe, przez przewód pokarmowy, przez skórę lub błonę śluzową lub dostają się do organizmu poprzez wstrzyknięcie. Prześledźmy alergie pokarmowe. 

W oliwkowym raju, czyli degustacja wg przewodnika Flos Olei w praktyce
2014-06-14

W miniony piątek byłam na prezentacji poświęconej z jednej strony śródziemnomorskiej tradycji spożywania oliwek i oliwy z niej tłoczonej, a z drugiej strony sztuce jej  degustacji. Seminarium prowadzili Marco Oreggia – znany włoski dziennikarz i krytyk kulinarny oraz Laura Marinelli – dziennikarka w sektorze wina i jedzenia, konsultanka kulinarna w programach radiowych RAI. Oboje współtworzyli poradnik po świecie oliwy z oliwek. I z prawdziwym włoskim wdziękiem i temperamentem wprowadzali nas w świat oliwy z oliwek.

Karmienie duszy ... słowami
2014-06-09

Dzisiaj będzie o czymś zupełnie innym. W weekend byłam na ciekawym szkoleniu personalnym z zakresu rozwoju osobistego. Na tym spotkaniu miałam zaszczyt spotkać niezwykłego człowieka Łukasza Krasonia i jego cudowną żonę Małgosię. Łukasz choruje na dystrofię mięśniową czyli zanik mięśni. Łukasz obecnie ma 26 lat. O chorobie dowiedział się w wieku 4 lat. Mimo choroby nie poddaje się. Pracuje, podróżuje, powołał Fundację „Wstań i jedź”, jest mentorem psychicznym wielu ludzi.  Dlaczego o nim piszę?

Każdy Dzień Dziecka rozpocznij od super rodzinnego śniadania !
2014-05-31

Wszystkim Dzieciom dużym i małym z okazji ich Święta portal FoodExpert.pl przesyła serdeczne życzenia zdrówka, pogody ducha oraz samych pełnych miłości rodziców dni. Rozwijajcie swoje pasje oraz zdobywajcie nowe doświadczenia! Życzymy Wam uśmiechu i radości w każdym dniu. Samych słonecznych i szczęśliwych dni !  

W załączeniu moje refleksje na temat konieczności spożywanie śniadania oraz przepis na smakowitą kanapkę Angry Birds!

Serdeczne życzenia dla wszystkich Mam !
2014-05-23

26 maja to święto wszystkich Mam ! 

Dlatego też na ich rece przekazujemy serdecznie pozdrowienia oraz życzenia zdrowia, pogody ducha oraz samych słonecznych dni.  

Dzisiaj zamiast kwiatów dla wszystkich Mam przesyłamy przepis na "Pudding z kaszy jaglanej  z truskawkami w kremie balsamicznym". Smacznego! 

Maj pora grillowania... o tym, jak zdrowo grillować!
2014-04-25

Maj to od wielu lat czas rozpoczęcia sezonu grillowego. Cieszymy się pięknem rozkwitającej wiosny, słońcem i możliwością spędzenia czasu na świeżym powietrzu. Jest to również czas spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Wrzucenie na ruszt kiełbaski, kaszanki, rybki czy warzyw stało się pewną tradycją sezonu wiosenno-letniego, której nie można rozpocząć bez grilla i małej biesiady pod chmurką. Pytanie zatem jak należy zdrowo grillować?

Wesołych Świąt Wielkanocnych !
2014-04-16

Najserdeczniejsze życzenia z okazji zbliżających się Świąt Wielkiejnocy. Dużo zdrowia, radości, pogody ducha, smacznej święconki oraz mokrego poniedziałku !

                życzy portal FoodExpert.pl                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Witamina słońca to panaceum nie tylko na "mocne kości" ?
2014-04-05

Witamina D to jedna z najważniejszych witamin pełniących wiele funkcji w naszym organizmie. Jej niedobory mogą wywołać szereg schorzeń m.in. krzywicę u dzieci, mineralizację kości u dorosłych, cukrzycę typu I i II. Deficyt witaminy D sprzyja rozwojowi stwardnienia rozsianego, reumatoidalnego zapalenia stawów, podatności na infekcje, nadciśnieniu, arteriosklerozie i problemom sercowo-naczyniowym, niewydolności nerek oraz nowotworom. Jak wskazują badania epidemiologiczne niedobory witaminy D mogą dotykać nawet 50% populacji. Problem jest na tyle jest interesujący, iż postanowiłam o nim napisać.

Mleko i produkty mleczne - tak czy nie ?
2014-03-18

Mleko jest uznawane za naturalny produkt, dlatego wielu żywieniowców uznaje je za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia dla wielu grup ludności. Wokół mleka pojawia się wiele kontrowersji. Zatem czy mleko krowie i jego przetwory są wartościowe? Zobaczcie sami wszelkie za i przeciw. Wybierzcie najlepszą dla siebie opcje. 

Uwaga nadciśnienie, czyli nie sól tyle !
2014-03-04

W dniach 10-16 marca 2014 roku obchodzony jest Światowy Tydzień Świadomości Solnej. Tego typu działania prowadzone są od 2008 roku i mają na celu zwrócenie uwagi na problem zbyt wysokiej konsumpcji soli w diecie przeciętnego mieszkańca naszego globu. Zbyt duża podaż soli powoduje nadcisnienie tętnicze, chorobę która jest jedną z najczęstrzych przyczyn zgonów na świecie.  Zatem dlaczego sól jest dla nas taka groźna ...

Bakaliowy – korzystny dla zdrowia świat? Nie zawsze!
2014-02-20

Bakalie postrzegane są jako produkty korzystne dla zdrowia. Wykorzystywane są często jako drobna, pożywna, bogata w składniki odżywcze przekąska lub dodatek do wypieków i deserów. Często też bakalie znajdują się w mieszankach śniadaniowych zarówno gotowych jak i tworzonych samodzielnie w domu. Sama ich używam i dlatego postanowiłam przyjrzeć się omawianej grupie. Nie uwierzycie, jakie niespodzianki można znaleźć w składzie niektórych produktów ! 

Kuszenie jedzeniem ...
2014-02-13

Walentynki na dobre zadomowiły się w Polsce. Jednych cieszą, inni traktują je z rezerwą i pobłażaniem. Jednak Święto Zakochanych jest dowodem, iż w życiu potrzebujemy miłości i kogoś do kochania.

Wojciech Kilar, wielki polski kompozytor powiedział : „ iż jego największym szczęściem w życiu było to, że spotkał kogoś kogo mógł obdarzyć uczuciem. I był pewien, iż ta osoba do końca życia go kochała".

Dlatego też myślę, że warto dbać o miłość, ciepło w związku i dopieszczać ją nie tylko z okazji Walentynek. A że do serca ukochanej osoby droga często wiedzie przez żołądek, dlatego też podpowiadamy, jakie produkty znaleźć się w codziennej diecie, by ogień Waszej miłości nigdy nie zgasł. Zapraszam na afrodyzjakową ucztę.

1 2 3

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]