Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Żywność bezglutenowa czyli być albo nie być dla osób z nietolerancją glutenu

Wywiad z Małgorzatą Źródlak - Prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej

2013-03-28

Wywiad z Małgorzatą Źródlak
Prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej

Joanna Górska [J.G.] W jaki sposób rozwija się rynek żywności bezglutenowej w Polsce i na świecie?

Małgorzata Źródlak [M.Ź.] Bardzo dynamicznie, można powiedzieć, że jest to jeden z najszybciej rozwijających się rynków spożywczych. Według najnowszych badań na celiakię choruje 1-2% populacji. Zatem w Polsce jest to minimum 380.000 osób, może nawet ponad pół miliona – choć oczywiście większość nie jest tego świadoma. Dodatkowo dieta bezglutenowa jest zalecana z powodu wielu innych schorzeń – alergii na pszenicę, nadwrażliwości na gluten, autyzmu itd. Zapotrzebowanie na specjalistyczną, wolną od glutenu żywność jest coraz większe, zarówno w USA i Europie Zachodniej, jak i w Polsce.

U nas rynek rozwija się też pośrednio dzięki aktywnej działalności Stowarzyszenia. W ciągu ostatnich kilku lat świadomość istnienia celiakii i diety bezglutenowej, a także wykrywalność choroby w Polsce zaczynają się zwiększać. Wraz z poprawą diagnostyki do Stowarzyszenia trafia po poradę i pomoc coraz więcej osób, które zaczynają poszukiwać bezpiecznej bezglutenowej żywności i stają się wiernymi klientami firm produkujących tę żywność.. Co ważne, ze względów praktycznych i dla bezpieczeństwa chorego często bezglutenowo przyrządza się posiłki dla całej rodziny. Rynek produktów odpowiednich dla bezglutenowców – przestaje, więc być niszowy.

[J.G.] Jakiego rodzaju produktów potrzebują na co dzień osoby na diecie bezglutenowej?

[M.Ź.] Przede wszystkim bezpiecznych, to znaczy takich, w których nie ma glutenu (także wolnych od zanieczyszczenia nim w procesie produkcyjnym). Oprócz specjalistycznej żywności tj. bezglutenowego chleba, mąko, makaronu - chorzy poszukują „zwykłych” produktów, takich jak wędliny, nabiał, słodycze, które będą dla nich bezpieczne. Jest już sporo firm, które posiadają takie produkty, oznaczane symbolem przekreślonego kłosa, lecz ich liczba i dostępność są wciąż zbyt małe.

[J.G.] Czy mamy już na rynku polskim wyspecjalizowane firmy, które się zajmują produkcją takich produktów?

[M.Ź.] Tak, obecnie na polskim rynku mamy trzech głównych producentów krajowych – firmy Bezgluten, Glutenex i Balviten. Ponadto stale dostępne są także produkty dużego koncernu międzynarodowego – firmy Schär i wielu innych firm zagranicznych. Mowa tu oczywiście o producentach specjalistycznej żywności, to znaczy bezglutenowego chleba, mąki czy makaronów.

[J.G.] Gdzie możemy kupić produkty bezglutenowe?

[M.Ź.] Specjalistyczne produkty bezglutenowe można kupić:
• w sklepach ze zdrową żywnością : Produkty bezglutenowe są w nich od dawna i w większości w dużym wyborze (oferta kilku specjalistycznych producentów). Jeśli czegoś brakuje, zazwyczaj można poprosić o zamówienie odpowiednich produktów. W większych miastach sklepy takie często znajdują się w centrach handlowych (np. Organic, Kuchnie Świata). Adresy sklepów w różnych miejscowościach można znaleźć na naszym forum internetowym www.forum.celiakia.pl. Pamiętajmy jednak, że jest to lista stworzona przez forumowiczów – nie zawiera danych dotyczących wszystkich sklepów. Informacji o sklepach w naszej okolicy można zasięgnąć także u producentów – każdy z nich chętnie poinformuje nas, do jakich sklepów w danym rejonie wysyła towary.
• w supermarketach, hipermarketach : Produkty bezglutenowe są także dostępne w hipermarketach (np. Carrefour, Real, Auchan, Tesco). Dawniej były rozrzucone po całym sklepie, w różnych działach, teraz zazwyczaj są zgrupowane w jednym miejscu, najczęściej obok produktów ekologicznych i dla diabetyków.
Również w mniejszych sieciach (np. Stokrotka, Piotr i Paweł, Alma) można spotkać żywność bezglutenową wytwarzaną przez polskich i zagranicznych producentów, choć na razie wybór jest mniejszy niż w sklepach ze zdrową żywnością.
• Bezpośrednio u producentów: Wszystkie wymienione wcześniej firmy prowadzą sprzedaż przez Internet i na zamówienia telefoniczne. Do ceny produktów będziemy wówczas musieli doliczyć koszty wysyłki, jednak zważywszy, że ceny wyrobów u producenta są niższe niż na sklepowej półce, jeśli zamówimy jednorazowo większą ilość towaru transakcja może być dla nas korzystna.
• w sklepach internetowych: Zazwyczaj są to internetowe odpowiedniki sklepów ze zdrową żywnością. Ich zaletą jest możliwość wyboru z oferty kilku bądź kilkunastu producentów, także niszowych.

[J.G.] A jak wygląda sposób znakowania produktów bezglutenowych? Jest z tym chyba sporo problemów?

[M.Ź.] Niestety tak i jest to duży kłopot dla konsumentów. Ponieważ w zakresie znakowania panuje dowolność część producentów opisuje produkty słowem „bezglutenowy” na wyrost, nie mając stuprocentowej pewności, że faktycznie są bezglutenowe, bo po prostu ich nie badając. Nasze konsumenckie badania na zawartość glutenu pokazują, że czasem nawet produkty opisane jako bezglutenowe nie spełniają normy 20 ppm, czyli dozwolonych 20 miligramów glutenu na kilogram produktu. Czyli mówiąc wprost – produkty, które w dobrej wierze kupujemy jako bezglutenowe często wcale takie nie są!
     Tak było i jest nie tylko w Polsce. Dlatego już wiele lat temu europejskie stowarzyszenia osób z celiakią postanowiły wziąć sprawy w swoje ręce i międzynarodowy zastrzeżony symbol przekreślonego kłosa przyznawać jedynie tym firmom, które spełnią szereg warunków zapewniających bezpieczeństwo produkowanych wyrobów. W Polsce przyznawaniem licencji zajmuje się nasze Stowarzyszenie.
     Sporym problemem jest wybór bezpiecznych produktów z tzw. zwykłej żywności. Na szczęście coraz więcej firm oznacza swoje produkty licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa. Możemy kupić bezpieczne pieczywo chrupkie, wafle kukurydziane i ryżowe firm Good Food, Sonko, Kupiec. Wędliny (Nowak, Tradycyjne Jadło, Bartlowizna), produkty z amarantusa – seria Amarello (Ekoprodukt) i inne. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.przekreslonyklos.pl. Również na naszej głównej stronie www.celiakia.pl dostępny jest wykaz produktów bezglutenowych. Zawiera ponad 2000 pozycji i jest regularnie aktualizowany.

[J.G.] Co się dzieje w tej chwili w sprawie oznaczanie tej żywności?

[M.Ź.] Wspólny Europejski System Licencyjny prowadzony przez stowarzyszenia osób z celiakią już działa. Coraz więcej firm chce posiadać licencjonowany symbol przekreślonego kłosa, gdyż ze względu na brak kontroli nad producentami źle opisującymi produkty bezglutenowe stowarzyszenia zalecają osobom na diecie tylko produkty z licencją - są one regularnie badane na zawartość glutenu, a firmy audytowane. Niestety nad produktami, na których są jakieś inne wymyślone przez firmy symbole czy opisy nie mamy w praktyce żadnej kontroli. 

Bardzo serdecznie dziękuję za rozmowę
Joanna Górska
Redaktor Naczelna

========================================================================

Wywiadu udzieliła: Pani Małgorzata Źródlak                                                             

Prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej

Kontakt : Pasaż Ursynowski 7, klatka nr 6, lokal U-19, Warszawa – Ursynów           

e-mail: info@celiakia.pl

więcej informacji: ww.celiakia.pl  

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]