TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!
TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!
Żywienie dzieci
Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.
Czytaj więcej »Żywienie ludzi aktywnych fizycznie
Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.
Czytaj więcej »Żywienie seniorów
Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją laktozy
Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.
Czytaj więcej »Żywienie w chorobie Hashimoto
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją glutenu
Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.
Czytaj więcej »Żywienie dorosłych
Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.
Czytaj więcej »Jak zachować zielony kolor brokułów ?
Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !
Czytaj więcej »Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?
Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?
Czytaj więcej »Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?
Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.
Czytaj więcej »Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?
Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...
Czytaj więcej »Jak przygotować bakłażana ?
Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.
Czytaj więcej »Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?
Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?
Czytaj więcej »Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?
Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?
Czytaj więcej »Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor
Firma Sanitarium z Malezji proponuje Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor. Produkt dostarcza energii płynącej z protein oraz błonnika dietetycznego. Produkt wpisuje się w linię napojów niskokalorycznych bez dodatku konserwantów.
Producent: Sanitarium
KeVita - gazowane napoje probiotyczne
KeVita to certyfikowane organiczne napoje gazowane z żywymi kulturami bakterii probiotycznych. Produkowane m.in. w smakach: Mojito, Lemon Cayenne, Kokos, Mango-Kokos, Truskawka-Acai-Kokos, Grejpfrut-Kokos, Cytryna-Imbir. Napój niskokaloryczny, bezmleczny, bezglutenowy, bez GMO.
Producent: KeVita; USA
The Food Doctor
Brytyjski lider w sprawach żywienia, firma The Food Doctor - opracowała linię produktów ułatwiających organizowanie żywieniowego planu dnia. Wdrożył 5 produktów spełniających określone kryteria żywieniowe. Wśród produktów są: soja, mix fasolowy, nasiona i orzechy oraz mieszanka wyselekcjonowanych ziaren.
Producent: Food doctor
Glowell - beauty drinks
Napoje o smaku malinowo- jaśminowym oraz grejpfrutu i liczi. Odżywiają i nawadniają skórę, pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, produkt antystarzeniowy.
Producent: Nestle
Akcja "Gotuj lokalnie "
Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br. odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.
Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka
W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.
Czytaj więcej »VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD
Międzynarodowe Targi Łódzkie
Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej
Warszawa
VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"
Rogów
2013-02-12
Słodziki naturalne obejmują naturalne cukry będące alternatywą w stosunku do klasycznego cukru z buraka cukrowego (dwucukru – sacharozy). Naturalne słodziki są w zasadzie używane do słodzenia napojów, gotowania i pieczenia, doprawiania wszelkiego rodzaju produktów żywnościowych na skalę domową i przemysłową. W wielu przypadkach stanowią alternatywę dla zwykłego cukru.
Miód jest produktem naturalnym przetwarzanym przez pszczoły z nektaru i wydzieliny liści, które rozkładają je za pomocą enzymów. Miód był przez stulecia najpopularniejszą substancją słodzącą. Stosunkowo często jest stosowny do leczenia chorób związanych z przeziębieniem i leków rozluźniających śluz oskrzelowy i dlatego wielu producentów wykorzystuje go w swoich produktach ukerunkowanych na powyższe schorzenia. Najczęściej na półkach możemy spotkać gatunki tj. lipowy, leśny, akacjowy, rzepakowy. Blisko 80% składników miodu stanowi cukier inwertowany, który jest składnikiem higroskopijnym wykorzystywanym w przemyśle. Miód zawiera także substancje azotowe, cenną cholinę, witaminy i produkty pyłkowe oraz enzymy (pod warunkiem, że nie był obrabiany termicznie).
Glukoza tzw. cukier gronowy jest naturalnym monosacharydem, zawartym w owocach i warzywach. Jest o 50% mniej słodka w smaku, niż sacharoza, ale równie kaloryczna. Glukoza zawarta jest w niewielu gatunkach owoców, np. w winogronach. Glukoza jest istotnym surowcem wykorzystywanym do syntetyzowania witaminy C i do produkcji kwasu glukonowego. Składnik nie odpowiedni dla diabetyków.
Fruktoza cukier owocowy – naturalny monosacharyd występujący w owocach i bardzo rzadko w warzywach. Ma łagodny smak i jest półtora razy słodsza niż sacharoza. Polecana i dobrze tolerowana przez diabetyków. Niemniej u niektórych diabetyków wyższe dawki fruktozy mogą zwiększać poziom trójglicerydów i cholesterolu. W warunkach przemysłowych fruktoza jest sporządzana z inuliny albo sacharozy. Niekiedy może powodować wzdęcia, a u osób z nietolerancją tej substancji mogą wystąpić biegunki.
Maltoza cukier słodowy jest dwucukrem, który uzyskuje się z wykiełkowanego ziarna jęczmienia. W skali słodkości ma połowę siły słodzącej cukru.
Taumatyna (E 957) to naturalny związek występujący w afrykańskiej roślinie Thaumatococcus danielli Benth. Jest od 2000 do 5000 razy słodsza od cukru, choć odczuwalny jest w niej lukrecjowy posmak. Uważana jest za związek bezpieczny.
Neohesperydyna DC (E 959) jest nawet 3000 razy słodsza od sacharozy. Substancja ta powstaje w wyniku modyfikacji jednego z flawonoidów obecnego w gorzkich pomarańczach. Stosuje się ją tylko w małych ilościach, ponieważ może pozostawiać lukrecjowy posmak. Do organizmu wchłania się w niewielkim stopniu. W UE uważana jest za bezpieczną. W USA jej dodawanie do żywności jest niedozwolone.
Erytritol (E 968) to czterowęglowy cukier alkoholowy. Powszechnie występuje w owocach, warzywach, a także w nasionach roślin i w grzybach. Ze wszystkich naturalnych słodzików ma najniższą wartość kaloryczną. Pod względem siły słodkości zbliża się do sacharozy. Polecany, jako słodzik dla diabetyków. Uznawany jest, jako skuteczny składnik w diecie redukującej masę ciała cukier. Erytritol po spożyciu jest szybko eliminowany z organizmu. Zaletą tego produktu jest to, że spożyty nawet w dużych ilościach nie ma działania przeczyszczającego jak maltitol oraz nie powoduje próchnicy zębów jak sacharoza. Indeks glikemiczny erytritolu jest równy zero. Badania potwierdziły, iż erytritol nie posiada szkodliwego działania i może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Mannitol (E 421) pozyskiwany ze skrobi jest heksahydroksylowym alkoholem cukrowym i jest izomeryczny z sorbitolem. Jego stopień słodkości jest porównywalny do cukru. Kaloryczność tej substancji jest o połowę mniejsza niż w sacharozie. Trudniej się wchłania. Wykorzystywany szeroko w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym. Używa się go w wielu produktach piekarskich, gdyż jest odporny na wysokie temperatury. Częsty składnik gum do żucia. Stosowany w lekach do ochrony nerek przed niewydolnością w trakcie infuzji dożylnych. Wyrównuje nierównowagę elektrolitową. ADI dla tej substancji nie zostało określone, jednak u osób wrażliwych objawy mogą wystąpić po spożyciu 25-30 g/kg masy ciała na dzień.
Sorbitol (E 420) (D-glucitol) jest przyjemnie słodki i ma około połowy siły słodzącej sacharozy. Szeroko rozpowszechniony w świecie roślin. Najistotniejszym źródłem jest jarzębina (Sorbus sp.). W skali technicznej jest sporządzany poprzez redukcję glukozy. Stosowany, jako stabilizator i substancja słodząca, maskująca gorzki posmak innych słodzików. Używanie przez diabetyków - ograniczone. W wyższych dawkach (około 25 g dziennie) może spowodować biegunkę. Ustalono, że sorbitol może być współwinowajcą słabnącego wzroku oraz przyczynia sie do wzrostu ryzyka amputacji kończyn u diabetyków. Sorbitol jest w wykorzystywany przy produkcji lekarstw, jako substancja pomocnicza do granulatów, tabletek i roztworów infuzyjnych.
Ksylitol [E967] to cukrowy alkohol z pięcioma grupami hydroksylowymi. Naturalny produkt zaliczany do „sztucznych słodzików”. Wykorzystuje się go do sporządzania tabletek do żucia i gum do żucia. W trakcie konsumpcji ksylitol wywołuje lekkie uczucie chłodu w jamie ustnej. Może chronić przed powstawaniem płytki nazębnej, powstrzymywać mnożenie się mikroorganizmów w jamie ustnej, zapobiegania próchnicy zębów i do ochrony uzębienia. Potrafi chronić przed zapaleniami ucha środkowego, co jest korzystne dla małych dzieci. Wspiera tworzenie śliny.
Stewia (Stevia Rebaudiana Bertoni) pochodzi z Paragwaju. Rdzenni Indianie Guarani od ponad 1500 lat używali stewii do słodzenia swoich napojów i jedzenia. W XVI wieku europejscy kolonizatorzy sprowadzili roślinę do Europy, a w końcu XIX wieku, stewią zainteresowała się Europa Zachodnia. Obecnie stewia obejmuje 240 gatunków roślin naturalnie występujących w Ameryce Południowej, Środkowej oraz Meksyku, Arizonie, Nowym Meksyku i Teksasie. Liście stewii są 30-45 razy słodsze od sacharozy. Gatunki stewii rosną dziko w klimacie półsuchym na różnych glebach, od użytków zielonych po tereny górskie. Stewia wytwarza nasiona, jednak tylko niewielka ich część kiełkuje. Bardziej efektywną metodą reprodukcji jest sadzenie sklonowanych roślin. Liście można spożywać świeże, bądź dodawać je do herbaty i posiłków. Stewia jest 250-300 razy słodsza od sacharozy. Jej zaletą jest stabilność cieplna, odporna na zmiany pH, nie fermentuje. Pierwszymi, którzy zajęli się na poważnie tą rośliną byli Japończycy ,którzy na początku lat 70. XX w. rozpoczęli hodowlę stewii, jako alternatywy dla sztucznych słodzików, takich jak cyklamat i sacharyna, które podejrzewano o działanie rakotwórcze. Pierwszą firmą, która wyprodukowała w pierwszy słodzik ze tej rośliny była firma Morita Kagaku Kogyo. Od tamtego czasu Japończycy często wykorzystują stewię w różnych produktach spożywczych, napojach bezalkoholowych (m.in. w Coca-Coli) oraz jako słodzik stołowy w domu. Dzisiaj stewia jest hodowana i wykorzystywana do produkcji żywności w całej wschodniej Azji. Stewię spożywa się także w niektórych częściach Ameryki Południowej (Brazylia, Kolumbia, Peru, Paragwaj i Urugwaj), a także w Izraelu.
Źródła:
1.Tadeusz Wolski; Agnieszka Najda - Substancje słodzące pochodzenia naturalnego; Czytelnia medyczna.pl; Borgis - Postępy Fitoterapii 1-2/2005, s. 15-28
2. Bay Area Medical Information (BAMI.us)- Artificial Sweeteners
3.Growing Diabetic and Health Conscious Population Drives the Global Artificial Sweeteners Market, According to New Report by Global Industry Analysts, Inc. San Jose, California (PRWEB) November 12, 2012
4. S.Hume; Low-cal sweeteners feed a $1.5-billion industry; Vancouver SunFebruary 1, 2012
5. J.Borawska; Słodziki - czy na pewno są bezpieczne? ; moja cukrzyca.org.; Maj 2011
6.http://www.extralinie.pl/slodziki.html
7. http://www.zarzyccy.pl/slodziki.html
8.http://www.kruger.pl/pl/oferta/sugarel_stevia.php?product=154
9. http://www.dairyfoods.com/taxonomies/2642-sweeteners
10.http://blog.fooducate.com/2008/12/18/the-unnatural-history-of-sweet-from-sugar-to-stevia/
11.http://www.hermesetas.com/data/en/specialised/sweeteners/history.php
W duecie Atelier Smaku
Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.
Czytaj więcej »2014-09-30
Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.
Czytaj więcej »2014-09-27
Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.
Czytaj więcej »2014-09-26
DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.
Czytaj więcej »2014-09-24
Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.
Czytaj więcej »2014-09-22
Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”. 20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ... -
Czytaj więcej »2014-09-18
Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.
Czytaj więcej »2014-09-17
Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!
Czytaj więcej »2014-09-16
Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.
Czytaj więcej »2014-09-13
Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania.
Czytaj więcej »2014-09-11
Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.
Czytaj więcej »2014-09-09
Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA.
Czytaj więcej »2014-09-05
Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.
Czytaj więcej »2014-09-04
Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!
Czytaj więcej »2014-09-04
Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci.
Czytaj więcej »2014-08-28
Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami.
Czytaj więcej »