Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Mieć serce jak dzwon, czyli o profilaktyce chorób serca

Joanna Górska - redaktor naczelna portalu www. foodexpert.pl

2013-02-12

     Dla naszych bliskich chcielibyśmy oddać co najlepsze i jak najgłębiej wyrazić swoją miłość kupując ogromne czekoladowe serca jako wyraz naszego uczucia. Czy jednak dbamy o swoje własne serce i układ krwionośny? Niestety jak wskazują badania Polacy o siebie nie dbają, a największym zagrożeniem dla naszego życia i zdrowia są niestety choroby układu krążenia, które stanowią przyczynę śmierci co drugiej osoby w naszym kraju.  

    Na tle statystyk innych krajów Unii Europejskiej wypadamy też bardzo słabo. Jak się okazuje, w Polsce na choroby układu krążenia umiera prawie dwa razy więcej osób niż w pozostałych krajach Unii. Co roku na zawał serca w Polsce zapada ponad 100 tys. osób, a nadciśnienie tętnicze niestety stało się najczęstszą chorobą dorosłej populacji, bowiem cierpi na nie już blisko 30% dorosłych Polaków.

    Kiedyś uważano, że na zawał umierają wyłącznie pracownicy wyższego szczebla kadry menadżerskiej. Dzisiaj już tak nie jest i właściwe zawał może przydarzyć się każdemu, bowiem do poradni kardiologicznych zgłaszają się coraz młodsi pacjenci, w tym także kobiety.

Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy?

  Otóż czy nam się to podoba czy nie, otaczający nas postęp cywilizacyjny, ciągły pośpiech lub brak ruchu, zła dieta, brak aktywnego odpoczynku szkodzi sercu. Już słyszę podnoszące się głosy protestu ! ... Jak to, przecież to takie dobro i jaki postęp; jaki dostęp do informacji i komunikacji międzyludzkiej. Mamy wspaniałe auta, telewizory z mnóstwem kanałów do przerzucania, coraz bardziej skomplikowane piloty: do telewizorów, światła, garażu, dalej komputery, internet, kino domowe, smartfony itd. W lodówce pyszne gotowe jedzenie, a jak czegoś nam brak to zawsze można coś przekąsić w pobliskim fast-foodzie czy zamówić do domu na telefon. Jednym słowem Klient nasz Pan!

    To fakt: życie dzisiaj wydaje się być łatwiejsze, ale ten cenny z jednej strony postęp cywilizacyjny, bez którego dzisiaj trudno byłoby sobie wyobrazić świat, pomalutku wkrada się tylnimi drzwiami i wysysa z nas ostatni zapał do robienia czegokolwiek pożytecznego dla siebie. 

    Jednym z istotnych czynników jest dopadający nas stres, który systematycznie zabija nasze serce. Sam w sobie stres jest korzystny dla organizmu, bowiem daje impuls do obrony i działania, jeżeli jednak tkwimy w ciągłym paśmie stresujących sytuacji, permanentnie podnosi się nam ciśnienie i nasze serce pomału zaczyna odmawiać posłuszeństwa. 

    Do tego dochodzi niska aktywność fizyczna, brak ruchu, jazda autem czy autobusem wszędzie gdzie możemy. Sama droga i korki mogą być powodem nerwów.  Po południu to raczej już nic nam się nie chce – najchętniej rozmawiamy przez telefon leżąc na kanapie, czytamy wiadomości w internecie lub zerkamy na ekran telewizora – przecież leci nasz serial lub mecz. Jesteśmy coraz bardziej zmęczeni, coraz trudniej złapać oddech i waga jakby nie nasza.

    No właśnie. Kiedy wracamy do domu to wrzucamy coś szybko na patelnię: nie licząc ani ilości ani kalorii. Byle szybciej nasycić głód. Bo w ciągu dnia nie mieliśmy czasu, zjedliśmy coś w pośpiechu, a może przegryźliśmy tylko batonik i wypiliśmy kawę. A dieta - zawoła żywieniowiec? Jaka dieta - odpowiadamy ze zdziwieniem? Tutaj mamy kolejny czynnik sprzyjający chorobom cywilizacyjno-zależnym – dieta, która jest nie tylko zbyt obfita, ale także niekorzystna jakościowo. Dieta taka cechuje się nadmierną ilością tłuszczów zwierzęcych zawierających tzw. kwasy nasycone, niską podażą warzyw i owoców, zbyt dużą w stosunku do naszych potrzeb ilością soli i cukru. Bardzo często nasze dania są źle zbilansowane, spożywamy je w pośpiechu i nieregularnie.

Gdy w piersi zatyka ....

   Z czasem w piersiach coś nas zatyka, czujemy się coraz bardziej ospali i ociężali.   Zdziwieni udajemy się do lekarza i dowiadujemy się, że zaczynamy cierpieć na: nadciśnienie tętnicze, chorobę niedokrwienną serca, cukrzycę, podwyższony cholesterol, jakieś alergie. Lekarz wypisuje receptę i przestrzega przed zawałem serca, radzi by zwolnić, zmienić dietę, zacząć się ruszać i uprawiać sport. No właśnie, skąd my to znamy. W głowie tętnią złowrogo: miażdżyca, serce, ciśnienie...
    To fakt. Jedną z trudniejszych do leczenia chorób cywilizacyjnych jest miażdżyca. Może ona mieć podłoże genetyczne, ale czasem sami - swoim postępowaniem sobie na nią zapracowaliśmy. Czasem jest wynikiem stosowania nieskutecznych metod leczenia.

Normy cholesterolu

     W przypadku chorób miażdżyco-zależnych naszym wrogiem jest słynny cholesterol. Obecnie poziom cholesterolu całkowitego dla dorosłego człowieka poniżej 200 mg/dL (5,17 mmo/L) uznaje się za wartość pożądaną i prawidłową. Jeżeli poziom ten mieści sie w przedziale od 200-239 mg/dL (5,17-6,18 mol/L)  - to stan ten jest uznawany za poziom podwyższony i powinien budzić nasze zaniepokojenie. Przy poziomie powyżej 240 mg/dL (6,21 mmol/L) i powyżej istnieje już wysokie ryzyko chorób serca. Dlatego musimy pamiętać, iż jeżeli dochodzi do systematycznego przekraczania norm stężenia cholesterolu możemy się spodziewać także wystąpienia miażdżycy, która uważana jest za najczęstszą i najgroźniejszą chorobę tętnic.

Czym jest miażdżyca?
     W skrócie mechanizm tworzenia miażdżycy polega na tworzeniu wewnątrz naszych tętnic tzw. blaszek miażdżycowych, które nawarstwiają się i zwężają tętnice, przez co utrudniają przepływ krwi. Tym samym w naszych tkankach i narządach zmniejsza się ilość tlenu i są one nieprawidłowo odżywione.

     W początkowym okresie choroby dochodzi do tzw. zaburzeń czynności wewnętrznej warstwy ściany tętnic, czyli śródbłonka, który ulega uszkodzeniu. Przez uszkodzony śródbłonek do ściany tętnicy przedostaje się cholesterol frakcji LDL tzw. „zły” cholesterol oraz wnikają białe krwinki powodując powstawanie stanu zapalnego. Jeśli ciągle utrzymuje się wysokie stężenie tłuszczów nasyconych we krwi, to wokół powstałego ogniska stłuszczenia agregują nie tylko frakcje cholesterolu LDL i białe krwinki, ale również komórki mięśniowe. Taki proces powoduje, iż dochodzi do zgrubienia tętnicy oraz zamiany tzw. plamki żółtej w łatwo pękającą blaszkę włóknisto-mięśniową.

     Niestety, jeżeli taka blaszka miażdżycowa pęknie, to dochodzi do odsłonięcia kolejnej warstwy błony środkowej tętnicy, do której zaczynają przylegać kolejne warstwy płytek krwi. W rezultacie prowadzi to do przekształcenia się elastycznej ściany tętnicy w sztywne, coraz węższe naczynie, którego wewnętrzna powierzchnia pokryta jest wewnętrznymi owrzodzeniami i szczelinami, na których krzepnie krew. Zakrzepy te rozrastają się zwężając światło naczynia. Czasami mogą się odrywać i zatykać inne mniejsze naczynia krwionośne. Wówczas cierpimy na zawał. Inną konsekwencją może być tworzenie się martwic, zgorzeli i niedokrwienie kończyn dolnych, co może skończyć się ich amputacją. Nie brzmi zbyt dobrze, prawda?

Doktorze, czy da się z tym jakoś walczyć?
    To pewnie jedno z pierwszych pytań, jakie słyszy każdy lekarz diagnozujący podwyższony poziom cholesterolu. Na pewno przedstawi nam listę czynników zmniejszających ryzyko występowania podwyższonego cholesterolu. Poradzi, by spożywać więcej warzyw i owoców, ryb i olejów rybnych, kwasu linolowego oraz zaleci prowadzenie regularnej aktywności fizycznej. Wskaże nam, że warto spożywać kwas alfa-linolenowy, błonnik pokarmowy, rozliczne ziarna i orzechy oraz foliany. Być może wspomni też o produktach ze sterolami i stanolami.  Na kolejnej liście znajdą się też czynniki zwiększające ryzyko, czyli kwasy nasycone, wysoka podaż sodu, otyłość, brak ruchu, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, spożywanie żywności zawierającej dużo cholesterolu oraz kawa. 

     Z punktu widzenia farmakologii z pewnością, jako pierwsza znajdzie się terapia statynami, która pomaga zarówno w prewencji pierwotnej jak i wtórnej choroby. Statyny są to substancje, które blokują biosyntezę cholesterolu, co w pewnym stopniu pozwala na redukcję frakcji LDL. Oczywiście tym odcinkiem zajmuje się medycyna i to specjalista wypowiada się w doborze odpowiedniej terapii. Niemniej jednak w wielu badaniach dowiedziono, iż niezwykle skuteczne jest łączenie terapii statynami wraz z podawaniem optymalnej dla tego schorzenia diety, dużą porcją ruchu oraz spożywanie w diecie substancji zwanych fitosterolami. 

Co to są fitosterole ?
      Fitosterole są naturalnymi składnikami roślin, do których należy zaliczyć m.in. soję, oleje roślinne, otręby ryżowe czy drewno sosnowe, w niewielkiej ilości występują też w orzechach, warzywach i owocach.  Sterole to podstawowe składniki błon komórkowych zarówno zwierzęcych jak i roślinnych. Obecnie znamy około 40 form steroli roślinnych, z których najbardziej znane są beta – sitosterol, kampesterol, i stigmasterol. Nasyconą formą steroli są stanole, powstające w wyniku procesu uwodornienia.

      Sterole roślinne są strukturalnymi i funkcjonalnymi analogami cholesterolu. Niestety w codziennej diecie przeciętnego Europejczyka aktualnie ilość spożywanych waha się poziomie 20-50 mg stanoli oraz 150-400 mg steroli. Zgodnie z analizami typowy Amerykanin spożywa około 250 mg steroli na dzień, a jeśli jest wegetarianinem – około 700 mg. W Japonii gdzie większość pożywienia jest pochodzenia roślinnego sięga około 400 mg/dzień.

     To jak wskazują badania jest to zdecydowanie za mało, aby skuteczne obniżać poziom cholesterolu we krwi. Docelowo ilość ta powinna według aktualnej wiedzy powinna być na poziomie 2-3 g na dzień. Jednocześnie należy pamiętać, iż zwiększenie ilości powyżej wymienionej nie znajduje uzasadnienia medycznego i żywieniowego w zmniejszaniu poziomu cholesterolu całkowitego i LDL.

Jak one działają?
     Pierwsze prace dotyczące pozytywnego działania steroli na poziom cholesterolu w ludzkim ciele zostały przedstawione w latach 50. przez naukowca i badacza O.J. Pollak’a. Mechanizm działania steroli i stanoli polega na konkurowaniu z cholesterolem o przyłączenie się do wolnych receptorów w strukturze miceli, co powoduje jego obniżanie wchłaniania w układzie pokarmowym i tym samym przyczynia się do wydalania cholesterolu z kałem.

     Jednocześnie występuje korzystne zjawisko braku wchłaniania stanoli i steroli w układzie pokarmowym. Dodatkowo, jak wskazują badania, stanole i sterole roślinne hamują agregację płytek krwi, co jest istotnie związane z obniżeniem poziomu cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL. Stanole i sterole podejrzewa się także o działanie antynowotworowe, ale do jednoznacznego stanowiska wymagane jest jeszcze przeprowadzenie licznych badań klinicznych.

Zgodnie z literą prawa
     Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu i Rady ( EU) Nr 1167/2011 – po pierwsze stanole i sterole jak każda substancja czynna nie powinny być stosowane w nadmiarze – ustawodawca europejski wręcz wskazuje, iż należy unikać spożywania tych substancji w ilościach większych niż 3 g/dobę.

     Sterole roślinne nie powinny też być podawane dzieciom poniżej 5. roku życia z prawidłowym stężeniem cholesterolu we krwi (bowiem wiąże się z możliwością wystąpienia zakłóceń we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach czyli A, D, E, a niezaspokojenie tego zapotrzebowania może prowadzić do zaburzeń gospodarki lipidowej oraz miażdżycy.

     Margaryny ze stanolami i sterolami nie powinny być także stosowane przez osoby nieposiadające problemów z podwyższonym cholesterolem. Ustawodawca UE wymaga, by na opakowaniach wskazywać, iż są to produkty wyłącznie dla osób, które chcą obniżyć swoje stężenie cholesterolu we krwi. Na opakowaniach wymagane jest też stosowanie oświadczenia, iż chorzy przyjmujący leki obniżające stężenie cholesterolu powinni spożywać produkt tylko pod kontrolą lekarza, produkt nie jest zalecany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

     W najnowszym rozporządzeniu Komisji (EU) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 roku na liście dopuszczonych dodatków wprowadzono szczegółowy zapis oświadczenia; który mówi iż „sterole roślinne/stanole roślinne pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi”. Jednocześnie we wprowadzonych warunkach oświadczenia pokreślono iż: „aby takie oświadczenie mogło być stosowane, podaje się informację dla konsumenta, że korzystne działanie występuje w przypadku spożywania co najmniej 0,8 g steroli roślinnych dziennie.

     W niektórych badaniach naukowych na uwagę zasługuje przytoczenie informacji, iż regularne spożywanie 2-3 g steroli lub stanoli dziennie przez okres jednego do 12 miesięcy może obniżyć osoczowe stężenie karotenoidów (prowitaminy A i witaminy E) w surowicy krwi. Ten niekorzystny efekt można odwrócić stosując zgodnie z zaleceniami dietetycznymi 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Szczególnie polecane są warzywa z wysoką zawartością karotenoidów – tj. ciemnozielone i żółte warzywa liściaste oraz owoce cytrusowe. Większość margaryn jest także wzbogacane w witaminy tłuszczo-rozpuszczalne.

          Rada Naukowa ds. Żywności przy Komisji Europejskiej wydała opinię stwierdzającą, że stosowanie dawki powyżej 3 g/dzień nie jest zalecane. Zatem Komisja Europejska w aktach prawnych dopuszcza dodawanie steroli i stanoli roślinnych do różnych produktów spożywczych przy założeniu, że w jednej porcji produktu jest zawarte nie więcej niż 3 g steroli lub stanoli (jeśli spożywana jest jedna porcja dziennie) lub 1 g (jeśli spożywane są trzy porcje dziennie).

    W chwili obecnej na rynkach światowych znajdziemy dużą ilość ciekawych produktów z fitosterolami. Do najbardziej popularnych w tej kategorii produktów należą: tłuszcze do smarowania pieczywa, mleko i jego przetwory w tym napoje fermentowane, sery, serki homogenizowane, desery, sosy do sałatek, soki owocowe, produkty sojowe. 
   

Joanna Górska
Redaktor Naczelna

PS. Artykuł ten nie jest poradą medyczną ani rekomendacją produktową. We wszystkich przypadkach medycznych należy konsultować się bezwzględnie z lekarzem specjalistą.

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]