TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!
TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!
Żywienie dzieci
Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.
Czytaj więcej »Żywienie ludzi aktywnych fizycznie
Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.
Czytaj więcej »Żywienie seniorów
Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją laktozy
Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.
Czytaj więcej »Żywienie w chorobie Hashimoto
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją glutenu
Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.
Czytaj więcej »Żywienie dorosłych
Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.
Czytaj więcej »Jak zachować zielony kolor brokułów ?
Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !
Czytaj więcej »Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?
Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?
Czytaj więcej »Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?
Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.
Czytaj więcej »Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?
Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...
Czytaj więcej »Jak przygotować bakłażana ?
Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.
Czytaj więcej »Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?
Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?
Czytaj więcej »Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?
Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?
Czytaj więcej »Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor
Firma Sanitarium z Malezji proponuje Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor. Produkt dostarcza energii płynącej z protein oraz błonnika dietetycznego. Produkt wpisuje się w linię napojów niskokalorycznych bez dodatku konserwantów.
Producent: Sanitarium
KeVita - gazowane napoje probiotyczne
KeVita to certyfikowane organiczne napoje gazowane z żywymi kulturami bakterii probiotycznych. Produkowane m.in. w smakach: Mojito, Lemon Cayenne, Kokos, Mango-Kokos, Truskawka-Acai-Kokos, Grejpfrut-Kokos, Cytryna-Imbir. Napój niskokaloryczny, bezmleczny, bezglutenowy, bez GMO.
Producent: KeVita; USA
Glowell - beauty drinks
Napoje o smaku malinowo- jaśminowym oraz grejpfrutu i liczi. Odżywiają i nawadniają skórę, pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, produkt antystarzeniowy.
Producent: Nestle
The Food Doctor
Brytyjski lider w sprawach żywienia, firma The Food Doctor - opracowała linię produktów ułatwiających organizowanie żywieniowego planu dnia. Wdrożył 5 produktów spełniających określone kryteria żywieniowe. Wśród produktów są: soja, mix fasolowy, nasiona i orzechy oraz mieszanka wyselekcjonowanych ziaren.
Producent: Food doctor
Akcja "Gotuj lokalnie "
Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br. odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.
Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka
W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.
Czytaj więcej »VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD
Międzynarodowe Targi Łódzkie
Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej
Warszawa
VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"
Rogów
Wywiad z Dominiką Szadkowska-Wypych – założycielką grupy wsparcia dla osób z insulinoopornością, specjalizującą się w treningach i żywieniu osób z zaburzeniami metabolicznymi, osób z nadwagą i otyłością oraz w treningach wysoko sprawnościowych.
2014-08-20
Joanna Górska: Pani Dominiko co to jest insulinooporność i kogo może dotyczyć?
Insulinooporność to zaburzenie metaboliczne, stan w którym dochodzi do zmniejszonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny, przy prawidłowym lub podwyższonym poziomie (hiperinsulinemizm) tego hormonu we krwi.
Insulinooporność może dotyczyć każdego, bez względu na płeć, wiek, czy miejsce zamieszkania. Szacuje się, że w Polsce 2,5 mln osób choruje na cukrzycę, a kolejne 2,5 mln osób ma stan przedcukrzycowy, w tym również insulinooporność. Bardzo duża liczba osób chorych na insulinooporność lub cukrzycę, nie wie o tym, że choruje.
Jakie są przyczyny powstawanie tego typu schorzenia?
Decydują o tym czynniki genetyczne (charakter pierwotny) oraz środowiskowe (charakter wtórny, czyli niezdrowa dieta, nadwaga i otyłość, nadmiar stresu, siedzący tryb życia, inne choroby, którym towarzyszy insulinooporność, duże wahania wagi np. wskutek stosowania różnych diet i efektu jojo itp).
Osoby w których rodzinie bliscy chorują na insulinooporność lub cukrzycę, mają większe predyspozycje do zachorowania, jednak nie jest powiedziane, że na pewno zachorują, ponieważ o tym decyduje czynnik środowiskowy, czyli to jaki tryb życia prowadzimy.
Jest również bardzo duża liczba osób z insulinoopornością, które nie mają w rodzinie osób chorujących, a mimo to mają insulinooporność. Jest to wynik nieprawidłowego stylu życia, braku ruchu, nadwagi itd. Takim osobom łatwiej jest wyeliminować ten problem, poprzez zmianę trybu życia oraz redukcje tkanki tłuszczowej, niż osobom obciążonym genetycznie (wśród osób obciążonych genetycznie występują również osoby szczupłe z insulinoopornością; wtedy nadmiar insuliny gromadzi się w innych tkankach niż tłuszczowa, np. w wątrobie).
Czy znany jest mechanizm działania insulinooporności? Co się będzie w naszym organizmie działo, jeżeli dotknie nas to schorzenie?
Insulinooporność to wierzchołek góry lodowej. Pracujemy na nią przez całe życie. Po posiłku następuje wzrost poziomu glukozy we krwi. Nasz organizm automatycznie próbuje zbić ten poziom poprzez wydzielanie insuliny, następnie zarówno insulina i glukoza są transportowane za pomocą transporterów do naszych tkanek (m.in. tłuszczowej, mięśniowej i wątroby).
Gdy pojawia się oporność insulinowa, receptory insulinowe obecne w tkankach nie reagują na insulinę, więc trzustka zaczyna wydzielać jej jeszcze więcej (hiperinsulinemizm), żeby zbijać poziom glukozy we krwi.
Gdy organizm nie radzi sobie z nadmiarem insuliny, zaczyna odkładać ją w postaci tkanki tłuszczowej, zmniejsza się liczba receptorów insulinowych, lub osłabia się ich działanie, organizm wydziela kolejne nadmierne ilości insuliny, glukoza i insulina krążą w naszym organizmie. Cały ten schemat w kółko się powtarza, zwiększając naszą insulinooporność.
Jeśli nic nie zrobimy z tym stanem, trzustka będzie wydzielać dalej zwiększone ilości insuliny, a insulina nie będzie już mogła kontrolować poziomu glukozy, co spowodowuje jej wzrost. Jeśli glukoza przekroczy określoną granicę, mówimy o cukrzycy typu 2 (insulinooporność często występuje w cukrzycy typu 2).
Jednak jest wiele przypadków osób, które przez całe życie mają wysoki poziom insuliny, jednak nie chorują na cukrzycę. Mimo to, taki stan jest również bardzo poważny dla naszego zdrowia, ponieważ insulinooporność przyczynia się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, osłabia układ odpornościowy, przyspiesza proces starzenia się organizmu, a nadwaga zwiększa stan zapalny w organizmie.
Jakie sygnały płynące z organizmu powinny nas zaniepokoić w tym temacie?
Szybki wzrost tkanki tłuszczowej (szczególnie w okolicach talii) bez zmiany diety, zmęczenie po posiłku, nieprawidłowy profil lipidowy, problemy z pamięcią i koncentracją, trudności w chudnięciu, mimo prawidłowej diety, zaburzenia miesiączkowania, trudności z zajściem w ciążę lub jej utrzymaniem czy nadmierne łaknienie na produkty wysokowęglowodanowe, oraz częste uczucie głodu (nawet po posiłku).
Objawów może być wiele i są często osobnicze. U niektórych osób pojawiają się zaburzenia sercowo-naczyniowe (np. nadciśnienie), u innych zaburzenia hormonalne (w parze z insulinoopornością często idzie Zespół Policystycznych Jajników PCOS) itd.
Jakie powinniśmy zrobić badania i jak je interpretować ?
Najważniejszym badaniem jest test obciążenia glukozą (OGTT), przynajmniej trzypunktowy dla glukozy i insuliny (glukoza i insulina na czczo, oraz po 1 i 2 godzinach od obciążenia glukozą 75 g. To jest badanie podstawowe, chociaż najlepiej jest zrobić test 6 punktowy, czyli pomiar insuliny i glukozy co 30 minut, lub 10 punktowy, czyli co 30 minut przez 5 godzin, chociaż tak długie badanie robi się raczej w szpitalu pod okiem lekarza).
Kolejne badania, które warto zrobić to hemoglobina glikowana i peptyd-C, oraz pełny lipidogram, morfologia, ciśnienie, badanie moczu, poziom ferrytyny, witaminy D i B12 (osoby z insulinoopornością często mają ich niedobór).
Jednak podstawą podstaw jest test obciążenia glukozą i po nim możemy przede wszystkim zdiagnozować insulinooporność i/lub cukrzycę (na podstawie wyników na czczo oblicza się wskaźnik HOMA-IR, który informuje nas o stopniu insulinooporności – wynik powyżej 2 wskazuje na insulinooporność, niektóre źródła podają, że wynik już 1,5 może wskazywać na IO. Wynik można obliczyć za pomocą kalkulatora http://www.insulinoopornosc.com/kalkulator-homa-ir/ ).
A jak powinniśmy interpretować wyniki glukozy?
Jeśli chodzi o interpretacje wyników, to w przypadku glukozy są ustalone normy:
Doustny test tolerancji glukozy (normy dla glukozy):
na czczo: poniżej 100 mg%
po 1 godzinie: poniżej 160 mg%
po 2 godzinach: poniżej 120 mg%
po 3 godzinach: poniżej 100 mg%
Cukrzycę diagnozujemy gdy:
wynik na czczo przekracza 130 mg% (z opuszka palca), względnie 140 mg% (krew żylna)
po 1 godzinie: ponad 220 mg%
po 2 godzinach: ponad 300 mg%
po 3 godzinach: ponad 130 mg%
Zaburzenia tolerancji glukozy wskazują następujące wartości:
na czczo: 110-130 mg% (opuszek palca), 100-120 mg% (krew żylna)
po 1 godzinie: pomiędzy 160 a 200 mg%
po 2 godzinach: pomiędzy 120 a 200 mg%
po 3 godzinach: pomiędzy 110 a 130 mg%
Według dr. n. med. Wes Youngberg z UM Loma Linda z Kalifornii, podaje trochę inne etapy zagrożenia:
Wynik optymalny:
Na czczo: 70-84 mg/dl
Po 1h od obciążenia glukozą 75 g: 80-119 mg/dl
Po 2h od obciążenia glukozą 75 g: 80-99 mg/dl
Wynik wysoki – poziom 1
Na czczo: 85-94 mg/dl
Po 1 h: 120-139 mg/dl
Po 2 h: 100-119 mg/dl
Wynik wysoki – poziom 2
Na czczo: 95-99 mg/dl
Po 1 h: 140-159 mg/dl
Po 2 h: 120-139 mg/dl
Stan przedcukrzycowy – poziom 3
Na czczo: 100-109 mg/dl
Po 1 h: 160-199 mg/dl
Po 2 h: 140-159 mg/dl
Stan przedcukrzycowy zaawansowany – poziom 4
Na czczo: 110-125 mg/dl
Po 1 h: >200 mg/dl
Po 2 h: 160-199 mg/dl
Cukrzyca – poziom 5
Na czczo: >126 mg/dl
Po 2h: >200 mg/dl
Gdy poziom cukru jest prawidłowy, ale według powyższych kryteriów wyższy niż optymalny, wtedy rozwija się oporność insulinowa.
Natomiast w przypadku insuliny nie zostały ostatecznie określone normy. Według laboratoriów norma jest od ok 5 μIU/ml do 25 μIU/ml, ale są to wyniki dosyć przestarzałe. Wynik insuliny na czczo nie powinien przekraczać 10 μIU/ml, natomiast po obciążeniu glukozą w Polsce nie zostało to ostatecznie zdefiniowane (różne są opinie na ten temat). Niektóre źródła podają, że wynik po obciążeniu nie powinien przekraczać pięciokrotności wyniku na czczo, inne, że jest to zależne od tempa metabolizmu i najważniejsze, żeby wynik po 3-4 godzinach wracał do poziomu wyjściowego, jeśli ten jest na prawidłowym poziomie).
Według zagranicznych danych, wynik insuliny
na czczo powinien być do 10 μIU/ml,
po 1h do 50 μIU/ml,
po 2h do 30 μIU/ml, a
po 3h do 10 μIU/ml.
Jednak w Polsce nie zostało to jeszcze w pełni sprecyzowane, dlatego ostateczną interpretacje wyników należy pozostawić lekarzowi i dietetykowi.
Czy na zmniejszenie insulinooporności może mieć wpływ nasza dieta. Jak powinniśmy budować nasze posiłki, aby skutecznie walczyć z tym schorzeniem. Jakich produktów powinniśmy unikać a jakie włączyć do swojego menu?
Dieta jest jednym z najważniejszych elementów w leczeniu insulinooporności, jednak nie ma konkretnej określonej diety dla wszystkich osób z insulinoopornością. Jest to zależne od wielu czynników m.in. od wagi, wzrostu, wyników badań, innych dolegliwości i chorób, trybu życia itd.
Dieta powinna opierać się przede wszystkim na zasadach zdrowego odżywiania, zdrowych, nieprzetworzonych produktach, z przewagą warzyw, produktów pełnoziarnistych, orzechów, nasion, zdrowego tłuszczu, ryb, chudego mięsa i owoców.
W większości przypadków poleca się dietę o niskim indeksie glikemicznym, ponieważ pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy i insuliny we krwi, jednak sam indeks glikemiczny nie jest wyrocznią, ponieważ ważna jest też wielkość porcji, oraz jakość wybieranych produktów.
Posiłki powinny być dobrze zbilansowane, oraz spożywane regularnie co ok. 2-3 godziny. Bardzo ważne jest śniadanie, które należy spożyć w ciągu godziny od przebudzenia, oraz nie przejadanie się. Lepiej jeść mniejsze porcje, a częściej niż odwrotnie. Unikać należy przede wszystkim słodyczy, napojów kolorowych, białe pieczywo i biały makaron należy zastąpić pełnoziarnistym, a biały ryż, brązowym lub dzikim.
Należy uważać na produkty „light” i „dietetyczne”, ponieważ zwykle jest to tylko chwyt marketingowy, który niczego dobrego nam nie przyniesie. Unikajmy też gotowych dań, gdyż zwykle zawierają dużo cukru dodanego, oraz posiłków typu fast food.
Bardzo ważne jest też, żeby unikać przekombinowanych diet cud. Jedyne co mogą one zagwarantować to efekt jo-jo lub zaburzyć jeszcze bardziej nasz metabolizm. Modne ostatnio diety niskowęglowodanowe pogarszają tolerancję glukozy, dlatego nie powinniśmy się bać węglowodanów, tylko wybierać je rozsądnie – zamiast węglowodanów prostych, wybierajmy węglowodany złożone w postaci produktów pełnoziarnistych, warzyw, roślin strączkowych, czy owoców.
Dokładne i szczegółowe zasady żywienia najlepiej jest na początku opracować indywidualnie z dietetykiem i zmiany nawyków żywieniowych wprowadzać stopniowo, żeby były to zmiany trwałe, a nie kolejna 2-tygodniowa dieta odchudzająca.
Dużo się mówi o ruchu. Czy w tym przypadku ruch może być pomocny. Jeśli tak, to jakiego typu ruch i w jakiej intensywności by Pani zalecała.
Ruch to podstawa (razem z dietą) leczenia insulinooporności. W wielu przypadkach jest nawet ważniejszy niż stuprocentowe przestrzeganie diety. Regularna aktywność fizyczna bardzo skutecznie pomaga uwrażliwiać tkanki na działanie insuliny, przyspiesza nasz metabolizm, poprawia ogólne samopoczucie, oraz zmniejsza ochotę na podjadanie niezdrowych rzeczy.
Rodzaj sportu jest kwestią mocno indywidualną, zależną od wieku, wagi, płci, oraz kondycji danej osoby. Bardzo skuteczne są treningi aerobowe na poziomie 65-80% maksymalnego tętna (np. bieganie, fitness, taniec, jazda na rowerze, nordic walking itd), oraz treningi siłowe. Ostatnio coraz częściej się mówi o skuteczności treningów interwałowych w uwrażliwianiu tkanek na insulinę.
Osobom aktywnym fizycznie, polecam 2-3 razy w tygodniu treningi siłowe, a w pozostałe dni treningi aerobowe, a osobom niećwiczącym, które dopiero zaczynają jakąkolwiek aktywność fizyczną, codziennie spacery ok 30-60 minut dziennie na początek. Intensywność treningu powinna być dopasowana indywidualnie do tolerancji danego organizmu na wysiłek.
Nordic walking świetnie się sprawdza u osób starszych, z nadwagą lub z wszelkiego typu bólami stawów i mięśni, ponieważ pomaga utrzymać prawidłową postawę ciała, oraz odciąża stawy.
Do tego niewątpliwą zaletą jest fakt, że angażuje aż 90% mięśni w całym ciele, w przeciwieństwie do zwykłego marszu, w którym pracuje jedynie 40% mięśni. Natomiast osoby aktywne, ćwiczące mogą urozmaicić swoją codzienną aktywność poprzez ćwiczenia z kijkami o zwiększonej intensywności, treningi interwałowe, bieganie z kijkami, ćwiczenia siłowe i wiele innych elementów poprawiających zdrowie, sylwetkę i kondycję.
Bardzo serdecznie dziękuję Pani za wywaid,
Joanna Górska redakror naczelna
=======================================
Wywaidu udzieliła Dominika Szadkowska-Wypych – założycielka grupy wsparcia dla osób z insulinoopornością, twórca bloga www.insulinoopornosc.com. Certyfikowany instruktor Nordic Walking, oraz dietetyk. Ukończyła kurs instruktorski o specjalności fitness w Polskiej Akademii Sportu. Specjalizuje się w treningach i żywieniu osób z zaburzeniami metabolicznymi (m.in. insulinooporność, cukrzyca), osób z nadwagą i otyłością oraz w treningach wysoko sprawnościowych. Organizuje spotkania edukacyjne ze specjalistami na temat insulinooporności i zdrowego stylu życia pt. „Poznaj insulinooporność” przy współpracy z Fundacją Zobacz.Jestem. Współpracuje ze Stowarzyszeniem Edukacji Diabetologicznej oraz wieloma specjalistami w tym lekarzami, dietetykami, trenerami i psychologami. Jej celem jest zwiększenie świadomości na temat insulinooporności, promocja zdrowia i zdrowego stylu życia, wsparcie osób chorujących oraz ich bliskich.
Więcej informacji na temat insulinooporności, spotkań „Poznaj insulinooporność” oraz treningów Nordic Walking w Warszawie: www.insulinoopornosc.com, oraz e-mail: dominika@insulinoopornosc.com
W duecie Atelier Smaku
Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.
Czytaj więcej »2014-09-30
Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.
Czytaj więcej »2014-09-27
Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.
Czytaj więcej »2014-09-26
DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.
Czytaj więcej »2014-09-24
Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.
Czytaj więcej »2014-09-22
Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”. 20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ... -
Czytaj więcej »2014-09-18
Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.
Czytaj więcej »2014-09-17
Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!
Czytaj więcej »2014-09-16
Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.
Czytaj więcej »2014-09-13
Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania.
Czytaj więcej »2014-09-11
Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.
Czytaj więcej »2014-09-09
Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA.
Czytaj więcej »2014-09-05
Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.
Czytaj więcej »2014-09-04
Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!
Czytaj więcej »2014-09-04
Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci.
Czytaj więcej »2014-08-28
Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami.
Czytaj więcej »