TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!
TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!
Żywienie dzieci
Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.
Czytaj więcej »Żywienie ludzi aktywnych fizycznie
Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.
Czytaj więcej »Żywienie seniorów
Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją laktozy
Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.
Czytaj więcej »Żywienie w chorobie Hashimoto
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją glutenu
Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.
Czytaj więcej »Żywienie dorosłych
Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.
Czytaj więcej »Jak zachować zielony kolor brokułów ?
Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !
Czytaj więcej »Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?
Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?
Czytaj więcej »Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?
Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.
Czytaj więcej »Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?
Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...
Czytaj więcej »Jak przygotować bakłażana ?
Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.
Czytaj więcej »Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?
Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?
Czytaj więcej »Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?
Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?
Czytaj więcej »KeVita - gazowane napoje probiotyczne
KeVita to certyfikowane organiczne napoje gazowane z żywymi kulturami bakterii probiotycznych. Produkowane m.in. w smakach: Mojito, Lemon Cayenne, Kokos, Mango-Kokos, Truskawka-Acai-Kokos, Grejpfrut-Kokos, Cytryna-Imbir. Napój niskokaloryczny, bezmleczny, bezglutenowy, bez GMO.
Producent: KeVita; USA
The Food Doctor
Brytyjski lider w sprawach żywienia, firma The Food Doctor - opracowała linię produktów ułatwiających organizowanie żywieniowego planu dnia. Wdrożył 5 produktów spełniających określone kryteria żywieniowe. Wśród produktów są: soja, mix fasolowy, nasiona i orzechy oraz mieszanka wyselekcjonowanych ziaren.
Producent: Food doctor
Glowell - beauty drinks
Napoje o smaku malinowo- jaśminowym oraz grejpfrutu i liczi. Odżywiają i nawadniają skórę, pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, produkt antystarzeniowy.
Producent: Nestle
Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor
Firma Sanitarium z Malezji proponuje Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor. Produkt dostarcza energii płynącej z protein oraz błonnika dietetycznego. Produkt wpisuje się w linię napojów niskokalorycznych bez dodatku konserwantów.
Producent: Sanitarium
Akcja "Gotuj lokalnie "
Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br. odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.
Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka
W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.
Czytaj więcej »VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD
Międzynarodowe Targi Łódzkie
Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej
Warszawa
VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"
Rogów
Wywiad z Katarzyną Zawadą - dr n. chem, pracownikiem Zakładu Chemii Fizycznej, Wydziału Farmaceutycznego na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym
2014-07-06
Joanna Górska: Pani Doktor jak definiujemy tłuszcze i kwasy tłuszczowe. Jak je dzielimy?
Katarzyna Zawada: Tłuszcze to związki organiczne będące mieszaniną estrów gliceryny i wyższych kwasów organicznych – kwasów tłuszczowych. W jednej cząsteczce tłuszczu mogą być reszty różnych kwasów tłuszczowych.
Kwasy tłuszczowe dzieli się zwykle ze względu na stopień nienasycenia – czyli liczbę wiązań podwójnych w cząsteczce – na trzy grupy: kwasy nasycone (bez wiązań podwójnych), kwasy jednonienasycone (JNKT, angielski odpowiednik: MUFA) i kwasy wielonienasycone (WNKT, ang. PUFA). Te ostatnie mają zwykle od dwóch do sześciu wiązań podwójnych.
Jakie są najistotniejsze z punktu widzenia odżywiania kwasy tłuszczowe i jaką pełnią role w naszym organizmie?
Jeśli chodzi o istotność, to tu można spojrzeć na kwasy tłuszczowe na dwa sposoby. Pierwszy z nich to kwasy tłuszczowe, których jest najwięcej w naszym pożywieniu, i tu najistotniejsze będzie kwas oleinowy, palmitynowy, linolowy, -linolenowy. Wszystkie są źródłem energii i składnikiem błon komórkowych. Dodatkowo kwas oleinowy jest głównym składnikiem ceramidów skóry, niezbędnym do utrzymania odpowiedniego nawilżenia skóry. Kwasy linolowy i alfa -linolenowy są prekursorami innych kwasów tłuszczowych, które z kolei wykorzystywane są do tworzenia eikozanoidów, lipoksyn, rezolwin, protektyn i marezyn, czyli biologicznie czynnych związków pełniących rolę miejscowych hormonów o różnym działaniu.
Działanie to może polegać na rozszerzaniu lub obkurczaniu naczyń krwionośnych, regulacji pracy mięśni żołądka i jelit, regulacji wydzielania soku żołądkowego czy hormonów przysadki mózgowej, stymulacji układu immunologicznego czy regulacji przepływu krwi.
Bardzo ważną funkcją pochodnych kwasów tłuszczowych jest wywoływanie i łagodzenie stanu zapalnego. Jak widać, kwasy tłuszczowe i ich pochodne pełnią bardzo różnorodne role w naszym organizmie.
Natomiast drugim możliwym kryterium istotności jest to, czy dane związki są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W tym ujęciu najważniejsze są związki zaliczane do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), czyli kwas alfa -linolenowy i kwas linolowy. Są to kwasy tłuszczowe, które musimy dostarczać sobie w pożywieniu, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie ich sam wytworzyć. Do NNKT zalicza się też niekiedy kwasy eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy, które nasz organizm jest, co prawda w stanie wytworzyć wykorzystując kwas alfa -linolenowy, jednak z małą wydajnością.
Te dwa kwasy tłuszczowe mają udowodnione działanie regulujące prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Kwas dokozaheksaenowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i działania mózgu i siatkówki oka, dlatego jest on szczególnie istotny w przypadku dzieci i kobiet i w ciąży.
Brak NNKT w pożywieniu może być przyczyną chorób skóry, utrudnionej regeneracji tkanek, zwiększonej utraty wody, dolegliwości układu krążenia, obniżonej odporności na infekcję, niedorozwoju płodów.
Wielu z nas wymienia jednym tchem kwasy omega 3. Ale kwasy omega 3 to nie wszystko - są też omega 6 i omega 9. Czym się różnią i które są dla na istotne ?
Kwasy tłuszczowe z różnych grup (omega 3, omega 6, omega 9) różnią się budową cząsteczki, a dokładnie położeniem ostatniego, licząc od grupy kwasowej, wiązania podwójnego. Liczby, które pojawiają się w tych nazwach, oznaczają numer atomu węgla, przy którym znajduje się to wiązanie, licząc od „końca” cząsteczki, jeśli za jej początek przyjmujemy grupę kwasową.
W obrębie jednej grupy, nazywanej też często rodziną, kwasy tłuszczowe różnią się liczbą atomów węgla – pierwsze w szeregu kwasy (-linolenowy w rodzinie omega 3, linolowy w rodzinie omega 6 i oleinowy w rodzinie omega 9) zawierają ich 18, natomiast kwasy tłuszczowe o największej aktywności biologicznej, czyli wymienione wcześniej eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy (omega 3), a także arachidonowy, dokozapentaenowy i dihomo--linolenowy (omega 6) – 20 lub 22. Zamiast oznaczenia omega X stosuje się również oznaczenia n-X lub omega -X, gdzie X to 3, 6 lub 9.
Kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, a dokładniej – powstałe z nich eikozanoidy, rezolwiny, protektyny i marezyny mają działanie przeciwzapalne, natomiast eikozanoidy powstające z kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6 mają raczej działanie prozapalne.
Tu chciałabym przypomnieć, że nie zawsze działanie prozapalne jest złe – to naturalny mechanizm obronny naszego organizmu w przypadku infekcji.
Kwasy tłuszczowe z rodziny omega 9, czyli głównie kwas oleinowy, mogą być wytwarzane przez ludzki organizm, a ich rola to głównie budowanie błon komórkowych i ceramidów. W przypadku niedostatecznego spożycia kwasu oleinowego jego rolę przejmują nasycone kwasy tłuszczowe, co negatywnie wpływa na właściwości błon komórkowych.
Zbyt duża zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie przy zbyt małej ilości innych grup kwasów tłuszczowych może natomiast zwiększyć podatność błon komórkowych na utlenianie – co sprzyja ich uszkodzeniom i również może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
W jakich proporcjach dla naszego organizmu powinniśmy je stosować?
Prawidłowa dieta powinna, zawierać nienasycone kwasy tłuszczowe ze wszystkich rodzin. Nie ma oficjalnych zaleceń, co do proporcji, w których należy je spożywać, między innymi, dlatego, że kwasy tłuszczowe z tej samej rodziny są mocno zróżnicowane pod względem swojej aktywności biologicznej, więc trudno jest opracować konkretne zalecenia dla całych grup. Zazwyczaj przyjmuje się, że stosunek kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 do kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6 powinien wynosić 1:3 do 1:5 – a w praktyce zwykle bliższy jest 1:9 czy nawet 1:20!.
Co z żywieniowego punktu widzenia powinniśmy, jako konsumenci wiedzieć o NNKT.
Przede wszystkim to, że kwasy z szeregów omega 3 i omega 6 konkurują ze sobą o te same enzymy w ramach swoich przemian – a więc nadmierne spożycie jednej grupy zaburza przekształcanie drugiej.
Ważna jest również świadomość, że wydajność przetwarzania kwasu -linolenowego w kwasy eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy jest niewielka (odpowiednio 0,2-8% i 0,5%), i zależy od wieku (im wyższy, tym jest mniejsza), od płci (wyższa wydajność u kobiet) czy diety (wegetarianie przetwarzają kwas -linolenowy w wyższe kwasy tłuszczowe wydajniej niż osoby jedzące mięso, wysoka zawartość cholesterolu czy nasyconych kwasów tłuszczowych obniża wydajność przetwarzania). Również palenie tytoniu obniża wydajność tych procesów.
Pani Doktor a co to jest DHA ,DPA, ALA i LA ? Takie oznaczenia można spotkać na wielu opakowaniach i często nie wiemy co to jest?
Skróty te odpowiadają konkretnym kwasom tłuszczowym: ALA to kwas alfa-linolenowy, LA – linolowy, DHA to kwas dokozaheksaenowy, natomiast EPA - eikozapentaenowy.
DPA jest skrótem nazwy kwasu dokozapentaenowego, tu jednak kryje się pewna pułapka: otóż taki kwas występuje zarówno w rodzinie omega 3, jak i omega 6, przy czym pożądany jest raczej ten drugi, ze względu na bycie prekursorem związków o działaniu przeciwzapalnym.
Jakie jest obecnie rekomendowane zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe i gdzie ich szukać w żywności?
Zalecane jest przyjmowanie takiej ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, aby pokrywały one 3% całkowitego zapotrzebowania energetycznego.
Ogólnie tłuszcz powinien dostarczać 15 – 30 % energii dziennie (czyli na przykład w przypadku dziennej dawki 2000 kcal będzie to 300-600 kcal), przy czym z nasyconych kwasów tłuszczowych powinno pochodzić nie więcej niż 10% całkowitej energii, a z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – do 8%. To ostatnie ograniczenie związane jest z podatnością WNKT na utlenianie, prowadzące do powstawania szkodliwych produktów.
Brak jest wartości referencyjnego spożycia (DRV) dla kwasów jednonienasyconych, choć zaleca się zastępowanie nimi nasyconych kwasów tłuszczowych, a także dla całych grup omega 3 i omega 6.
Przyjęto natomiast normy odpowiedniego spożycia (AI) dla konkretnych kwasów tłuszczowych. I tak, dla kwasu linolowego jest to 4%, a dla kwasu alfa-linolenowego 0,5% energii z diety, co oznacza odpowiednio 8-12 g i 1-1,5 g przy dawce kalorii 1800-2700 kcal. Zalecana ilość wyższych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3, czyli kwasów eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego, to 250 mg dziennie (odpowiada to 1-2 porcjom tłustych ryb na tydzień), w okresie ciąży i laktacji dodatkowo 100-200 mg. Są to dawki zalecane dla dorosłych, dla dzieci w wieku 6-24 miesięcy zaleca się średnio 100 mg dziennie.
Gdzie można znaleźć te ważne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe?
Kwas oleinowy znajduje się w dużej ilości w oliwie (70-80% kwasów tłuszczowych), w oleju rzepakowym bezerukowym (50-55% kwasów tłuszczowych), oleju z orzechów arachidowych i – co może być dla niektórych zaskakujące - w smalcu.
Kwas linolowy można znaleźć w dużych ilościach w oleju słonecznikowym (do 60% kwasów tłuszczowych), krokoszowym (do 75% kwasów tłuszczowych), z winogron (60-80% kwasów tłuszczowych), a kwas alfa-linolenowy w oleju lnianym (przeciętnie 35% kwasów tłuszczowych, może dochodzić do 60%), konopnym (do 25% kwasów tłuszczowych), rzepakowym bezerukowym (5-16% kwasów tłuszczowych), sojowym (4-11% kwasów tłuszczowych). Są to zatem, jak widać, związki pochodzenia roślinnego. Dodatkowo, kwas alfa-linolenowy znajduje się również w jajach i mleku zwierząt karmionych siemieniem lub olejem lnianym.
Stosunek kwasów alfa-linolenowego i linolowego jest najbardziej zbliżony do zalecanego w oliwie i w oleju rzepakowym. Natomiast długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega 3, kwas ejkozapentaenowy i kwas dokozaheksaenowy, znajdują się prawie wyłącznie w mięsie tłustych ryb morskich, szczególnie bogate w nie jest mięso łososia (najbogatsze źródło DHA), makreli czy śledzia, a oprócz tego w oleju z niektórych gatunków mikroalg i grzybów planktonu morskiego.
A jakich tłuszczów nie zalecamy do spożywania?
Przy okazji omawiania zawartości kwasów tłuszczowych w pożywieniu warto wspomnieć również o produktach niezalecanych pod tym względem, czyli bogatych w niepożądane izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych – są to częściowo uwodornione tłuszcze: margaryny, tłuszcze piekarskie, tłuszcze kuchenne. Kwasy typu trans występują także w niewielkich ilościach w maśle, mleku, serach, wołowinie, baraninie.
Serdecznie dziękuję Pani za wywiad.
Joanna Górska
===========================
Wywiadu udzieliła Katarzyna Zawada; dr n. chem, pracownik Zakładu Chemii Fizycznej, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej.
Warszawski Uniwersytet Medyczny,
ul. Banacha 1, 02-097 Warszawa,
tel. 022 5720955
e-mail: katarzyna.zawada@wum.edu.pl
W duecie Atelier Smaku
Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.
Czytaj więcej »2014-09-30
Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.
Czytaj więcej »2014-09-27
Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.
Czytaj więcej »2014-09-26
DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.
Czytaj więcej »2014-09-24
Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.
Czytaj więcej »2014-09-22
Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”. 20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ... -
Czytaj więcej »2014-09-18
Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.
Czytaj więcej »2014-09-17
Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!
Czytaj więcej »2014-09-16
Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.
Czytaj więcej »2014-09-13
Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania.
Czytaj więcej »2014-09-11
Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.
Czytaj więcej »2014-09-09
Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA.
Czytaj więcej »2014-09-05
Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.
Czytaj więcej »2014-09-04
Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!
Czytaj więcej »2014-09-04
Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci.
Czytaj więcej »2014-08-28
Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami.
Czytaj więcej »