TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!
TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!
Żywienie dzieci
Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.
Czytaj więcej »Żywienie ludzi aktywnych fizycznie
Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.
Czytaj więcej »Żywienie seniorów
Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją laktozy
Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.
Czytaj więcej »Żywienie w chorobie Hashimoto
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją glutenu
Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.
Czytaj więcej »Żywienie dorosłych
Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.
Czytaj więcej »Jak zachować zielony kolor brokułów ?
Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !
Czytaj więcej »Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?
Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?
Czytaj więcej »Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?
Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.
Czytaj więcej »Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?
Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...
Czytaj więcej »Jak przygotować bakłażana ?
Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.
Czytaj więcej »Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?
Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?
Czytaj więcej »Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?
Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?
Czytaj więcej »The Food Doctor
Brytyjski lider w sprawach żywienia, firma The Food Doctor - opracowała linię produktów ułatwiających organizowanie żywieniowego planu dnia. Wdrożył 5 produktów spełniających określone kryteria żywieniowe. Wśród produktów są: soja, mix fasolowy, nasiona i orzechy oraz mieszanka wyselekcjonowanych ziaren.
Producent: Food doctor
KeVita - gazowane napoje probiotyczne
KeVita to certyfikowane organiczne napoje gazowane z żywymi kulturami bakterii probiotycznych. Produkowane m.in. w smakach: Mojito, Lemon Cayenne, Kokos, Mango-Kokos, Truskawka-Acai-Kokos, Grejpfrut-Kokos, Cytryna-Imbir. Napój niskokaloryczny, bezmleczny, bezglutenowy, bez GMO.
Producent: KeVita; USA
Glowell - beauty drinks
Napoje o smaku malinowo- jaśminowym oraz grejpfrutu i liczi. Odżywiają i nawadniają skórę, pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, produkt antystarzeniowy.
Producent: Nestle
Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor
Firma Sanitarium z Malezji proponuje Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor. Produkt dostarcza energii płynącej z protein oraz błonnika dietetycznego. Produkt wpisuje się w linię napojów niskokalorycznych bez dodatku konserwantów.
Producent: Sanitarium
Akcja "Gotuj lokalnie "
Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br. odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.
Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka
W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.
Czytaj więcej »VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD
Międzynarodowe Targi Łódzkie
Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej
Warszawa
VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"
Rogów
Wywiad z Agatą Chamier-Ciemińską - Dyrektor ds. produkcji w firmie SEKO S.A
2014-05-20
Pani Dyrektor, proszę powiedzieć, skąd pochodzą ryby, które znajdują się na polskich stołach?
Agata Chamier-Ciemińska: Z bogactwa ryb, które są spożywane w polskich domach, możemy wyróżnić te pozyskiwane z ich naturalnych środowisk za pomocą różnych technik połowowych oraz specjalnie hodowane w sztucznych zbiornikach wodnych, gdzie dostarcza się im pokarm.
To, jakie ryby jemy na co dzień, tak naprawdę zależy od producenta, np. firma Seko S.A., którą reprezentuję sprowadza ryby z najczystszych miejsc na Morzu Północnym, ze sprawdzonychi bezpiecznych łowisk od dostawców norweskich, duńskich i islandzkich.
Z ryb morskich na naszym rynku dominują: śledzie, dorsz, makrela, morszczuk, halibut, tuńczyk, sola i flądra, a do najpowszechniej dostępnych w Polsce ryb słodkowodnych należą: karp, szczupak, sandacz, płoć, lin, pstrąg, łosoś i węgorz.
Ciekawostką jest to, że śledzia, który jest mocno zakorzeniony w naszej kulturze kulinarnej i bardzo lubiany, uważamy za rybę bałtycką. W rzeczywistości występuje przede wszystkim w Oceanie Atlantyckim i morzach do niego przylegających, takich jak Morze Północne.
Czy ryby czymś się między sobą różnią pod względem wartości odżywczych?
Na polski rynek trafiają ryby bałtyckie, hodowlane polskie lub importowane, a także importowane oceaniczne. Różnią się one oczywiście zawartością składników o znaczeniu odżywczym i prozdrowotnym, np. ryby bałtyckie stanowią bardzo dobre źródło białka (średnio ponad 17%) o strawności ponad 98%.
Dorsz jest rybą bardzo chudą, śledź średnio tłustą, a łososia możemy zaliczyć do ryb tłustych. Z zawartością tłuszczu związana jest wartość energetyczna tkanek mięśniowych badanych ryb, która średnio wynosi: dla dorsza 295,8 kJ/100 g, dla śledzia 446,6 kJ/100 g, a dla łososia 797,5 kJ/100 g. Ze względu na bardzo niską zawartość kwasów z rodziny omega-3 (w tym EPA i DHA) dorsza nie możemy zaliczyć do gatunku ryb mającego znaczenie w profilaktyce chorób serca.
Z kolei łosoś zawierający średnio ponad 3800 mg/100 g kwasów EPA+DHA powinien być polecany dla osób z problemami układu krążenia. Już dwie porcje łososia po 100 g tygodniowo powinny zaspokoić zapotrzebowanie na te kwasy osobom z chorobami serca (1000 mg/dzień). Ponadto łosoś jest dobrym źródłem witaminy D3 (średnio 25,3 µg/100 g tkanki), fosforu (średnio 304,8 mg/100 g tkanki) i selenu (średnio 26,4 µg/100 g tkanki).
Jeśli przyjrzymy się rybom hodowlanym w Polsce to wśród wszystkich badanych tkanka mięśniowa pstrąga charakteryzuje się najwyższą zawartością białka (średnio 18,9%).
Zawartość białka w karpiu wynosi średnio 16,7%. Strawność białek obu gatunków ryb przekracza 98%. Wartość energetyczna tkanki mięśniowej karpia wynosi średnio 472,6 kJ/100 g, a pstrąga 595,1 kJ/100 g. Ze względu na stosunkowo niskie stężenie sumy kwasów EPA i DHA (średnio 214,5 mg/100 g tkanki) oraz niski stosunek kwasów omega-3:omega-6 (1.13), karp nie jest gatunkiem ryby, który należałoby preferować w diecie osobom chorym na serce. Z kolei pstrąg o znaczącej zawartości sumy kwasów EPA i DHA (średnio 1804 mg/100g tkanki) jest wskazanym gatunkiem ryb do polecenia osobom z problemami układu krążenia. Dwie porcje pstrąga po 200 g tygodniowo powinny zaspokoić zapotrzebowanie na kwasy EPA i DHA osobom z chorobami serca.
Jeśli chodzi o ryby oceaniczne importowane z Chin to tkanki mięśniowe mintaja i soli charakteryzują się stosunkowo niską zawartością białka (odpowiednio 12,2% i 13,4%), a szczególnie tłuszczu (odpowiednio 0,09% i 0,5%). Strawność białek obu gatunków ryb jest wyższa niż 97%.
W stosunku do innych ryb z importu sola charakteryzuje się stosunkowo wysoką zawartością witaminy D3 (średnio 4,37 µg/100 g tkanki). Wartość energetyczna tkanki mięśniowej mintaja wynosi średnio 210,7 kJ/100g, a soli 246,3 kJ/100g.
Niska zawartość tłuszczu determinuje także niskie stężenie sumy kwasów EPA+DHA (mintaj 56,02 mg/100 g tkanki, sola – 207,4 mg/100g tkanki). Dlatego te gatunki ryb mimo bardzo korzystnego w przypadku mintaja stosunku kwasów omega-3:omega-6 (23,68) nie są gatunkami ryb, który należałoby podawać osobom chorym na serce. W Polsce ryby te, kupowane w postaci porcjowanych i odskórzanych filetów, są łatwe w przyrządzeniu, stąd wynika ich popularność na rynku.
I na koniec ryby hodowlane importowane z Wietnamu i Chin – panga i tilapia. Tkanka mięśniowa pangi charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością białka (średnio 12,9%). Zawartość białka w tkance mięśniowej tilapii jest istotnie wyższa (średnio 16,4%). Strawność białek obu gatunków ryb jest wyższa niż 98%. Tkankę mięśniową tilapii charakteryzuje bardzo wysoka zawartość witaminy D3 (średnio 38.0 µg/100 g).
Wartość energetyczna tkanki mięśniowej pangi wynosi średnio 267,4 kJ/100g, a tilapii 352,8 kJ/100g. Pangę i tilapię charakteryzuje najniższy wśród badanych gatunków ryb stosunek kwasów omega-3:omega-6 (odpowiednio 0,28 i 0,46). Stężenie sumy kwasów EPA i DHA jest też bardzo niskie (panga 24,8 mg/100 g tkanki, tilapia 70,8 mg/100 g tkanki).
Obu tych gatunków ryb ze względu na niski stosunek kwasów omega-3:omega-6 i niskie stężenie kwasów EPA i DHA, nie należałoby preferować w diecie osobom chorym na serce. Coraz większa popularność tych ryb na Polskim rynku wynika z szerokiego zakresu ich kulinarnych właściwości. Kupuje się je w formie odskórzanych filetów, tekstura mięsa jest zwarta, a gdy są gotowane, nie wydzielają typowego rybiego zapachu.
Pani Agato, a jaka jest rola ryb w naszej diecie?
Ryby powinny być stałym składnikiem naszej diety. Niestety, nie wszyscy mają jeszcze tę świadomość. Polacy jedzą ryby przeważnie w okresach świątecznych – Bożego Narodzenia i Wielkanocy.
Warto wiedzieć, że ryby i przetwory rybne są źródłem dobrze przyswajalnego białka o dużej wartości odżywczej. Mięso ryb zawiera wiele składników odżywczych, np. kwasy omega-3. Należą one do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), co oznacza, że właśnie poprzez odpowiednią dietę dostarczamy je do organizmu, który sam nie potrafi ich zsyntetyzować.
Kwasy omega-3 występują głównie w tłustych rybach morskich takich jak łosoś, śledź, makrela i tuńczyk. Ryby morskie są podstawowym naturalnym źródłem jodu w pożywieniu, dostarczają więcej sodu w porównaniu z rybami słodkowodnymi. Wszystkie ryby są źródłem witaminy z grupy B, a śledź, sardynki, makrela i łosoś także znaczącą ilość witaminy A i D.
Badania wykazują, że spożycie kwasów omega-3 w produktach rybnych obniża zawartość trójglicerydów, redukuje ryzyko nagłej śmierci sercowej, ataku serca, nienormalnego rytmu serca i chorób krążenia, spowalnia także odkładanie się płytek miażdżycowych, nieznacznie obniża ciśnienie krwi, a także wpływa na wzmocnienie odporności organizmu na stany zapalne, stres i depresję oraz ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, pracę mózgu i pamięć. Tak więc ryby w tym szczególnie tłuste, oprócz niewątpliwych wartości odżywczych spełniają wszystkie wymagania dla żywności funkcjonalnej, ponieważ zmniejszają ryzyko chorób i wzmacniają niektóre funkcje organizmu.
Pani Agato, czy są jakieś rekomendacje ilościowe spożycia w stosunku do ryb?
Ryby powinniśmy spożywać 2-3 razy w tygodniu, a każda porcja powinna mieć co najmniej 100 g. Polacy jedzą rocznie średnio ponad 11 kg ryb, ale to naprawdę niewiele w porównaniu np. z Norwegami, u których roczne spożycie ryb wynosi średnio 46 kg lub Portugalczykami – 56 kg.
Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom? Jeśli tak, to które?
Oczywiście, ryby są dobre również dla dzieci, nawet w okresie prenatalnym. Kwasy tłuszczowe omega-3, dobrze przyswajalne białko, jod i witamina D to elementy niezbędne dla przyszłej mamy (obniżają ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego) oraz dziecka, zwłaszcza do prawidłowego rozwoju mózgu i wzroku. Produkty rybne można podawać już od 7. miesiąca życia dziecka. Najlepszymi rybami dla dzieci są makrela i dorsz. Przed podaniem ryby dokładnie obieramy z ości, możemy je też zmielić.
Są oczywiście i takie ryby, których dzieci i kobiety w ciąży nie powinny jeść. To na pewno ryby drapieżne, takie jak: okoń, makrela królewska, miecznik oraz rekin. Ryby te kumulują największą ilość szkodliwych substancji i metali ciężkich: rtęć i metylortęć. Małe dzieci nie powinny jeść też ryb wędzonych, konserw rybnych i ryb w zalewach. W trakcie wędzenia wytwarzają się szkodliwe związki. Produkty wędzone zawierają też znaczne ilości soli, która obciąża nerki dziecka i przyczynia się do kształtowania nieprawidłowych nawyków żywieniowych.
Pani Dyrektor, a w jaki sposób kontroluje się jakość ryb? Czy robione są badania na obecność zanieczyszczeń? Które ryby są najzdrowsze?
Pierwszy sposobem na kontrolowanie jakości ryb jest ich sprowadzanie ze sprawdzonych łowisk, a następnie, tak jak ma to miejsce w naszym zakładzie, produkcja zgodna z międzynarodowymi standardami jakości najwyższej klasy takimi jak System Zapewnienia Jakości Zdrowotnej HACCP, International Food Standard (IFS) czy Global Standard Food BRC, które systematycznie odnawiamy podczas audytów. Surowiec jak i wyroby gotowe poddawane są regularnym badaniom zarówno w naszym jak i w zewnętrznym, akredytowanym laboratorium. Regularnie sprawdzamy poziom metali ciężkich, histaminy i dioksyn.
Bardzo serdecznie dziękuję Pani za wywiad,
Joanna Górska
redaktor naczelna
=============================================================
Wywiadu udzieliła Agata Chamier-Ciemińska, dyrektor ds. produkcji w firmie SEKO S.A.
ul. Zakładowa 3, 89-620 Chojnice
tel.: +48 52 510 81 40
e:mail: seko@sekosa.pl
www.sekosa.pl
W duecie Atelier Smaku
Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.
Czytaj więcej »2014-09-30
Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.
Czytaj więcej »2014-09-27
Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.
Czytaj więcej »2014-09-26
DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.
Czytaj więcej »2014-09-24
Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.
Czytaj więcej »2014-09-22
Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”. 20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ... -
Czytaj więcej »2014-09-18
Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.
Czytaj więcej »2014-09-17
Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!
Czytaj więcej »2014-09-16
Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.
Czytaj więcej »2014-09-13
Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania.
Czytaj więcej »2014-09-11
Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.
Czytaj więcej »2014-09-09
Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA.
Czytaj więcej »2014-09-05
Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.
Czytaj więcej »2014-09-04
Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!
Czytaj więcej »2014-09-04
Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci.
Czytaj więcej »2014-08-28
Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami.
Czytaj więcej »