TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!
TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!
Żywienie dzieci
Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.
Czytaj więcej »Żywienie ludzi aktywnych fizycznie
Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.
Czytaj więcej »Żywienie seniorów
Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją laktozy
Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.
Czytaj więcej »Żywienie w chorobie Hashimoto
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją glutenu
Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.
Czytaj więcej »Żywienie dorosłych
Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.
Czytaj więcej »Jak zachować zielony kolor brokułów ?
Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !
Czytaj więcej »Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?
Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?
Czytaj więcej »Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?
Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.
Czytaj więcej »Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?
Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...
Czytaj więcej »Jak przygotować bakłażana ?
Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.
Czytaj więcej »Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?
Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?
Czytaj więcej »Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?
Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?
Czytaj więcej »Glowell - beauty drinks
Napoje o smaku malinowo- jaśminowym oraz grejpfrutu i liczi. Odżywiają i nawadniają skórę, pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, produkt antystarzeniowy.
Producent: Nestle
KeVita - gazowane napoje probiotyczne
KeVita to certyfikowane organiczne napoje gazowane z żywymi kulturami bakterii probiotycznych. Produkowane m.in. w smakach: Mojito, Lemon Cayenne, Kokos, Mango-Kokos, Truskawka-Acai-Kokos, Grejpfrut-Kokos, Cytryna-Imbir. Napój niskokaloryczny, bezmleczny, bezglutenowy, bez GMO.
Producent: KeVita; USA
Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor
Firma Sanitarium z Malezji proponuje Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor. Produkt dostarcza energii płynącej z protein oraz błonnika dietetycznego. Produkt wpisuje się w linię napojów niskokalorycznych bez dodatku konserwantów.
Producent: Sanitarium
The Food Doctor
Brytyjski lider w sprawach żywienia, firma The Food Doctor - opracowała linię produktów ułatwiających organizowanie żywieniowego planu dnia. Wdrożył 5 produktów spełniających określone kryteria żywieniowe. Wśród produktów są: soja, mix fasolowy, nasiona i orzechy oraz mieszanka wyselekcjonowanych ziaren.
Producent: Food doctor
Akcja "Gotuj lokalnie "
Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br. odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.
Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka
W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.
Czytaj więcej »VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD
Międzynarodowe Targi Łódzkie
Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej
Warszawa
VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"
Rogów
2014-05-20
Panie Andrzeju, jak to się stało, że nauczyciel zabrał się do gotowania?
O rany! To życie napisało taki scenariusz. Odkąd pamiętam, lubiłem spędzać czas w kuchni razem z mamą i babcią. Na początku jako mały szkrab, który tylko im przeszkadzał, z czasem stając się ich ważnym pomocnikiem – np. przy wylizywaniu misek czy podjadaniu surowego drożdżowego ciasta (śmiech)! Pasję gotowania miałem w sobie od zawsze – już jako dziecko próbowałem swoich sił, z różnym efektem oczywiście. Raz coś wychodziło, innym razem nie. Pamiętam jak „udało” mi się spalić, w dosłownym tego słowa znaczeniu, babkę cytrynową… spaleniznę było czuć w całym bloku! To, co powiedziałem, może wydawać się śmieszne, ale tak właśnie było.
Wracając do kwestii pracy jako nauczyciel, mam takie wspomnienia: ukończone Studium Nauczycielskie, otrzymana posada w małej miejscowości i szkoła, do której szło się przez zaorane pole. A na miejscu łączone klasy, zapadająca się podłoga i drewniana toaleta.
Powiedziałem: „Nie, to zdecydowanie nie dla mnie”. I coś trzeba było w życiu robić. Nie należałem do próżniaków, zawsze musiałem zorganizować sobie zajęcie. A że w kuchni zacząłem się odnajdywać i szło mi coraz lepiej, to zająłem się pieczeniem i gotowaniem na rodzinne przyjęcia, wesela, chrzciny czy komunie. Przed takimi uroczystościami nasze mieszkanie zamieniało się w jedną wielką cukiernię! Roiło się w nim od sąsiadek, które wchodziły i wychodziły, by odebrać to, co dla nich przygotowałem. W całym tym zamieszaniu rodzice „uciekali” na działkę – i wcale im się nie dziwię!
Później było Zakopane, pensjonat, hotel, jeden, drugi i kolejny, restauracja Soul Kitchen… I tak to trwa do dziś. Ale nawiązując do mojego wyuczonego zawodu czyli nauczyciela, to powiem, że po części nim jestem (a przynajmniej tak się czuję) – opowiadam, prowadzę warsztaty, przekazuję wiedzę kulinarną tym, którzy jej potrzebują.
Jest pan Ambasadorem kulinarnym kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień". Dlaczego Pana zdaniem warto kasze promować ?
Dla mnie bycie Ambasadorem kulinarnym tej kampanii jest zaszczytem, gdyż promuję, po pierwsze, to, co polskie i zdrowe, a po drugie – to, co bardzo lubię. Kasza od wieków była dla Polaków jednym z głównych składników pożywienia, ale zaczęło się to zmieniać. Kiedy? Trudno powiedzieć. My, Polacy, jesteśmy jak gąbki, chłonni tego, co przychodzi z zagranicy. Zawsze były i są różne mody… Np. na ryż sushi. Nieważne gdzie, czy to Krupówki w Zakopanem, czy popularny Monciak w Sopocie – sushi obowiązkową pozycją w menu! O jakości nie wspomnę. To wręcz śmiesznie wygląda, gdy wśród dorożek, oscypków i górali wyrasta nagle restauracja z sushi. Ale trudno, biznes rządzi się swoimi prawami.
A kasza? Wyciszona czekała, czekała i się doczekała. Na szczęście, Polska jak długa i szeroka (i zostało to sprawdzone przeze mnie osobiście!), zaczęła wracać do kaszy. I to nie tylko w postaci krupniku i gryczanej prażonej. Co ważne, zaczynamy szukać nowych smaków i próbujemy kaszę gryczaną niepaloną, owsianą, pęczak. Nie boimy się eksperymentować z kaszą, tworzymy ciekawe kombinacje, którymi chcemy zaskoczyć swoich gości. I powoli też próbujemy „przemycić” kaszę do dziecięcego menu, a dzieci – jak wiemy – to Tadki-Niejadki.
Podczas spotkań warsztatowych, na których mam przyjemność gotować razem z dziennikarzami, blogerami, kierownictwem przedszkoli i szkół, rozmawiamy o tym, jak kiedyś z kaszą było i jak ona smakowała, a jak kasza dziś odnajduje się na naszych stołach. Kiedyś gotowana zwykle w wodzie z dodatkiem soli, wygotowana (albo i rozgotowana…), odcedzona i podana do tłustego gulaszu albo jajka sadzonego. A teraz? Proszę bardzo, robimy pasztety, pęczotto, zapiekanki, tarty, pierogi, ciasta, kremy do tortów, „popcorn”, nie mówiąc o zupach. I co, da się? Oczywiście, że się da. Jest pysznie i zdrowo. A w dzisiejszych czasach, gdy coraz większą wagę przykładamy do kwestii zdrowego trybu życia, takie produkty są w cenie. Pamiętajmy, że kasza nie jest poddawana „męczarniom” obróbki ziarna, która pozbawia ją wartości odżywczych i zdrowotnych. To ziarenka zdrowia, którego wszystkim życzę!
Sięgając do naszej historii kulinarnej, czy wiemy skąd te kasze wzięły się w polskiej kuchni? Czy kasze to tylko wyłącznie polska specjalność?
Szczerze? Chyba nie ma odpowiedzi na pytanie, jak kasza trafiła na polski stół. Ale jedno jest pewne – kasze miały ogromny udział w codziennym jadłospisie naszych przodków. Dodawane do zup jako zagęstnik (stąd chyba krupnik się wziął), a także niezmiennie jako dodatek do mięs, w tym dziczyzny, którą kiedyś – nie powiem – jadło się w dużych ilościach. Ale kasza smakowała równie dobrze jako samodzielne danie, tylko okraszone skwarkami i wytopionym tłuszczem ze słoniny. Możliwe, że dzisiaj taki wariant kaszy również pojawia się na naszych stołach. Szczerze mówiąc, sam nabrałem ochoty na kilka łyżek tak przygotowanej kaszy!
Kasza to nie tylko polska specjalność. W innych krajach jada się np. bulgur, quinoa, amarantus czy kuskus, ale tylko o nich wspominam. Nie czas, by o nich mówić. Kampania „Lubię kaszę” promuje polskie kasze i tego się trzymajmy. Jest ich wiele rodzajów, są pyszne i można wyczarować z nich wiele wspaniałych potraw.
Robiąc zakupy w sklepach często mam wrażenie, że Polacy nie rozróżniają kasz i mają niewielkie wyobrażenie o ich roli w naszej diecie. Nie wiedzą, czym się różnią i do jakiego dania można je zaserwować? Jest jakiś prosty klucz, do czego dana kasza pasuje?
Nie, nie do końca tak jest. Polacy nareszcie zaczęli zapoznawać się z informacjami umieszczanymi na opakowaniach, czytają o tym, jakie mamy kasze i co najważniejsze – jak można je przygotować w fajny, niebanalny sposób. To motywuje do zakupu konkretnych rodzajów kasz, zależnie od przysmaku, który chcemy przyrządzić. Odrzućmy myślenie, że kasza jest nudna! Można z niej przygotować naprawdę mnóstwo różnych pyszności, zarówno tych na słono, ostro czy też na słodko.
Jakie jest Pana ulubione danie z kaszą w tle?
Tych dań jest bardzo dużo, bo ja naprawdę uwielbiam kaszę. Prywatnie jestem miłośnikiem kaszy, zupełnie niezależnie od roli, jaką pełnię w kampanii „Lubię kaszę”. Tak jest i kropka. Lubię kaszową wersję risotta, czyli tzw. pęczotto z pęczaku, pasztet z kaszy mazurskiej podawany na ciepło do gęsi, zapiekanki z kaszy gryczanej, pierogi z kaszą gryczaną nieprażoną albo arancini – to ukłon w stronę włoskich krokietów ziemniaczanych, ale robionych w tej wersji z kaszy gryczanej. Albo polenta z kaszy manny z polskimi owocami sezonowymi! A może gołąbki z kaszą? Mógłbym tak wymieniać i wymieniać. Ale zrobiłem się już głodny, nawet bardzo! (śmiech) Gdzie tu macie kuchnię? Oczywiście żartuję. O, albo coś, co zaskakuje 99 osób na 100, czyli „popcorn” z kaszy gryczanej. Smakuje wyśmienicie zarówno na słono, jak i w wersji na słodko z karmelem.
Jakim daniem zachęciłby Pan dzieci do jedzenia kasz? Innymi słowy, jak przemycić kasze do domowego menu?
Już odpowiadam. Dzieciakom, które kompletnie nie tolerują ziarenek kaszy w daniu, proponuję miksować kaszę w zupach krem – pełni ona wtedy rolę zagęstnika z bombą swoich wartości odżywczych. Dobrym rozwiązaniem jest wspomniany przed chwilą kaszowy „popcorn”. To pyszny i zdrowy zamiennik słonych przekąsek czy chrupek, które maluchy pochłaniają w trakcie oglądania bajek czy innych programów telewizyjnych.
Proponuję też pasztet na bazie kaszy z warzywami, serwowany do delikatnego, duszonego mięsa. A na deser – odsmażana kasza manna z waniliową nutą i dodatkiem owoców, np. truskawek – niedługo dostępne będą nasze polskie!
Idę o zakład, że nie tylko najmłodsi będą zajadać się tym kaszowym deserem! Swoimi przepisami na znakomite dania z kaszą dzielę się na stronie internetowej kampanii www.lubiekasze.pl. Znajdują się tam również porady eksperta-dietetyka dla rodziców, jak przekonać dzieci do jedzenia kaszy.
Dziękuję serecznie za wywiad,
Joanna Górska
redaktor naczelna
========================================
Wywiadu udzielił Pan Adnrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.
Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Obecnie szef kuchni w restauracji Soul Kitchen. Współpracuje z programem Dzień Dobry TVN
W duecie Atelier Smaku
Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.
Czytaj więcej »2014-09-30
Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.
Czytaj więcej »2014-09-27
Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.
Czytaj więcej »2014-09-26
DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.
Czytaj więcej »2014-09-24
Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.
Czytaj więcej »2014-09-22
Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”. 20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ... -
Czytaj więcej »2014-09-18
Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.
Czytaj więcej »2014-09-17
Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!
Czytaj więcej »2014-09-16
Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.
Czytaj więcej »2014-09-13
Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania.
Czytaj więcej »2014-09-11
Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.
Czytaj więcej »2014-09-09
Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA.
Czytaj więcej »2014-09-05
Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.
Czytaj więcej »2014-09-04
Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!
Czytaj więcej »2014-09-04
Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci.
Czytaj więcej »2014-08-28
Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami.
Czytaj więcej »