TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!
TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!
Żywienie dzieci
Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.
Czytaj więcej »Żywienie ludzi aktywnych fizycznie
Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.
Czytaj więcej »Żywienie seniorów
Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją laktozy
Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.
Czytaj więcej »Żywienie w chorobie Hashimoto
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją glutenu
Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.
Czytaj więcej »Żywienie dorosłych
Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.
Czytaj więcej »Jak zachować zielony kolor brokułów ?
Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !
Czytaj więcej »Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?
Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?
Czytaj więcej »Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?
Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.
Czytaj więcej »Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?
Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...
Czytaj więcej »Jak przygotować bakłażana ?
Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.
Czytaj więcej »Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?
Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?
Czytaj więcej »Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?
Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?
Czytaj więcej »Glowell - beauty drinks
Napoje o smaku malinowo- jaśminowym oraz grejpfrutu i liczi. Odżywiają i nawadniają skórę, pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, produkt antystarzeniowy.
Producent: Nestle
Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor
Firma Sanitarium z Malezji proponuje Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor. Produkt dostarcza energii płynącej z protein oraz błonnika dietetycznego. Produkt wpisuje się w linię napojów niskokalorycznych bez dodatku konserwantów.
Producent: Sanitarium
KeVita - gazowane napoje probiotyczne
KeVita to certyfikowane organiczne napoje gazowane z żywymi kulturami bakterii probiotycznych. Produkowane m.in. w smakach: Mojito, Lemon Cayenne, Kokos, Mango-Kokos, Truskawka-Acai-Kokos, Grejpfrut-Kokos, Cytryna-Imbir. Napój niskokaloryczny, bezmleczny, bezglutenowy, bez GMO.
Producent: KeVita; USA
The Food Doctor
Brytyjski lider w sprawach żywienia, firma The Food Doctor - opracowała linię produktów ułatwiających organizowanie żywieniowego planu dnia. Wdrożył 5 produktów spełniających określone kryteria żywieniowe. Wśród produktów są: soja, mix fasolowy, nasiona i orzechy oraz mieszanka wyselekcjonowanych ziaren.
Producent: Food doctor
Akcja "Gotuj lokalnie "
Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br. odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.
Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka
W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.
Czytaj więcej »VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD
Międzynarodowe Targi Łódzkie
Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej
Warszawa
VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"
Rogów
2014-05-06
Joanna Górska: Pani Doktor zacznijmy może od początku, co to jest ośrodkowy układ nerwowy?
Ałbena Grabowska: Ośrodkowy układ nerwowy to najważniejsza część układu nerwowego u człowieka i innych kręgowców. Znajduje się on w czaszce i wewnątrz kręgosłupa. Składa się z istoty białej i szarej. Ta szara jest ważniejsza, bo to ciała komórek nerwowych. Oprócz tego mamy różne włókna, którymi „biegną informacje”, tkanki, naczynia krwionośne, które odżywiają nerwy.
W jaki sposób jego uszkodzenia mogą wpływać na nasze życie ?
Komórki w naszym mózgu są wysoko wyspecjalizowane. Są ośrodki (grupa komórek), które znajdują się tylko w jednej półkuli (przeważnie w tej, która dominuje), na przykład te odpowiedzialne za rozumienie mowy, albo wymawianie słów. W przypadku uszkodzenia, tracimy pewne zdolności, nie możemy prawidłowo mówić, albo tracimy możliwość ruchu.
Z pamięcią, albo działaniem sprawa jest bardziej skomplikowana. Komórki, które odpowiadają za pamięć, skoordynowane myślenie, czy planowanie są rozsiane po całym mózgowiu. Utrata tych funkcji postępuje, zatem powoli i jest zależna od przyczyny uszkodzenia. W chorobie nagłej (udar mózgu) objawia się natychmiast, natomiast w przewlekłych (guzy, zwyrodnienia), rozwija się podstępnie i jest często późno rozpoznawana.
W kwietniu obchodziliśmy tydzień wiedzy na temat autyzmu? Co to jest autyzm i zespół Aspergera. Wielu z nas myśli, iż są to choroby psychiczne a nie neurologiczne.
Całościowe zaburzenia rozwojowe ze spektrum autyzmu są coraz częściej rozpoznawane przez psychologów przedszkolnych i szkolnych. Należy do nich autyzm w „naszym” pojęciu oraz właśnie zespół Aspergera. Osoby z takim rozpoznaniem leczą się przeważnie u psychiatry, ale nie jest to choroba psychiczna w potocznym tego słowa znaczeniu. Zaburzenie to obejmuje przede wszystkim trudności w kontaktach społecznych. Dziecko z takim zespołem nie umie bawić się z innymi dziećmi, samo nie inicjuje zabaw, w których mają uczestniczyć także inne dzieci. Zabawy mają charakter stereotypowy, na przykład obserwowanie wirujących przedmiotów, bądź wkładanie i wyjmowanie jakiegoś przedmiotu z pudełka.
Dzieci mają także ogromne trudności w akceptowaniu zmian. „Scenariusz” dnia czy zabawy musi być stały, niezmienny, a w przypadku zmian reagują agresją w stosunku do siebie i bliskich. Zespół ten cechuje także tzw. „ograniczona elastyczność myślenia”, przy czym wyraźnie należy stwierdzić, że nie mamy do czynienia z upośledzeniem umysłowym.
A co to jest zespół Aspergera ?
W zespołe Aspergera ( ZA) występują także szczególnie pochłaniające, obsesyjne zainteresowania (cyfry, pociągi, samoloty, czy też języki), natomiast rozwój mowy oraz rozwój poznawczy przebiega bardziej prawidłowo w porównaniu do autyzmu dziecięcego.
Głównymi kryteriami różnicującymi ZA od autyzmu głębokiego są brak opóźnienia rozwoju mowy i innych istotnych jej zaburzeń uniemożliwiających logiczną komunikację, prawidłowy rozwój poznawczy. Bywa, że ZA ma charakter łagodny i osoba cierpiąca na to zaburzenie uchodzi po prostu za ekscentryka lub dziwaka.
Inaczej nieco jest z autyzmem dziecięcym. Tu oprócz zaburzonych funkcji społecznych, ale mniej wyrażonych na plan pierwszy wysuwają się zaburzenia rozwoju mowy (głównie jej zahamowanie) oraz kłopoty z nawiązywaniem kontaktów i kontaktu wzrokowego.
Najczęściej wymienia się zespół sześciu głównych kryteriów diagnostycznych, które pomagają odróżnić zaburzenia ze spektrum autyzmu od chorób psychicznych: Są to:
1. zaburzenia interakcji społecznej, nieumiejętność lub brak chęci współpracy w grupie,
2. zaburzenia mowy i języka (opóźniony rozwój, powierzchownie perfekcyjny język ekspresyjny, sztywna i pedantyczna mowa, nietypowa prozodia i charakterystyka głosu, uszkodzenie zdolności rozumienia języka – przede wszystkim znaczeń przenośnych i ukrytych)
3. zawężone, specjalistyczne zainteresowania, połączone czasem z obsesyjnym zainteresowaniem jedną dziedziną,
4. zachowania powtarzalne, rutynowe, niezmienne,
5. trudności w komunikacji niewerbalnej (ograniczone gesty, skąpa ekspresja twarzy, dystans fizyczny, zachwianie rozumienia bliskości do innej osoby, kłopoty z kontaktem wzrokowym),
6. niezdarność ruchowa (nie zawsze).
Czy znane są przyczyny tego typu schorzeń ?
Niestety nie znamy przyczyny zachorowania. Wymieniany jest czynnik genetyczny (znacznie częściej chorują chłopcy) oraz niejasne aspekty, które miały miejsce w czasie życia płodowego (głównie infekcje). Zaburzenia ze spektrum autyzmu nie podlegają leczeniu farmakologicznemu. Z pacjentem pracuje psycholog, logopeda i specjalista od integracji sensorycznej, którzy „uczą” mózg korygować pewne zaburzenia. Można to ująć w następujący sposób. Pewne sfery są bardziej uwrażliwione i trzeba je „odwrażliwić”. Inne z kolei są mniej wrażliwe niż być powinny i te trzeba nauczyć wrażliwości na bodźce.
W jaki sposób i od kiedy zatem rozwija się nasz układ nerwowy ?
Układ nerwowy rozwija się podczas procesu zwanego „embriogenezą”. Płytka nerwowa dająca początek rozwojowi całego mózgowia wytwarza się już 18-19 – go dnia rozwoju płodu. Między 22. a 25. dniem zaczynają różnicować się pęcherzyki mózgowe, które będą w przyszłości mózgiem. Pod koniec czwartego tygodnia rozwoju zarodka mamy już podział na przodomózgowie, śródmózgowie oraz tyłomózgowie. Zaczynają różnicować się bruzdy mózgowe. Następuje powolny, ale konsekwentny rozwój półkul i poszczególnych płatów. Z międzymózgowia na przykład wyodrębniają się pęcherzyki oczne, z których rozwiną się nerwy wzrokowe i siatkówka.
W drugim miesiącu rozwoju różnicują się półkule, wytwarza spoidło wielkie oraz układ komorowy. Pod koniec trzeciego miesiąca życia większość tętnic mózgu jest wykształcona. W czwartym rozwija się kora mózgu, praktycznie najważniejsza warstwa mózgowia, zawierająca „szare komórki”.
Do końca ciąży, komórki nerwowe dojrzewają, rozwijają swoje funkcje, i zajmują właściwe dla siebie miejsce, czyli uczą się wykonywania czynności odpowiednich do swojej lokalizacji. Dojrzałe komórki mózgowe nie mają zdolności podziału, natomiast rozwijają się jeszcze długo po urodzeniu, praktycznie do końca wieku nastoletniego, a tworzenie osłon komórkowych trwa do dwudziestego roku życia.
Czy kobiety – przyszłe mamy mają wpływ na rozwój płodu i noworodka np. poprzez modyfikację diety lub okresowe zwiększenie spożycia jakiś kluczowych składników?
Naturalnie, że tak. Od matki praktycznie zależy najwięcej. Dobrze jest, kiedy decyzja o posiadaniu potomstwa jest świadoma, a kobieta przygotowuje się do ciąży. W czasie takich przygotowań należy wykonać badania podstawowe, żeby wykluczyć niedokrwistość czy utajoną cukrzycę, zmierzyć ciśnienie oceniając jego prawidłowość. Ważne jest odwiedzenie dentysty i wyleczenie zębów, jako potencjalnych ognisk zapalnych. Odstawiamy też alkohol i zaczynamy racjonalnie się odżywiać.
Proszę zauważyć, że cewa nerwowa zamyka się niespełna trzy tygodnie po poczęciu. To koniec pierwszego miesiąca ciąży, początek drugiego, moment w którym występuje zahamowanie miesiączki. Robimy test ciążowy, tymczasem cały materiał genetyczny, który ma dać naszemu dziecku dobry start i prawidłowy rozwój mózgu jest już skompletowany. Dlatego wszystko, co najlepsze powinniśmy dziecku „dać” przed zajściem w ciążę.
Trzy miesiące przed poczęciem należy przyjmować kwas foliowy, który jest bardzo ważnym składnikiem dla prawidłowego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego. Przyjmujemy codziennie jedną tabletkę do końca trzeciego miesiąca ciąży (Folic 0.4 mg, lub Acidum folicum 5 mg - preparaty dostępne bez recepty). Zapobiegamy w ten sposób złożonym i ciężkim wadom rozwojowym ośrodkowego układu nerwowego.
Po czwartym miesiącu ciąży warto wspomóc rozwój ośrodkowego układu nerwowego przez przyjmowanie suplementów diety. Nie ma potrzeby łykania wszelkich witamin, wystarczy zbilansowana dieta chyba, że lekarz zleci suplementację. Podobnie jest z niedokrwistością. Kobiety na nią cierpiące, dostają zalecenia od swoich ginekologów, co i jak „łykać”.
Coraz częściej wspomina się też o wielonienasyconych kwasach tłuszczowych ? Czy słusznie ?
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają ogromnie ważną rolę. To substancje, które pełnią ogromnie ważną rolę w żywieniu człowieka. W licznych badaniach potwierdzono ich możliwe działanie przeciwnowotworowe (zwłaszcza w przypadku raka piersi, okrężnicy oraz prostaty), poza tym obniżają zły cholesterol, zapobiegając zawałom.
Badania sugerują także dodatkowy wpływ kwasów na rozwój komórek mózgowia u płodów, ale także u noworodków, niemowląt i dzieci w wieku szkolnym oraz przedszkolnym. Kwasy wspomagają pamięć i koncentrację oraz leczenie zachowań agresywnych, niespecyficznych trudności w kontaktach społecznych oraz sprzyjają uczeniu się i zapamiętywaniu. Oprócz diety bogatej w takie kwasy można sięgnąć także po preparat Revitalit junior – dostępny bez recepty, który przyjmuje się w ilości jedna kapsułka dziennie.
Pani Doktor, praca ośrodkowego układu nerwowego wydaje się być bardzo skomplikowana i wieloaspektowa. Czy da się to wytłumaczyć w jakiś prosty obrazowy sposób? Jak wytłumaczyć dziecku jak pracuje masz mózg?
Rzeczywiście nasz mózg jest ogromnie skomplikowany i pełni złożone funkcje. Wielokrotnie pytano mnie o to, jak to się dzieje, że chodzimy, mówimy, czy myślimy czasem bez udziału naszej woli, to znów mamy możliwość wykonywania pewnych czynności tak, jak chcemy. Część pytań zadawały mi dzieci – własne, oraz ich koledzy.
Postanowiłam wytłumaczyć im funkcjonowanie mózgu na przykładzie bajki przygodowej „Julek i Maja w labiryncie”. To książeczka, która opowiada o przygodach pewnego rodzeństwa w grze komputerowej. Tyle, że gra rozgrywa się właśnie w ludzkim umyśle. Dzieci „wchodzą” do gry razem z mamą – neurologiem. Spotykają różne byty i mają wiele przygód. Jednocześnie starają się wrócić do prawdziwego świata. Po każdym z rozdziałów jest przystępne wyjaśnienie, w jakich strukturach mózgu były dzieci i za co one odpowiadają. Książka dostała nagrodę za propagowanie czytelnictwa w dobie gier komputerowych, a jej część trafiła do podręcznika do literatury dla piątej klasy.
Jak widać Doktor Albena Grabowska to nie tylko specjalistka od naszego mózgu ale i świetna pisarka! Wiem z naszej rozmowy, iż Pani wielką pasją jest pisanie! I to nie tylko dla najmłodszych. Czy mogłaby Pani powiedzieć coś o Pani powieściach dla dorosłych? Do kogo są one skierowane i jakie niosą przesłanie?
Napisałam trzy powieści dla dorosłych oraz książkę o moich bułgarskich korzeniach „Tam, gdzie urodził się Orfeusz”. Pierwszą powieścią jest „Coraz mniej olśnień”. To powieść o tym, jak złożone są relacje między matką a córką. Druga z kolei „Lady M.” opowiada o współczesnej lady Makbet, która chce obsesyjnie kontrolować życie swoich bliskich, głównie męża.
Z kolei trzecia „Lot nisko nad ziemią” opowiada o kobiecie, która doznała w życiu straty. Najpierw traci możliwość bycia matką, potem męża, z którym była bardzo szczęśliwa. Zadaję pytanie, jak sobie radzić z takimi dramatami w życiu. Moje książki nie są romansami. Bohaterki są trudne, złożone, często niesympatyczne. Ale dokonują w życiu wyborów, przyjmując odpowiedzialność za siebie, chociaż czasami przyjdzie im drogo za to zapłacić. Bardzo zachęcam do poznania mojego drugiego ja – pisarki.
Bardzo serdecznie dziękuję za wywiad,
Joanna Górska
==============================
Wywiadu udzieliła pani Dr n. med Ałbena Grabowska-Grzyb; specjalista neurolog, i epileptolog. Kierownik Zakładu Patofizjologii i Elektroencefalografii w szpitalu dziecięcym w Dziekanowie Leśnym. Autorka wielu publikacji z zakresu padaczki a także książek skierowanych do dzieci m.in. z serii Maja i Julek . Jest autorką m.in. powieści„„Coraz mniej olśnień”. Tam, gdzie urodził się Orfeusz”. oraz wydanej w kwietniu 2014 roku „Lot nisko nad ziemią”.
W duecie Atelier Smaku
Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.
Czytaj więcej »2014-09-30
Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.
Czytaj więcej »2014-09-27
Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.
Czytaj więcej »2014-09-26
DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.
Czytaj więcej »2014-09-24
Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.
Czytaj więcej »2014-09-22
Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”. 20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ... -
Czytaj więcej »2014-09-18
Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.
Czytaj więcej »2014-09-17
Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!
Czytaj więcej »2014-09-16
Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.
Czytaj więcej »2014-09-13
Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania.
Czytaj więcej »2014-09-11
Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.
Czytaj więcej »2014-09-09
Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA.
Czytaj więcej »2014-09-05
Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.
Czytaj więcej »2014-09-04
Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!
Czytaj więcej »2014-09-04
Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci.
Czytaj więcej »2014-08-28
Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami.
Czytaj więcej »