TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!
TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!
Żywienie dzieci
Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.
Czytaj więcej »Żywienie ludzi aktywnych fizycznie
Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.
Czytaj więcej »Żywienie seniorów
Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją laktozy
Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.
Czytaj więcej »Żywienie w chorobie Hashimoto
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją glutenu
Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.
Czytaj więcej »Żywienie dorosłych
Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.
Czytaj więcej »Jak zachować zielony kolor brokułów ?
Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !
Czytaj więcej »Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?
Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?
Czytaj więcej »Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?
Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.
Czytaj więcej »Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?
Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...
Czytaj więcej »Jak przygotować bakłażana ?
Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.
Czytaj więcej »Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?
Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?
Czytaj więcej »Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?
Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?
Czytaj więcej »Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor
Firma Sanitarium z Malezji proponuje Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor. Produkt dostarcza energii płynącej z protein oraz błonnika dietetycznego. Produkt wpisuje się w linię napojów niskokalorycznych bez dodatku konserwantów.
Producent: Sanitarium
Glowell - beauty drinks
Napoje o smaku malinowo- jaśminowym oraz grejpfrutu i liczi. Odżywiają i nawadniają skórę, pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, produkt antystarzeniowy.
Producent: Nestle
KeVita - gazowane napoje probiotyczne
KeVita to certyfikowane organiczne napoje gazowane z żywymi kulturami bakterii probiotycznych. Produkowane m.in. w smakach: Mojito, Lemon Cayenne, Kokos, Mango-Kokos, Truskawka-Acai-Kokos, Grejpfrut-Kokos, Cytryna-Imbir. Napój niskokaloryczny, bezmleczny, bezglutenowy, bez GMO.
Producent: KeVita; USA
The Food Doctor
Brytyjski lider w sprawach żywienia, firma The Food Doctor - opracowała linię produktów ułatwiających organizowanie żywieniowego planu dnia. Wdrożył 5 produktów spełniających określone kryteria żywieniowe. Wśród produktów są: soja, mix fasolowy, nasiona i orzechy oraz mieszanka wyselekcjonowanych ziaren.
Producent: Food doctor
Akcja "Gotuj lokalnie "
Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br. odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.
Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka
W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.
Czytaj więcej »VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD
Międzynarodowe Targi Łódzkie
Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej
Warszawa
VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"
Rogów
2014-04-14
[Joanna Górska] Panie profesorze, mówi się, iż jaja kurze to życie w pigułce. Dlaczego jaja kurze są tak interesującym tematem badań naukowych?
[Prof. Tadeusz Trziszka] Nie ma w przyrodzie drugiego doskonałego surowca spożywczego niż jaja. Normalnie zniesione i zapłodnione jajo kurze po dostarczeniu energii w postaci ciepła (39oC) przez 21 dni przeistacza się w żywy organizm (pisklę), który jest zdolny do wzrostu i dalszego rozwoju. Zatem wszystkie niezbędne substancje potrzebne do jego stworzenia zawarte są w jaju. Ten właśnie fakt świadczy o wartości biologicznej jaja i wskazuje jak cenne zawiera składniki.
Jajo jest największą komórką, która poza systemem informacji genetycznych, zawiera ogromny rezerwuar substancji organicznych i mineralnych niezbędnych do utworzenia nowego życia i jego ochrony. Jaja to najbardziej atrakcyjny surowiec pochodzenia zwierzęcego, szczególnie jak wspomniałem powyżej, pod względem biologicznym, wartości odżywczej i biologicznej, tj. wykorzystania azotu i przyswajalności białek jaja (94%) w porównaniu do mleka (87%), ziemniaków (77%), mięsa (74-78%), roślin strączkowych (40-60%).
Jaja są źródłem wysokowartościowych tłuszczów, witamin, składników mineralnych. Posiadają szereg właściwości funkcjonalnych – jako ważny komponent w produkcji żywności oraz dają możliwości wykorzystania w wielu innych branżach (przemysł farmaceutyczny, kosmetyczny, chemiczny, paszowy). Ważnym elementem jest także bezkonfliktowość warunkowana względami religijnymi i kulturowymi.
Panie profesorze, jednak jaja wciąż budzą kontrowersje. Przez lata wmawiano nam, iż są nośnikiem cholesterolu i należy ich spożycie ograniczać. To jak to jest z tym cholesterolem płynącym z jaj?
Ten problem jest bardzo charakterystyczny głównie dla Polski, gdyż w naszym kraju brak jest edukacji żywieniowej. Cholesterol jest główną substancją życia. Mówiąc krótko, gdyby nie było cholesterolu, nie byłoby rodzaju ludzkiego i świata zwierząt. Cholesterol pełni bardzo ważne funkcje biologiczne w naszym organizmie. Cholesterol to m.in. strukturalny składnik błon komórkowych, prekursor hormonów płciowych i nadnerczy, prekursor witaminy D, prekursor kwasów żółciowych oraz czynnik niezbędny w rozwoju zarodka.
Oczywiście są problemy w przypadku defektu metabolicznego w organizmie. Wówczas cholesterol odkłada się w naczyniach, zagrażając zatkaniu naczyń krwionośnych. Nie jest to jednak wina cholesterolu, ale ujawniają się problemy w śródbłonku i wówczas nie należy walczyć z cholesterolem, ale usunąć przyczynę choroby śródbłonka, choroby metabolicznej itp.
Czyli straszenie cholestrolem to wprowadzanie nas w błąd ?
Straszenie cholesterolem jest w interesie przemysłu farmaceutycznego i przeciwko człowiekowi, którego nie chce się wyleczyć, ale zaleczyć. Poniżej podaję cytaty ze światowej literatury medycznej, jeszcze z odległych lat. Zatem problem, a raczej jego brak jest już dawno znany. Kays i współpracownicy już w 1956 r. opublikowali w Journal of Nutrition wyniki eksperymentu, gdzie w dwóch grupach uformowanych z 50-letnich zdrowych biznesmenów i przeciętnych obywateli Minnesoty podawano w diecie dziennej 400 mg cholesterolu (grupa I) i 1000 mg (grupa II). Mierzony poziom cholesterolu we krwi wynosił odpowiednio w grupach 249 i 256 mg, a różnice pomiędzy tymi wartościami nie były istotne.
Z kolei Schnohr i wsp. w 1994: w J. Intern. Med.. (235,249-251) opublikowali wyniki 6-tygodniowego doświadczenia, w którym brały udział 24 dorosłe osoby, którym podawano dodatkowo 2 jaja na dzień. Wykazano wówczas wzrost poziomu cholesterolu o 2,4 mg/dl przy 100 mg/dzień, ale jednocześnie wykazano, w tym wzrost HDL – cholesterolu o 10%. Sugestia autorów wskazywała, iż nie należy rygorystycznie traktować diety zawierającej jaja.
Kolejni badacze Vuoristo i Miettinen w 1994 (publikacja: w Am. J. Clin. Nutr. 59,1325-1331) przeprowadzili 2-miesięczne doświadczenie, w którym wzięły udział 2 grupy osób (2x5 osób). Byli to wegetarianie i nie wegetarianie. Dodatek do diety codziennej 3 żółtek czyli około 690 mg cholesterolu, wskazywał przyrost cholesterolu o 3,4 mg/dl przy 100 mg/dzień z jednoczesnym przyrostem 10 mg/dl HDL.
Z kolei badania kliniczne prowadzone przez Ginsberga (1994) na 24 młodych mężczyznach uwzględniały 30%-owy poziom lipidów w diecie dziennej z dodatkowym udziałem cholesterolu w czterech grupach: tj. I – 128 mg, II – 283 mg, III – 468 mg, IV – 858 mg. Taki system żywienia był prowadzony przez 8 tygodni. Stwierdzony poziom cholesterolu we krwi wynosił odpowiednio w grupach: 155, 161, 162, 166 mg/dl. Autorzy stwierdzili, że nie ma przeszkód, aby w diecie dziennej uwzględniać dwa jaja.
Opisane z kolei przez dra Bernarda Jensena liczne doświadczenia żywieniowe z udziałem jaj zasługują na szczególną uwagę. Przeprowadzono m.in. doświadczenia z więźniami, którzy przez rok spożywali po 15 jaj dziennie, a poziom cholesterolu u nich nie wzrósł. Inny przykład to przypadek pewnego ponad stuletniego Egipcjanina, który przez 30 lat zjadał co dzień średnio 13 jaj i nie miał żadnych problemów z cholesterolem.
Co więcej .D.J. McNamara z „Egg Nutition Centre” w Waszyngtonie podaje krytyce hipotezę Stamlera, tzw. „niezależny efekt cholesterolowy”, tj. bezpośredni wpływ cholesterolu w diecie na choroby serca bez uwzględnienia innych czynników, w tym poziomu cholesterolu we krwi. Autor stwierdza: nie ma prostej zależności pomiędzy konsumpcją jaj, a chorobami serca. Wręcz przeciwnie !!! Największa konsumpcja jaj jest w Japonii, Izraelu, Meksyku, Hiszpanii, Francji i w tych krajach jest najmniejsza umieralność na choroby serca.
Z kolei Mitchel V. Kamiński, Jr., Profesor Kliniki Chirurgii z Uniwersytetu Nauk o Zdrowiu w Chicago oraz Medycznego Centrum w Niles stwierdza, iż: człowiek dziennie produkuje przeciętnie 3000 mg cholesterolu (15 jaj).
Czyli wynika z powyższego, że cholesterol jest istotnym związkiem dla naszego organizmu ?
Cholesterolu nie wolno unikać w diecie, bowiem jest to ważny związek wyjściowy do produkcji sterydowych hormonów, w tym DHEA, estrogenu, progesteronu, testosteronu i kortyzolu. Niski poziom cholesterolu przyczynia się do dysfunkcji mózgu i układu nerwowego, dlatego w analizie poziomu cholesterolu należy bezwzględnie uwzględnić poziom HDL (dobry cholesterol) i LDL (zły cholesterol).
HDL jest zawarty w żółtku, ponadto można podwyższać jego poziom przez aktywność fizyczną, a także umiarkowaną konsumpcję alkoholu. Z kolei podwyższenie poziomu LDL następuje w nadmiernej konsumpcji węglowodanów rafinowanych, sacharozy, ale w żadnym wypadku przy konsumpcji jaj. LDL cholesterol odkładany jest w naczyniach krwionośnych, a wolne rodniki tj. nikotyna czy dieta cukrowa powodują jego utlenianie. W diecie muszą być dobre tłuszczowce, promotory zdrowia, m.in. pochodzenia żółtkowego. Bardzo ważne w diecie są „wymiatacze rodników”, m.in. wit. A, C, E, selen.
Jak podaje Prof. dr med. M.V. Kamiński (USA) mieliny układu nerwowego zawierają 75% tłuszczu, w tym: DHA (dokosaheksaenowy kwas) – główny składnik mózgu, fosfatydyloholinę (lecytyna – fosfolipid) związaną z DHA, fosfolipidy, które chronią mózg i układ nerwowy przed uszkodzeniem przez toksyny i wolne rodniki. Ww. lipidy chronią także przed zaburzeniami nadaktywności u dzieci ze schizofrenią oraz osoby z chorobą Alzheimera itp. Wszystkie te lipidy zawarte są w żółtku. Zatem nasuwa się pytanie: dlaczego nie konsumować dużo jaj?
Jakie wartości odżywcze wnoszą jaja do naszej diety? Dlaczego warto jeść jajka?
Uszczegółowiając należy stwierdzić, że w jaju są zawarte wszystkie niezbędne składniki do stworzenia życia i jego utrzymania. Brak jest jedynie witaminy C. Ale występują białka, peptydy i wszystkie aminokwasy, lipidy, a zwłaszcza fosfolipidy, kwasy tłuszczowe, w tym omega 3 (ALA,DHA i EPA), witaminy A, D, E, K oraz z grupy B, zwłaszcza B1, B2, B12 itd., substancje antyutleniające, substancje antydrobnoustrojowe, substancje antynowotworowe i tak można bez końca. Pytanie czego brak w jaju, no wit. C. To należy wspomóc np. jabłkiem, polskim jabłkiem, aronią, owocami itp.
Jak powinniśmy wykorzystywać jaja w naszej diecie. Ile ich możemy zjeść?
Wg uznania i smaku oraz zdrowego rozsądku. Tu głównie mogą mieć miejsce hamulce w postaci alergii, jeśli ktoś jest uczulony. Przy większym apetycie należy konsumować tzw. jaja wzbogacone w omega 3 kwasy tłuszczowe. Wszystko w nadmiarze jest niepożądane. Zasada, na którą zwrócili uwagę Amerykanie w 1997 roku: „Two eggs every day is o.k.!!!” [przyp.red.: dwa jajka każdego dnia są OK.!!!]
Które nowo odkryte substancje są szczególnie interesujące z punktu widzenia zapobiegania różnego typu schorzeniom?
W zakończonym projekcie OVOCURA w 2013 r. wykazano ogromną ilość biosubstancji w jajach mogących służyć prewencji i walce z chorobami cywilizacyjnymi. Badania trwają i rokują ciekawe możliwości na przyszłość. Skracając do minimum można powiedzieć, że duże możliwości i nadzieje można łączyć z następującymi substancjami:
Fosfolipidy – odpowiadające za regenerację organizmu, głównie wątroby, jako czynnik rewitalizacji po przebytych chorobach,
Cystatyna - czynnik o cechach antynowotworowych, a także wspomagający walkę z chorobami otępiennymi mózgu, a ponadto czynnik antydrobnoustrojowy,
Yolkina, nasze odkrycie w skali światowej. Po raz pierwszy została ta substancja opisana przez nasz zespół. Jest czynnikiem w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi, a ponadto może mieć wpływ po modyfikacji na witalność.
Inne proparaty to : Preparaty immunoglobulinowe, jako czynnik uodparniający na choroby bakteryjne i wirusowe, preparaty wapniowe w prewencji osteoporozy – ovocalcium, preparaty biopeptydowe, tu istnieje niekończąca się lista czynników służących w walce i prewencji chorób cywilizacyjnych.
Bardzo serdecznie dziękuję za wywiad,
Joanna Górska
Wywiadu udzielił Prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Prorektor ds. nauki i innowacji
Wrocławski Uniwersytet Przyrodniczy
ul. C.K Norwida 25/27 50-375 Wrocław
tel. 71 320 5479
fax 71 320 5290
www.up.wroc.pl
W duecie Atelier Smaku
Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.
Czytaj więcej »2014-09-30
Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.
Czytaj więcej »2014-09-27
Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.
Czytaj więcej »2014-09-26
DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.
Czytaj więcej »2014-09-24
Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.
Czytaj więcej »2014-09-22
Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”. 20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ... -
Czytaj więcej »2014-09-18
Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.
Czytaj więcej »2014-09-17
Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!
Czytaj więcej »2014-09-16
Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.
Czytaj więcej »2014-09-13
Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania.
Czytaj więcej »2014-09-11
Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.
Czytaj więcej »2014-09-09
Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA.
Czytaj więcej »2014-09-05
Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.
Czytaj więcej »2014-09-04
Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!
Czytaj więcej »2014-09-04
Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci.
Czytaj więcej »2014-08-28
Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami.
Czytaj więcej »