TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!
TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!
Żywienie dzieci
Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.
Czytaj więcej »Żywienie ludzi aktywnych fizycznie
Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.
Czytaj więcej »Żywienie seniorów
Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją laktozy
Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.
Czytaj więcej »Żywienie w chorobie Hashimoto
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją glutenu
Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.
Czytaj więcej »Żywienie dorosłych
Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.
Czytaj więcej »Jak zachować zielony kolor brokułów ?
Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !
Czytaj więcej »Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?
Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?
Czytaj więcej »Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?
Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.
Czytaj więcej »Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?
Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...
Czytaj więcej »Jak przygotować bakłażana ?
Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.
Czytaj więcej »Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?
Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?
Czytaj więcej »Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?
Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?
Czytaj więcej »Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor
Firma Sanitarium z Malezji proponuje Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor. Produkt dostarcza energii płynącej z protein oraz błonnika dietetycznego. Produkt wpisuje się w linię napojów niskokalorycznych bez dodatku konserwantów.
Producent: Sanitarium
Glowell - beauty drinks
Napoje o smaku malinowo- jaśminowym oraz grejpfrutu i liczi. Odżywiają i nawadniają skórę, pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, produkt antystarzeniowy.
Producent: Nestle
The Food Doctor
Brytyjski lider w sprawach żywienia, firma The Food Doctor - opracowała linię produktów ułatwiających organizowanie żywieniowego planu dnia. Wdrożył 5 produktów spełniających określone kryteria żywieniowe. Wśród produktów są: soja, mix fasolowy, nasiona i orzechy oraz mieszanka wyselekcjonowanych ziaren.
Producent: Food doctor
KeVita - gazowane napoje probiotyczne
KeVita to certyfikowane organiczne napoje gazowane z żywymi kulturami bakterii probiotycznych. Produkowane m.in. w smakach: Mojito, Lemon Cayenne, Kokos, Mango-Kokos, Truskawka-Acai-Kokos, Grejpfrut-Kokos, Cytryna-Imbir. Napój niskokaloryczny, bezmleczny, bezglutenowy, bez GMO.
Producent: KeVita; USA
Akcja "Gotuj lokalnie "
Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br. odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.
Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka
W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.
Czytaj więcej »VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD
Międzynarodowe Targi Łódzkie
Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej
Warszawa
VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"
Rogów
2014-03-18
[Joanna Górska] Co według Pani decyduje, iż nasza skóra, włosy i paznokcie wyglądają ładnie i zdrowo?
Joanna Klonowska: Bardzo często zapominamy, że oprócz odpowiednich kosmetyków, leków i zabiegów kosmetologicznych ogromne znaczenie dla kondycji skóry ma styl życia oraz nasza dieta. Skóra odzwierciedla bowiem stan zdrowia organizmu, to czy zapewniamy sobie odpowiednią ilość snu, czy żyjemy w stresie, a przede wszystkim czy dobrze się odżywiamy.
Czasami, na przykład w trakcie procesu odchudzania czy sesji egzaminacyjnej, mimo wielu starań, nasza cera nie wygląda tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. W czasach, w których na co dzień popełniamy mnóstwo zbrodni przeciw zdrowej skórze, same kosmetyki to za mało, by zrównoważyć fatalny wpływ pracy w klimatyzowanych pomieszczeniach, palenia, życia w pędzie i stresie, braku snu, nadużywania słońca czy wielogodzinnego noszenia makijażu.
Dlatego nasza skóra potrzebuje wewnętrznego wsparcia, które zapewnia odpowiednia dieta. Zdrowa i promienna cera to w dużej mierze właśnie zasługa dobrze dobranej diety.
Jakich zasad należy przestrzegać, aby pomóc nadać naszej skórze piękny, promienny i młody wygląd?
Zasady, których przestrzeganie pomoże zachować zdrową skórę, można zamknąć w dziesięciu punktach. Najważniejsze są właściwe nawyki żywieniowe. Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta jest dobra nie tylko dla ciała, ale i dla skóry. Każdego dnia należy spożywać posiłki zróżnicowane, jeść owoce i warzywa, które są bogate w przeciwutleniacze, unikać słodyczy, nie podjadać między posiłkami.
Kolejną zasadą jest picie wody. Dla pięknej skóry organizm potrzebuje odpowiedniej ilości płynów. Należy kontrolować, czy pijemy wystarczającą ilość wody tj. około 8 szklanek dziennie. Jej niedobór ma niekorzystny wpływ nie tylko na funkcjonowanie organizmu, ale przede wszystkim na wygląd naszej skóry. Pijąc odpowiednio dużo wody w małych porcjach kilka razy dziennie sprawimy, że nasza skóra będzie nawilżona od wewnątrz, czyli miękka, napięta i gładka.
Bardzo szkodliwe dla skóry są palenie i alkohol. Palenie powoduje, że cera jest matowa, wygląda na przygaszoną. Substancje smoliste, nikotyna i tlenek węgla zawarte w dymie papierosowym zwężają naczynia krwionośne, prowadząc do niedotlenienia komórek. Skóra szybko się starzeje, staje się szara i przesuszona. Alkohol to wróg zdrowej i pełnej blasku cery. Odwadnia organizm, wypłukując z niego również witaminy oraz wysusza naskórek, a w konsekwencji powoduje szybsze starzenie skóry.
Piąta zasada mówi o tym, że jeśli będziemy spać odpowiednią ilość godzin, nasza skóra będzie wyglądała promiennie i zdrowo. Wymagania odnośnie snu są określane przez geny, należy więc spać tyle, aby się wysypiać.
Codzienne nawilżanie i dokładne mycie to kolejna zasada, która powinna stać się nawykiem. Po delikatnym umyciu i osuszeniu skóry ręcznikiem, należy zastosować odpowiedni krem, skutecznie nawilżający skórę. Pozwoli to na przywrócenie warstwy hydrolipidowej, która pokrywa cały naskórek. Należy pamiętać, że nawilżania potrzebują wszystkie typy skóry.
Kolejny problem to stres mogący stać się przyczyną nadwrażliwości skóry, która nadmiernie reaguje na wewnętrzne i zewnętrzne czynniki, pojawia się zaczerwienienie, pieczenie i napięcie. Jeżeli codziennie życie dostarcza stresujących sytuacji, najlepszym sposobem na rozładowanie złej energii jest wysiłek fizyczny, który pozwala odpocząć psychicznie i zwiększa wydzielanie endorfin – hormonu szczęścia.
Zasada numer dziewięć to unikanie słońca. Promienie słoneczne są główną przyczyną szybszego starzenia się cery, UV niesie za sobą również niebezpieczeństwa, które mogą prowadzić nawet do powstania raka skóry, dlatego na co dzień należy używać kosmetyków zapewniających fotoprotekcję.
Unikanie źle dobranych kosmetyków i zabiegów kosmetycznych – to ostatni warunek zdrowej skóry. Kosmetyki powinny być dobierane przez doświadczonego kosmetologa czy kosmetyczkę po wcześniejszej diagnostyce skóry i stosowane z umiarem.
Jakiego typu produkty powinny znaleźć się w naszej diecie, by zawsze zachować zdrowy wygląd ?
Skóra twarzy wymaga szczególnej pielęgnacji. Jednak zamiast nieustannie wcierać w nią kosmetyki, możemy po prostu właściwie się odżywiać. Odpowiednie menu pozwoli zapobiec przebarwieniom, pomoże walczyć z trądzikiem czy rozszerzonymi naczyniami.
Na naszym talerzu przede wszystkim powinny pojawić się ryby, jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Są one ważnym składnikiem błon komórkowych i przyspieszają regenerację skóry. Dzięki temu staje się ona bardziej odporna na czynniki zewnętrzne, np. na szkodliwe promieniowanie UV, które bardzo przyspiesza starzenie się skóry. Kwasy omega-3 mają też silne właściwości przeciwzapalne, zmniejszają podrażnienia, zaczerwienienia, obrzęki, pomagają również zapobiegać rakowi skóry. Kwasy omega-3 znajdziemy również w olejach roślinnych.
Kolejną grupą zawiązków są przeciwutleniacze, które osłabiają działanie wolnych rodników, czyli występujących w organizmie uszkodzonych cząsteczek z brakującym elektronem lub mającym jeden elektron w nadmiarze. Szukają one innych, aby im elektron odebrać albo oddać nadprogramowy. W efekcie uszkadzają kod genetyczny komórek, powodują mutacje i zmiany rakowe. Organizm sam chroni się przed działaniem wolnych rodników, ale system obronny z wiekiem działa coraz słabiej, więc im jesteśmy starsi, tym ważniejsze jest, żeby przeciwutleniacze dostarczać w jedzeniu czy kosmetykach. Jest to szczególnie istotne, jeśli palimy papierosy, przebywamy w klimatyzowanych pomieszczeniach i żyjemy w ciągłym stresie.
Bardzo ważnym elementem diety jest dostarczanie organizmowi witamin. Trudno wymienić mniej lub bardziej istotne witaminy, więc najlepszym sposobem na ich kompleksowe dostarczanie jest jedzenie jak największej ilości różnorodnych warzyw i owoców. To podstawa diety pomagającej zachować młodą skórę. Starajmy się jeść je na surowo, ponieważ pod wpływem ciepła tracą część wartości odżywczych. Szczególną uwagę zwracajmy na: marchew, brokuły, jarmuż, awokado, morele, bataty, owoce cytrusowe, papryki różnych kolorów.
Pamiętajmy, że nawodnienie organizmu jest jednym z kluczowych czynników gwarantujących zdrową i piękną skórę. A jeśli już mamy problemy ze skórą, przestańmy jeść cukier lub ograniczmy go jak najbardziej, ewentualnie możemy zastąpić go miodem.
Jeżeli odwiedzamy kosmetologa lub kosmetyczkę to czy warto wybierać zabiegi o żywieniowo brzmiących nazwach tj. czekolada, kokos, granat, cynamon, algi? Jakie zabiegi rekomendowałaby Pani naszym czytelniczkom?
Często do salonu urody wybieramy się z mylnym przekonaniem, że to my wybieramy zabieg kosmetyczny. Chociaż ingerencja w skórę, jaką jest zabieg kosmetologiczny, ma charakter powierzchowny, może być przyczyną powikłań. Zabieg kosmetyczny dobierany jest przez specjalistę kosmetologa z uwzględnieniem wskazań i przeciwwskazań tak, aby spełnił oczekiwania pacjenta i był całkowicie bezpieczny. Z szerokiego wachlarza możliwości zabiegowych można wybrać zabiegi o smakowicie brzmiących nazwach, ale dobór ich zależy od potrzeb skóry. Zabiegi te oparte są na składnikach naturalnych, takich jak algi, czekolada czy kokos, czerpiąc z nich drogocenne właściwości pielęgnacyjne i lecznicze, a także wspaniałe aromaty pochodzące z natury.
Moim ulubionym składnikiem spośród wymienionych w pytaniu jest granat, który nazywany jest przez medycynę „owocem życia”, ponieważ według najnowszych badań posiada całą gamę właściwości prozdrowotnych. Składniki aktywne pochodzące z owoców granatu stanowią naturalną i skuteczną ochronę: wychwytują i neutralizują wolne rodniki, zapobiegając ich szkodliwemu wpływowi na skórę. Wysoka zawartość witamin C i E, beta-karotenu oraz polifenoli w owocach granatu, zapewnia skuteczną ochronę przed szkodliwymi, wolnymi rodnikami. Kwas punikowy to nienasycony kwas tłuszczowy występujący wyłącznie w owocach granatu. Jest sekretem wyjątkowych właściwości przeciwstarzeniowych przypisywanych temu owocowi. Badania naukowe wykazały, że kwas punikowy wpływa na regenerację komórek starzejącej się skóry, które dzięki niemu dzielą się tak szybko i bezbłędnie, jak u młodej osoby.
Jakie są Pani ulubione zabiegi, łatwe i szybkie do wykonania w domu?
Często nie zdajemy sobie sprawy, że możemy zadbać o naszą skórę domowymi sposobami, nie wydając majątku na drogie kremy, które na dodatek nie zawsze spełniają nasze oczekiwania. Naturalne produkty to również skuteczne kosmetyki i leki najwyższej jakości.
Pamiętajmy, że przed setkami lat starożytne piękności dla zachowania swojej urody stosowały przeróżne metody, ale bazowały na środkach pochodzenia naturalnego. Znane były kąpiele w mleku i miodzie. Ciała namaszczano wonnymi olejkami. Już wtedy zdawano sobie świetnie sprawę z ich zbawiennego wpływu na skórę i na dobry nastrój. Natura ofiarowuje nam wszystko, czego potrzebuje nasze ciało, trzeba tylko umieć to znaleźć i wykorzystać. Jeżeli mamy taką możliwość, korzystajmy z darów natury. Znajdziemy wśród nich środki o działaniu przeciwzmarszczkowym, opóźniające procesy starzenia, zwalczające otyłość i cellulit, łysienie czy łupież.
Dla zmęczonej, szarej cery polecam miód stosowany bezpośrednio na skórę. Najważniejsze substancje znajdujące się w miodzie to dwa cukry proste: fruktoza i glukoza, sole mineralne, enzymy, witaminy B, C, A, D i E, a także kwasy organiczne i olejki eteryczne. Ten słodki dar pszczół działa na naszą skórę odżywczo, energizująco, a także łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie się naskórka. Działa korzystnie utrzymując odpowiedni poziom nawilżenia skóry, wzmacnia jej elastyczność. Zmiękcza i wygładza skórę, poprawia wygląd cery. Miód to prawdziwy balsam dla skóry szorstkiej, spierzchniętej i popękanej.
Do codziennej pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej i trądzikowej możemy wykorzystać siemię lniane i płatki owsiane. Te produkty zawierają śluzy roślinne, które goją drobne ranki, chronią przed podrażnieniami, mają właściwości przeciwzapalne. Rozdrobniona mieszanka siemienia i otrąb zalana gorącą wodą pozwoli nam przygotować wspaniałą, łagodzącą maskę.
Bardzo serdecznie dziękuję Pani za wywiad
Joanna Górska
redaktor naczelna
=================================
Wywiadu udzieliła:
Joanna Klonowska, Dziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu w Wyższej Szkole Infrastruktury i Zarządzania w Warszawie, nauczyciel akademicki na kierunku kosmetologia. Kosmetolog, absolwentka Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej w Łodzi. Pedagog z wieloletnim doświadczeniem. Ratownik medyczny, menadżer służby zdrowia. Z pasją zajmuje się pogłębianiem wiedzy z obszarów kosmetologii, andragogiki, edukacji zdrowotnej oraz zdrowia publicznego. Trener – wykładowca przedmiotów wiodących na kierunku Kosmetyka oraz przedmiotów medycznych na kierunkach pokrewnych w szkołach policealnych. Egzaminator zewnętrzny i weryfikator egzaminatorów na państwowych egzaminach z przygotowania zawodowego na kierunku kosmetyka. Właściciel i menadżer salonu kosmetologicznego specjalizującego się w kosmetologii leczniczej i pielęgnacji ciała. Doświadczenie i wiedzę kosmetologiczną i trenerską uzupełnia licznymi kursami i szkoleniami także z zakresu kosmetologii, nowoczesnej dydaktyki medycznej, medycyny estetycznej oraz marketingu i reklamy. Autorka publikacji naukowych z zakresu kosmetologii, dydaktyki kosmetologicznej i edukacji zdrowotnej oraz popularnych w branżowej prasie kosmetologicznej, konsultant firm farmaceutycznych.
W duecie Atelier Smaku
Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.
Czytaj więcej »2014-09-30
Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.
Czytaj więcej »2014-09-27
Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.
Czytaj więcej »2014-09-26
DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.
Czytaj więcej »2014-09-24
Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.
Czytaj więcej »2014-09-22
Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”. 20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ... -
Czytaj więcej »2014-09-18
Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.
Czytaj więcej »2014-09-17
Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!
Czytaj więcej »2014-09-16
Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.
Czytaj więcej »2014-09-13
Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania.
Czytaj więcej »2014-09-11
Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.
Czytaj więcej »2014-09-09
Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA.
Czytaj więcej »2014-09-05
Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.
Czytaj więcej »2014-09-04
Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!
Czytaj więcej »2014-09-04
Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci.
Czytaj więcej »2014-08-28
Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami.
Czytaj więcej »