Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Wywiad z Panią Małgorzatą Gutowską – Adamczyk

2014-02-03

[Joanna Górska] Pani Małgorzato, nie będę ukrywała, iż jestem miłośniczką Pani twórczości. Ujmuje mnie przenikanie się przeszłości i teraźniejszości. Przekracza Pani nie tylko czas, ale także granice państw. Bohaterowie Pani powieści wplątani są w dzieje historii. Proszę powiedzieć skąd czerpie Pani inspiracje? Czasami wydaje się, iż osobiście Pani dotykała tych miejsc i wytyczała ścieżki swoim bohaterom

[Małgorzata Gutowska – Adamczyk] Bardzo dziękuję za te słowa! Naturalnie wiele z opisywanych miejsc, jak choćby Paryż, widziałam osobiście, ale przecież Gutowo z „Cukierni Pod Amorem” nie istnieje. Magia literatury polega na tym, że czytając, czujemy, jakbyśmy tam byli. Moi czytelnicy czasem nawet z pewnym zawodem mówią, że gotowi byli zorganizować wycieczkę, aby pojechać do Gutowa i Zajezierzyc, przespać noc w hotelu Igi, spojrzeć na portret hrabiego Tomasza, zjeść jagodziankę w cukierni na rynku. Tymczasem okazało się, że nie ma dokąd pojechać… Inspiracją dla twórczości jest zawsze życie, takie, jakim jest lub takie, jakim chcielibyśmy je widzieć.  


[J.G.] Tak sobie myślę, iż pisząc powieści z tłem historycznym niejednokrotnie musiała się Pani zmagać z tematem „a jak oni jadali”? Przecież fascynujący świat kulinariów to część dziedzictwa kulturowego każdego narodu. W Pani powieściach zmienia się nie tylko geolokalizacja, ale i czasoprzestrzeń. W każdym kraju panuje też inna kultura kulinarna, inne potrawy były w modzie. Proszę powiedzieć skąd Pani czerpie dane o tym jak kiedyś jadano? Co w tych poszukiwaniach najbardziej Panią urzekało i zaskoczyło? Czy w ogóle trudno jest takie informacje znaleźć?

Przed każdą powieścią historyczną, ale też w jej trakcie robię dość szczegółową kwerendę historyczną. To regał, półtora regału książek, które czytam, robiąc notatki. Nieoceniona jest również ikonografia, którą prezentuję czytelnikom na moim profilu facebookowym. Interesuje mnie życie ludzi w każdym szczególe, co jadali, jak spali, ile musieli pracować, ile zarabiali i co za to mogli kupić, jakie były ich horyzonty, marzenia i dokonania. Dopiero na tym tle buduję swoją historię.

Jest kilka takich małych odkryć, które mnie zdumiewały. Lodownia – proszę sobie wyobrazić, że lód wyrąbany w lutym potrafiono przechowywać w specjalnych ziemnych pomieszczeniach do późnej jesieni! Nie było prądu, ale lodówki posiadano! Kuchnia, która była często w innym pomieszczeniu, dość daleko od domu. Doniesione na stół potrawy były prawie zimne.

Myślałam, że chodziło o zapach z kuchni, tymczasem nie! Ponieważ długo gotowano na otwartym palenisku, chodziło o bezpieczeństwo! Kuchnia stojąca w znacznej odległości mogła spłonąć nie zagrażając właściwemu domostwu, pałacowi czy dworowi. Za bezpieczeństwo warto było zapłacić wystudzonymi potrawami.

Światło było bardzo drogie. Domostw nie oświetlano tak, jak dziś. „Szara godzina” to był moment, kiedy rodzina siadała w saloniku przy płonącym kominku, zapadał zmierzch i dopiero, kiedy zrobiło się ciemno, zapalano świece na lichtarzu. Pałace i dwory rozświetlały się rzęsiście jedynie przy wielkich okazjach! Te wszystkie ciekawostki są dostępne cierpliwemu czytelnikowi w wielu źródłach, nie jest trudno do nich dotrzeć. 

Czy czasem eksperymentuje Pani z przepisami i kulinarnymi odkryciami swoich bohaterek? Czy delektuje się Pani przepisami z minionych okresów czy raczej gustuje we współczesnej kuchni polskiej lub międzynarodowej? Jak jada się w domu Małgorzaty Gutowskiej – Adamczyk? Czy mają Państwo jakieś swoje ulubione potrawy i zwyczaje?

Chyba należałoby odwrócić pytanie. To nie ja, to moje bohaterki eksperymentują z moimi przepisami! Pamiętam trzeci tom „Cukierni”, kiedy wymyśliłam mini rożki francuskie. Ten opis początku sezonu jabłkowego i pierwszego dnia sprzedaży rożków w Gutowie bardzo lubię. Potem okazało się, że w pierwowzorze cukierni, to znaczy w cukierni mojego brata w Mińsku Mazowieckim już dawno się takie rożki wypieka! Co za zawód! Jeśli chodzi o przepisy dawnej kuchni, to są one zdecydowanie zbyt tłuste. Nie żałowało się tam masła, smalcu, gotowano wywar na kurze czy mięsie uważając, że to podstawa zupy.

Ja gotuję znacznie bardziej oszczędnie, jeśli chodzi o kalorie. Zupy (poza rosołem) nigdy nie gotuję na kościach uważając, że wystarczą warzywa, ewentualnie łyżka śmietany. Nie dodaję też nigdy żadnych sztucznych dosmaczaczy w rodzaju Vegety, Warzywka, Kucharka. Lubimy zupy kremy i wtedy jedynymi przyprawami poza solą i pieprzem, są zioła.

Lubię kuchnię polską, bo kojarzy mi się z domem rodzinnym, ale również nie gardzę międzynarodową. Mam swoje fascynacje, kiedy chłopcy byli młodsi, lubili pizzę, teraz często przyrządzam różne makarony, czasem dość egzotyczne, jak na przykład z dynią czy szpinakiem. Lubimy zupę cebulową, bardzo lubimy sushi, ale nie próbuję się go nauczyć, zamawiamy lub idziemy do restauracji.

Właściwie wszyscy jesteśmy nieustannie na jakiejś diecie: młodszy syn jest wegetarianinem, zatem my też dość często jadamy potrawy jarskie. Niekiedy robię „chińszczyznę” – przeważnie makaron sojowy z warzywami i ewentualnie krewetkami. Koleżanka przywiozła mi z Maroka garnek do tadżinu, czasem robię coś, co przypomina tę arabską potrawę: długo duszone mięso z warzywami i suszonymi owocami. Podaję to z kaszą kuskus. Mąż ostatnio się o tę potrawę upominał.

Prawie wcale nie jemy tradycyjnego chleba, kupuję go jedynie od święta, a zastępujemy go sucharami lub pieczywem typu Wasa. Boleję nad tym, że każdy z nas ma inny plan dnia i nigdy niemal nie jadamy razem, nawet w niedzielę. To mnie przygnębia.  

Pisarze i osoby znane wciągnięte są zazwyczaj w szereg działań promocyjnych wymagających od nich nie tylko dobrego wyglądu, dobrej kondycji fizycznej, odporności na stres. Wymagana jest też pewna dyspozycyjność i konieczność przemieszczania się w różne miejsca na spotkania z czytelnikami. Jak radzi sobie Pani w tak specyficznych warunkach? Jaki prowadzi Pani styl życia by sprostać wymogom swojej profesji? Innymi słowy, co Pani robi by zachować dobre zdrowie, odporność fizyczną oraz urok osobisty?

Mój styl życia nie różni się od stylu życia przeciętnej kobiety prowadzącej dom z tym, że ja do pracy „wpadam” między różnymi domowymi pracami. Rano zajmuję się domem, po południu, a raczej już wieczorem piszę.

Z moją kondycją nie jest najlepiej, chodziłam przez kilka lat na tai chi, ale niestety zrezygnowałam, muszę przyznać, że głównie z lenistwa. Teraz zapisałam się na jogę kręgosłupa i zajęcia „zdrowy kręgosłup”. Chodzę dwa razy w tygodniu i czuję, że to zbyt mało. Mój organizm coraz częściej daje mi znać, że za długo siedzę przed komputerem w niezbyt zdrowej pozycji.

Ostatnio poinformowana przez jednego z masażystów zainwestowałam w fotel mPosition. Właśnie sobie przypomniałam, że stoi za moimi plecami, przesiadłam się więc i od tej chwili piszę do Państwa w pozycji półleżącej.

Muszę też przypomnieć o moich psach, które zapewniają mi porcję świeżego powietrza, bo wychodzę z nimi na półgodzinny spacer minimum raz dziennie, a często dwa i trzy. Uważam jednak, że jeśli chodzi o ruch, to robię stanowczo za mało!

Jestem z natury zdrowa, nie uskarżam się na żadne przewlekłe dolegliwości, ale i tak wraz z całą rodziną raz do roku robię podstawowe badania. Moje wyniki krwi mogłyby być lepsze. Popijam więc sok z pokrzywy. Lubię też wodę z miodem i cytryną, do której od niedawna dosypuję odrobinę cynamonu. Jeśli chodzi o suplementy diety, to raczej wybieram naturalne: parzę w domu siemię lniane, wyciskam świeży sok z pomarańczy czy marchwi, jabłka i buraka zamiast kupować soki w kartonach.

Wysypiam się. Nigdy nie zarywam nocy, nie umiałabym zresztą. Czasem robię sobie drzemkę po południu i nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia, ponieważ wiem, że mój organizm tego potrzebował.  Jednak moje największe hobby to mój ogród. To mój najmilszy rodzaj spędzania czasu wolnego!

Każdy pisarz ma wypracowany, ulubiony sposób pracy. Jedni pisarze zaszywają się na tygodnie w jakiejś dziczy, inni mają wenę twórczą z rana, inni nie rozstają się z notesem i notują każdy inspirujący szczegół. Jak to wygląda u Pani? Gdzie tworzą się zarysy postaci… może w jakieś Cukierni pod Amorem?

Nie, chyba nie umiałabym pisać na kawiarnianej serwetce. Wyjazdy też mnie rozpraszają. Piszę nieodmiennie w domu. Przeważnie od października do marca, wieczorami, robiąc duże przerwy pomiędzy jednym a drugim zdaniem. Moim największym wrogiem i pożeraczem czasu jest Internet, sprzymierzeńcami zaś moja pracowitość i poczucie obowiązku. W wenę nie wierzę, gdybym od niej uzależniała pisanie, nie zdążyłabym na termin.

[J.G.] I na koniec ciśnie się słodkie pytanie… proszę zdradzić nazwę swojego ulubionego ciastka? Czy piecze Pani sama czy zagląda do cukierni?

Ciasto drożdżowe z kruszonką. Ostatnio nawet wkleiłam mój przepis na Facebook, bo dopracowałam się własnego. Staram się je robić jak najrzadziej, bo zbyt szybko znika…

Dziękuję Pani bardzo za rozmowę,
Joanna Górska

============================================
Wywiadu udzieliła: Małgorzata Gutowska – Adamczyk - pisarka, historyk teatru, scenarzystka filmowa, dziennikarka. Absolwentka Wydziału Wiedzy o Teatrze Akademii Teatralnej. Autorka sagi rodzinnej „Cukiernia Pod Amorem”, powieści „Podróż do miasta świateł”, powieści dla młodzieży „13 Poprzeczna”, książki popularnonaukowej „Paryż, miasto sztuki i miłości w czasach belle epoque” (wspólnie z Martą Orzeszyną). Scenarzystka kultowej serii: „Tata, a Marcin powiedział…”.

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]