TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!
TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!
Żywienie dzieci
Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.
Czytaj więcej »Żywienie ludzi aktywnych fizycznie
Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.
Czytaj więcej »Żywienie seniorów
Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją laktozy
Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.
Czytaj więcej »Żywienie w chorobie Hashimoto
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją glutenu
Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.
Czytaj więcej »Żywienie dorosłych
Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.
Czytaj więcej »Jak zachować zielony kolor brokułów ?
Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !
Czytaj więcej »Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?
Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?
Czytaj więcej »Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?
Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.
Czytaj więcej »Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?
Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...
Czytaj więcej »Jak przygotować bakłażana ?
Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.
Czytaj więcej »Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?
Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?
Czytaj więcej »Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?
Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?
Czytaj więcej »Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor
Firma Sanitarium z Malezji proponuje Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor. Produkt dostarcza energii płynącej z protein oraz błonnika dietetycznego. Produkt wpisuje się w linię napojów niskokalorycznych bez dodatku konserwantów.
Producent: Sanitarium
KeVita - gazowane napoje probiotyczne
KeVita to certyfikowane organiczne napoje gazowane z żywymi kulturami bakterii probiotycznych. Produkowane m.in. w smakach: Mojito, Lemon Cayenne, Kokos, Mango-Kokos, Truskawka-Acai-Kokos, Grejpfrut-Kokos, Cytryna-Imbir. Napój niskokaloryczny, bezmleczny, bezglutenowy, bez GMO.
Producent: KeVita; USA
Glowell - beauty drinks
Napoje o smaku malinowo- jaśminowym oraz grejpfrutu i liczi. Odżywiają i nawadniają skórę, pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, produkt antystarzeniowy.
Producent: Nestle
The Food Doctor
Brytyjski lider w sprawach żywienia, firma The Food Doctor - opracowała linię produktów ułatwiających organizowanie żywieniowego planu dnia. Wdrożył 5 produktów spełniających określone kryteria żywieniowe. Wśród produktów są: soja, mix fasolowy, nasiona i orzechy oraz mieszanka wyselekcjonowanych ziaren.
Producent: Food doctor
Akcja "Gotuj lokalnie "
Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br. odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.
Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka
W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.
Czytaj więcej »VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD
Międzynarodowe Targi Łódzkie
Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej
Warszawa
VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"
Rogów
2014-01-24
Dlaczego orzechy są takie wartościowe?
Właściwości prozdrowotne, a nawet lecznicze orzechów włoskich znane były w starożytności. W Polsce pierwsze orzechy włoskie zaczęto sadzić w XII wieku. Roślina ta znalazła bardzo szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. Przykładowo odwarem z liści nacierano bydło by chronić je przed kąsaniem owadów. Odwar stosowano także do leczenia krzywicy, cukrzycy, krwotoków, niszczenia pasożytów przewodu pokarmowego. Powszechnie stosowanym lekiem przeciw biegunkom była nalewka z niedojrzałych owoców.
Orzechy włoskie bardzo często określane są jako „żywność mózgu”, a przydomek ten orzech zawdzięcza m.in. nie tyle swojemu charakterystycznemu pomarszczonemu kształtowi do złudzenia przypominających kształt mózgu, ale właśnie dlatego, że orzechy zawierają wiele substancji, dzięki którym nasz mózg może sprawnie działać.
Co zawierają orzechy włoskie
Badania opublikowane przez Journal of the American College of Nutrition wskazują, iż regularne spożywanie orzechów włoskich może chronić nasz organizm przed różnymi schorzeniami tj.: choroby serca czy powikłania cukrzycy. Z przeprowadzonych badań wysnuto konkluzję, iż spożycie dziennej porcji orzechów włoskich – ok. 60 g przez okres 8 tygodni sprzyja m.in. znacznemu obniżeniu poziomu ciśnienia krwi u osób cierpiących na cukrzycę. Jak podają autorzy badania, wprowadzenie do diety osób chorych na cukrzycę lub będących w grupie ryzyka tej choroby orzechów włoskich może być dla tej grupy bardzo korzystne. Zaletami orzechów włoskich jest obecność wielu cennych sprzyjających zdrowiu składników odżywczych. Jak podkreślają autorzy badań, spożycie orzechów włoskich może przyczyniać się do poczucia sytości i tym samym mniejszej konsumpcji.
Orzechy włoskie zawierają wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik, witaminy z grupy B oraz E, składniki mineralne. Przeciwutleniacze zawarte w orzechach chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, czyli niebezpiecznymi związkami, które przyśpieszają m.in. starzenie się organizmu oraz są oskarżane o powstawanie nowotworów.
Orzechy włoskie a nasze krążenie
Orzechy są źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają stężenie złego cholesterolu LDL. W ich składzie znajduje się kwas linolenowy, bardzo zdrowy tłuszcz z grupy wielonienasyconych, z którego organizm produkuje kwasy omega-3, z których w 1/3 składają się nasze szare komórki. Orzechy są również źródłem steroli roślinnych. Orzechy włoskie pomagają także zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi. Kwas elagowy – przeciwutleniacz w nich zawarty wspiera układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo.
Orzechy włoskie a waga
Wiele osób unika orzechów włoskich z obawy przed wzrostem wagi. Te obawy są bezpodstawne, w rzeczywistości osoby jedzące orzechy co najmniej dwa razy w tygodniu (nie więcej niż 100 g), są mniej narażone na przyrost masy ciała niż te osoby, które nie jedzą ich wcale.
Orzechy włoskie na jesienną chandrę
Orzechy włoskie są bardzo dobrym źródłem manganu, miedzi oraz minerałów, które są odpowiedzialne za antyoksydacyjną obronę organizmu. Orzechy włoskie dostarczają także sporo żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku. Zawierają też dużą ilość fosforu, przez co doskonale wspomagają pracę mózgu. Spożywanie orzechów w większych ilościach zale-cane jest osobom nadpobudliwym, homeopatom, przemęczonym, czyli osobom z niedoborem magnezu. Dzięki dużej zawartości żelaza orzechy włoskie stosowane są również w profilaktyce anemii. Orzechy te zawierają również sporo witamin z grupy B, dzięki czemu pomagają w prawidłowym funkcjonowania naszego układu nerwowego i pomagają ochronić nas przed depresją sezonową.
Orzechy włoskie a uroda
Orzechy włoskie są także źródłem witaminy E, co sprzyja zachowaniu ładnej cery i młodego wyglądu. Dlatego też orzechy wykorzystywane są w produkcji wielu kosmetyków leczniczych, kremów i maseczek oczyszczających pory i leczeniu trą¬dziku młodzieńczego. Orzechy włoskie wpływają korzystnie na wygląd cery, pomagają leczyć trądzik, egzemę, wrzody skórne, zakażenia grzybicze, wypadanie włosów, świąd głowy.
Orzechy włoskie - nadzieją na bycie tatą
Amerykańscy naukowcy udowodnili, że spożywanie codziennej porcji orzechów włoskich może wpływać korzystnie na męskie nasienie. Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie „Biology of Reproduction" ujawniły, że plemniki młodych mężczyzn, w wieku od 21 do 35 lat, spożywających 75 g orzechów włoskich dziennie przez 12 tygodni wykazują większą żywotność i ruchliwość, a ogólna morfologia spermy ulega poprawie.
Inne właściwości orzecha włoskiego
Orzechy włoskie są także źródłem błonnika wpływającego na perystaltykę jelit. W medycynie ludowej orzechy stosowane były do łagodnego działania przeczyszczającego, co jest korzystne w przypadku zaparć. Wyciąg z orzecha znajdziemy też w lekach na trudno gojące i ropiejące rany, nadmierne pocenie, biegunki bakteryjne, bolesne wzdęcia, nieżyt przewodu pokarmowego, owrzodzenia jelita grubego.
Przechowywanie orzechów włoskich
Orzechy włoskie należy kupować z pewnych źródeł. Powinny być jasne o złocistej skórce. Najlepiej kupować je w niewielkich ilościach, ponieważ zawierają dużo tłuszczu, więc szybko jełczeją. Z łupin powinno obierać się je tuż przed zjedzeniem, aby zachować większość składników odżywczych, które nie ulotnią się pod wpływem działania tlenu. Orzechów włoskich nie należy prażyć.
Przeciwwskazania
Na koniec jak zwykle potwierdzamy, iż z orzechami, jak z każdym innym produktem nie należy przesadzać. Warto pamiętać, iż wiele osób może być uczulone na ten produkt i źle tolerować jego składniki.
---------------------------------
cc zdjęcia: J.Górska
W duecie Atelier Smaku
Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.
Czytaj więcej »2014-09-30
Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.
Czytaj więcej »2014-09-27
Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.
Czytaj więcej »2014-09-26
DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.
Czytaj więcej »2014-09-24
Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.
Czytaj więcej »2014-09-22
Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”. 20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ... -
Czytaj więcej »2014-09-18
Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.
Czytaj więcej »2014-09-17
Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!
Czytaj więcej »2014-09-16
Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.
Czytaj więcej »2014-09-13
Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania.
Czytaj więcej »2014-09-11
Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.
Czytaj więcej »2014-09-09
Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA.
Czytaj więcej »2014-09-05
Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.
Czytaj więcej »2014-09-04
Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!
Czytaj więcej »2014-09-04
Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci.
Czytaj więcej »2014-08-28
Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami.
Czytaj więcej »