TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!
TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!
Żywienie dzieci
Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.
Czytaj więcej »Żywienie ludzi aktywnych fizycznie
Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.
Czytaj więcej »Żywienie seniorów
Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją laktozy
Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.
Czytaj więcej »Żywienie w chorobie Hashimoto
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją glutenu
Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.
Czytaj więcej »Żywienie dorosłych
Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.
Czytaj więcej »Jak zachować zielony kolor brokułów ?
Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !
Czytaj więcej »Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?
Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?
Czytaj więcej »Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?
Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.
Czytaj więcej »Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?
Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...
Czytaj więcej »Jak przygotować bakłażana ?
Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.
Czytaj więcej »Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?
Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?
Czytaj więcej »Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?
Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?
Czytaj więcej »KeVita - gazowane napoje probiotyczne
KeVita to certyfikowane organiczne napoje gazowane z żywymi kulturami bakterii probiotycznych. Produkowane m.in. w smakach: Mojito, Lemon Cayenne, Kokos, Mango-Kokos, Truskawka-Acai-Kokos, Grejpfrut-Kokos, Cytryna-Imbir. Napój niskokaloryczny, bezmleczny, bezglutenowy, bez GMO.
Producent: KeVita; USA
Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor
Firma Sanitarium z Malezji proponuje Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor. Produkt dostarcza energii płynącej z protein oraz błonnika dietetycznego. Produkt wpisuje się w linię napojów niskokalorycznych bez dodatku konserwantów.
Producent: Sanitarium
The Food Doctor
Brytyjski lider w sprawach żywienia, firma The Food Doctor - opracowała linię produktów ułatwiających organizowanie żywieniowego planu dnia. Wdrożył 5 produktów spełniających określone kryteria żywieniowe. Wśród produktów są: soja, mix fasolowy, nasiona i orzechy oraz mieszanka wyselekcjonowanych ziaren.
Producent: Food doctor
Glowell - beauty drinks
Napoje o smaku malinowo- jaśminowym oraz grejpfrutu i liczi. Odżywiają i nawadniają skórę, pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, produkt antystarzeniowy.
Producent: Nestle
Akcja "Gotuj lokalnie "
Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br. odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.
Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka
W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.
Czytaj więcej »VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD
Międzynarodowe Targi Łódzkie
Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej
Warszawa
VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"
Rogów
Wywiad z Panem Piotrem Korczakiem - Product Managerem w firmie Brenntag Polska
2013-10-17
[Joanna Górska] Panie Piotrze jak ocenia Pan rozwój rynku produktów funkcjonalnych z witaminami w Polsce i na świecie?
[Piotr Korczak] Wszyscy wiemy, że jeżeli na jakimkolwiek rynku jest nisza lub niedobór jakiegoś towaru, to ta część rynku może dążyć do wyrównania dysproporcji w stosunku do rynku światowego. Dlatego obserwując polski rynek żywności wzbogaconej cały czas nasuwa się wniosek: ze względu na ciągle jeszcze dość niską konsumpcję produktów wzbogaconych w naszym kraju, rynek polski będzie przez kilka najbliższych lat rozwijał się intensywnie.
Potwierdzeniem może być również rosnąca świadomość konsumentów, trendu health & wellness oraz duże zainteresowanie tego typu produktami zarówno w Europie jak i w naszym kraju.
Według danych różnych firm monitorujących rozwój kategorii spożywczych można założyć dynamikę rynku produktów funkcjonalnych z witaminami w Polsce na poziomie 5-7% w skali roku. W dalszym ciągu nasi sąsiedzi w Unii Europejskiej spożywają dużo więcej tego typu produktów i myślę, że w niedługim czasie ta różnica będzie coraz mniejsza.
[JG] W jakie witaminy najczęściej wzbogacane są w Polsce a w jakie za granicą - produkty spożywcze? Czy widzi Pan jakąś różnicę? Czy polski klient jest bardziej konserwatywny i preferuje produkty niewzbogacone?
[PK] Moim zdaniem wszystko zależy od docelowej grupy konsumentów i kategorii, którą rozpatrujemy. Na przykład patrząc na produkty wzbogacone przeznaczone dla dzieci nie można stwierdzić, że polski klient jest bardziej konserwatywny i preferuje produkty niewzbogacone, ponieważ rodzice chętnie kupują wzbogacone witaminami produkty niemal ze wszystkich kategorii począwszy od płatków śniadaniowych, herbatek granulowanych, kakao, soków, napojów, skończywszy na słodyczach i przekąskach. Zwykle produkty żywnościowe wzbogacone witaminami, czyli z wartością dodaną, szybciej zyskują zaufanie rodziców i są przez nich chętniej kupowane niż produkty niewzbogacone.
Podobne zależności można zaobserwować dla grupy konsumentów w starszym wieku. Obserwując produkty wzbogacone witaminami i minerałami wdrażane w Polsce i za granicą nie zauważam istotnych różnic.
Jeżeli chodzi o witaminy z grupy B to najczęściej wdrażane są B1, B2, B6, B12. Inne witaminy często spotykane w nowo wdrażanych produktach to przede wszystkim A, C, D, E. W przypadku minerałów najbardziej zauważalne są Ca, Mg, K, Fe.
[JG] Czy istnieją jakieś ograniczenia w aplikowaniu witamin w produktach spożywczych?
W chwili obecnej do żywności można dodawać tylko witaminy lub składniki mineralne określone w załącznikach rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 z zastrzeżeniem określonych w tym rozporządzeniu przepisów.
W Polsce obowiązuje dodatkowo rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności (Dz. U. z 2010r., nr 174, poz.1184) określające środki spożywcze, do których witaminy lub składniki mineralne dodawane są obligatoryjnie oraz ustala ich minimalne i maksymalne poziomy.
Minimalna ilość witamin i składników mineralnych zawarta w 100 g albo 100 ml środka spożywczego, albo w jednej porcji jeżeli jest ona mniejsza niż 100 g albo 100 ml tego środka, wynosi nie mniej niż 15% zalecanego dziennego spożycia, maksymalna dawka wynosi nie więcej niż 50% RDA. Wyjątek stanowi witamina C i foliany z/w na rozkład podczas procesów przygotowywania żywności, dla których poziom maksymalny w 100 g albo 100 ml środka spożywczego ustalony został na 100% RDA. Należy zaznaczyć, że maksymalna dawka określona jest jedynie dla środków spożywczych określonych w Dz. U. z 2010r., nr 174, poz. 1184.
Dodatkowo Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 załącznik XIII określa nam znaczącą ilość witamin i składników mineralnych w kategorii napoje na 7,5% RDA.
[JG] Jaka jest trwałość/biodostępność witamin we wzbogaconych produktach spożywczych: czy taka sama jak witamin naturalnie występujących?
[PK] Niestety wiele witamin jest nietrwałych i często ulegają one degradacji podczas procesów przygotowywania żywności. Proces gotowania niszczy wiele witamin (np. nietrwałą witaminę C lub kwas foliowy) jednak istnieją takie związki jak np. beta-karoten w marchwi, którego po gotowaniu nie ubywa. Z kolei proces moczenia lub płukania może doprowadzić do jego wypłukiwania.
Czynniki najczęściej wymieniane jako powodujące degradację witamin to: światło, temperatura, powietrze (utlenianie). Jeżeli chodzi o degradację witamin to zachodzi ona na podobnym poziomie zarówno dla witamin naturalnego pochodzenia jak i stosowanych często w żywności wzbogaconej. Wszystko zależy jednak od procesu przetwarzania i zabezpieczenia gotowego do spożycia produktu przed wymienionymi czynnikami.
Można tu wspomnieć również, że palacze mają zwiększone zapotrzebowanie na kwas askorbinowy, ponieważ jeden wypalony papieros niszczy 25-200 mg witaminy C w organizmie osoby palącej. Degradacji pod wpływem dymu tytoniowego ulega w organizmie również witamina E. Alkohol natomiast niszczy witaminy z grupy B oraz potas, magnez, żelazo, wapń.
W innym świetle rysuje się jednak przyswajalność/biodostępność.
Tu wyniki badań ukazują dużą przewagę żywności naturalnej nad żywnością wzbogaconą pod kątem bio-przyswajalności witamin. Ogólnie można powiedzieć, że biodostępność jest to stopień przyswojenia składnika odżywczego przez organizm. W żywności naturalnej duża bio-przyswajalność związana jest z obecnością substancji wspomagających dobre trawienie, transportowanie i wchłanianie poszczególnych witamin czy minerałów. Na przykład witamina C pozyskana w sposób naturalny często zawiera jednocześnie bioflawonoidy, co znacznie zwiększa jej aktywność, a naturalna witamina E składa się zazwyczaj z różnych tokoferoli, a nie tylko alfa, przez co jest lepiej wchłaniana niż jej syntetyczna wersja.
Na przyswajalność ma również wpływ szereg enzymów i związków, które mogą dezaktywować witaminę lub reagować z nią tworząc nieprzyswajalną formę.
Podsumowując pomimo, że formy chemiczne witamin otrzymywanych syntetycznie są takie same, spożywanie witamin w naturalnych produktach jest bardziej efektywne z uwagi na obecność substancji wspomagających i rzadziej zaburzających układ pokarmowy. Znacznie rzadziej w tym przypadku dochodzi też do objawów toksycznych przy przyjmowaniu dawek wyższych niż zalecane.
[JG] Na co powinniśmy zwracać uwagę kupując produkty wzbogacane w witaminy? Witaminy znajdują się w cukierkach, płatkach śniadaniowych, sokach, napojach - czy istnieje ryzyko przedawkowania witamin? Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice ?
[PK] Awitaminoza to niedobór witamin, natomiast ich nadmiar nazywamy hiperwitaminozą lub zatruciem witaminowym. O ile przyjmuje się, że witamin w żywności naturalnej nie można przedawkować, o tyle na witaminy dodane do żywności – jako substancje wzbogacające – musimy zwracać szczególną uwagę z uwagi na ich wysoką zawartość w małych porcjach produktów żywnościowych.
Na przykład witaminę C dość trudno jest przedawkować, ponieważ jest rozpuszczalna w wodzie i jej nadmiar jest wydalany z organizmu wraz z moczem, jednak przyjmowanie jej w nadmiernych dawkach może powodować wytwarzanie się kamieni nerkowych oraz zwiększoną krzepliwość krwi. Podobnie jest z innymi witaminami rozpuszczalnymi w wodzie, w zasadzie ich nadmiar zostanie wydalony z moczem, ale może powodować niekorzystne działanie w organizmie.
Możemy natomiast przedawkować witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Związki z tej grupy mogą kumulować się w organizmie powodując np.: zaburzenia w funkcjonowaniu nerek, przewodu pokarmowego, serca oraz układu nerwowego, problemy skórne, zwiększenie ryzyka udaru mózgu.
Jest dostępnych wiele produktów wzbogaconych przeznaczonych między innymi dla dzieci. Wyobraźmy sobie, że dziecko zjada na śniadanie płatki z witaminami i wypija szklankę soku typu multiwitamina, potem zjada wzbogacone żelki. Dawka witamin we wszystkich tych posiłkach może kilkukrotnie przekroczyć zalecane dzienne spożycie, co może powodować dysfunkcje mózgu lub doprowadzić do zagrożenia życia. Rodzice powinni zwracać szczególna uwagę na to, co piją i jedzą ich pociechy.
Często można zauważyć rodziców pozwalających dzieciom na spożywanie nadmiernych ilości produktów wzbogaconych, a nie zastanawiają się nad ilością przyjmowanych witamin z tymi produktami. Rodzice powinni czytać etykiety na produktach spożywanych przez ich dzieci, aby nie dochodziło do hiperwitaminozy – ja osobiście jako rodzic limituję dzieciom produkty wzbogacone, aby nie doprowadzać do niepotrzebnego zagrożenia.
Dziękuję serdecznie za rozmowę,
Joanna Górska
Redaktor naczelna
--------------------------------------------------
Wywiadu udzielił Pan Piotr Korczak - Product Manager
Brenntag Polska Sp. z o.o.
Oddział Przemysłu Spożywczego/ Food Industry Division
Jankowice k/Poznania
ul. Przemysłowa 2; 62-080 Tarnowo Podgórne
Tel.: +48 61 8936 539
gsm: 48 605 169 907
www.brenntag.pl
W materiale wykorzystano:
1. Rozporządzenie (WE) nr 1925/20062. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności (Dz. U. z 2010r., nr 174, poz. 1184)
3. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 załącznik XIII
informacje dostępne na :
www.gis.gov.pl
www.sfd.pl
W duecie Atelier Smaku
Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.
Czytaj więcej »2014-09-30
Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.
Czytaj więcej »2014-09-27
Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.
Czytaj więcej »2014-09-26
DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.
Czytaj więcej »2014-09-24
Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.
Czytaj więcej »2014-09-22
Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”. 20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ... -
Czytaj więcej »2014-09-18
Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.
Czytaj więcej »2014-09-17
Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!
Czytaj więcej »2014-09-16
Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.
Czytaj więcej »2014-09-13
Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania.
Czytaj więcej »2014-09-11
Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.
Czytaj więcej »2014-09-09
Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA.
Czytaj więcej »2014-09-05
Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.
Czytaj więcej »2014-09-04
Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!
Czytaj więcej »2014-09-04
Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci.
Czytaj więcej »2014-08-28
Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami.
Czytaj więcej »