TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!
TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!
Żywienie dzieci
Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.
Czytaj więcej »Żywienie ludzi aktywnych fizycznie
Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.
Czytaj więcej »Żywienie seniorów
Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją laktozy
Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.
Czytaj więcej »Żywienie w chorobie Hashimoto
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją glutenu
Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.
Czytaj więcej »Żywienie dorosłych
Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.
Czytaj więcej »Jak zachować zielony kolor brokułów ?
Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !
Czytaj więcej »Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?
Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?
Czytaj więcej »Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?
Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.
Czytaj więcej »Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?
Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...
Czytaj więcej »Jak przygotować bakłażana ?
Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.
Czytaj więcej »Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?
Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?
Czytaj więcej »Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?
Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?
Czytaj więcej »KeVita - gazowane napoje probiotyczne
KeVita to certyfikowane organiczne napoje gazowane z żywymi kulturami bakterii probiotycznych. Produkowane m.in. w smakach: Mojito, Lemon Cayenne, Kokos, Mango-Kokos, Truskawka-Acai-Kokos, Grejpfrut-Kokos, Cytryna-Imbir. Napój niskokaloryczny, bezmleczny, bezglutenowy, bez GMO.
Producent: KeVita; USA
The Food Doctor
Brytyjski lider w sprawach żywienia, firma The Food Doctor - opracowała linię produktów ułatwiających organizowanie żywieniowego planu dnia. Wdrożył 5 produktów spełniających określone kryteria żywieniowe. Wśród produktów są: soja, mix fasolowy, nasiona i orzechy oraz mieszanka wyselekcjonowanych ziaren.
Producent: Food doctor
Glowell - beauty drinks
Napoje o smaku malinowo- jaśminowym oraz grejpfrutu i liczi. Odżywiają i nawadniają skórę, pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, produkt antystarzeniowy.
Producent: Nestle
Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor
Firma Sanitarium z Malezji proponuje Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor. Produkt dostarcza energii płynącej z protein oraz błonnika dietetycznego. Produkt wpisuje się w linię napojów niskokalorycznych bez dodatku konserwantów.
Producent: Sanitarium
Akcja "Gotuj lokalnie "
Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br. odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.
Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka
W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.
Czytaj więcej »VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD
Międzynarodowe Targi Łódzkie
Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej
Warszawa
VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"
Rogów
Wywiad z prof. dr hab. Tadeuszem Zającem z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
2013-06-20
[Joanna Górska] Panie Profesorze - kiedy zostały odkryte niezbędne kwasy tłuszczowe Omega i dlaczego muszą być dostarczane w diecie?
[Prof. dr hab. Tadeusz Zając] Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) Omega 3 (ALA, kwas alfalinolenowy) i Omega 6 (LA, kwas linolowy) zostały odkryte w 1928 r. przez uczonego amerykańskiego Herberta McLean Evansa. Te dwa kwasy nie mogą być syntetyzowane de novo w organizmach ssaków oraz ich funkcji w organizmie nie spełniają inne związki. Co więcej, kwas alfalinolenowy oraz kwas linolowy łagodzą wszystkie objawy niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych u człowieka i mogą być przekształcane do wszelkich pochodnych kwasów w rodzinach Omega 3 (n-3) oraz Omega 6 (n-6). Dlatego NNKT Omega 3 (ALA) w toku przemian w organizmie jest prekursorem pochodnych kwasów Omega 3, tj. DHA (kwas dokozoheksaenowy) oraz EPA (kwas eikozopentaenowy), które naturalnie występują w rybach.
Z tego powodu NNKT Omega 3 oraz Omega 6 są składnikami odżywczymi o zasadniczym znaczeniu dla zdrowia człowieka, ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć, a mogą one zostać dostarczone w łatwy sposób poprzez spożycie żywności funkcjonalnej.
[J.G] Jakie właściwości biologiczne posiadają kwasy Omega i czy współczesna dieta jest bogatym źródłem tych kwasów ?
[T.Z.] Te dwie grupy kwasów tłuszczowych różnią się odmiennymi właściwościami biologicznymi i często wywierają odwrotny wpływ na procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie. Z powodu braku odpowiedniego enzymu komórki organizmu nie są w stanie przekształcić cząsteczki kwasu Omega 6 w kwas Omega 3.
Współczesna dieta charakteryzuje się wyraźnie podwyższonym poziomem kwasów tłuszczowych Omega 6 przy jednoczesnym ogromnym deficycie kwasów tłuszczowych Omega 3. Z tego powodu wzajemna proporcja kwasów Omega 6 w stosunku do kwasów Omega 3 wynosi ~20: 1. Taka dysproporcja jest przyczyną licznych zaburzeń chorobowych i zaburzeń ustrojowych związanych z rozwojem cywilizacyjnym określanych wspólnym mianem chorób dietozależnych. Zalicza się do nich miażdżycę, zawał serca, udar mózgu, spadek odporności, rozwój choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienie nerkowe, zwiększona podatność na rozwój choroby nowotworowej, alergii, spadek ostrości wzroku, astmy, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 i innych.
Z tego powodu bardzo ważne jest dostarczanie organizmowi NNKT Omega 3 i Omega 6 w odpowiedniej proporcji stężeń, która w świetle współczesnych badań naukowych wynosi 1:1. Tę proporcję bromatolodzy oraz dietetycy określają jako „złota proporcja”.
[J.G] W jaki sposób można uzyskać „złotą proporcję” kwasów Omega we współczesnej diecie i dlaczego jest to tak ważne?
[T.Z.] Zapewnienie w naszej diecie „złotej proporcji” stosunków stężeń kwasu Omega 3 do Omega 6 jest bardzo ważne, ponieważ implikuje ona liczne efekty pro-zdrowotne, jak: normalizacja ciśnienia krwi, spadek stężenia triglicerydów, działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwalergiczne, przeciwdepresyjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwzakrzepowe, przeciwdziała otyłości i cukrzycy typu 2.
Jedynym mi znanym innowacyjnym sposobem na uzyskanie „złotej proporcji” oraz odpowiedniej ilości NNKT Omega 3 oraz Omega 6 jest zastosowanie w produkcji żywności specjalnie opracowanych preparatów – dodatków funkcjonalnych do żywności. Jednym z nich jest opatentowany dodatek żywieniowego pod nazwą LeenLife E.
[ J.G] Czy są jakieś wytyczne dotyczące spożywania kwasów omega?
[T.Z.] Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne (ESC) oraz Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (AHA) zalecają spożywanie kwasów tłuszczowych jedynie w formie et esters. Amerykańska Agencja ds. Leków i Żywności (FDA) zatwierdziła właśnie takie preparaty.
Zatem tylko kwasy Omega 3 oraz Omega 6 w formie chemicznej et esters są w stanie zapewnić 100% realizacji zalecanego Dziennego Spożycia (RNI) na te kwasy obowiązujące na terenie UE. Wynosi ono odpowiednio: 2,0 g dla kwasu Omega 3 (ALA) oraz 10,0 g dla kwasu Omega 6 (LA).
Et estry zostały odkryte w organizmie człowieka podczas prac nad enzymem CEL (carboxyl ester lipose). Enzym ten utrzymuje stabilne stężenie kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w osoczu krwi przez całą dobę, w przeciwieństwie do spożywanych triglicerydów Omega 3 i Omega 6 pochodzących z olejów roślinnych, olejów rybich, tranu, ryb czy owoców morza trawionych przez lipazy, które wykorzystywane są głównie na cele energetyczne, a nie pro-zdrowotne tj. fizjologiczne organizmu. Stężenie w osoczu krwi kwasów tłuszczowych Omega 3 oraz Omega 6 powstałych z formy triglicerydowej utrzymuje się jedynie do 3 godzin od spożycia. Powyższe potwierdzają dowody naukowe uzyskane w europejskim, populacyjnym badaniu klinicznym GISSI-HF.
[J.G] Co jest zatem głównym motorem wzrostu tego rynku?
[T.Z.] Wskazałbym wzrost świadomości konsumenta finalnego wynikający z przekonania, że racjonalne żywienie stanowi podstawę zdrowego modelu życia.
Zwróćmy uwagę, że czynnikami decydującymi o zdrowiu są:
• styl życia, w tym właściwa dieta w 50-60%,
• czynniki środowiskowe w 20%,
• czynniki genetyczne w 20%,
• natomiast służba zdrowia jest w stanie rozwiązać jedynie 10-15% problemów zdrowotnych społeczeństwa. Powyższe dane uzyskało Ministerstwo Zdrowia w wyniku realizacji Narodowego Programu Zdrowia w latach 1996-2005. Zatem żywność funkcjonalna ma nie tylko zaspokajać głód, lecz także zapewniać odpowiednią dawkę składników potrzebnych do prawidłowego wzrostu, rozwoju oraz funkcjonowania organizmu, w szczególności deficytowych kwasów Omega.
Dziękuję serdecznie Panie Profesorze za rozmowę,
Joanna Górska
Redaktor naczelna
===============================================
Wywiadu udzielił :
Prof. dr hab. Tadeusz Zając z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
Prezes Zarządu spółki LeenLife Polska SA
ul. Wapienna 3; 68-200 Żary
www.leenlife.com
W duecie Atelier Smaku
Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.
Czytaj więcej »2014-09-30
Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.
Czytaj więcej »2014-09-27
Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.
Czytaj więcej »2014-09-26
DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.
Czytaj więcej »2014-09-24
Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.
Czytaj więcej »2014-09-22
Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”. 20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ... -
Czytaj więcej »2014-09-18
Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.
Czytaj więcej »2014-09-17
Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!
Czytaj więcej »2014-09-16
Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.
Czytaj więcej »2014-09-13
Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania.
Czytaj więcej »2014-09-11
Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.
Czytaj więcej »2014-09-09
Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA.
Czytaj więcej »2014-09-05
Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.
Czytaj więcej »2014-09-04
Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!
Czytaj więcej »2014-09-04
Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci.
Czytaj więcej »2014-08-28
Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami.
Czytaj więcej »