Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Osteoporoza - choroba nie tylko starszych Pań!

2014-09-17

Dzisiaj klika słów o dość groźnej chorobie jaką jest osteoporoza. Jest ona bardzo silnie skorelowana z utratą wapnia w kościach. Bardzo często osteoporoza nazywana jest cichym zabójcą. Na osteoporozę choruje około 100 mln ludzi na świecie.

Obszary zwiększonego ryzyka niestety znajdują się w Europie, a także na Dalekim Wschodzie. Badania wskazują iż w Polsce zagrożonych osteoporozą jest około 9 mln osób w tym 25% kobiet i 13-29% mężczyzn w starszym wieku. Blisko 30% kobiet po menopauzie zaliczanych jest do grupy chorujących na osteoporozę. Co trzecia kobieta w ciągu swojego życia doznaje złamania kości typowego dla tej choroby. Wśród osób po 70 roku życia 50% ma jawną osteoporozę. Upadki są bezpośrednią przyczyną złamania: 100% przedramienia, 90% bliższego końca kości udowej, 25% złamań kręgosłupa. Upadki są 5. co do częstości przyczyną zgonów osób po 75. roku życia.

Dla wielu z nas osteoporoza to wyłącznie choroba starszych Pań. Wydaje się, iż nas to nie dotyczy i problem odkładamy na dalszy plan. Jednak na osteoporozę pracujemy przez całe życie. A może objawiać się bezobjawowo przez kilkanaście lat. Czasami jednak bywa tak, iż z przypadkowych badań wynika, iż mamy niedobory witaminy D3, a wapń lawinowo ucieka z naszych kości. Okazuje się, iż w profilaktyce tej choroby niezmiernie ważna jest dieta, styl życia oraz regularne badania.

Co to jest osteoporoza?
Według powszechnie przyjętej definicji osteoporoza (z łac. osteoporosis) dawniej zwana zrzeszotnieniem kości – to stan chorobowy charakteryzujący się postępującym ubytkiem masy kostnej, wyraźnym osłabieniem ich struktury przestrzennej oraz zwiększoną podatnością na złamania nawet przy niewielkim upadku. Nazwa osteoporoza określa grupę chorób takich jak osteoporoza uogólniona, miejscowa, pierwotna i wtórna. Innymi słowy osteoporoza jest chorobą metaboliczną kości, charakteryzującą się niską masą kostną, upośledzoną mikroarchitekturą tkanki kostnej, a w konsekwencji zwiększoną jej łamliwością i podatnością na złamania.

Jak się budują nasze kości?
Musimy wiedzieć, iż układ kostny ulega systematycznej przebudowie w ciągu całego naszego życia. Odbywa się to w wyniku resorpcji (czyli podczas procesu przenikania substancji przez powierzchnię) pod wpływem osteoklastów tzw. komórek kościogubnych oraz odbudowie przy udziale osteoblastów, czyli komórek kościotwórczych. Tego typu mechanizm pozwala na dostarczenie składników mineralnych (głównie wapnia) do naszego organizmu nie osłabiając wytrzymałości kości. Ważnym elementem jest także odpowiednia podaż witaminy D.

Jak zmieniają się nasze kości wraz z wiekiem?
Przemiany w kościach podlegają zmianom w zależności od naszego wieku. Główny proces budowania kości przebiega od urodzenia do około 25. roku życia. W tym czasie następuje szybki wzrost ich masy i zwiększa się zawartość wapnia w kościach. Po 35. roku życia aktywniejsze stają się komórki kościogubne, co prowadzi do systematycznej utraty wapnia i osłabienia kości. Po 40. roku życia następuje dalsza utrata masy kostnej, a proces ten przyspieszają zmiany hormonalne. Jest to naturalne zjawisko.
Obecnie czas naszego życia wydłuża się, ale niestety im dłużej żyjemy, tym będzie zwiększała się ilość pacjentów z osteoporozą. Osteoporoza jest szczególnie niebezpieczna u osób po 70. roku życia i jest jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Szacuje się, że przy złamaniu kości udowej, co piąty pacjent z osteoporozą umiera w ciągu roku w wyniku powikłań, jakie niesie osteoporoza. Co piąty pacjent ze złamaniem osteoporotycznym kończyny górnej nie przeżyje 5 lat.

Osteoporoza nie lubi osób aktywnych fizycznie !  
W leczeniu osteoporozy ważny jest ruch, bowiem używamy naszego układu mięśniowo- kostno-stawowego. Stanowi on 60% masy naszego ciała. Każda osoba powinna przynajmniej na godzinę dziennie udać się na spacer. Dzięki ruchowi kości i mięśnie się wzmacniają.

Osteoporoza a dieta.
W leczeniu osteoporozy istotnym elementem profilaktyki jest dieta. Osoby cierpiące na osteoporozę powinny unikać razowego pieczywa (ma sporo fitynianów utrudniających przyswajanie wapnia), ograniczyć wędliny i mięso do ok. 75 g dziennie (zawierają dużo fosforu, który jest antagonistą wapnia) oraz zrezygnować z tzw. jedzenia śmieciowego. Wskazane jest gotowanie na parze oraz ograniczenie kawy, herbaty, napojów gazowanych tj. cola, energy drinków,  które zwiększają wydalanie wapnia z moczem. Dieta takich osób powinna być bogata w wapń i witaminę D3. Należy ograniczyć używanie soli do 6 g dziennie. Należy jeść regularnie 4-5 posiłków dziennie dbając, by w każdym z nich znalazł się nabiał oraz owoce lub warzywa. W nasze diecie powinno pojawić się pieczywo  pełnoziarniste bogate w witaminę B6, miedź i cynk, które wspomagają budowę kości.

Należy unikać nadmiernej ilości tłuszczu. Niewskazane jest smażenie, pieczenie i duszenie z dodatkiem tłuszczu, bo jego nadmiar może przyczynić się do obniżania zawartości wapnia w organizmie zwiększając ryzyko osteoporozy.

Źródłem wapnia produkty mleczarskie, ale nie tylko…

Według badań Komitetu Żywienia Człowieka PAN, przeciętna dieta stosowana w Polsce dostarcza jedynie 400 mg wapnia dziennie. I jest to za mało. Dla kobiet powinno to być od 1000-1200 mg na dzień. Najbogatsze źródło wapnia stanowią oczywiście mleko oraz produkty mleczne. Dzienną dawkę wapnia  zaspokaja:

• 1,2 l świeżego mleka krowiego lub maślanki,
• 150 g mleka w proszku,
• 600 g mleka zagęszczonego,
• 1 l jogurtu lub kefiru,
• 130 g żółtego sera,
• 1,5 kg twarogu lub sera homogenizowanego,
• 350 g sardynek w oleju.

Wśród przetworów mlecznych najwięcej wapnia znajduje się w żółtym serze.  Osoby z zaburzeniami gospodarki lipidowej organizmu są zmuszone ograniczać produkty mleczne bogate w wapń.

Przykłady innych produktów bogatych w wapń (Średnia ilość wapnia w 100 g produktu )

Mleko w proszku odtłuszczone 1270 mg
Ser parmezan 1100 mg
Szproty 800-1000 mg
Mleko pełne w proszku 950 mg
Ser żółty 700-900 mg
Bryndza 500 mg
Sardynki w oleju 400-500 mg
Mleko skondensowane 380 mg
Chudy jogurt, kwaśne mleko 140-180 mg
Mleko odtłuszczone 110-130 mg
Chudy twaróg, ser homogenizowany 100 mg

Ser sojowy tofu 100 mg
Figi suszone 280 mg
Migdały 250 mg
Orzechy laskowe 220 mg
Szpinak gotowany 600 mg
Jarmuż 150 mg
Brokuły 100 mg
Kukurydza 100 mg
Natka pietruszki, rzeżucha 190 mg
Chleb razowy 65 mg
Ziarno sezamowe 785 mg

Seler 60 mg
Fasola 50 mg
Soja gotowana 75 mg
Zielony groszek 55 mg
Marchew 45 mg
Rzodkiew 35 mg
Jedno jajko 34 mg

Końcowa uwaga ….

Niektóre warzywa tj. szpinak, szczaw, rabarbar, botwinka i używki (herbata, kawa czy kwaśne wino) obfitują w szczawiany. Substancje te wiążą w przewodzie pokarmowym wapń, obniżając jego wchłanianie. Dlatego stosując dietę bogatą w wapń, warto ich unikać.

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]