Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Co to jest zakwaszenie organizmu?

2014-08-01

Ostatnio dostałam pytanie: co to znaczy, że organizm jest zakwaszony i jakie to ma znaczenie dla organizmu? Moja rozmówczyni pytała, co jej grozi i czy powinna zacząć przyjmować oferowany przez farmaceutów preparat odkwaszający. Dzisiaj parę słów o tym, czym jest zakwaszenie i jak zmodyfikować dietę, by wróciła do równowagi.

Co to jest zakwaszenie organizmu?

Zacznijmy od początku. Aby nasz organizm odpowiednio pracował, potrzebuje produktów zarówno kwasowych jak i zasadowych. Ważna uwaga przy kompilowaniu diety jest taka, iż nie chodzi tu o pH produktów, ale ich wpływ na pH naszej krwi tuż po ich strawieniu i przyswojeniu. Weźmy na przykład cytrynę. Jest ona kwaśna w smaku, ale działa zasadowo. Jeżeli z kolei weźmiemy cukier, to jest on słodki w smaku, ale bardzo silnie zakwasza nasz organizm. Dlatego też zawsze powinniśmy wybierać produkty do każdego posiłku działające na nasz organizm kwasowo i zasadotwórczo. Celem jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

Jakie są konsekwencje zakwaszenia organizmu?

Powiedzmy wprost. Zjadanie posiłków o charakterze kwasotwórczym w krótkim okresie czasu nie powoduje niczego złego, gdyż nasz organizm jest tak zaprogramowany, iż może sobie z tym problemem poradzić. Dlatego w tym celu będzie korzystał z własnych zapasów wapnia, sodu, potasu lub magnezu.

Natomiast jeżeli nasza dieta będzie jednolita o charakterze kwasotwórczym, to organizm będzie musiał  posiłkować się zgromadzonymi składnikami, aby utrzymać w nim równowagę kwasowo-zasadową. Pamiętajmy, jeżeli taki proces będzie powtarzał się często, w końcu dojdzie do demineralizacja tkanek.

Do typowych objawów demineralizacji zaliczamy odwapnienie organizmu i pojawianie się osteoporozy, próchnicy i łamania zębów oraz problemów z paznokciami. Ale na tym nie koniec. Zaczyna cierpieć cały organizm. Grozi nam choroba wieńcowa, miażdżyca, wylewy, nadżerki na błonach śluzowych, choroby wątroby, zmarszczki, problemy z włosami, cukrzyca, zmiany zwyrodnieniowe stawów oraz - co najgorsze - podatność komórek na zmiany nowotworowe.

Specjaliści od fizjologii wymieniają także inne skutki, które powinny nas zaniepokoić :

- nasz organizm staje się bardziej podatny na działanie bakterii i wirusów,
- pojawianie się drożdży, grzybów i pleśni np. candydoza,
- szybciej się starzeje, na twarzy pojawiają się zmarszczki, bóle i opuchnięcia,
- szybszy rozwój komórek rakowych w środowisku kwaśnym,
- możemy cierpieć na zaburzenia snu, podlegać częstym infekcjom oraz mogą pojawić się zaparcia.

Jakie są objawy zakwaszenia?

Jak się okazuje zakwaszenie organizmu znajduje odbicie w niemal wszystkich chorobach przewlekłych albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek. Przyjrzyjmy się potencjalnym schorzeniom jakie mogą wystąpić w przypadku zakwaszenia organizmu.

- Przewód pokarmowy narażony jest na ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybicę jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.

- Skóra, włosy, zęby. W przypadku zakwaszenia możemy zauważyć szybsze wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnicę i paradontozę. Nasza skóra będzie sucha i poddatna na zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.

- Układ sercowo-naczyniowy zostanie w znacznym stopniu obciążony nadciśnieniem, przedwczesnym zwapnienim, chorobami naczyń krwionośnych, nieprawidłowym ukrwieniem rąk i nóg, zawrotami głowy, migrenami oraz będzie częściej zagrożony zawałem serca.

- Mięśnie i stawy. W przypadku zakwaszenia organizmu może wystąpić dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.

- Układ metaboliczny. Może objawić się nadwaga, napady głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.

- Cały organizm jest chory. Występują chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej mogą się także przyczynić do osłabienia bariery immunologicznej organizmu.

Produkty zasadotwórcze i kwasotwórcze 

Podstawowa zasada. Nasza dieta powinna zawierać produkty zarówno kwasowe, jak i zasadowe w ilości co najmniej zrównoważonej. Poniżej przedstawiamy produkty, które powinny znaleźć się w naszej diecie (o właściwości alkalizujących) oraz produkty, które powinno się wyeliminować lub ograniczyć. 


Produkty neutralne pH 7,0:
• Masło świeże
• Śmietana
• Serwatka
• Jogurt naturalny
• Oleje roślinne.

Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 - 8,1:
• Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy - sałatki), czarna rzodkiew
• Soki warzywne świeże bez cukru
• Owoce: kiwi, arbuz, ananas
• Soki owocowe świeże bez cukru
• Owoce: daktyle, figi, rodzynki
• Grzyby: prawdziwki, kurki.

Produkty średnio zasadotwórcze pH 8,0 - 7,1:
• Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany)
• Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona.

Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7,0:
• Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
• Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
• Zielona herbata
• Oliwa z oliwek
• Migdały
• Maślanka
• Herbata zielona
• Wytrawne wino.
A oprócz tego:
• Kawa zbożowa działanie od neutralnego do lekko zasadowego
• skiełkowane nasiona warzyw i traw
• olej rzepakowy, lniany, kokosowy
• sól morska i sól himalajska
• świeże mleko kozie
• mleko kobiece
• mąka orkiszowa i wypieki z quinoa (komosy ryżowej)
• dziki ryż
• gryka
• amarantus
• kasza jaglana
• jonizowana woda alkaliczna
• stewia
• ksylitol (cukier brzozowy)
• organiczny miód pszczeli, prosto od pszczelarza
• woda z cytryną.

Uwaga: umiarkowana aktywność fizyczna najlepiej na świeżym powietrzu (marsze, gimnastyka itp) odkwasza organizm, natomiast aktywność wyczynowa (sportowcy) zakwasza!


Poniżej przedstawiam listę produktów zakwaszających organizm, które powinniśmy spożywać pod kontrolą i z umiarem.


Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 - 5,0:
• Mięso i wędliny - szczególnie wieprzowina
• Cukier i produkty zawierające cukier
• Sztuczne słodziki
• Biała mąka pszenna i produkty pochodne
• Biały ryż
• Sery żółte
• Kawa
• Czarna herbata
• Kakao i czekolada
• Sól.

Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 - 6,0:
• Ryby
• Jaja
• Chleb żytni
• Płatki zbożowe
• Makaron pełnoziarnisty
• Ryż brązowy
• Orzeszki ziemne
• Piwo.

Produkty słabo kwasotwórcze PH do 7,0:

• Twaróg
• Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
• Kasza gryczana
• Makaron sojowy
• Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
• Otręby
• Fruktoza.

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]