TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!
TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!
Żywienie dzieci
Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.
Czytaj więcej »Żywienie ludzi aktywnych fizycznie
Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.
Czytaj więcej »Żywienie seniorów
Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją laktozy
Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.
Czytaj więcej »Żywienie w chorobie Hashimoto
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją glutenu
Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.
Czytaj więcej »Żywienie dorosłych
Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.
Czytaj więcej »Jak zachować zielony kolor brokułów ?
Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !
Czytaj więcej »Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?
Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?
Czytaj więcej »Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?
Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.
Czytaj więcej »Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?
Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...
Czytaj więcej »Jak przygotować bakłażana ?
Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.
Czytaj więcej »Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?
Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?
Czytaj więcej »Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?
Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?
Czytaj więcej »Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor
Firma Sanitarium z Malezji proponuje Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor. Produkt dostarcza energii płynącej z protein oraz błonnika dietetycznego. Produkt wpisuje się w linię napojów niskokalorycznych bez dodatku konserwantów.
Producent: Sanitarium
Glowell - beauty drinks
Napoje o smaku malinowo- jaśminowym oraz grejpfrutu i liczi. Odżywiają i nawadniają skórę, pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, produkt antystarzeniowy.
Producent: Nestle
The Food Doctor
Brytyjski lider w sprawach żywienia, firma The Food Doctor - opracowała linię produktów ułatwiających organizowanie żywieniowego planu dnia. Wdrożył 5 produktów spełniających określone kryteria żywieniowe. Wśród produktów są: soja, mix fasolowy, nasiona i orzechy oraz mieszanka wyselekcjonowanych ziaren.
Producent: Food doctor
KeVita - gazowane napoje probiotyczne
KeVita to certyfikowane organiczne napoje gazowane z żywymi kulturami bakterii probiotycznych. Produkowane m.in. w smakach: Mojito, Lemon Cayenne, Kokos, Mango-Kokos, Truskawka-Acai-Kokos, Grejpfrut-Kokos, Cytryna-Imbir. Napój niskokaloryczny, bezmleczny, bezglutenowy, bez GMO.
Producent: KeVita; USA
Akcja "Gotuj lokalnie "
Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br. odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.
Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka
W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.
Czytaj więcej »VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD
Międzynarodowe Targi Łódzkie
Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej
Warszawa
VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"
Rogów
2014-08-01
Ostatnio dostałam pytanie: co to znaczy, że organizm jest zakwaszony i jakie to ma znaczenie dla organizmu? Moja rozmówczyni pytała, co jej grozi i czy powinna zacząć przyjmować oferowany przez farmaceutów preparat odkwaszający. Dzisiaj parę słów o tym, czym jest zakwaszenie i jak zmodyfikować dietę, by wróciła do równowagi.
Co to jest zakwaszenie organizmu?
Zacznijmy od początku. Aby nasz organizm odpowiednio pracował, potrzebuje produktów zarówno kwasowych jak i zasadowych. Ważna uwaga przy kompilowaniu diety jest taka, iż nie chodzi tu o pH produktów, ale ich wpływ na pH naszej krwi tuż po ich strawieniu i przyswojeniu. Weźmy na przykład cytrynę. Jest ona kwaśna w smaku, ale działa zasadowo. Jeżeli z kolei weźmiemy cukier, to jest on słodki w smaku, ale bardzo silnie zakwasza nasz organizm. Dlatego też zawsze powinniśmy wybierać produkty do każdego posiłku działające na nasz organizm kwasowo i zasadotwórczo. Celem jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Jakie są konsekwencje zakwaszenia organizmu?
Powiedzmy wprost. Zjadanie posiłków o charakterze kwasotwórczym w krótkim okresie czasu nie powoduje niczego złego, gdyż nasz organizm jest tak zaprogramowany, iż może sobie z tym problemem poradzić. Dlatego w tym celu będzie korzystał z własnych zapasów wapnia, sodu, potasu lub magnezu.
Natomiast jeżeli nasza dieta będzie jednolita o charakterze kwasotwórczym, to organizm będzie musiał posiłkować się zgromadzonymi składnikami, aby utrzymać w nim równowagę kwasowo-zasadową. Pamiętajmy, jeżeli taki proces będzie powtarzał się często, w końcu dojdzie do demineralizacja tkanek.
Do typowych objawów demineralizacji zaliczamy odwapnienie organizmu i pojawianie się osteoporozy, próchnicy i łamania zębów oraz problemów z paznokciami. Ale na tym nie koniec. Zaczyna cierpieć cały organizm. Grozi nam choroba wieńcowa, miażdżyca, wylewy, nadżerki na błonach śluzowych, choroby wątroby, zmarszczki, problemy z włosami, cukrzyca, zmiany zwyrodnieniowe stawów oraz - co najgorsze - podatność komórek na zmiany nowotworowe.
Specjaliści od fizjologii wymieniają także inne skutki, które powinny nas zaniepokoić :
- nasz organizm staje się bardziej podatny na działanie bakterii i wirusów,
- pojawianie się drożdży, grzybów i pleśni np. candydoza,
- szybciej się starzeje, na twarzy pojawiają się zmarszczki, bóle i opuchnięcia,
- szybszy rozwój komórek rakowych w środowisku kwaśnym,
- możemy cierpieć na zaburzenia snu, podlegać częstym infekcjom oraz mogą pojawić się zaparcia.
Jakie są objawy zakwaszenia?
Jak się okazuje zakwaszenie organizmu znajduje odbicie w niemal wszystkich chorobach przewlekłych albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek. Przyjrzyjmy się potencjalnym schorzeniom jakie mogą wystąpić w przypadku zakwaszenia organizmu.
- Przewód pokarmowy narażony jest na ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybicę jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.
- Skóra, włosy, zęby. W przypadku zakwaszenia możemy zauważyć szybsze wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnicę i paradontozę. Nasza skóra będzie sucha i poddatna na zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.
- Układ sercowo-naczyniowy zostanie w znacznym stopniu obciążony nadciśnieniem, przedwczesnym zwapnienim, chorobami naczyń krwionośnych, nieprawidłowym ukrwieniem rąk i nóg, zawrotami głowy, migrenami oraz będzie częściej zagrożony zawałem serca.
- Mięśnie i stawy. W przypadku zakwaszenia organizmu może wystąpić dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.
- Układ metaboliczny. Może objawić się nadwaga, napady głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.
- Cały organizm jest chory. Występują chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej mogą się także przyczynić do osłabienia bariery immunologicznej organizmu.
Produkty zasadotwórcze i kwasotwórcze
Podstawowa zasada. Nasza dieta powinna zawierać produkty zarówno kwasowe, jak i zasadowe w ilości co najmniej zrównoważonej. Poniżej przedstawiamy produkty, które powinny znaleźć się w naszej diecie (o właściwości alkalizujących) oraz produkty, które powinno się wyeliminować lub ograniczyć.
Produkty neutralne pH 7,0:
• Masło świeże
• Śmietana
• Serwatka
• Jogurt naturalny
• Oleje roślinne.
Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 - 8,1:
• Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy - sałatki), czarna rzodkiew
• Soki warzywne świeże bez cukru
• Owoce: kiwi, arbuz, ananas
• Soki owocowe świeże bez cukru
• Owoce: daktyle, figi, rodzynki
• Grzyby: prawdziwki, kurki.
Produkty średnio zasadotwórcze pH 8,0 - 7,1:
• Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany)
• Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona.
Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7,0:
• Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
• Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
• Zielona herbata
• Oliwa z oliwek
• Migdały
• Maślanka
• Herbata zielona
• Wytrawne wino.
A oprócz tego:
• Kawa zbożowa działanie od neutralnego do lekko zasadowego
• skiełkowane nasiona warzyw i traw
• olej rzepakowy, lniany, kokosowy
• sól morska i sól himalajska
• świeże mleko kozie
• mleko kobiece
• mąka orkiszowa i wypieki z quinoa (komosy ryżowej)
• dziki ryż
• gryka
• amarantus
• kasza jaglana
• jonizowana woda alkaliczna
• stewia
• ksylitol (cukier brzozowy)
• organiczny miód pszczeli, prosto od pszczelarza
• woda z cytryną.
Uwaga: umiarkowana aktywność fizyczna najlepiej na świeżym powietrzu (marsze, gimnastyka itp) odkwasza organizm, natomiast aktywność wyczynowa (sportowcy) zakwasza!
Poniżej przedstawiam listę produktów zakwaszających organizm, które powinniśmy spożywać pod kontrolą i z umiarem.
Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 - 5,0:
• Mięso i wędliny - szczególnie wieprzowina
• Cukier i produkty zawierające cukier
• Sztuczne słodziki
• Biała mąka pszenna i produkty pochodne
• Biały ryż
• Sery żółte
• Kawa
• Czarna herbata
• Kakao i czekolada
• Sól.
Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 - 6,0:
• Ryby
• Jaja
• Chleb żytni
• Płatki zbożowe
• Makaron pełnoziarnisty
• Ryż brązowy
• Orzeszki ziemne
• Piwo.
Produkty słabo kwasotwórcze PH do 7,0:
• Twaróg
• Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
• Kasza gryczana
• Makaron sojowy
• Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
• Otręby
• Fruktoza.
W duecie Atelier Smaku
Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.
Czytaj więcej »2014-09-30
Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.
Czytaj więcej »2014-09-27
Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.
Czytaj więcej »2014-09-26
DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.
Czytaj więcej »2014-09-24
Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.
Czytaj więcej »2014-09-22
Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”. 20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ... -
Czytaj więcej »2014-09-18
Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.
Czytaj więcej »2014-09-17
Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!
Czytaj więcej »2014-09-16
Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.
Czytaj więcej »2014-09-13
Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania.
Czytaj więcej »2014-09-11
Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.
Czytaj więcej »2014-09-09
Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA.
Czytaj więcej »2014-09-05
Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.
Czytaj więcej »2014-09-04
Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!
Czytaj więcej »2014-09-04
Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci.
Czytaj więcej »2014-08-28
Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami.
Czytaj więcej »