Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Alergie pokarmowe trudny problem żywieniowy

2014-06-29

Alergie wydają się być zmorą naszych czasów. Coraz więcej osób ma kłopoty zdrowotne i coraz trudniej opanować nawracające problemy. W zasadzie alergenem może być każda substancja lub związek, który dostaje się do naszego organizmu. Alergeny mogą dotrzeć do naszego organizmu różnie: poprzez drogi oddechowe, przez przewód pokarmowy, przez skórę lub błonę śluzową lub dostają się do organizmu poprzez wstrzyknięcie. Prześledźmy alergie pokarmowe. 

Alergia, czyli co?

Alergia ma podłoże genetyczne i bardzo często występuje rodzinnie. Gen alergii znajduje się na piątym chromosomie. W rozwoju alergii duży udział ma zanieczyszczenie środowiska, ale i szybki postęp cywilizacyjny. Alergia pokarmowa to nadmierna reakcja immunologiczna organizmu na konkretną substancję powodującą występowanie różnych objawów chorobowych. Układ odpornościowy zaczyna traktować alergizujący pokarm jak wroga, którego należy zniszczyć.

U alergików podczas pierwszego kontaktu z potencjalnym alergenem ich własny układ odpornościowy wytwarza swoiste przeciwciała. Chory wówczas jeszcze nie odczuwa żadnych dolegliwości. Jednakże podczas kolejnych kontaktów z alergenem dochodzi do nadmiernej, nieprawidłowej odpowiedzi układu immunologicznego zwanej potocznie reakcją alergiczną. Wyrazem reakcji alergicznej są charakterystyczne objawy uczulenia, jak np. łzawienie i świąd oczu, kichanie, katar sienny czy napady świszczącego oddechu i duszność. Najpopularniejszym podziałem są: alergeny wziewne, alergeny pokarmowe, alergeny wywołujące wyprysk kontaktowy na skórze, leki, jady owadów błonkoskrzydłych (pszczół czy os).

Jak zdiagnozować alergię pokarmową?

Alergie pokarmowe są bardzo trudne do zdiagnozowania i bardzo często nie ma jednej skutecznej metody diagnostycznej, która wskazałaby właściwy alergen. Dlatego bardzo często należy wykonać kilka testów kontrolnych, do których należą m.in.:

testy z kilkunastoma najczęściej uczulającymi alergenami pokarmowymi, bez względu na rodzaj manifestujących się objawów,
• oznaczenie swoistych IgE w surowicy krwi – ich wykrycie jest niepodważalnym dowodem istnienia uczulenia.
• pokarmowe testy prowokacyjne - polegają na podawaniu stopniowo zwiększanych ilości alergenu pokarmowego - aż do wystąpienia objawów klinicznych

Przed każdym testem dobrze jest wykonać dokładny wywiad rodzinny dotyczący objawów, rodzaju i siły dolegliwości cech dziedziczenia, sposobów żywienia w dzieciństwie.

Jakie są rodzaje reakcji alergicznych?

Osoba alergiczna, po zjedzeniu uczulającego go pokarmu, może zareagować na trzy sposoby:
natychmiastowa reakcja alergiczna - objawy od pokrzywki do wstrząsu anafilaktycznego pojawiają się już po kilku minutach od spożycia alergenu pokarmowego
reakcja alergiczna typu cytotoksycznego - kiedy dochodzi do zniszczenia komórek (np. immunocytopenia, plamica);
reakcja alergiczna typu kompleks immunologiczny - objawy mogą wystąpić po upływie kilku godzin lub nawet kilku dni od spożycia alergenu pokarmowego

Objawy alergii pokarmowych 
Alergia pokarmowa u dorosłych powoduje wiele objawów, które bardzo często występują równocześnie. Do najbardziej popularnych należą obrzęk i pokrzywka, w obrębie układu oddechowego - nieżyt nosa i astma, ze strony centralnego układu nerwowego - migrena, oraz ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Najczęstsze objawy alergii u dorosłych to:

• alergiczne zapalenie jamy ustnej, nawracające aftowe zapalenie jamy ustnej,
• refluks przełykowy (często współistniejący z astmą),
• ostra alergiczna reakcja błony śluzowej żołądka (bóle w nadbrzuszu i wymioty pojawiające się bezpośrednio po spożyciu pokarmu),
• przewlekła reakcja alergiczna żołądka i dwunastnicy (przewlekłe objawy dyspeptyczne),
• ostre i przewlekłe zaburzenia jelitowe, biegunki,
• alergiczny nieżyt nosa, nieżyt ucha środkowego czy krtani, astma,
• zmiany skórne (rumienie, grudki obrzękowe, bąble pokrzywkowe), atopowe zapalenie skóry,
• obrzęk naczynioworuchowy,
• wstrząs anafilaktyczny,
• migreny, zespół przewlekłego zmęczenia, zaburzenia snu, obrzęki dłoni, stóp i stawów.

Najczęstsze alergeny pokarmowe

Alergia pokarmowa u dorosłych częściej wywoływana jest przez produkty pochodzenia roślinnego oraz niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Najczęściej uczulają:

mleko krowie i/lub kozie, białko jaj, wołowina, wędliny
• białka zbóż: pszenica (gluten)
• ryby, skorupiaki, mięczaki
• warzywa: pomidory, marchew, fasola, seler, groch, soja, soczewica,
• owoce: brzoskwinie, truskawki, maliny, cytrusy, melony,
• orzeszki ziemne, orzechy laskowe, orzechy kokosowe, migdały,
• inne m.in. proszek do pieczenia, barwniki azowe, m. in. E102, E104, E110, E122,
E124, E129, musztarda.

Przykłady alergii pokarmowych

Alergia na zboża
Najpopularniejszym zbożowym alergenem jest białko glutenowe zawarty w pszenicy. Alergia na gluten wywołuję chorobę zwaną celiakią. Alergia na żyto związana jest z alergią pyłkową oraz narażeniem zawodowym (pracownicy piekarni). Znacznie rzadziej uczula jęczmień (głównie po spożyciu piwa) oraz ryż, który jest stosunkowo słabym alergenem, a ten typ nadwrażliwości spotyka się głównie w krajach o dużym spożyciu ryżu (kraje azjatyckie).

Alergia na pomidory
Pomidor jest niejako „testerem” dla całej tej grupy. Niestety, potwierdzona alergia na pomidory sugeruje także częstsze uczulenie na owoce cytrusowe, melony, arbuzy, ananasy, banany, śliwę daktylową. Pomidor i wymienione owoce zawierają białko profilinę. To składnik obecny w pyłku i w owocach. U osób źle znoszących pomidory – testy skórne z alergenami pyłku roślin są dodatnie.

W pomidorach występuje także drugie białko – chitynaza klasy I. Jest ono również w awokado, bananie, kiwi, mango, papai, kasztanie jadalnym oraz w lateksie (prezerwatywy, rękawiczki). Wiadomość dobra jest taka, że chitynaza klasy I jest wrażliwa na gotowanie. Po ugotowaniu pomidora w przecierze lub w zupie nie zaszkodzi. Niestety pomidor spożyty na surowo może wywołać reakcje alergiczne.

Objawy wskazujące na uczulenie na pomidora są natychmiastowe i objawiają się pieczeniem i świądem i puchnięciem warg, pieczeniem oczu, uczuciem kuli w gardle, szczypaniem skóry na rękach, którymi trzymaliśmy pomidora lub owoc, gorycz i odbijania (refluks), rzadziej kaszel i duszność, wyjątkowo napad astmy. Zwykle występuje biegunka, wreszcie pokrzywka lub wyprysk skóry.

Dobrym pomysłem jest wykonanie testów punktowych lub płatkowych z świeżym surowym oraz gotowanym pomidorem. W laboratorium alergologicznym możliwe jest oznaczenie obecności w surowicy krwi chorego antyciała E wobec profiliny. Testy skórne standardowe mogą wypaść fałszywie ujemnie, ponieważ delikatne białka łatwo ulegają rozpadowi podczas przechowywania.

Alergia na seler
Seler należy do najczęściej uczulających warzyw. Na tego typu uczulenie najbardziej narażone są osoby dorosłe. Rośliny z tej samej rodziny, czyli marchewka, pietruszka lub koper włoski powodują występowanie reakcji krzyżowych. W wyciągach selera znaleziono kilka białek uczulających o kodach  m.in. Api g 1, Api g 2, Api g 3. Nazwy ich pochodzą od  łacińskiej nazwy selera – Apium graveolens. Ich chemiczna struktura jest bardzo podobna do białek spotykanych w pyłku brzozy, miąższu jabłka, soku z marchwi, koperku, miodzie i ziołach takich jak bylica.

W przypadku selera mamy do czynienia z bardzo różnym stopniem alergii na to warzywo. Warto wiedzieć, iż podobnie jak w przypadku pomidora w kontekście niektórych alergenów zawartych w selerze, ugotowany seler zawarty np. w zupie, wywarze warzywnym, sosie lub przyprawie może szkodzić zaledwie, co trzeciemu choremu. Jednak surowy może szkodzić blisko 95% uczulonych na to warzywo. Osoby uczulone na seler powinny unikać ziół i zioło-miodów oraz kombinacji selera z marchewką, jabłkiem i kiwi.

Alergia na brzoskwinie
Badania epidemiologiczne wykazują, ią alergia na ten smaczny owoc dotyczy niemal 75% mieszkańców Izraela, 40% Hiszpanii i Włoch, 12% Kanady. W Polsce przypuszczalnie 10% populacji.  Choroba ma dwie postacie zależnie od uczulenia na odmienne białka brzoskwini.

W przypadku alergii na białko wspólne z brzozą (oznaczone kodem: Bet v1) objawy polegają na swędzeniu i obrzęku warg, niekiedy także języka i języczka, rzadziej zachyłków gardła i krtani, wyjątkowo objawów ogólnych. Ta postać często występuje w Polsce i innych krajach Europy Północnej w 5 do15 minut po spożyciu surowych owoców. Dobra wiadomość jest taka, iż chorzy z opisanym ustnym zespołem uczuleniowym (UZU) nie reagują na owoce gotowane, gdyż Bet v 1 rozpada się pod wpływem wysokiej temperatury. To samo białko występuje także w surowym jabłku, śliwce, wiśni, moreli, melonie, bananie, orzechu laskowym lub selerze i marchewce!

Druga, groźniejsza, forma alergii na brzoskwinię jest związana z białkiem przenoszącym tłuszcze (kod: LTP). Jest ono oporne na gotowanie w 100 st. C oraz na trawienie w żołądku. Objawy to silna pokrzywka całego ciała, bóle brzucha, wymioty, biegunka, niekiedy zagrożenie życia ( wstrząs). UZU – jeśli wystąpi – stanowi tylko zwiastun. LTP gromadzi się głównie w „mechatej” skórce brzoskwini.

Alergia na jaja kurze
Alergia na jajka to jedna z częściej spotykanych chorób alergicznych. Jak pokazują badania, większość osób z alergią na jajka tak naprawdę jest uczulona na białko jaja kurzego, a nie na żółtko. Jednak mimo to uczuleni na jajka powinni unikać obu składników.

Alergia na jaja kurze jest częściej obserwowana u dzieci niż u osób dorosłych. Białkami wywołującymi alergię w jajku są: albumina, globulina, lipowitelina, owoalbumina, owoglobulina. Najsilniejsze reakcje występują do trzeciego roku życia, mogą ustąpić wraz wiekiem. Obróbka termiczna nie zmniejsza działania alergizującego.

Alergia na orzechy
Alergia na orzechy może pojawić się już w okresie dzieciństwa. Jest to alergia bardzo niebezpieczna, bowiem wystarczy już mała ilość alergenu by wywołać ciężkie objawy lub nawet wstrząsu anafilaktycznego. Alergia na orzechy ziemne należy do najczęstszych.

Uczulenie dotyczy orzechów włoskich, laskowych, brazylijskich czy migdałów. Nawet podczas minimalnego kontaktu z orzechami przez skórę, czy podczas inhalacji zawierającej drobiny orzechów może dojść do reakcji alergicznej.

Alergia na orzechy w łagodnej postaci objawia się uczuciem swędzenia skóry, wystąpieniem wysypki skórnej, pojawieniem się obrzęku warg bądź języka. Jeśli ktoś posiada alergię na orzechy, to powinien unikać kontaktu z tym alergenem. Warto też zadbać o to, by posiadać zawsze przy sobie adrenalinę, którą stosuje się w przypadku wstrząsu anafilaktycznego.

Alergia na czekoladę
Alergia na czekoladę występuje najczęściej przy atopowym zapaleniu skóry. Najczęściej występujące objawy to drobna wysypka na policzkach, która przekształca się w chropowatą i suchą lub wręcz przeciwnie – ropne, trudno gojące się wypryski, czasem także świąd skóry.

Z alergią na czekoladę może wiązać się także występowanie kataru siennego i duszności. Objawy mogą pojawić się już po 15 minutach od zjedzenia kawałka czekolady lub nawet po 24 godzinach. Spośród wszystkich alergików, pięciu na sto zmaga się z alergią na czekoladę. Kakao i białko, które są głównymi składnikami czekolady, są silnymi alergenami pokarmowymi.

Alergia na białka mleka
Alergia na białka mleka krowiego jest najwcześniej występującą postacią alergii na pokarmy. W tej dziedini epanuje niejednokrotnie nadnierna pamika wśrd rodzicow i potencjalnych chorych. Wiele osób z góry zakłada, iż ma alergię nie do końca wiedząc na co.

Ten typ alergii występuje najczęściej w okresie niemowlęcym i wczesnego dzieciństwa, ale też nawet w życiu płodowym. Uczulenie na alergeny mleka przeważnie ustępuje w wieku 2-3 lat.

Jednak coraz częstej alergie na białka mleka pojawiają się wtórnie u dorosłych. Szczególnie dotyczy to osób chorujących na choroby autoimmunologiczne, w których układ odpornościowy organizmu zaczyna atakować własne komórki i tkanki. Niektóre schorzenia dotykają konkretnej części ciała, inne atakują cały organizm (np. sarkoidoza, toczeń rumieniowaty układowy, stwardnienie rozsiane, choroba hashimoto). Szacuje się, że dotykają od 3 do 8%, w tym 85% to kobiety.

Niestety alergia ta powoduje wiele powikłań m.in.:

• zaburzenia w pracy układu pokarmowego i odżywianiu

• niedokrwistość i upośledzone uwapnienia kości
• niepokój, pobudzenie, drgawki,
• gorączka,
• wstrząs anafilaktyczny.

Jak rozpoznać alergię na białka mleka?

W przypadku niepokojących objawów wskazany jest wywiad rodzinny w celu wykazania potencjalnego związku pomiędzy obserwowanymi objawami a spożyciem mleka. Następnie należy oznaczyć swoiste przeciwciała IgE przeciw alergenom mleka krowiego. Można także wykonać testy skórne (SPT) z antygenami pokarmowymi, testy migracji i transformacji blastycznej limfocytów T pod wpływem antygenu.

Największe znaczenie zarówno dla rozpoznawania alergii na mleko, jak i inne alergeny pokarmowe ma DBPCFC, czyli próba prowokacyjna podwójnie ślepa, kontrolowana placebo (double blind, placebo controlled food challenge), która stanowi złoty standard w rozpoznawaniu alergii. 

W mleku krowim jest wiele rodzajów białek. Objawy alergiczne może wywoływać jedno białko lub kilka z nich. Do najczęściej uczulających należą:

beta-laktoglobulina (BLG) – (ok. 80% uczulonych) obecna w mleku oraz mięsie wołowym i cielęcym. Osoby uczulone muszą unikać nie tylko produktów pochodzenia mlecznego, ale także tych mięs i wywarów na nich przygotowanych. To białko nie występuje w mleku kobiecym,
glikoproteina – obecna w mleku, śmietanie i maśle,
kazeina – występuje w mleku krowim i kozim, oraz w ich przetworach,
laktoalbumina (ALA) – (ok. 50% uczulonych) obecna jest w mleku krowim, unieczynniana przez gotowanie, czyli osoba na nią uczulona może pić mleko gotowane i jego przetwory.
laktoglobulina – białko mleka krowiego. Osoby na nią uczulone mogą pić mleko kozie

Ogrzewanie mleka przez 20 minut w 121 st. C znacznie zmniejsza jego właściwości alergizujące, jednak w przypadku samych białek kazeinowych ograniczenie jest niewielkie.

Objawy alergii na białko mleka:

- postać kliniczna (ok.50% przypadków): zaburzenia żołądkowo-jelitowe, niechęć do jedzenia mleka, wymioty, bóle brzucha, biegunki, zaparcia, zespół złego wchłaniania
- skórna (ok. 30% przypadków): atopowe zapalenie skóry (wypryski) najczęściej na policzkach, uszach, w zgięciach łokciowych i kolanowych, świerzbiączka
- układu oddechowego i uszna – u niemowląt to zatkanie nosa bez wydzieliny (tzw. sapka), u dzieci starszych katar, swędzenie nosa, polipy nosa, chrypka, chrząkanie, kaszel, zapalenia gardła, krtani, ucha środkowego, zaburzenia oddychania
- wstrząsowa natychmiastowa reakcja z objawami zagrażającymi życiu

Objawami alergii na białko mleka mogą być też: nadpobudliwość i zaburzenia koncentracji, zaburzenia snu, bóle głowy, podwyższona temperatura, krwiomocz, obrzęki powiek, zapalenie oczu, niedokrwistość, bóle stawowo-mięśniowe. Alergia na mleko krowie występuje najczęściej u niemowląt i małych dzieci. Między trzecim a piątym rokiem życia 90% dzieci z niej wyrasta.

Alergia na soję
Najsilniejszymi alergenami soi są globuliny. Obróbka termiczna zwiększa ich właściwości alergizujące.

Alergia na mięso

Mięso również jest dość częstym alergenem. Najczęściej uczula wołowina i wieprzowina, a najmniej mięso z królika, indyka, jagnięcia.

Ale uwaga! Jeśli jest się uczulonym np. na sierść królika, można odchorować także zjedzenie mięsa z tego zwierzęcia.

Alergia na ryby, skorupiki i mięczaki

Ryby są bardzo silnym alergenem. Przyjmuje się, że najczęściej reakcja alergiczna dotyczyć może jedynie kilku gatunków ryb. Wśród popularnych w Polsce ryb bardzo często uczula dorsz. Gotowanie zmniejsza, ale nie eliminuje właściwości alergizujących. Alergie występują częściej po spożyciu surowej lub krótko smażonej ryby, a konserwy rybne uczulają rzadziej niż ryby świeże. Również szkodliwe dla alergika mogą być pasze dla zwierząt na bazie mączki rybnej. Osoby z alergią na ryby powinny ich raczej unikać, bowiem frakcje białkowe w różnych gatunkach są odmienne w bardzo niewielkim stopniu. Alergia ta występuje zarówno u dzieci jak i u dorosłych.

Skorupiaki, czyli raki, homary, kraby czy langusty mogą być także silnym alergenem. Alergeny zawarte w mięsie skorupiaków są odporne na wysokie temperatury. W skrajnych przypadkach do reakcji uczuleniowej może dojść również wdychając zapach podczas gotowania.

Mięczaki, czyli małże, kalmary, ostrygi, ślimaki oraz ośmiornice – są dość rzadko spotykanym czynnikiem wywołującym alergie, jednak trafiły na listę silnych alergenów, ponieważ charakteryzują się silnymi objawami klinicznymi aż do zagrażających życiu.. Znajduje się w nich, co najmniej siedem potencjalnych alergenów. Gotowanie niestety nie wpływa znacząco na złagodzenie reakcji alergicznej.

Czy alergię pokarmową można leczyć?

Leczenie alergii pokarmowych u dorosłych opiera się przede wszystkim na diecie eliminacyjnej, która polega na czasowym wyeliminowaniu jednej lub kilku grup produktów podejrzewanych o wywołanie alergii pokarmowej. Gdy dieta eliminacyjna nie przynosi oczekiwanych efektów, włącza się leczenie farmakologiczne.

Oprócz diety eliminacyjnej alergię pokarmową rekomenduje się także tzw. odczulanie. Odczulanie sprawia, że układ immunologiczny przewodu pokarmowego przestaje reagować na alergeny, lub reaguje słabiej. Jednak przy odczulaniu należy pamiętać iż, zdarza się, że reakcja na alergen będzie tak silna, że spowoduje zagrożenie życia (wstrząs anafilaktyczny, obrzęk Quinckego). W takim przypadku podaje się leki. Przy wstrząsie anafilaktycznym jest to adrenalina.W przypadku obrzęku Quinckego – hydrokortyzon i leki przeciwhistaminowe.

Podsumowując.

Przy wszelkiego rodzaju alergiach należy zachować spokój i rozsądek. Nie nalezy eliminować całych grup produktów bez badań, tylko dokłanie sprawdzić na jaki składnik jesteśmy uczuleni. Nie należy popadać w panikę żywieniową i ulegać modom tylko cierpliwie wypracować sobie swoj model dietetyczny i wyeliminować z pomocą specjalistów z diety tylko te produkty, które nam naprawdę szkodzą. 

Pozdrwiam serdecznie, 

Joanna 

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]