TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!
TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!
Żywienie dzieci
Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.
Czytaj więcej »Żywienie ludzi aktywnych fizycznie
Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.
Czytaj więcej »Żywienie seniorów
Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją laktozy
Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.
Czytaj więcej »Żywienie w chorobie Hashimoto
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją glutenu
Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.
Czytaj więcej »Żywienie dorosłych
Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.
Czytaj więcej »Jak zachować zielony kolor brokułów ?
Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !
Czytaj więcej »Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?
Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?
Czytaj więcej »Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?
Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.
Czytaj więcej »Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?
Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...
Czytaj więcej »Jak przygotować bakłażana ?
Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.
Czytaj więcej »Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?
Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?
Czytaj więcej »Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?
Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?
Czytaj więcej »Glowell - beauty drinks
Napoje o smaku malinowo- jaśminowym oraz grejpfrutu i liczi. Odżywiają i nawadniają skórę, pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, produkt antystarzeniowy.
Producent: Nestle
The Food Doctor
Brytyjski lider w sprawach żywienia, firma The Food Doctor - opracowała linię produktów ułatwiających organizowanie żywieniowego planu dnia. Wdrożył 5 produktów spełniających określone kryteria żywieniowe. Wśród produktów są: soja, mix fasolowy, nasiona i orzechy oraz mieszanka wyselekcjonowanych ziaren.
Producent: Food doctor
KeVita - gazowane napoje probiotyczne
KeVita to certyfikowane organiczne napoje gazowane z żywymi kulturami bakterii probiotycznych. Produkowane m.in. w smakach: Mojito, Lemon Cayenne, Kokos, Mango-Kokos, Truskawka-Acai-Kokos, Grejpfrut-Kokos, Cytryna-Imbir. Napój niskokaloryczny, bezmleczny, bezglutenowy, bez GMO.
Producent: KeVita; USA
Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor
Firma Sanitarium z Malezji proponuje Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor. Produkt dostarcza energii płynącej z protein oraz błonnika dietetycznego. Produkt wpisuje się w linię napojów niskokalorycznych bez dodatku konserwantów.
Producent: Sanitarium
Akcja "Gotuj lokalnie "
Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br. odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.
Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka
W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.
Czytaj więcej »VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD
Międzynarodowe Targi Łódzkie
Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej
Warszawa
VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"
Rogów
2014-06-14
W miniony piątek byłam na prezentacji poświęconej z jednej strony śródziemnomorskiej tradycji spożywania oliwek i oliwy z niej tłoczonej, a z drugiej strony sztuce jej degustacji. Seminarium prowadzili Marco Oreggia – znany włoski dziennikarz i krytyk kulinarny oraz Laura Marinelli – dziennikarka w sektorze wina i jedzenia, konsultanka kulinarna w programach radiowych RAI. Oboje współtworzyli poradnik po świecie oliwy z oliwek. I z prawdziwym włoskim wdziękiem i temperamentem wprowadzali nas w świat oliwy z oliwek.
Podczas prezentacji mieliśmy przyjemność skosztowania pięciu różnych rodzajów oliw z oliwek. Lekcja degustacyjna obejmowała lekko owocową jedno-omianową oliwę z Hiszpanii - Family Reserve (Castilla de Canona), oliwę średnio-owocową mieszaną z Francji (Moulin Castelas), włoską średnio-owocową jedno-odmianową eVo - PDO Tuscia. Kolejnym specjałem była oliwa z RPA – mieszanka średnio-owcowa z plantacji Morgenster, Oliwa z Chorwacji – intensywnie owocowa jednoomianowa z plantacji Agrolaguna Ol – Istria oraz włoska intensywnie owocowa – jedno-odmianowa z Azienda Agricola de Carlo.
Jak zauważyliście posługuję się trzema wyrażeniami jakimi są odmiana, tzw. owocowość oraz jedno-odmianowość lub mieszanka (blend). Otóż na jakość, wartości sensoryczne i odżywcze oliwy z oliwek m.in. wpływają właśnie użyte odmiany. W zależności od odmiany uzyskujemy wskazaną owocowość, która jest jednym z elementów branych podczas analizy jakości oliwy z oliwek. Odmiana też decyduje o kolorze. Drzewa oliwne rosną na podłożu kamienno-wapiennym oraz w pobliżu wód otwartych zapewniających im odpowiednią wilgotność.
W jaki sposób dokonuje sie degustacji?
W degustacji w zasadzie biorą udział trzy narządy zmysłu – oczy, nos i usta. Ciekawostką degustacji jest fakt, iż prawdziwi krytycy oliwy z oliwek używają do degustacji niebieskich szklaneczek, które maskują kolor, aby nie sugerować innym zmysłom poprawności oceny. Jak się okazuje w ocenie oliwy kolor nie jest najważniejszy. Podczas degustacji miałam możliwość spróbowania zarówno złocisto-żółtych klarownych oliw, ale także mętnych i wyraźnie zielonych. Wszystkie spełniały pokładane w nich nadzieje.
Drugim elementem degustacji jest zapach. I tutaj trzeba nastawić się na niesamowite wrażenia węchowe. Kubeczki z oliwą należy podgrzać w dłoni i delikatnie zanurzyć na chwilkę dwukrotnie nos. Węch okazuje się bardzo ważnym narzędziem oceniającym jakość oliwy. Analiza aromatów pokazuje zarówno wszelkie zalety jak i wady oliwy. Próbowane przez nas próbki miały w zależności od odmiany bardziej lub mniej owocowy i świeży zapach.
Po próbie „nosa” czas na usta. Tutaj również należy upić łyk oliwy, rozprowadzić ją po całej jamie ustnej oraz delikatnie na koniec wtłoczyć łyk powietrza. Szczerze mówiąc wrażenia są zaskakujące. Czujemy delikatność wiosennej trawy, smak zielonych pomidorów, karczochów, migdałów czy w niektórych odmianach nutkę balsamiczną.
Cechą charakterystyczną jest pojawiająca się pewna nuta goryczki i pikanterii na tylnej części jamy ustnej. I okazuje się, iż jest to bardzo waży sygnał dla degustatora. Bowiem im bardziej pikantna nuta, tym oliwa zawiera więcej korzystnych dla naszego zdrowia polifenoli - składników pełniących rolę antyoksydantów.
Wartym zaznaczenia jest fakt iż zawartość polifenoli jest skorelowana z jakością i ceną. Według Marco, nie warto łaszczyć się na niby tanią oliwę w supermarkecie, bowiem najprawdopodobniej zawiera ona małą ilość wartościowych składników odżywczych stanowiących o kwintesencji produktu. Obecnie na rynku możemy spotkać oliwy, które zawierają od 30 części polifenoli na mililitr oliwy do 1000 części. Pierwsza oliwa może wówczas kosztować około 4 euro, a druga nawet 400 euro.
Podsumowując
Do najważniejszych cech oliwy zaliczamy
1. owocowość – która jest wyczuwalna w analizie aromatu i smaku. W zależności od natężenia określa się ją jako lekko-, średnio- lub mocno-owocową. Owocowość oliwy z oliwek determinuje odmiana, z których została wytłoczona.
2. gorycz - typowa dla oliwy z oliwek extra virgin wytworzonej z zielonych lub niedostatecznie dojrzałych owoców tzw. oliwek z wczesnego zbioru (wrzesień/ październik). Z oliwek później zebranych bardziej dojrzałych otrzymuje się wiekszą wydajność oliwy ale o niższej jakości.
3. ostrość - charakterystyczna jest dla oliw extra virgin zrobionych z owoców na początku zbiorów, głównie z zielonych oliwek.
Gorycz i ostrość wskazują na dużą koncentrację w oliwie składników tj. chlorofil, polifenole, karotenoidy, fitosterolie, witaminy (gł. E), które są istotnymi przeciwutleniaczami, powstrzymującymi proces starzenia się komórek. Wchodzą także w skład tkanki mięśniowej oraz zapewniają jej dłuższą żywotność. Oliwa z oliwek stosowana jest także z powodzeniem w kosmetologii.
Zatem Kochani,
warto sięgać po prawdziwą oliwę z oliwek extra virgin. Nie warto na niej oszczędzać. W zależności od odmiany dodawajcie ją do sałatek (mniej aromatyczne odmiany) lub do grillowanych warzyw, mięs duszonych i grillowanych (bardziej aromatyczne). Pamiętajcie jednak oliwę należy dodawać na końcu przygotowywania potrawy, raczej do smaku, bowiem podczas obróbki termicznej jej unikatowe wartości odżywcze giną. I na koniec dla porównania - Włosi zużywają około 15 litrów oliwy z oliwek na rok per capita. W Polsce pijemy jej około 1 litra na osobę na rok.
życzę miłego poznawania smaków oliwnych,
pozdrawiam serdecznie,
Joanna Górska
W duecie Atelier Smaku
Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.
Czytaj więcej »2014-09-30
Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.
Czytaj więcej »2014-09-27
Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.
Czytaj więcej »2014-09-26
DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.
Czytaj więcej »2014-09-24
Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.
Czytaj więcej »2014-09-22
Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”. 20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ... -
Czytaj więcej »2014-09-18
Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.
Czytaj więcej »2014-09-17
Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!
Czytaj więcej »2014-09-16
Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.
Czytaj więcej »2014-09-13
Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania.
Czytaj więcej »2014-09-11
Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.
Czytaj więcej »2014-09-09
Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA.
Czytaj więcej »2014-09-05
Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.
Czytaj więcej »2014-09-04
Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!
Czytaj więcej »2014-09-04
Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci.
Czytaj więcej »2014-08-28
Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami.
Czytaj więcej »