TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!
TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!
Żywienie dzieci
Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.
Czytaj więcej »Żywienie ludzi aktywnych fizycznie
Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.
Czytaj więcej »Żywienie seniorów
Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją laktozy
Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.
Czytaj więcej »Żywienie w chorobie Hashimoto
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją glutenu
Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.
Czytaj więcej »Żywienie dorosłych
Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.
Czytaj więcej »Jak zachować zielony kolor brokułów ?
Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !
Czytaj więcej »Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?
Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?
Czytaj więcej »Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?
Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.
Czytaj więcej »Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?
Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...
Czytaj więcej »Jak przygotować bakłażana ?
Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.
Czytaj więcej »Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?
Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?
Czytaj więcej »Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?
Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?
Czytaj więcej »Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor
Firma Sanitarium z Malezji proponuje Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor. Produkt dostarcza energii płynącej z protein oraz błonnika dietetycznego. Produkt wpisuje się w linię napojów niskokalorycznych bez dodatku konserwantów.
Producent: Sanitarium
KeVita - gazowane napoje probiotyczne
KeVita to certyfikowane organiczne napoje gazowane z żywymi kulturami bakterii probiotycznych. Produkowane m.in. w smakach: Mojito, Lemon Cayenne, Kokos, Mango-Kokos, Truskawka-Acai-Kokos, Grejpfrut-Kokos, Cytryna-Imbir. Napój niskokaloryczny, bezmleczny, bezglutenowy, bez GMO.
Producent: KeVita; USA
The Food Doctor
Brytyjski lider w sprawach żywienia, firma The Food Doctor - opracowała linię produktów ułatwiających organizowanie żywieniowego planu dnia. Wdrożył 5 produktów spełniających określone kryteria żywieniowe. Wśród produktów są: soja, mix fasolowy, nasiona i orzechy oraz mieszanka wyselekcjonowanych ziaren.
Producent: Food doctor
Glowell - beauty drinks
Napoje o smaku malinowo- jaśminowym oraz grejpfrutu i liczi. Odżywiają i nawadniają skórę, pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, produkt antystarzeniowy.
Producent: Nestle
Akcja "Gotuj lokalnie "
Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br. odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.
Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka
W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.
Czytaj więcej »VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD
Międzynarodowe Targi Łódzkie
Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej
Warszawa
VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"
Rogów
2014-04-25
Maj to od wielu lat czas rozpoczęcia sezonu grillowego. Cieszymy się pięknem rozkwitającej wiosny, słońcem i możliwością spędzenia czasu na świeżym powietrzu. Jest to również czas spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Wrzucenie na ruszt kiełbaski, kaszanki, rybki czy warzyw stało się pewną tradycją sezonu wiosenno-letniego, której nie można rozpocząć bez grilla i małej biesiady pod chmurką. Pytanie zatem jak należy zdrowo grillować?
Od wielu lat toczy się dyskusja na temat tego, czy grillowane potrawy należą do zdrowych czy też do szkodliwych i czy powinniśmy ich unikać. Jak zwykle ile osób, tyle zdań. Niektórzy specjaliści od żywienia są bezwzględnymi przeciwnikami tego typu działań i są zdania, że grillowane produkty niekorzystnie oddziałują na organizm i wytwarzają szkodliwe dla zdrowia substancje. Inni bardziej neutralni przekonują, że spożywanie wybranych, grillowanych potraw nie jest aż tak bardzo szkodliwe, jeżeli robi się to w odpowiedni sposób i przestrzega zasad. Pewnie prawda leży pośrodku.
Grillowanie, oprócz doznań kulinarnych, może być bardzo przyjemną czynnością integrującą. Specjaliści od grilla mówią też, że zdrowe grillowanie nie jest takie trudne i można się go nauczyć. Dlatego jeżeli chcemy przygotowywać wyłącznie zdrowe dania powinniśmy pamiętać o podstawowych zasadach.
Wskazówki jak zdrowo grillować
1. Wybierz odpowiednie produkty
W grillowaniu jednym z najważniejszych punktów jest właściwy wybór produktów do grillowania. Niewskazane jest grillowanie tłustych mięs i kiełbas, bowiem ociekające tłuszczem mięso jest nie tylko ciężkostrawne, ale także może prowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu. Zdrowe grillowanie to grillowanie chudych mięs, warzyw, ryb i owoców morza, które zawierają wiele cennych substancji odżywczych!
2. Nie układaj potraw bezpośrednio na ruszcie
Jednym z podstawowych błędów jest układanie potraw na ruszcie i ich pieczenie bezpośrednio nad ogniem. Wówczas kapiący z kiełbaski lub karkówki tłuszcz spala się w ogniu, wydzielając toksyczne substancje, które następnie okadzają potrawę! Spalany tłuszcz wydziela bowiem węglowodory aromatyczne, które mogą wywoływać groźne choroby oraz mieć działanie rakotwórcze. Używajmy tacek aluminiowych lub blaszanych, na które będzie skapywał tłuszcz.
3. Sprawdź czy twój grill ma pojemnik na tłuszcz
Wyposaż swój grill w specjalny pojemnik zbierający wytopiony tłuszcz. Wówczas tłuszcz nie wpada do paleniska i nie wydziela szkodliwych substancji chemicznych. Obecnie produkowane profesjonalne grille elektryczne i gazowe powinny takie pojemniki posiadać. Zawsze warto sprawdzić!
4. Sprawdź skład produktów – uważaj na saletrę potasową!
Przy wyborze produktów musimy zwrócić szczególną uwagę na produkty wstępnie przetworzone (parówki i mięsa peklowane). Unikajmy produktów, które zawierają duże ilości saletry potasowej (bezbarwnej i bezwonnej substancji dodawanej do potraw w celu zakonserwowania mięsa). Saletra potasowa oznaczana jest symbolem E-252. Saletra spożywana na zimno nie niesie żadnego zagrożenia dla zdrowia, ale jej długotrwałe grillowanie doprowadza do jej rozkładu i do wydzielania małych ilości rakotwórczych związków chemicznych. Dlatego grillowanie peklowanego mięsa i przetworzonych wyrobów mięsnych nie jest wskazane!
5. Wybierz właściwą obróbkę termiczną
Wybór metody grillowania powinien być uzależniony od rodzaju potraw. Większe kawałki mięsa grilluj bezpośrednio na ruszcie, ponieważ dzięki temu mięso stanie się bardziej miękkie, a nadmiar tłuszczu szybko wytopi się do specjalnego pojemnika. Z kolei kawałki ryb i szaszłyki powinniśmy grillować na aluminiowych tackach, które chronią potrawy przed przypieczeniem oraz zabezpieczają wpadniecie mniejszych kawałków do paleniska.
Za najzdrowsze uznaje się grillowanie wewnątrz aluminiowych woreczków. Zaletą tej metody jest najmniejsza utrata substancji odżywczych oraz zawartych w potrawach witamin. W aluminiowych woreczkach możemy grillować niemal wszystkie warzywa, większość owoców morza oraz chudych kawałków mięsa.
6. Utrzymuj najwyższą higienę przygotowywania posiłków
Prozaiczną aczkolwiek niezwykle istotną sprawą jest higiena przygotowywania posiłków grillowanych. Po pierwsze musimy mieć zawsze czyste ręce. Zawarte w surowym mięsie bakterie mogą być szkodliwe dla zdrowia. Brak higieny może spowodować groźne zatrucie bakteryjne objawiające się bólami brzucha i gorączką.
Na grilla należy zawsze układać mięso świeże, uprzednio wyjęte z lodówki lub z torby termoizolacyjnej, która nie przepuszcza ciepła i chroni potrawy przed owadami i bakteriami.
Musimy pamiętać, iż na grillu umieszczamy wyłącznie produkty rozmrożone (mięsa, warzywa, ryby). Grillowanie zamrożonych potraw uniemożliwia równomierną obróbkę termiczną i sprawia, że grillowane potrawy są w środku całkowicie surowe.
7. Wybierz odpowiedni grill do miejsca i sytuacji
Największą popularnością cieszy się grill węglowy, który wytwarza aromatyzujący dym. Pamiętajmy jednak, że wdychanie dymu powstającego na wskutek spalania węgla drzewnego czy brykietu jest niekorzystne dla naszego zdrowia. Dlatego ważne jest, aby rozpalony, węglowy grill ogrodowy umieszczać w większej odległości od miejsca, w którym siedzimy i wypoczywamy. Sprawdźmy, by dym z grilla leciał w przeciwnym kierunku od miejsca, w którym siedzimy. To nie tylko zabezpieczy biesiadników przez przesiąknięciem dymem, ale także zabezpieczy nasze płuca przed szkodliwymi substancjami.
Mały grill gazowy to idealne rozwiązanie dla osób, które mają mały ogródek i niemożliwe będzie ulokowanie grilla węglowego w pewnym oddaleniu od miejsc wypoczynku czy zabudowań mieszkalnych. Zaletą grilla gazowego jest to, że nie wydziela on duszącego dymu, dlatego może być ustawiony w bliższej odległości od miejsca naszego biesiadowania. Inną zaletą takiego grilla jest to, że nie trzeba w nim pilnować temperatury paleniska i nie trzeba męczyć się z rozpalaniem. Jednocześnie zastosowanie pokrywy skraca czas obróbki termicznej.
Kolejnym rozwiązaniem jest poręczny grill elektryczny. Grill zasilany prądem uchodzi za najbardziej zdrowy, bo nie wydziała żadnych oparów. Konstrukcje elektryczne są dobrym rozwiązaniem, na tarasie, we wnętrzu drewnianej altany ogrodowej lub w pomieszczeniach zamkniętych.
8. Sprawdź temperaturę grillowania
Ważną sprawą, o której musimy pamiętać jest temperatura grillowania. Najlepszym sposobem na sprawdzenie temperatury jest metoda „otwartej dłoni”.
~ niska temperatura – trzymając otwartą dłoń nad żarem utrzymasz ją około 5 sekund. Jeśli temperatura jest za niska, zgarnij węgle w jedno miejsce i obniż poziom rusztu.
~ średnia temperatura – cofniesz dłoń po 3-4 sekundach
~ wysoka temperatura – wytrzymasz maksymalnie 2 sekundy. Jeżeli rozpalony żar jest zbyt gorący, rozgarnij węgiel i podnieś ruszt na wyższy poziom.
Przygotuj butelkę z wodą w razie wybuchów pożaru !
9. Wybierz jeden z trzech sposobów grillowania
Pieczenie na aluminiowych tackach zastosuj przy grillowaniu najbardziej tłustych mięs oraz małych, delikatnych warzyw. Zaletą tacek jest to, że potrawy nie przywierają do rusztu, a tłuszcz wytapiający się z mięs nie wpada do paleniska.
Grillowanie wewnątrz aluminiowych folii bardzo ułatwia dokładne i równomierne upieczenie większych kawałków drobiu. Dodatkowo potrawy zachowują soczystość W aluminiowych foliach możemy grillować także wiele rodzajów warzyw oraz szaszłyki. Ten sposób jest uważany za najzdrowszy.
Ruszt umożliwia równomierne opiekanie dużych kawałków mięsa wieprzowego oraz mięsa drobiowego.
Jak grillować mięso?
Najpopularniejsze jest grillowanie mięsa wieprzowego i drobiowego. Do tego typu grillowania rekomenduje się podpiekanie wewnątrz aluminiowego worka. Smak mięsa poprawia się jeżeli mięso wieprzowe na dobę przed grillowaniem zostanie umieszczone w marynacie. Marynowane kawałki wieprzowiny muszą być równomiernie grillowane, dlatego najlepiej sprawdzają się grille z pokrywą. Ważne jest, aby wieprzowina była grillowana w temperaturze nieprzekraczającej 75 st. C. Zbyt wysoka temperatura może spowodować przypalenie wierzchniej powłoki mięsa. Mięso w workach aluminiowych grilluje się do czasu, aż stanie się miękkie, a marynata klarowna.
Jak grillować warzywa?
Grillowanie warzyw powinno odbywać się bezpośrednio na ruszcie, na tackach lub w aluminiowych woreczkach. Podczas grillowania na ruszcie, należy regularnie przekręcać każdy kawałek za pomocą łopatki lub szczypców. Na tackach można grillować miękkie warzywa takie jak papryka czy pomidory. Papryka i pomidory bardzo szybko się grillują, przeważnie wystarczy po 2-3 minuty na każdą ze stron. Młode ziemniaki po obraniu grilluje się w folii aluminiowej. Umieść je na dnie woreczka, przykryj drobno pokrojoną cebulą i grilluj około 30 minut.
Grillowanie ryb.
Wszystkie ryby dobrze nadają się do grillowania. Wystarczy je delikatnie natrzeć solą, pieprzem lub czosnkiem. Proces grillowania będzie łatwiejszy, jeśli aluminiowe tacki natrzemy tłuszczem. Mięso będzie łatwe do przekręcania i nie będzie przywierało do powierzchni tacki. Każdą rybę przekładamy za pomocą łopatki do ryb. Nie przekręcamy ryb za pomocą szczypców, ponieważ może to doprowadzić do uszkodzenia ich struktury. Czas grillowania ryb jest uzależniony od ich wielkości. Filety rybne o grubości do dwóch i pół centymetra grillujemy około 10 minut. Duże ryby, grillowane w całości, grillujemy od 30 do 45 minut.
Życzymy udanych pikników i zdrowego grillowania!
W duecie Atelier Smaku
Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.
Czytaj więcej »2014-09-30
Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.
Czytaj więcej »2014-09-27
Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.
Czytaj więcej »2014-09-26
DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.
Czytaj więcej »2014-09-24
Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.
Czytaj więcej »2014-09-22
Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”. 20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ... -
Czytaj więcej »2014-09-18
Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.
Czytaj więcej »2014-09-17
Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!
Czytaj więcej »2014-09-16
Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.
Czytaj więcej »2014-09-13
Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania.
Czytaj więcej »2014-09-11
Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.
Czytaj więcej »2014-09-09
Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA.
Czytaj więcej »2014-09-05
Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.
Czytaj więcej »2014-09-04
Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!
Czytaj więcej »2014-09-04
Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci.
Czytaj więcej »2014-08-28
Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami.
Czytaj więcej »