Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Witamina słońca to panaceum nie tylko na "mocne kości" ?

2014-04-05

Witamina D to jedna z najważniejszych witamin pełniących wiele funkcji w naszym organizmie. Jej niedobory mogą wywołać szereg schorzeń m.in. krzywicę u dzieci, mineralizację kości u dorosłych, cukrzycę typu I i II. Deficyt witaminy D sprzyja rozwojowi stwardnienia rozsianego, reumatoidalnego zapalenia stawów, podatności na infekcje, nadciśnieniu, arteriosklerozie i problemom sercowo-naczyniowym, niewydolności nerek oraz nowotworom. Jak wskazują badania epidemiologiczne niedobory witaminy D mogą dotykać nawet 50% populacji. Problem jest na tyle jest interesujący, iż postanowiłam o nim napisać.

Witamina słońca 

Witamina D występuje w dwóch formach: wit. D2 i D3. Witamina D3 nazywana jest witaminą słońca, bowiem może powstawać w skórze pod wpływem słońca i promieni ultrafioletowych. W ten sposób absorpcja witaminy D3 zachodzi zaledwie w 20%. Drugą drogą podaży witaminy D3/2 jest wchłanianie jelitowe poprzez podaż wraz z pożywieniem.

Do głównych grup produktowych zawierających witaminę D należą: pełnotluste mleko i jego przetwory, ryby, żywność wzbogacona oraz suplementy diety. Witamina D jest przekształcana do formy aktywnej m.in. w nerkach.

Przyczyny niedoborów

Rola witaminy D w organizmie jest kojarzona głównie z budowaniem układu kostnego. Witamina ta w jelitach wspomaga także wchłanianie wapnia i fosforanów, a w nerkach resorpcji wapnia.
W przypadku syntezy skórnej w zasadzie nie ma problemu z przedawkowaniem tej witaminy, bowiem jedynym objawem przedawkowania pomieni UV jest poparzenie słoneczne. Obecnie uważa się, iż niedobry witaminy D wiążą się z obniżeniem ekspozycji słonecznej i stosowaniem flitów ochronnych. Dlatego też zaleca się systematyczną ekspozycję słoneczną (twarz i ręce) bez użycia filtrów przez około 15 minut dziennie.

Kolejnym problemem jest spożywanie odtłuszczonych produktów mleczarskich, które są pozbawiane witaminy D. Niedobory są także związane z relatywnie niskim spożyciem ryb, które stanowią istotne źródła witaminy D. Innymi źródłami witaminy D są jaja i wątroba, ale i te spożywane są w ograniczonych ilościach.

Dlaczego niedobór witaminy D stanowi tak wielki problem?

Niedobór witaminy D może w dłuższym okresie stanowić istotny problem zdrowotny sięgający wielu obszarów chorobowych. Należą do nich m.in. krzywica u dzieci, osteomalacja – rozmiękczenie, cukrzyca, rozwój stwardnienia rozsianego, reumatoidalne zapalenie stawów, infekcje, nadciśnienie tętnicze, arterioskleroza, problemy sercowo-naczyniowe, obniżenie odporności, niewydolność nerek, depresji oraz nowotworów. Niedobór witaminy D prowadzi do hamowania proliferacji komórek, co prowadzi do zmian kancerogennych. Do najczęściej wymienianych nowotworów wynikających z niedoboru witaminy D należą nowotwór prostaty, sutka, jelita grubego oraz leukemia.

W przypadku niedoborów witaminy D bardzo często mówi się o obniżeniu tzw. odporności wrodzonej organizmu, co może prowadzić do większej ilości infekcji. Witamina D może także prowadzić do obniżenia odporności tzw. adaptacyjnej, która może prowadzić do rozwoju chorób autoimmunobiologicznych tj. cukrzyca, stwardnienie rozsiane, choroby tarczycy, zapalenie jelit czy łuszczyca.

Niedobry witaminy D mogą prowadzić także do zaburzeń tolerancji glukozy i prowadzić do rozwoju cukrzycy i tzw. zespołu metabolicznego. Witamina D jest silnie korelowana z występowaniem cukrzycy typu I. W przeprowadzanych badaniach w Finlandii zaobserwowano, iż podawanie 2000 IU/dzień powodowało redukcję zapadalności na tą chorobę. Przykładowo uważa się, iż podawanie tranu w pierwszych miesiącach życia dziecka może obniżyć ryzyko wystąpienia tego schorzenia w przyszłości. Obecnie rekomenduje się, by osoby z zespołem metabolicznym (obejmujący: nadwagę, nadciśnienie i otyłość) powinny przyjmować dodatkowe dawki witaminy D. Zauważono bowiem ujemną korelację stężenia w surowicy wit. D z rozwojem zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Jednocześnie zwiększenie dawki witaminy D sprzyjało poprawie wydzielania insuliny o 60% przy wzroście witaminy D.

Jak wskazują badania niedobory witaminy D mogą niekorzystnie działać na układ sercowo-naczyniowy, wywoływać nadciśnienie, oraz zwiększoną trombogenezę (krzepliwość krwi). Niedobory witaminy D wiązane są także z osłabieniem mięśni oraz podatnością na częste upadki. Obecnie prowadzi się badania nad rozszyfrowaniem wpływu witaminy D na pracę mózgu i w konsekwencji wpływu na zachowania behawioralne zarówno osób dorosłych jak i dzieci w życiu płodowym. 

Jaka jest skala problemu ?
Obecnie uważa się, iż niedobory witaminy D dotyczą nawet 50% populacji. Według badań epidemiologicznych niedobór witaminy D powoduje wzrost ryzyka wystąpienia schorzeń cywilizacyjnych: nowotworu odbytu – dwukrotny, cukrzycy typu II (o 64%); chorób sercowo-naczyniowych (o 62%); grypy sezonowej (o 58%), złamania (20-50%) oraz zespołu metabolicznego.

Kogo należy badać pod kątem niedoboru witaminy D?

Istnieją ściśle określone grupy ryzyka występowania niedoboru witaminy D. Należą do tych grup osoby z krzywicą, osteomalacją, bólami mięśniowo-stawowymi, osoby z osteoporozą, złamaniami oraz zaburzeniami gospodarki fosforanowo-wapniowej. W grupie ryzyka znajdują się także osoby z podejrzeniem hyperparathyroidismu, padaczki, zaburzeń wchłaniania, zaburzonej tolerancji laktozy i zaburzeń żywienia. Pod kontrolą powinny być pacjenci, którzy cierpią na przewlekłe choroby nerek, choroby wątroby i cholsetazy, gruźlicy, nowotwory, choroby układu krążenia i nadciśnienia tętniczego, choroby infekcyjne i alergiczne, przewlekłe choroby autoimmunologiczne (hashimoto, Łuszcza, zapalenie stawów)

Sprawdź swój poziom witaminy D!

Poziom < 10 ng/ml świadczy o ciężkim niedoborze,
<20 ng/ml = niedobór
20-30 g/ml = hipowitaminoza
>30 ng/ml = poziom zalecany

Objawy kliniczne mogące sugerować niedobór witaminy D
- częste bóle mięśniowo-kostne
- choroby przyzębia
- utrata apetytu
- biegunka
- bezsenność
- zaburzenia widzenia
- niesmak i pieczenie w jamie ustnej i gardle

Rekomendowane dawki dobowe dla zdrowej populacji

od 6 m-ca życia 400 IU/dzień
6-12 m-ca życia 400-600 IU/dzień
1-18 rok życia 600-1000 IU/dzień w okresie wrzesień – kwiecień
powyżej 18 roku życia 800-2000iU/dzień

Rekomendowane dawki wit D okresie ciąży i karmienia piersią
1500 – 2000IU/ od II trymestru ciąży
otyłe dzieci i młodzież: 1200 -2000 IU/dzień
dorośli otyli 1600-4000 iU/dzień

Wszystkich seredecznie zachecam do przebywania na świeżym powietrzu i korzytania ze słońca! Oczywiście stosujemy kremy z UV dopiero po obowiązkowej 15 minutowej kąpieli słoneczej . W naszej diecie wprowadzmay peoduky bogate w witaminę D !

Pozdrawiam slonecznie,

Joanna Górska 

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]