Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Mleko i produkty mleczne - tak czy nie ?

2014-03-18

Mleko jest uznawane za naturalny produkt, dlatego wielu żywieniowców uznaje je za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia dla wielu grup ludności. Wokół mleka pojawia się wiele kontrowersji. Zatem czy mleko krowie i jego przetwory są wartościowe? Zobaczcie sami wszelkie za i przeciw. Wybierzcie najlepszą dla siebie opcje. 

Wartości odżywcze mleka

 Mleko należy do żywności o dużej gęstości odżywczej czyli dużej koncentracji składników odżywczych istotnych dla organizmu człowieka w przeliczeniu na jednostkę dostarczonej energii.

Mleko odznacza sie także wysoką biodostępnością, a jego składniki u osób zdrowych są dobrze przyswajalne.  Zaopatruje nasz organizm w wartościowe białko, które jest podstawowym budulcem komórek i tkanek oraz w węglowodany dostarczające naszemu organizmowi energii. Mleko będąc źródłem wapnia, zawiera także inne składniki mineralne: jod i cynk, selen, miedź, fluor, witaminy rozpuszczalne w tłuszczu A i D oraz z grupy B (B2, B12, kwas foliowy).

Pijąc mleko dostarczasz organizmowi wartościowe białka

Mleko krowie jest dla człowieka źródłem białka o cennych właściwościach prozdrowotnych. Specjaliści od badań nad mlekiem podają, iż mleko krowie zawiera około 30 różnych białek, które wchodzą w skład: frakcji kazeinowych, serwatki, oraz otoczek kulek tłuszczowych.

Warte uwagi są białka serwatkowe, które w sposób korzystny wpływają na organizm człowieka. Jednym z ciekawych białek jest  α-laktoalbumina (α-LA), która wykazuje właściwości: antynowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwstresowe. Jest też nośnikiem magnezu, kobaltu i cynku. Obniża również ciśnienie krwi, bierze udział w tworzeniu cukru mlekowego (laktozy) oraz pełni rolę czynnika immunologicznego. Białka serwatkowe są bogatym źródłem: lizyny, metioniny, cysteiny, treoniny i tryptofanu. Wysoka zawartość cysteiny w tych białkach, stymuluje w organizmie syntezę glutationu. Tryptofan jest prekursorem serotoniny, dlatego też dieta bogata w białka serwatkowe, przyczyniają się do łagodzenia reakcji stresowych!

Zawarty w mleku kompleks białkowo-lipidowy znany pod nazwą Bamlet uważany jest za czynnik posiadający silne właściwości przeciwnowotworowe. Kolejnym ciekawym składnikiem jest β-laktoglobulina (β-LG), która także wykazuje właściwości: antynowotworowe i antybakteryjne. Jest ona także antyoksydantem, wiąże jony miedzi i żelaza oraz jest potencjalnym nośnikiem witaminy D. Zawarta w mleku laktoferyna jest białkiem o właściwościach bakteriostatycznych. Posiada ona zdolność wiązania żelaza, które staje się wówczas niedostępne dla bakterii uniemożliwiając tym samym ich wzrost oraz namnażanie się.

Ważną właściwością aminokwasów zawartych w mleku jest ich udział w syntezie białek mięśniowych. Dlatego też energia spożyta wraz z produktem mlecznym zostanie wykorzystana na budowę masy mięśniowej, kosztem tkanki tłuszczowej.

Warty podkreślenia jest również fakt, iż spożywanie produktów mlecznych może korzystnie wpływać na regulację łaknienia i sytości, ponieważ wypicie mleka daje dłuższe poczucie sytości niż wypicie soku owocowego.

Pijąc mleko i spożywając produkty mleczne, mamy więcej energii i chęci do działania, chociażby do uprawiania sportu. Naukowcy wykazują, iż spożywanie serwatki i kazeiny (białek mleka) zawartych w produktach mleczarskich w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami gimnastycznymi mogą przyczynić się do redukcji ciśnienia krwi.

UWAGA Alergia na białka mleka ! 

Alergia na białka mleka krowiego (kazeinę, albuminy) dotyczy ok. 2% populacji. W przypadku osoby nią dotkniętej, po ich spożyciu dochodzi do nadmiernej reakcji układu odpornościowego. Organizm traktuje białka mleka jak ciało obce. Klasyczne objawy alergii to: wysypka, swędzenie, kichanie, katar oraz różnego rodzaju dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Bardzo często alergia na mleko wystepuje w chorobie Hashimoto. 

Cenny tłuszcz mlekowy 

Mleko zawiera również cenny tłuszcz mlekowy, który korzystnie wpływa na organizm człowieka. Składnik ten ma m.in. korzystny wpływ na układ pokarmowy poprzez stymulację nabłonka jelitowego. Ponadto tłuszcz mlekowy wiąże toksyny bakteryjne i rotawirusy , które działają hamująco na wzrost niektórych patogenów w przewodzie pokarmowym, przez co tłuszcz mlekowy zapobiega wrzodom żołądka, łagodzi stany zapalne jelit, m.in. chorobę Leśniewskiego–Crohna oraz wrzodziejącego zapalenia jelit.

W ramach kwasów tłuszczowych w mleku znajdziemy także tzw. CLA – sprzężony kwas linolowy. Dzięki jego obecności - mleko pomaga gubić zbędne kilogramy. CLA jest uważane za czynnik przeciwzapalny w organizmie, ma działanie antymiażdżycowe, jest czynnikiem wzrostowym. Sprzyja także redukcji tłuszczu, cholesterolu we krwi oraz buduje odporność.

Laktoza cukier, który może powodować problemy. 

Bez względu na wartości odżywcze mleka istnieje pewna grupa ludzi, która ma problemy z jego spożywaniem. Składnikiem odpowiedzialnym za problemy jest laktoza czyli cukier mleczny. Dla osób zdrowych laktoza jest źródłem łatwo przyswajalnej energii, ale wpływa również na rozwój zmysłu smaku i regulację łaknienia, gospodarkę hormonalną. Ma także właściwości probiotyczne, dzięki czemu wpływa pozytywnie na proces regeneracji jelit oraz ich motorykę.

Laktoza jest dwucukrem, składającym się z glukozy i galaktozy. Warunkiem koniecznym, by laktoza mogła spełniać swoje pożyteczne funkcje, jest jej strawienie w jelicie cienkim przez enzym – laktazę. Wówczas składowe laktozy są wchłaniane do krwi i dalej metabolizowane.

Problem zaczyna się wtedy, gdy organizm z jakiegoś względu nie produkuje laktazy. Do tej pory zidentyfikowano dwie przyczyny niedoboru laktazy w jelicie cienkim.

Przyczyna pierwsza to wtórny niedobór laktazy, który wynika ze zniszczenia błony śluzowej jelita w skutek róznego typu infekcji, celiakii, alergii pokarmowej, choroby Leśniowskiego-Crohna, stosowania leków czy picia alkoholu. Ten typ niedoboru może być przejściowy. Bardzo często problem mija gdy chory usunie przyczynę braku laktazy lub leczenie pozwala na regenerację błony śluzowej jelita. 

Drugą przyczyną niedoboru laktazy mogą być uwarunkowania genetyczne. Mówi się wtedy o tzw. pierwotnej nietolerancji laktozy lub pierwotnym niedoborze laktazy. Warto pamiętać, iż niestety wraz z wiekiem aktywność laktazy spada. Z dietetycznego punktu widzenia ważne jest odróżnienie, czy dolegliwości jelitowo-żołądkowe po spożyciu pokarmów mlecznych mają podłoże genetyczne, alergiczne, czy są efektem ubocznym innych chorób prowadzących do uszkodzenia błony śluzowej jelita. Przy wtórnej nietolerancji laktozy wystarczy należy najpierw wyleczyć infekcję bakteryjną. Błędna diagnoza, w takim przypadku, może prowadzić do niepotrzebnej dożywotniej eliminacji z diety produktów mlecznych.

Składniki mineralne: wapń, jod, cynk, magnez , selen, fluor

Mleko i jego przetwory mają przewagę pierwiastków zasadotwórczych, co wpływa korzystnie na równowagę kwasowo-zasadową krwi. Są źródłem wapnia, który oprócz budowania zdrowych kości i zębów, ułatwia utrzymanie ciśnienia tętniczego u osób zdrowych, a u chorych na nadciśnienie sprzyja jego normalizacji. Wapń pomaga w prawidłowym utrzymaniu przekazów nerwowych. Jod i cynk sprzyjają utrzymaniu funkcji poznawczych. Wysoka zawartość potasu w mleku i mlecznych napojach fermentowanych zmniejsza ryzyko nadmiernej utraty wapnia w moczu. Mleko jest także źródłem biopierwiastków tj.: fosfor, magnez, selen, miedź czy fluor.

Źródło cennych witamin: A, D oraz z grupy B.

Mleko jest źródłem witaminy D, która sprzyja prawidłowemu wchłanianiu i wykorzystywaniu wapnia i fosforu, utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi, utrzymaniu zdrowych kości, prawidłowemu funkcjonowaniu mięśni, utrzymaniu zdrowych zębów, prawidłowemu funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Jest też źródłem witaminy A, która sprzyja utrzymaniu prawidłowego widzenia, zachowaniu zdrowej skóry oraz prawidłowemu funkcjonowaniu układu odpornościowego. Dlatego kontrowersyjne czasem może być spożycie produktów wysoko- odtłuszczonych, bowiem wraz z eliminacją tłuszczu z mleka i jego przetworów eliminujemy również witaminy rozupuszczalne w tłuszczu. 

Mleko jest też źródłem witamin z grupy B tj. B2, B6, B12 i kwasu foliowego, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

Przykładowo dwie szklanki mleka pokrywają dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę B2 w około 53%. Pozostałe witaminy od kilku do około 45%. Mleko zawiera również 40-70 mg/l kwasu orotowego, prekursora tyminy, uracylu i cytozyny. Kwas ten stosowany jest w geriatrii, ponieważ przyczynia się do odbudowy kwasów nukleinowych, oraz syntezy białek.

Kwestia wyboru produktów... 

Zdaniem wielu dietetyków i specjalistów od żywienia mleko i jego przetwory – o ile nie jesteśmy na nie uczuleni lub nie towarzyszy nam nietolerancja laktozy – na stałe powinny wpisać się w naszą dietę. Spożywanie mleka zapobiega wielu schorzeniom m.in. osteoporozie, pomaga w leczeniu chorób metabolicznych, korzystnie wpływa na obniżenie „złego” cholesterolu i nadciśnienia tętniczego. Mleko i jego przetwory pomagają we wzroście i utrzymaniu masy mięśniowej czy utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego. Odkwaszają organizm. 

Na co warto zwracać uwagę przy zakupie ?

Przy zakupie produktów mleczarskich warto zwrócić uwagę na ich wartość kaloryczną i odżywczą. Niestety to, że produkt jest ładnie opakowany, ma słodki, owocowy smak i przyjemnie pachnie - nie zawsze idzie w parze z korzystną wartością żywieniową. Warto czytać etykiety i wybierać produkty z tzw. czystą etykietą. Czasami lepiej kupić produkt naturalny i w domu samemu dodać warzywa czy owoce. Będzie i taniej i zdrowiej. 

Naturalne produkty mleczarskie (mleko, jogurty, kefiry, maślanki, sery białe, ricotta) mają relatywnie niższą wartość energetyczną od ich owocowo - warzywnych odpowiedników. Produkty smakowe w swoim skladzie ukrywają cukier lub tańszy dla producenta - syrop glukozowo-frukozowy.

Warto też zwracać uwagę ilość tluszczu w prezentowanego w tabelach wartości odżywczych. Często dodawany jest do różnych produktów w celu zbudowania struktury i/lub jako nośnik smaku. Niestety takie dzialania podwyższają w znacznym stopniu kaloryczność produktów. Równocześnie zmienia stę też proporcja białka. 

Nie zapominajmy, iż sery żółte, pleśniowe oraz mozzarella z natury odznaczają się wyższą kalorycznością oraz wyższym poziomem tłuszczu i kwasów nasyconych. Produkty te jednak spożywane w zdrowo - rozsądkowych ilościach mogą być dobrym źródłem wapnia.    

Zdaję sobie sprawę z wielu opinii, które krążą na temat mleka. Jedni są za, inny przeciw. Są różne szkoły, poglądy, upodobania czy wreszcie styl żywienia. Ciagle prowadzone są badania nad właściowościami mleka i jego przetworów. Niemiej jednak moim zdaniem warto pamiętać, iż racjonalne, urozmaicone żywienie to istota każdej diety. Warto rozważyć jej wzbogacenie produktami mleczarskimi.

Ale oczywiście wybór i dobór produktów zależy od Was... i Waszej żywieniowej wrażliwości. 

Pozdrawiam serdecznie,

Joanna

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]