TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!
TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!
Żywienie dzieci
Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.
Czytaj więcej »Żywienie ludzi aktywnych fizycznie
Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.
Czytaj więcej »Żywienie seniorów
Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją laktozy
Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.
Czytaj więcej »Żywienie w chorobie Hashimoto
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.
Czytaj więcej »Żywienie osób z nietolerancją glutenu
Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.
Czytaj więcej »Żywienie dorosłych
Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.
Czytaj więcej »Jak zachować zielony kolor brokułów ?
Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !
Czytaj więcej »Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?
Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?
Czytaj więcej »Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?
Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.
Czytaj więcej »Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?
Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...
Czytaj więcej »Jak przygotować bakłażana ?
Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.
Czytaj więcej »Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?
Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?
Czytaj więcej »Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?
Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?
Czytaj więcej »KeVita - gazowane napoje probiotyczne
KeVita to certyfikowane organiczne napoje gazowane z żywymi kulturami bakterii probiotycznych. Produkowane m.in. w smakach: Mojito, Lemon Cayenne, Kokos, Mango-Kokos, Truskawka-Acai-Kokos, Grejpfrut-Kokos, Cytryna-Imbir. Napój niskokaloryczny, bezmleczny, bezglutenowy, bez GMO.
Producent: KeVita; USA
The Food Doctor
Brytyjski lider w sprawach żywienia, firma The Food Doctor - opracowała linię produktów ułatwiających organizowanie żywieniowego planu dnia. Wdrożył 5 produktów spełniających określone kryteria żywieniowe. Wśród produktów są: soja, mix fasolowy, nasiona i orzechy oraz mieszanka wyselekcjonowanych ziaren.
Producent: Food doctor
Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor
Firma Sanitarium z Malezji proponuje Up & Go Liquid Breakfast: Vanilla Ice Flavor. Produkt dostarcza energii płynącej z protein oraz błonnika dietetycznego. Produkt wpisuje się w linię napojów niskokalorycznych bez dodatku konserwantów.
Producent: Sanitarium
Glowell - beauty drinks
Napoje o smaku malinowo- jaśminowym oraz grejpfrutu i liczi. Odżywiają i nawadniają skórę, pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, produkt antystarzeniowy.
Producent: Nestle
Akcja "Gotuj lokalnie "
Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br. odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.
Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka
W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.
Czytaj więcej »VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD
Międzynarodowe Targi Łódzkie
Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej
Warszawa
VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"
Rogów
2014-02-20
Bakalie postrzegane są jako produkty korzystne dla zdrowia. Wykorzystywane są często jako drobna, pożywna, bogata w składniki odżywcze przekąska lub dodatek do wypieków i deserów. Często też bakalie znajdują się w mieszankach śniadaniowych zarówno gotowych jak i tworzonych samodzielnie w domu. Sama ich używam i dlatego postanowiłam przyjrzeć się omawianej grupie. Nie uwierzycie, jakie niespodzianki można znaleźć w składzie niektórych produktów !
Bakalie na naszym rynku mają mocną pozycję. Generalnie dzielimy je na wszelkiego typu orzechy i nasiona, suszone lub kandyzowane owoce oraz różnego typu owoce i warzywa w postaci chipsów.
Orzechy i nasiona na tak – czysta etykieta
W pierwszej grupie znajdują się: orzechy włoskie, pekan, brazylijskie, orzechy makadamia, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, pinii, migdały.
Wśród nasion królują nasiona dyni lub słonecznika. Z moich obserwacji wynika, iż grupa ta jest relatywnie czysta i nie stosuje się w niej żadnych dodatkowych konserwantów czy utrwalaczy. O ile ktoś nie ma alergii można je bezpiecznie przegryzać, bowiem dostarczają wielu cennych składników. W piramidzie żywieniowej produkty te znajdują się na trzecim piętrze, co oznacza, że można je spożywać 1–3 razy dziennie.
Orzechy laskowe, pistacjowe, włoskie i w mniejszym stopniu arachidowe są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, jak również całej gamy minerałów (potasu, magnezu, wapnia, żelaza) oraz witamin z grupy B i wit. E. Ze względu na kaloryczność (100 g to 600–650 kcal) nie powinniśmy jednak spożywać więcej niż 8-10 sztuk dziennie.
Należy jednak unikać produktów przetworzonych, z dodatkiem soli i innych dodatków smakowych. Orzeszki takie są prażone w olejach (np. palmowym) oraz zawierają nadmierną ilość soli i innych niekorzystnych dodatków.
Warto także wybierać produkty od sprawdzonego producenta oraz zwrócić uwagę żródło pochodzenia, aby uniknąć zakupu produktów z aflatoksynami.
Kontrowersyjne produkty – suszone i kandyzowane owoce
Najbardziej zaniepokoiła mnie grupa owoce suszone W grupie tej znajdują się m.in. uwielbiana przeze mnie żurawina, morele i śliwki kalifornijskie. Ale także skórka pomarańczowa czy inne owce kandyzowane tj. ananasy czy kiwi.
W tej grupie najbardziej wg mnie najbardziej kontrowersyjna wydaje się być żurawina. Ogólnie jest ona postrzegana jako produkt o właściwościach prozdrowotnych. Jest bogata w wiele wartościowych składników odżywczych. Jest źródłem błonnika i pektyn, witaminy C, A, B1, B2, PP oraz składników mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu. Żurawiny uznane zostały jako jedno z najbogatszych źródeł polifenoli, antocyjanów i garbników, kwasów fenolowych i flawonoidów. Żurawiny zawierają także taniny wykazujące właściwości ściągające i przeciwzapalne. Są często polecane w profilaktyce dróg moczowych, układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego czy w profilaktyce antynowotworowej. Może wspomagać odporność.
Jednak ze sprzedawaną żurawiną suszoną jest pewien problem. Żurawina sprzedawana w naszych sklepach jest po prostu skąpana w cukrze lub o zgrozo (!) syropie glukozowo-fruktozowym oraz w niektórych przypadkach oleju słonecznikowym. Jak wiemy, wspomniany wyżej cukier i syrop działają niekorzystnie na nasz organizm.
To co mnie bardzo zdziwiło, iż w np. 100 g torebce jest zaledwie około 50% żurawin. Muszę przyznać, iż jako klientka poczułam się - delikatnie mówiąc - zawiedziona. Do tego dochodzi jeszcze olej słonecznikowy, który zawiera ok. 14% nasyconych kwasów tłuszczowych, zaledwie 18% kwasów jednonienasyconych oraz niekorzystny stosunek kwasów omega 6 do omega 3 (>136:1). To w przypadku chorób sercowo-naczyniowych jest bardzo niekorzystne.
Kolejnym produktem są śliwki kalifornijskie. Generalnie śliwki są postrzegane jako dobre źródło błonnika pokarmowego, stosowane w zaparciach oraz problemach układu pokarmowego. Można powiedzieć, iż śliwki suszone przewyższają nawet śliwki świeże. Stanowią bogatsze źródło witaminy A (1606 j.m. w 100 g) i posiadają siedmiokrotnie więcej błonnika. Od śliwek świeżych są jednak aż trzy razy bardziej kaloryczne, bowiem mają aż 360 kcal w 100 g. Zawierają jednak dużo żelaza i fosforu, są dobrym źródłem potasu (732 mg/100 g), oraz wapnia (43 mg/100 g). Ich najbardziej znaną cechą są właściwości przeczyszczające, przeciw nadkwasocie oraz regulacja pracy jelit.
Śliwki kalifornijskie suszone w swoim składzie recepturowym bardzo często posiadają jednak olej roślinny oraz substancję konserwującą – kwas sorbowy, który jest dodawany w celu hamowania aktywności enzymów, pleśni i drożdży. Generalnie uważa się, że jest nieszkodliwy dla zdrowia, choć często powoduje reakcje alergiczne tj. kontaktowe zapalenie skóry, rumień oraz inne podrażnienia skóry oraz astmę. Może wywoływać podrażnienia skóry oraz problemy behawioralne. Może być przyczyną zapalenia spojówek u osób noszących soczewki kontaktowe. Oczywiście śliwki kalifornijskie suszone już same w sobie są bardzo kaloryczne, a dodatek oleju tą kaloryczność zwiększa.
Kolejnym produktem z tej grupy są morele. Zawierają one duże ilości beta-karotenu, który zapewnia korzystny wygląd cery i zwiększa jej odporność na promieniowanie słoneczne oraz wspomaga nasze oczy. Wspomagają leczenie nadkwasoty, zapobiegają dolegliwościom wątrobowym i problemom z pęcherzykiem żółciowym. Z uwagi na dużą zawartość potasu, fosforu i żelaza regulują ciśnienie tętnicze i pracę nerek. Morele suszone zawierają też dużo błonnika, co szybko daje poczucie pełnego żołądka. Jednak morele w swoim składzie recepturowym zawierają także olej roślinny, co dodatkowo zwiększa ich kaloryczność oraz substancję konserwującą: dwutlenek siarki.
Oczywiście dwutlenek siarki jest dopuszczony do konserwowania żywności, ale uważa się, iż na niektóre osoby może działać alergizująco. Dwutlenek siarki i siarczyny mogą powodować podrażnienia przewodu pokarmowego, związki te podejrzewane są o promowanie stanów nowotworowych okrężnicy. Badania na zwierzętach wykazały, że długotrwałe przyjmowanie siarczynów, nawet w małych ilościach, obniża ogólną odporność organizmu.
W tej grupie wpiszmy też skórkę pomarańczową. Niestety, zawartość skórki w opakowaniu to tylko 51% (!), pozostała część to najczęściej syrop glukozowo-fruktozowy. O ile w przypadku skórki nikt nie spożywa jej garściami, to jednak do ogólnej kaloryczności w masie ciast i deserów dorzuca swoje dwa grosze kosztownej słodyczy.
Chipsy owocowe i warzywne
Muszę przyznać, iż produkty te nie budzą mojego entuzjazmu. W tej grupie mamy chipsy suszone naturalnie lub chipsy smażone. Suszyć lub smażyć można coraz więcej. Na półkach mamy chipsy z jabłka, marchewki, buraka, papryki, truskawek czy bananów. Dlaczego nie jestem fanką tej grupy?
Po pierwsze spożywanie chipsów moim zdaniem wpływa na niekorzystną zmianę nawyków żywieniowych i unikanie spożywania świeżych owoców i warzyw. Stąd już prosta droga – szczególnie dla dzieci i młodzieży do sięgnięcia po chipsy i chrupki ziemniaczane, które jak wiemy zdrowe nie są. Po drugie, w przypadku chipsów smażonych znacznie zwiększa się ich wartość kaloryczna, co sprzyja otyłości i nadwadze. Po trzecie wydaje mi się że zupełnie bez sensu jest wcinać 15 g paczkę chipsów np. jabłkowych w cenie ok. 2,5 zł za opakowanie, kiedy za tą samą cenę można kupić 1 kg świeżych, soczystych jabłek.
Kochani, wybierajmy z głową. Czytajmy etykiety. Wybór zawsze należy do nas - klientów!
Pozdrawiam serdecznie,
Joanna
W duecie Atelier Smaku
Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.
Czytaj więcej »2014-09-30
Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.
Czytaj więcej »2014-09-27
Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.
Czytaj więcej »2014-09-26
DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.
Czytaj więcej »2014-09-24
Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.
Czytaj więcej »2014-09-22
Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”. 20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ... -
Czytaj więcej »2014-09-18
Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.
Czytaj więcej »2014-09-17
Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!
Czytaj więcej »2014-09-16
Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.
Czytaj więcej »2014-09-13
Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania.
Czytaj więcej »2014-09-11
Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.
Czytaj więcej »2014-09-09
Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA.
Czytaj więcej »2014-09-05
Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.
Czytaj więcej »2014-09-04
Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!
Czytaj więcej »2014-09-04
Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci.
Czytaj więcej »2014-08-28
Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami.
Czytaj więcej »