Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kompendium

  • Kiełbasa śląska

    Kiełbasa śląska to wyrób wędzony, parzony, średnio rozdrobniony na cząstki 5 - 20 mm z mięsa wieprzowego I, II i III klasy.

    Czytaj więcej
  • Definicja kiełbasy

    Kiełbasy są to przetwory mięsne w naturalnych lub sztucznych osłonkach, produkowane z rozdrobnionego mięsa wieprzowego, drobiowego lub wołowego z dodatkami.

    Czytaj więcej
  • Kiełbasa podwawelska

    Kiełbasa podwawelska to wyrób wędzony, parzony, średnio rozdrobniony wyprodukowany z mięsa wieprzowego. Wyrób w jelicie naturalnym o przekroju 30 mm.

    Czytaj więcej
  • Kiełbasa toruńska

    Kiełbasa toruńska to wyrób z mięsa wieprzowego, średnio rozdrobnionego na cząstki od 5 do 20 mm. Wyrób w jelicie naturalnym o przekroju 30 mm, wędzony, parzony.

    Czytaj więcej
  • Kiełbasa biała

    Biała kiełbasa – popularna w kuchni polskiej kiełbasa surowa lub parzona, nietrwała, średnio rozdrobniona, o specyficznym jasnym kolorze.

    Czytaj więcej
  • Kiełbasa myśliwska

    Kiełbasa myśliwska to pachnący jałowcem i czosnkiem wyrób produkowany z mięsa wieprzowego z dodatkiem wołowiny pakowany w naturalne jelita o średnicy 32 mm.

    Czytaj więcej
  • Mięso oddzielane mechanicznie (MOM)

    Mięso oddzielane mechanicznie tzw. MOM to rozdrobniona, surowa masa mięsno-tłuszczowa otrzymana z elementów zwierzęcych, przeznaczana jako składnik surowcowy do produkcji przetworów mięsnych, poddawanych dalszej obróbce cieplnej.

    Czytaj więcej
  • Frankfurterki

    Frankfurterki to krótkie, cienkie kiełbaski z wołowiny lub wieprzowiny wywodzące się z Niemiec.

    Czytaj więcej
  • Parówki

    Parówki – wędlina drobno mielona ( homogenizowana), nietrwała, pakowana w formie charakterystycznych wąskich batonów opakowanych osłonki sztuczne lub bez.

    Czytaj więcej
  • Salami

    Salami - specjał włoski i węgierski. Bardzo trwała, długo dojrzewająca kiełbasa z wyraźnie widocznymi białymi lub różowymi cętkami tłuszczu.

    Czytaj więcej

Targi i Konferencje

24 październik 2013

Konferencja nowe wymagania UE dotyczące znakowania mięsa i wyrobów mięsnych

Polska; Mysłowice

2 grudzień 2013

Jak sprzedawać więcej mięsa i wędlin – rola handlowca w branży mięsnej

Warszawa; Polska

21 - 23 wrzesień 2014

InterMeat 2014 - International Trade Fair Meat and Sausage

Düsseldorf, Niemcy

28 wrzesień 2014

Polagra Tech - Salon Technologii mięsnych

Polska, Poznań

12 - 14 listopad 2014

Meat China 2014

Shanghai; Chiny

Regulamin

Pobierz plik PDF z regulaminem.

Właścicielem portalu internetowego: www.foodexpert.pl/wedliny jest Spółka Nathusius Investments Sp. z o.o. (zwana: dalej „właścicielem Portalu”) z siedzibą przy ul. Powsińskiej 23/6, 02-920 Warszawa zarejestrowana pod numerem KRS 0000091187 o kapitale zakładowym 1 400 000 zł REGON 011639819, NIP 527-10-48-122; dokumenty spółki są przechowane w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sadowego; formularz kontaktowy: www.nathusius.pl/kontakt; telefon kontaktowy: (22) 651 79 34: (koszt połączenia według taryfy operatora)

§ 1
CEL I CHARAKTER PORTALU

  1. Portal http://www.foodexpert.pl/wedliny jest siostrzanym portalem serwisu www.foodexpert.pl, który dedykowany jest szeroko rozumianym zagadnieniom żywności funkcjonalnej i należącym do tego samego „Właściciela Portalu”.
  2. Celem portalu internetowego www.foodexpert.pl/wedliny (zwanego dalej „Portalem”), jest przekazywanie konsumentowi treści o charakterze informacyjnym dotyczących szeroko rozumianych zagadnień dotyczących kategorii wędlin i produktów mięsnych.
  3. Wędliny, o których będzie mowa na portalu to różnego rodzaju przetwory mięsne (z mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego lub specjalnie opracowane kompozycje mięsne) z surowca jednolitego lub rozdrobnionego w naturalnej lub sztucznej osłonce.
  4. Wędliny, o których będzie mowa dzielą się na:
    • Wędzonki – to przetwory mięsne wykonane z jednego kawałka mięsa peklowanego (szynka, baleron, boczek, polędwica) – dział „Wędzonki”.
    • Wędliny trwałe, grubo rozdrobnione, które mogą być przechowywane do 6 miesięcy (mocno wędzone kiełbasy suche) – dział „Kiełbasy suche”
    • Wędliny trwałe, suche, długo dojrzewające „typu salami” – dział „Kiełbasy typu salami”.
    • Wędliny półtrwałe, średnio rozdrobnione, wędzone, parzone przechowywane do 1 miesiąca w temp 4-6°C (kiełbasa śląska, podwawelska ,myśliwska) – dział „Kiełbasy grillowe”
    • wędliny nietrwałe, drobno rozdrobnione, przechowywane w temperaturze 6°C do kilku dni, zawartość wody może dochodzić w nich do 45%: dział: „Parówki i wyroby wysoko wydajne”
    • inne wyroby: Dział „Pasztety, salcesony, kaszanki”
  5. W ramach Portalu są prezentowane następujące działy stanowiące łącznie pakiet wiedzy o kategorii wędlin i produktów mięsnych: ,,Nowe Produkty’’; ,,Wybrane produkty’’; ,,Kompendium’’; ,,Podział wg grup produktów’’; ,,Podział według gatunku mięsa”; „Podział wg zawartości: mięsa, tłuszczu, MOM i innych”; ,,Producenci’’, „Aktualne oferty”.
  6. Treści zamieszczone na Portalu mają charakter informacyjny i nie mogą być traktowane jako wiążące zalecenia zdrowotne. W żadnym razie nie zastępują one porady lekarza bądź innego specjalisty z zakresu zdrowia czy żywienia.
  7. Celem Portalu jest dostarczenie prawdziwej, obiektywnej, aktualnej i możliwie najszerszej informacji dotyczącej kategorii wędliny i wyrobów mięsnych. Właściciel Portalu dołoży wszelkich starań, aby treści prezentowane na portalu były prawdziwe i zgodne z prawem. Jednocześnie ze względu na zmieniający się dynamicznie stan wiedzy i nauki Właściciel zastrzega, iż dane umieszczone na Portalu mogą ulec zmianie jak również w pewnych wyjątkowych sytuacjach mogą być niezgodne z aktualnym stanem nauki.
  8. Informacje dotyczące konkretnych produktów Właściciel Portalu uzyskuje z oficjalnych źródeł edytowanych przez producenta bądź dystrybutora (np. stron internetowych, materiałów PR) lub otrzymuje je bezpośrednio od producenta bądź dystrybutora produktów. Właściciel Portalu redaguje i edytuje powyższe informacje z najwyższą starannością oraz w sposób maksymalnie neutralny. Jednocześnie dopuszcza się taką edycje treści by odpowiadała obiektywnemu charakterowi portalu.
  9. Za prawidłowość i wiarygodność otrzymanych lub prezentowanych treści i danych odpowiada producent lub dystrybutor danego produktu. Właściciel Portalu ponosi odpowiedzialność za prawidłowość wprowadzania opisów produktów oraz prawidłowość ich redagowania na podstawie otrzymanych drogą opisywaną jak wyżej oraz /lub dostarczonych przez producenta bądź dystrybutora.
  10. Gdyby treści zamieszczone na Portalu według oceny użytkowników lub innych podmiotów zawierały informacje, które naruszają prawo bądź są nieprawdziwe lub nieaktualne prosimy o poinformowanie o tym fakcie Właściciela Portalu. Zawiadomienia prosimy przesyłać przez formularz kontaktowy lub pisemnie na adres siedziby Właściciela portalu.
  11. Wskazanie na konkretne produkty (opis, komentarze, badania etc.) znajdujące się na stronach Portalu nie mogą być uznane za rekomendacje lub sugestie Portalu.
  12. Portal nie odpowiada za treść opinii czy interpretacje wyników badań przedstawionych przez poszczególne osoby i stanowią one indywidualne zdanie, opinie lub pogląd tych osób w danej kwestii. Przedstawione cytaty nie są też oficjalnym stanowiskiem Portalu w sprawie wędlin i przetworów mięsnych.
  13. Portal przeznaczony jest zasadniczo dla osób dorosłych.

§ 2
OCHRONA WŁASNOŚCI INTELEKTUALNEJ

Wszelkie materiały (np. zdjęcia, prezentacje multimedialne, artykuły) zamieszczone na stronach Portalu podlegają ochronie na podstawie Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U.2006 poz.90 nr 631).

  1. Bez zezwolenia właściciela Portalu wolno nieodpłatnie korzystać z materiałów zamieszonych na Portalu (np. drukować) w zakresie własnego użytku osobistego, w szczególności w celu poszerzania wiedzy z zakresu żywności funkcjonalnej. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje również korzystanie przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.
  2. Bez zezwolenia właściciela Portalu wolno także przytaczać materiały znajdujące się na Portalu w utworach stanowiących samoistną całość, jeżeli jest to uzasadnione wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.
  3. Korzystanie z materiałów w granicach dozwolonego użytku możliwe jest pod warunkiem wymienienia imienia i nazwiska twórcy materiałów (autora) oraz źródła materiałów (Portalu).
  4. Dozwolony użytek nie może naruszać normalnego korzystania z materiałów lub godzić w słuszne interesy twórcy bądź właściciela Portalu.
  5. W przypadku wykorzystania materiałów w zakresie innym niż wymienione powyżej niezbędne jest uzyskanie stosownej zgody od autora oraz właściciela Portalu.
  6. Wszystkie produkty i nazwy wymienione na Portalu są używane wyłącznie w celach identyfikacyjnych i mogą być zastrzeżonymi znakami towarowymi odpowiednich właścicieli.

§ 3
REKLAMACJE

  1. Reklamację dotyczącą funkcjonowania strony Portalu www.foodexpert.pl/wedliny należy przesłać przez formularz kontaktowy lub pisemnie na adres siedziby Właściciela Portalu.
  2. Reklamacja zostanie rozpoznana w ciągu: 21.dni.

§ 4
WYMOGI TECHNICZNE

  1. Aby móc korzystać z portalu internetowego www.foodexpert.pl należy korzystać z przeglądarek: Internet Explorer wersja 6.0 i wyższych, Mozilla Firefox 3.x i wyższych, oraz Opera 9.x.i wyższych wersjach.
  2. Użytkownik, aby moc przeglądać stronę internetową portalu www.foodexpert.pl/wedliny musi mieć dostęp do sieci Internet oraz do urządzenia pozwalającego na korzystanie z niej.

§ 5
POSTANOWIENIA KOŃCOWE

Regulamin portalu jest możliwy do pobrania i utrwalenia w formacie pdf. po kliknięciu zakładki Regulamin.

  1. Zmiany postanowień Regulaminu będą publikowane na stronie zakładki Regulamin.
  2. Każda wersja Regulaminu zostanie opatrzona u góry strony datą wejścia w życie, a poprzednie wersje będą dostępne do wglądu w archiwum Portalu

Warszawa 23.08.2013

Aktualności

Gold kabanosy Francuskie - laureatem Hit Handlu 2013

Firma Sokołów S.A. produkująca GOLD KABANOSY FRANCUSKIE zwyciężyła w 12 edycji konkursu Hit Handlu za największą sprzedaż w kategorii Kabanosy. 

Producent: Sokołow S.A.

Czytaj więcej

"Zdrowy Wybór" - wędliny wzbogacone zdrowotnymi właściwościami owsa.

Zakłady Mięsne Wadowice wprowadziły na rynek linię produktów "Zdrowy Wybór". Produkt powstał w wyniku współpracy Zakładów Mięsnych Wadowice z Wydziałem Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Czytaj więcej

WHO nawołuje do obniżenia ilości soli w produktach mięsnych

Produkty przetworzone z mięsa są drugą co do wielkości kategorią dostarczającą największej ilości soli do naszej diety. Jak wskazują badania, wielu producentów nie do końca rozumie jak dostosować rekomendacje WHO do swojej strategii rozwoju portfolio. 

Czytaj więcej

Drobimex - nowa ofera bezglutenowa

Firma Drobimex dołączyła do grona firm oferujących bezpieczne produkty bezglutenowe z licencją na używanie znaku przekreślonego kłosa. 

Czytaj więcej
[Regulamin][Kontakt]