Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kompendium

  • Kiełbasa śląska

    Kiełbasa śląska to wyrób wędzony, parzony, średnio rozdrobniony na cząstki 5 - 20 mm z mięsa wieprzowego I, II i III klasy.

    Czytaj więcej
  • Definicja kiełbasy

    Kiełbasy są to przetwory mięsne w naturalnych lub sztucznych osłonkach, produkowane z rozdrobnionego mięsa wieprzowego, drobiowego lub wołowego z dodatkami.

    Czytaj więcej
  • Kiełbasa podwawelska

    Kiełbasa podwawelska to wyrób wędzony, parzony, średnio rozdrobniony wyprodukowany z mięsa wieprzowego. Wyrób w jelicie naturalnym o przekroju 30 mm.

    Czytaj więcej
  • Kiełbasa toruńska

    Kiełbasa toruńska to wyrób z mięsa wieprzowego, średnio rozdrobnionego na cząstki od 5 do 20 mm. Wyrób w jelicie naturalnym o przekroju 30 mm, wędzony, parzony.

    Czytaj więcej
  • Kiełbasa biała

    Biała kiełbasa – popularna w kuchni polskiej kiełbasa surowa lub parzona, nietrwała, średnio rozdrobniona, o specyficznym jasnym kolorze.

    Czytaj więcej
  • Kiełbasa myśliwska

    Kiełbasa myśliwska to pachnący jałowcem i czosnkiem wyrób produkowany z mięsa wieprzowego z dodatkiem wołowiny pakowany w naturalne jelita o średnicy 32 mm.

    Czytaj więcej
  • Mięso oddzielane mechanicznie (MOM)

    Mięso oddzielane mechanicznie tzw. MOM to rozdrobniona, surowa masa mięsno-tłuszczowa otrzymana z elementów zwierzęcych, przeznaczana jako składnik surowcowy do produkcji przetworów mięsnych, poddawanych dalszej obróbce cieplnej.

    Czytaj więcej
  • Frankfurterki

    Frankfurterki to krótkie, cienkie kiełbaski z wołowiny lub wieprzowiny wywodzące się z Niemiec.

    Czytaj więcej
  • Parówki

    Parówki – wędlina drobno mielona ( homogenizowana), nietrwała, pakowana w formie charakterystycznych wąskich batonów opakowanych osłonki sztuczne lub bez.

    Czytaj więcej
  • Salami

    Salami - specjał włoski i węgierski. Bardzo trwała, długo dojrzewająca kiełbasa z wyraźnie widocznymi białymi lub różowymi cętkami tłuszczu.

    Czytaj więcej

Targi i Konferencje

24 październik 2013

Konferencja nowe wymagania UE dotyczące znakowania mięsa i wyrobów mięsnych

Polska; Mysłowice

2 grudzień 2013

Jak sprzedawać więcej mięsa i wędlin – rola handlowca w branży mięsnej

Warszawa; Polska

21 - 23 wrzesień 2014

InterMeat 2014 - International Trade Fair Meat and Sausage

Düsseldorf, Niemcy

28 wrzesień 2014

Polagra Tech - Salon Technologii mięsnych

Polska, Poznań

12 - 14 listopad 2014

Meat China 2014

Shanghai; Chiny

O nas

Serwis FOODexpert.pl/Wędliny jest częścią portalu  www.foodexpert.pl.

Celem portalu jest prezentacja  informacji żywieniowych dotyczących segmentu wędlin sprzedawanych na terenie całej Polski.

W związku ze zwiększającą się świadomością konsumentów na temat wartości odżywczej żywności oraz wpływu odżywiania na zdrowie, intencją serwisu jest spełnienie zapotrzebowania na niezależne informacje na ten temat.

Produktowa baza danych dostarcza informacji na temat głównych produktów na rynku polskim w kategorii wędliny oraz zawiera takie informacje jak procentowa zawartość mięsa, tłuszczu i mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM).

O twórcach portalu: 

Redaktor Naczelna
Joanna Górska

Wykształcenie: Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka  - SGGW w Warszawie. Ukończyła podyplomowe studia MBA - Zarządzanie i Marketing - w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej.

Kariera zawodowa: Doświadczony  manager z wielu projektów marketingowych z zakresu  rynku dóbr szybkozbywalnych  oraz PR.  Dziennikarka, analityk rynku FMCG, autorka publikacji prasowych o tematyce: marketing mix, zarządzanie kategoriami, marketing produktowy, innowacje rynkowe, analizy rynkowe w kraju i zagranicą. Propagatorka zdrowego stylu życia oraz racjonalnego żywienia. Autorka Bloga: Okiem FoodExperta

Prywatnie: Pasjonatka podróży, fotografii, biografii znanych ludzi oraz kultury japońskiej. Uwielbia spacery, jazdę na rowerze oraz pływanie.

Aktualności

Gold kabanosy Francuskie - laureatem Hit Handlu 2013

Firma Sokołów S.A. produkująca GOLD KABANOSY FRANCUSKIE zwyciężyła w 12 edycji konkursu Hit Handlu za największą sprzedaż w kategorii Kabanosy. 

Producent: Sokołow S.A.

Czytaj więcej

"Zdrowy Wybór" - wędliny wzbogacone zdrowotnymi właściwościami owsa.

Zakłady Mięsne Wadowice wprowadziły na rynek linię produktów "Zdrowy Wybór". Produkt powstał w wyniku współpracy Zakładów Mięsnych Wadowice z Wydziałem Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Czytaj więcej

WHO nawołuje do obniżenia ilości soli w produktach mięsnych

Produkty przetworzone z mięsa są drugą co do wielkości kategorią dostarczającą największej ilości soli do naszej diety. Jak wskazują badania, wielu producentów nie do końca rozumie jak dostosować rekomendacje WHO do swojej strategii rozwoju portfolio. 

Czytaj więcej

Drobimex - nowa ofera bezglutenowa

Firma Drobimex dołączyła do grona firm oferujących bezpieczne produkty bezglutenowe z licencją na używanie znaku przekreślonego kłosa. 

Czytaj więcej
[Regulamin][Kontakt]