Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kompendium

  • Kiełbasa śląska

    Kiełbasa śląska to wyrób wędzony, parzony, średnio rozdrobniony na cząstki 5 - 20 mm z mięsa wieprzowego I, II i III klasy.

    Czytaj więcej
  • Definicja kiełbasy

    Kiełbasy są to przetwory mięsne w naturalnych lub sztucznych osłonkach, produkowane z rozdrobnionego mięsa wieprzowego, drobiowego lub wołowego z dodatkami.

    Czytaj więcej
  • Kiełbasa podwawelska

    Kiełbasa podwawelska to wyrób wędzony, parzony, średnio rozdrobniony wyprodukowany z mięsa wieprzowego. Wyrób w jelicie naturalnym o przekroju 30 mm.

    Czytaj więcej
  • Kiełbasa toruńska

    Kiełbasa toruńska to wyrób z mięsa wieprzowego, średnio rozdrobnionego na cząstki od 5 do 20 mm. Wyrób w jelicie naturalnym o przekroju 30 mm, wędzony, parzony.

    Czytaj więcej
  • Kiełbasa biała

    Biała kiełbasa – popularna w kuchni polskiej kiełbasa surowa lub parzona, nietrwała, średnio rozdrobniona, o specyficznym jasnym kolorze.

    Czytaj więcej
  • Kiełbasa myśliwska

    Kiełbasa myśliwska to pachnący jałowcem i czosnkiem wyrób produkowany z mięsa wieprzowego z dodatkiem wołowiny pakowany w naturalne jelita o średnicy 32 mm.

    Czytaj więcej
  • Mięso oddzielane mechanicznie (MOM)

    Mięso oddzielane mechanicznie tzw. MOM to rozdrobniona, surowa masa mięsno-tłuszczowa otrzymana z elementów zwierzęcych, przeznaczana jako składnik surowcowy do produkcji przetworów mięsnych, poddawanych dalszej obróbce cieplnej.

    Czytaj więcej
  • Frankfurterki

    Frankfurterki to krótkie, cienkie kiełbaski z wołowiny lub wieprzowiny wywodzące się z Niemiec.

    Czytaj więcej
  • Parówki

    Parówki – wędlina drobno mielona ( homogenizowana), nietrwała, pakowana w formie charakterystycznych wąskich batonów opakowanych osłonki sztuczne lub bez.

    Czytaj więcej
  • Salami

    Salami - specjał włoski i węgierski. Bardzo trwała, długo dojrzewająca kiełbasa z wyraźnie widocznymi białymi lub różowymi cętkami tłuszczu.

    Czytaj więcej

Targi i Konferencje

24 październik 2013

Konferencja nowe wymagania UE dotyczące znakowania mięsa i wyrobów mięsnych

Polska; Mysłowice

2 grudzień 2013

Jak sprzedawać więcej mięsa i wędlin – rola handlowca w branży mięsnej

Warszawa; Polska

21 - 23 wrzesień 2014

InterMeat 2014 - International Trade Fair Meat and Sausage

Düsseldorf, Niemcy

28 wrzesień 2014

Polagra Tech - Salon Technologii mięsnych

Polska, Poznań

12 - 14 listopad 2014

Meat China 2014

Shanghai; Chiny

Kiełbasa biała

2013-08-10

Sporządzanie białej kiełbasy w Wielkopolsce ma tradycję sięgającą XVII wieku, a jej recepturę odnotowano w książce kucharskiej Marii Śleżańskiej z 1904 roku.

Biała kiełbasa w kuchni polskiej to kiełbasa surowa lub parzona, nietrwała, średnio rozdrobniona, o specyficznym jasnym kolorze, z mięsa wieprzowego, czasem z dodatkiem mięsa wołowego, w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym. Głównymi przyprawani smakowymi jest czosnek i majeranek.

Przed podaniem produkt należy sparzyć, upiec  lub wygrilować.

Kiełbasa popularna w kuchni niemieckiej Weißwurst – kiełbasa parzona o specyficznym białym kolorze, nietrwała, silnie rozdrobniona, z mięsa cielęcego z dodatkiem słoniny, w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym.

Tradycyjny sposób spożycia:

Polska biała kiełbasa przeznaczona jest do dalszej (krótkiej) obróbki cieplnej tuż przed spożyciem, najczęściej do gotowania lub pieczenia. Polską białą kiełbasę można jeść razem z osłonką. Jako samodzielne danie jest spożywana najczęściej na gorąco z chrzanem, musztardą, żurawinami lub ketchupem.

W tradycyjnej kuchni polskiej podawana jest podczas Świąt Wielkanocnych do m.in. żuru lub białego barszczu. 

Biała kiełbasa wchodzi w skład receptury dania kuchni staropolskiej „kiełbasa po polsku, znanego też regionalnie pod nazwą wereszczaka. Danie jest  gotowane na piwie z wodą, kiełbasa krojona jest w plastry, a potem krótko duszona w gęstym sosie cebulowym.

Kiełbasa biała jako produkt tradycyjny

Biała kiełbasa została zarejestrowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako produkt tradycyjny w czterech województwach:

- kiełbasa biała parzona wielkopolska (czysto wieprzowa; woj. wielkopolskie)
- kiełbasa biała surowa (wieprzowo-wołowa; woj. pomorskie)
- kiełbasa biała parzona z Wąchocka (wieprzowo-wołowa; woj. świętokrzyskie)
- kiełbasa biała w słoiku (zasadniczo odmienna, woj. kujawsko-pomorskie)

Aktualności

Gold kabanosy Francuskie - laureatem Hit Handlu 2013

Firma Sokołów S.A. produkująca GOLD KABANOSY FRANCUSKIE zwyciężyła w 12 edycji konkursu Hit Handlu za największą sprzedaż w kategorii Kabanosy. 

Producent: Sokołow S.A.

Czytaj więcej

"Zdrowy Wybór" - wędliny wzbogacone zdrowotnymi właściwościami owsa.

Zakłady Mięsne Wadowice wprowadziły na rynek linię produktów "Zdrowy Wybór". Produkt powstał w wyniku współpracy Zakładów Mięsnych Wadowice z Wydziałem Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Czytaj więcej

WHO nawołuje do obniżenia ilości soli w produktach mięsnych

Produkty przetworzone z mięsa są drugą co do wielkości kategorią dostarczającą największej ilości soli do naszej diety. Jak wskazują badania, wielu producentów nie do końca rozumie jak dostosować rekomendacje WHO do swojej strategii rozwoju portfolio. 

Czytaj więcej

Drobimex - nowa ofera bezglutenowa

Firma Drobimex dołączyła do grona firm oferujących bezpieczne produkty bezglutenowe z licencją na używanie znaku przekreślonego kłosa. 

Czytaj więcej
[Regulamin][Kontakt]