Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Czas na grilla

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Piknik "Poznaj Dobrą Żywnność " - rodzinne święto polskiej żywności

W dniu 14 czerwca br. w ogrodach SGGW w Warszawie odbył się coroczny rodzinny piknik pt. „Poznaj Dobrą Żywność”. W trakcie imprezy odbyły się pokazy kulinarne, wystawa zabytkowych maszyn rolniczych, gry i zabawy związane ze zdrową żywnością. Zapraszamy na relację zdjęciową z wydarzenia. 

Czytaj więcej »

Wydarzenia

17 - 20 września 2014

Natural Products ExpoEast

Baltimore, MD

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

7 zbóż - Jogurt o smaku malinowym
Bakoma Sp. z o.o.
7 zbóż Jogurt men jabłko-pomarańcza z ziarnami dyni i słonecznika
Bakoma Sp. z o.o.
Actimel Lekki - Napój jogurtowy
Danone
Activia - Jogurt brzoskwiniowy ze zbożami i błonnikiem
Danone
Activia Greek - Jogurt o smaku jagodowym 0% tł.
Danone
Alpro - Deser czekolada gorzka
Alpro/Dean Foods
Alpro - Deser czekoladowy
Alpro/Dean Foods
Alpro - Deser waniliowy
Alpro/Dean Foods
Bakoma - 7 zbóż Jogurt light brzoskwiniowy z ziarnami zbóż
Bakoma Sp. z o.o.
Bakoma - 7 zbóż Jogurt men ananas-mandarynka z ziarnami dyni i słonecznika
Bakoma Sp. z o.o.
Bakoma - 7 zbóż Jogurt o smaku truskawki
Bakoma Sp. z o.o.
Bakoma - Bakuś Serek puszysty o smaku czekoladowym z dod. wit. D i omega-3
Bakoma Sp. z o.o.
Bakoma - Bakuś Serek puszysty o smaku truskawkowym z dod. wit. D i omega-3
Bakoma Sp. z o.o.
Bakoma - Bakuś Serek puszysty o smaku wafelkowy z dod. wit. D i omega-3
Bakoma Sp. z o.o.
Bakoma - Bakuś Serek puszysty o smaku waniliowym z dod. wit. D i omega-3
Bakoma Sp. z o.o.
Bakoma - Jogurt naturalny probiotyczny 0% tł.
Bakoma Sp. z o.o.
Bakoma - Jogurt Naturalny probiotyczny 0% tł.
Bakoma Sp. z o.o.
Benecol - Deser naturalny z dodatkiem stanoli roślinnych
Raisio
Benecol - Deser owoce leśne z dodatkiem stanoli roślinnych
Raisio
Benecol - Deser truskawkowy z dodatkiem stanoli roślinnych
Raisio
Benecol - Deser waniliowy z dodatkiem stanoli roślinnych
Raisio
Benecol - Jogurt pitny owoce leśne z dodatkiem stanoli roślinnych
Raisio
Benecol - Jogurt pitny truskawkowy z dodatkiem stanoli roślinnych
Raisio
Benecol - Kefir naturalny z dodatkiem stanoli roślinnych
Raisio
Benecol - Kefir owoce leśne z dodatkiem stanoli roślinnych
Raisio
1 2 3 4 5 6

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
Nowy Valbon Brie z suszonymi pomidorami już w sklepach !

2014-08-25

W sierpmiu firma Hochland wprowadziła do grupy serów marki Valbon kolejny nowy kuszący smak – Valbon Brie z suszonymi pomidorami !

Czytaj więcej »
Nowa linia otrębów granulowanych od Kupca.

2014-08-22

Na rynku pojawiła się nowa linia otrąb granulowanych marki Kupiec.To idealna propozycja dla osób, które chcą zadbać o zdrowie i sylwetkę, a przy tym cenią wyśmienity smak owoców. 

Czytaj więcej »
Hochland - Ser (deczny) z natury !

2014-08-18

W wakacje Hochland wystartował z kampanią outdoorową SERdeczny z natury. Hochland promuje sery żółte produkowane bez konserwantów. Sery są pełnowartościowym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia.  

Czytaj więcej »
Nieoznakowane jaja na rynku ?

2014-08-17

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz przestrzega przed kupowaniem nieoznakowanych kurzych jaj z niewiadomego źródła. Resort rolnictwa planuje utrzymanie zwolnienia z obowiązku znakowania jaj przez producentów mających nie więcej niż 50 kur. 

Czytaj więcej »
Brzydkie jest smaczne i zdrowe ... nowa inicjatywa w Portugalii

2014-08-12

Portugalczycy namawiają do kupowania owoców i warzyw, które trafiłyby na śmietnik. Portugalskie stowarzyszenie Fruta Feia (Brzydki Owoc) chętnie je kupuje od rolników i sprzedaje swoim członkom.

Czytaj więcej »
Drugi Wielki Dzień Pszczół

2014-08-09

W dniu 8 sierpnia br odbyl sie kolejny Wielki Dzien Pszczół. Tym razem świętować będą ogrody botaniczne, parki narodowe i krajobrazowe oraz inne placówki przyrodnicze, które chcą przypominać o tym, jak ważną i pożyteczną rolę w całym ekosystemie pełnią owady pszczołowate i jak możemy im stworzyć przyjazne środowisko!

Czytaj więcej »
Ministerstwo Zdrowia przeciwne reklamowaniu Cydru

2014-08-05

Ministerstwo zdrowia jest przeciwko umożliwieniu reklamy cydru. Resort podkreśla, że reklama alkoholu jest wyjątkowo szkodliwa z punktu widzenia interesu zdrowia publicznego, a podatni na nią byliby głównie młodzi ludzie.

Czytaj więcej »
EFSA o produktach dietetycznych

2014-07-29

Jednostka EFSA - panel ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii (NDA) wydał opinię naukową dot. składu preparatów do początkowego i dalszego żywienia niemowląt.

Czytaj więcej »
Jogobella od Zott'a w nowym opakowaniu

2014-07-29

Pojawiły się nowe opakowania jogurtów do picia Jogobella Light od Zotta. Karbowane butelki PET z odkręcaną pokrywką mieszczące 250 g produktu zdobią etykiety shrink sleeve typu full-body. 

Czytaj więcej »
Portugalia chce utworzyć hodowle tuńczyka

2014-07-29

Portugalski rząd zapowiedział utworzenie wzdłuż linii brzegowej tego kraju licznych hodowli tuńczyka. W realizacji przedsięwzięcia mają pomoc spółki i uczelnie z Japonii.

Czytaj więcej »
IV edycja kampanii Teraz Pstrąg pod hasłem "Się pstrąga je, je, je ..."

2014-07-26

Trwa czwarta edycja kampanii Teraz Pstrąg organizowana przez Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych. Akcja, przebiega pod hasłem „Się pstrąga je, je, je!”.

Czytaj więcej »
Stop dla niezdrowej żywności w szkole !

2014-07-24

Posłowie zajmą się dziś projektem ustawy, która wprowadza ostre regulacje dotyczące żywności sprzedawanej na terenie placówek oświatowych.

Czytaj więcej »
Przyszłość rynku drobiu wg FAO

2014-07-23

FAO, OECD w swojej nowej publikacji Agricultural Outlook 2014 wskazują na korzystne perspektywy rozwoju sektora drobiu w UE. Czynnikiem napędzającym rozwój tej branży będzie kontynuacja wzrostowej tendencji konsumpcji mięsa drobiowego.

Czytaj więcej »
Awokado zwiększa przyswajalość witaminy A ?

2014-07-18

Jak donoszą najnowsze badania, opublikowane w Journal of Nutrition - spożycie całego awokado z sosem pomidorowym, o zabarwieniu pomarańczowym lub z surowymi marchewkami znacząco zwiększa absorpcję prowitaminy karotenoidy (alfa-i beta-karoten) do aktywnej postaci witaminy A, 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]