Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Zdrowy styl życia

    Filozof A. Schopenhauer powiedział kiedyś " Życie polega na ruchu, a ruch jest jego istotą". O tym dlaczego warto i jak dbać o zdrowy styl życia więcej szczegółów znajdziecie tutaj.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Innowacje świat

Targi i Konferencje

25 - 26 kwietnia 2014

II ogólnopolskie spotkanie technologów żywności pt.:Żywność, surowce, technologia, dystrybucja.

Warszawa

6 - 8 maja 2014

Vita Foods Europe

Szwajcaria; Genewa

10 - 11 maja 2014

Konferencja : Bio-markers, Bioactive Compounds, and Functional Foods with regards to Mental, Neurological and other Chronic Disorders.

Niemcy; Regensburg

17 maja 2014

Międzynarodowy Dzień Zdrowia Światowej Organizacji Gastroenterologii

Szczecin

23 - 24 maja 2014

Konferencja studencka pt „Biotechnologia a dieta - czy pokarm może być lekarstwem?”

Wernia; Rzeszów

14 czerwca 2014

Konferencja pt. "Mikroflora jelitowa a przekraczanie granic w sporcie"

CENTRUM OLIMPIJSKie PKOI; Warszawa

26 - 28 czerwca 2014

Ni China 2014 - Natural ingredients (Ni) China 2014

Chiny, Shanghai

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Substancje słodzące sztuczne

2013-02-12

Do grupy sztucznych słodzików zaliczany: aspartam, cyklaminiany, sacharynę i jej sole, sukralozę oraz acesulfam-k.

  • Sztuczne słodziki

Aspartam [ 951] to jeden z najczęściej używanych słodzików. Chemicznie aspartam jest estrem metylowym dipeptydu składającym się z dwóch występujących naturalnie reszt aminokwasowych – fenyloalaniny i kwasu asparaginowego. W silnie kwaśnym lub alkalicznym środowisku, jakie występuje w różnych częściach układu pokarmowego człowieka, hydrolizuje on najpierw do wolnego dipeptydu i metanolu. Dipeptyd rozkłada się następnie na wolne aminokwasy, a metanol utlenia się do formaldehydu i kwasu mrówkowego. Jest ok. 200 razy słodszy od sacharozy, dlatego używa się go w bardzo małych ilościach, co wiąże się ze znacznie zmniejszoną kalorycznością potraw czy napojów zawierających ten słodzik. Niestety wadą aspartamu jest to, że jego właściwości nie pozwalają na używanie go w wysokich temperaturach, do słodzenia wrzątku, gdyż rozkłada się w wysokich temperaturach, tracąc swoja słodycz. Słodzić nim można napoje zimne lub przestudzone. Aspartam zawierają słodziki handlowe takie jak: Sussina Gold, Diaspam itp.

Aspartam od lat budzi kontrowersje. Badania wykazały, że używanie aspartamu może powodować: napady padaczki, depresje, częstoskurcz serca, bóle i zawroty głowy, wysypki, przyczynia się do zwiększenia masy ciała, trudności w oddychaniu, a nawet może powodować utratę smaku, słuchu, bezsenność oraz wywoływać problemy z widzeniem. Spożywanie aspartamu jest stosunkowo niebezpieczne dla ludzi cierpiących na fenyloketonurię, czyli niezdolność do metabolizowania - fenyloalaniny (jednego z dwóch aminokwasów wchodzących w skład aspartamu). ADI dla Aspartamu wynosi >40 mg/kg masy ciała na dzień.

Cyklaminiany [E 952] to popularne substancje słodzące, słodsze od sacharozy około 50 razy. Zaletą cyklaminianów jest to, że wykazują się one stosunkowo dużą odpornością na wysokie temperatury i dlatego można je wykorzystywać podczas obróbki termicznej tj. gotowanie czy pieczenie. Wadą cyklaminianów jest nieprzyjemny posmak w ustach przy dużych stężeniach. Badania wykazały, że bakterie jelitowe część cyklaminianów przekształcają do szkodliwej formy cykloheksyloaminy, którą podejrzewa się o działanie rakotwórcze. Słodziki, które zawierają te substancje to: Clio, Huxol. ADI dla cykloaminianów wynosi 11 mg/kg masy ciała na dzień.

Sacharyna [E 954] i jej sole są około 550 razy słodsze od cukru. Wadą sacharyny jest to, że zostawia metaliczny, lekko gorzki posmak w ustach. Sacharyna nie ulega metabolizmowi w organizmie. Sacharyna znajduje zastosowanie w diecie dla cukrzyków, gdy trzeba obniżyć ilość spożywanego cukru. Od 1981 roku sacharyna znajduje się na liście FDA jako potencjalny związek kancerogenny. Na ten związek szczególnie powinny uważać kobiety w ciąży, bowiem sacharyna przenika do płodu. U niektórych osób może ona zwiększać ryzyko powstania nowotworów. Najbardziej podatni są palący mężczyźni. Ilość sacharyny, jaką można użyć do produktów jest (w USA) określona przez przepisy. Badania przeprowadzone na zwierzętach w 1996 roku wykazały, że sacharyna powoduje zmiany w aktywności enzymów biorących udział w formowaniu się tłuszczu. U szczurów karmionych sacharyną ilość tłuszczu wzrosła. Oczywiście potrzebna jest większa ilość badań, aby to potwierdzić. W Kanadzie np. używanie sacharyny jest zabronione. Substancje te zawierają produkty handlowe tj Sussina Gold, Clio, Huxol. Średnio ludzie spożywają 50 mg sacharyny dziennie. ADI wnosi 5 mg/kg masy ciała na dzień.

Suklaroza [E 955] to substancja otrzymywana z cukru, w której trzy grupy hydroksylowe zostały podstawione atomami chloru. Nie jest metabolizowana przez organizm. Sukraloza jest 600 razy słodsza od cukru. Jej zaletą jest odporność na wysokie temperatury i aktywność w szerszym zakresie pH, dlatego można ja stosować do wypieków i w kwaśnych napojach. Uważa się, że sama sukraloza nie jest szkodliwa, ale niestety rozkłada się na związki, które są szkodliwe dla organizmu ludzkiego: chloroglukozę i chlorofruktozę. ADI wynosi >15 mg/kg masy cała na dzień. Słodziki zawierające tę substancję nosi nazwę handlową Splenda.

Acesulfam K [E-950] jest to substancja ok. 200 razy słodszy od cukru. Związek ten nie ulega metabolizmowi w organizmie. Acesulfam K jest odporny na wysokie temperatury. Można używać go do pieczenia i gotowania. Związek ten jest wykorzystywany do produkcji napojów, ciast i produktów o obniżonej kaloryczności. ADI dla tej substancji wynosi 9 mg/kg masy ciała na dzień. Dotychczas nie zaobserwowano działań niepożądanych po spożyciu żywności słodzonej acesulfamem – K. Słodzik ten był badany przez wiele lat i nie zanotowano żadnych skutków ubocznych. Na temat szkodliwości jego spożycia istnieją jednak kontrowersje. Po przeprowadzeniu testów na toksyczność i rakotwórczość, acesulfam został dopuszczony do handlu na terenie USA i UE.

Uwaga :
Kobiety w ciąży nie powinny stosować słodzików. Dotyczy to też osób starszych, małych dzieci oraz chorych na fenyloketonurię.

Źródła:

1.Tadeusz Wolski; Agnieszka Najda - Substancje słodzące pochodzenia naturalnego; Czytelnia medyczna.pl; Borgis - Postępy Fitoterapii 1-2/2005, s. 15-28

2. Bay Area Medical Information (BAMI.us)- Artificial Sweeteners

3.Growing Diabetic and Health Conscious Population Drives the Global Artificial Sweeteners Market, According to New Report by Global Industry Analysts, Inc. San Jose, California (PRWEB) November 12, 2012

4. S. Hume; Low-cal sweeteners feed a $1.5-billion industry; Vancouver SunFebruary 1, 2012

5. J.Borawska; Słodziki - czy na pewno są bezpieczne? ; moja cukrzyca.org.; Maj 2011

6.http://www.extralinie.pl/slodziki.html

7. http://www.zarzyccy.pl/slodziki.html

8.http://www.kruger.pl/pl/oferta/sugarel_stevia.php?product=154

9. http://www.dairyfoods.com/taxonomies/2642-sweeteners

10.http://blog.fooducate.com/2008/12/18/the-unnatural-history-of-sweet-from-sugar-to-stevia/

11.http://www.hermesetas.com/data/en/specialised/sweeteners/history.php

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego

2014-04-16

Każdego 29 maja - Światowa Organizacja Gastroenterologii (WGO) obchodzi Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego. Jest to inicjatywa mająca na celu zwrócenie uwagi na problem różnego typu schorzeń układu pokarmowego i ich wpływu na nasze samopoczucie. 

Czytaj więcej »
University of Oxford : kwasy DHA na zdrowy sen?

2014-04-16

The University of Oxford wraz z firmą DSM prowadzi badania nad wpływem kwasów DHA na zdrowy sen wśród dzieci w wieku szkolnym. 

Czytaj więcej »
Brytyjski program rządowy redukcji soli w diecie działa!

2014-04-15

British Medical Journal (BMJ) opublikował wyniki badań z programu redukcji soli w diecie i produktach spożywczych zainspirowanego w 2003 roku przez rząd Wielkiej Brytanii. Raport wskazuje, iż obniżenie soli i jednoczesne włączenie do diety owoców i warzyw korzystnie wpływa na ciśnienie krwi oraz zmniejszenie ilości zgonów z powodu chorób serca. 

Czytaj więcej »
Sieć intermarche wychodzi na przeciw osobom na diecie bezglutenowej

2014-04-10

Sieć sklepów Intermarché zdobyła licencję na znak przekreślonego kłosa. W 202 sklepach w całej Polsce można kupić bezglutenowe wędliny  pod marką własną Wiejskie Pyszności Naturalne. 

Czytaj więcej »
Judi Dench traci wzrok. Cierpi na AMD czyli zwyrodnienie plamki żółtej

2014-04-09

Światowe media podają, iż znana brytyjska aktorka Judi Dench ma problemy ze wzrokiem. Cierpi na zwyrodnienie plamki żółtej: AMD - chorobę, z którą zmaga się około 50 mln ludzi na świecie, w tym około 1,5 mln Polaków. Sprawdż czy nie chorujesz na AMD?

Czytaj więcej »
Kupiec walczy z cholesterolem ... płatkami owsianymi

2014-04-09

Moda na zdrowy styl życia zdobywa coraz szersze grono fanów. Firma Kupiec stawia na płatki i otręby owsiane jako stały element naszej diety. Tym razem prowadzi kampanię pod hasłem "Płatki i otręby są zawsze trendy". 

Czytaj więcej »
Nowy składnik do żywności - olej z kolendry

2014-04-08

19 marca 2014 r. Komisja Europejska wydała decyzję wykonawczą zezwalającą na wprowadzenie do obrotu nowego składnika żywności – oleju z kolendry.

Czytaj więcej »
Dzień marchewki!

2014-04-05

W dniu 5 kwietnia od kilku lat obchodzimy Dzień Marchewki. Jest to warzywo o relatywnie bardzo dużej wartości odżywczej, które warto włączyć do swojej diety.  

Czytaj więcej »
Kampania społeczna Płodna Polka

2014-04-03

Rusza kampania społeczna „Płodna Polka”. Aż 82 procent Polek, które nie posiadają jeszcze dzieci, nigdy nie diagnozowało się pod kątem swojej płodności. Ponad jedna czwarta z nich planuje ciążę po 30. roku życia, więc nie widzi potrzeby badania się.

Czytaj więcej »
Jedzenie malin może zwiększyć szansę mężczyzny na poczęcie dziecka?

2014-04-02

Maliny zawierają duże ilości witaminy C, która m.in. chroni plemniki przed uszkodzeniami, a także magnezu biorącego udział w produkcji testosteronu. Z kolei antyoksydanty znajdujące się w malinach poprawiają jakość spermy.

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]