Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Czas na grilla

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Targi i Konferencje

24 - 26 sierpnia 2014

Functional Beverages: Sources, Identification, Extraction, Separation & Purification

Texas A&M University Campus, College Station, TX

17 - 20 września 2014

Natural Products ExpoEast

Baltimore, MD

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Substancje słodzące sztuczne

2013-02-12

Do grupy sztucznych słodzików zaliczany: aspartam, cyklaminiany, sacharynę i jej sole, sukralozę oraz acesulfam-k.

  • Sztuczne słodziki

Aspartam [ 951] to jeden z najczęściej używanych słodzików. Chemicznie aspartam jest estrem metylowym dipeptydu składającym się z dwóch występujących naturalnie reszt aminokwasowych – fenyloalaniny i kwasu asparaginowego. W silnie kwaśnym lub alkalicznym środowisku, jakie występuje w różnych częściach układu pokarmowego człowieka, hydrolizuje on najpierw do wolnego dipeptydu i metanolu. Dipeptyd rozkłada się następnie na wolne aminokwasy, a metanol utlenia się do formaldehydu i kwasu mrówkowego. Jest ok. 200 razy słodszy od sacharozy, dlatego używa się go w bardzo małych ilościach, co wiąże się ze znacznie zmniejszoną kalorycznością potraw czy napojów zawierających ten słodzik. Niestety wadą aspartamu jest to, że jego właściwości nie pozwalają na używanie go w wysokich temperaturach, do słodzenia wrzątku, gdyż rozkłada się w wysokich temperaturach, tracąc swoja słodycz. Słodzić nim można napoje zimne lub przestudzone. Aspartam zawierają słodziki handlowe takie jak: Sussina Gold, Diaspam itp.

Aspartam od lat budzi kontrowersje. Badania wykazały, że używanie aspartamu może powodować: napady padaczki, depresje, częstoskurcz serca, bóle i zawroty głowy, wysypki, przyczynia się do zwiększenia masy ciała, trudności w oddychaniu, a nawet może powodować utratę smaku, słuchu, bezsenność oraz wywoływać problemy z widzeniem. Spożywanie aspartamu jest stosunkowo niebezpieczne dla ludzi cierpiących na fenyloketonurię, czyli niezdolność do metabolizowania - fenyloalaniny (jednego z dwóch aminokwasów wchodzących w skład aspartamu). ADI dla Aspartamu wynosi >40 mg/kg masy ciała na dzień.

Cyklaminiany [E 952] to popularne substancje słodzące, słodsze od sacharozy około 50 razy. Zaletą cyklaminianów jest to, że wykazują się one stosunkowo dużą odpornością na wysokie temperatury i dlatego można je wykorzystywać podczas obróbki termicznej tj. gotowanie czy pieczenie. Wadą cyklaminianów jest nieprzyjemny posmak w ustach przy dużych stężeniach. Badania wykazały, że bakterie jelitowe część cyklaminianów przekształcają do szkodliwej formy cykloheksyloaminy, którą podejrzewa się o działanie rakotwórcze. Słodziki, które zawierają te substancje to: Clio, Huxol. ADI dla cykloaminianów wynosi 11 mg/kg masy ciała na dzień.

Sacharyna [E 954] i jej sole są około 550 razy słodsze od cukru. Wadą sacharyny jest to, że zostawia metaliczny, lekko gorzki posmak w ustach. Sacharyna nie ulega metabolizmowi w organizmie. Sacharyna znajduje zastosowanie w diecie dla cukrzyków, gdy trzeba obniżyć ilość spożywanego cukru. Od 1981 roku sacharyna znajduje się na liście FDA jako potencjalny związek kancerogenny. Na ten związek szczególnie powinny uważać kobiety w ciąży, bowiem sacharyna przenika do płodu. U niektórych osób może ona zwiększać ryzyko powstania nowotworów. Najbardziej podatni są palący mężczyźni. Ilość sacharyny, jaką można użyć do produktów jest (w USA) określona przez przepisy. Badania przeprowadzone na zwierzętach w 1996 roku wykazały, że sacharyna powoduje zmiany w aktywności enzymów biorących udział w formowaniu się tłuszczu. U szczurów karmionych sacharyną ilość tłuszczu wzrosła. Oczywiście potrzebna jest większa ilość badań, aby to potwierdzić. W Kanadzie np. używanie sacharyny jest zabronione. Substancje te zawierają produkty handlowe tj Sussina Gold, Clio, Huxol. Średnio ludzie spożywają 50 mg sacharyny dziennie. ADI wnosi 5 mg/kg masy ciała na dzień.

Suklaroza [E 955] to substancja otrzymywana z cukru, w której trzy grupy hydroksylowe zostały podstawione atomami chloru. Nie jest metabolizowana przez organizm. Sukraloza jest 600 razy słodsza od cukru. Jej zaletą jest odporność na wysokie temperatury i aktywność w szerszym zakresie pH, dlatego można ja stosować do wypieków i w kwaśnych napojach. Uważa się, że sama sukraloza nie jest szkodliwa, ale niestety rozkłada się na związki, które są szkodliwe dla organizmu ludzkiego: chloroglukozę i chlorofruktozę. ADI wynosi >15 mg/kg masy cała na dzień. Słodziki zawierające tę substancję nosi nazwę handlową Splenda.

Acesulfam K [E-950] jest to substancja ok. 200 razy słodszy od cukru. Związek ten nie ulega metabolizmowi w organizmie. Acesulfam K jest odporny na wysokie temperatury. Można używać go do pieczenia i gotowania. Związek ten jest wykorzystywany do produkcji napojów, ciast i produktów o obniżonej kaloryczności. ADI dla tej substancji wynosi 9 mg/kg masy ciała na dzień. Dotychczas nie zaobserwowano działań niepożądanych po spożyciu żywności słodzonej acesulfamem – K. Słodzik ten był badany przez wiele lat i nie zanotowano żadnych skutków ubocznych. Na temat szkodliwości jego spożycia istnieją jednak kontrowersje. Po przeprowadzeniu testów na toksyczność i rakotwórczość, acesulfam został dopuszczony do handlu na terenie USA i UE.

Uwaga :
Kobiety w ciąży nie powinny stosować słodzików. Dotyczy to też osób starszych, małych dzieci oraz chorych na fenyloketonurię.

Źródła:

1.Tadeusz Wolski; Agnieszka Najda - Substancje słodzące pochodzenia naturalnego; Czytelnia medyczna.pl; Borgis - Postępy Fitoterapii 1-2/2005, s. 15-28

2. Bay Area Medical Information (BAMI.us)- Artificial Sweeteners

3.Growing Diabetic and Health Conscious Population Drives the Global Artificial Sweeteners Market, According to New Report by Global Industry Analysts, Inc. San Jose, California (PRWEB) November 12, 2012

4. S. Hume; Low-cal sweeteners feed a $1.5-billion industry; Vancouver SunFebruary 1, 2012

5. J.Borawska; Słodziki - czy na pewno są bezpieczne? ; moja cukrzyca.org.; Maj 2011

6.http://www.extralinie.pl/slodziki.html

7. http://www.zarzyccy.pl/slodziki.html

8.http://www.kruger.pl/pl/oferta/sugarel_stevia.php?product=154

9. http://www.dairyfoods.com/taxonomies/2642-sweeteners

10.http://blog.fooducate.com/2008/12/18/the-unnatural-history-of-sweet-from-sugar-to-stevia/

11.http://www.hermesetas.com/data/en/specialised/sweeteners/history.php

Styl życia

Rodzina Wedlów - pasja i miłość do czekolady

Marka Wedel to jedna z najcenniejszych marek polskich. Znamy ją od blisko 160 lat. Jej twórcami byli zasymilowani w Polsce niemieccy imigranci. Wedlowie odznaczali się niezwykłymi umiejętnościami biznesowymi, prospołecznym stylem zarządzania oraz wielką miłością do czekolady. O rodzinie Wedla, czekoladzie i jej wartościach odżyczych oraz najbliższej przyszłości firmy opowiada Magdalena Kołodziejska - Rzecznik firmy Lotte Wedel.

Czytaj więcej »

Aktualności

Stewia jako remedium na otyłość

2014-07-21

Stewia powoli przestaje być ciekawostką spożywczą, a zaczyna być postrzegana jako pożądany,  naturalny, prozdrowotny słodzik w szerokiej gamie produktów na całym świecie. Za wyjątkiem Japonii – bo tam zadomowiła się w przemyśle spożywczym już ponad 50 lat temu! 

Czytaj więcej »
Awokado zwiększa przyswajalość witaminy A ?

2014-07-18

Jak donoszą najnowsze badania, opublikowane w Journal of Nutrition - spożycie całego awokado z sosem pomidorowym, o zabarwieniu pomarańczowym lub z surowymi marchewkami znacząco zwiększa absorpcję prowitaminy karotenoidy (alfa-i beta-karoten) do aktywnej postaci witaminy A, 

Czytaj więcej »
Wielkie fetowanie nagród z Mlekovitą !

2014-07-06

"Wielkie fetowanie nagród wygrywanie" – pod takim hasłem ruszyła akcja promocyjna sera Favita. Wyślij SMS'a z unikalnym kodem z opakowania promocyjnego sera Favita, a możesz wygrać elegancką zastawę obiadową lub gotówkę. Wszyscy, którzy wezmą udział w konkursie na najlepszą potrawę z Favitą, mają szansę  na wspaniałe, 2 tygodniowe  greckie wakacje.

Czytaj więcej »
Nowe masło z olejam z rzepaku i lnianki do ZT Kruszwica

2014-07-02

ZT Kruszwica wprowadziła nowe masło fińskie marki Finuu. Jest to produkt najwyższej jakości wzbogacone zdrowymi olejami z rzepaku i lnianki.

Czytaj więcej »
Ciekawa kampania - „Pora na pomidora” przeciw otyłości wśród dzieci

2014-06-22

Otyłość i nadwaga to problem już nie tylko ludzi dorosłych. Coraz częściej dotyka też dzieci i młodzież. Dlatego w tym roku organizator IV edycji ogólnopolskiej kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” działania kieruje przede wszystkim do najmłodszych oraz osób, które odgrywają kluczową rolę w kształtowaniu ich nawyków żywieniowych.

Czytaj więcej »
Mistrzostwa Europy i Polski BBQ 2014 - Dolina Charlotty

2014-06-18

W dniach 19-21.06.2014 każdy miłośnik sztuki kulinarnej powinien być obecny na tegorocznych Mistrzostwach  Europy i Polski BBQ 2014. Będzie to okazja do poznania tajników coraz modniejszej w Polsce techniki barbecue. 

Czytaj więcej »
Sopot od kuchni – Slow Food Festival

2014-06-15

W dniach 28 – 29 czerwca 2014 na sopockim Molo odbędzie się druga edycja cyklicznego kulinarnego wydarzenia z udziałem znakomitych kucharzy z Trójmiasta oraz wielu zakątków Polski Sopot od kuchni – Slow Food Festival

Czytaj więcej »
Przyjmując cynk poprawiasz pracę tarczycy

2014-06-14

Problemy z tarczycą to jedno z najbardziej popularnych zaburzeń hormonalnych na świecie. Najnowsze badania pokazują jednak, że suplementacja cynku może przynieść znakomite korzyści osobom cierpiącym z powodu nieprawidłowych poziomów hormonów tarczycy.

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]