Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Żywność funkcjonalna odpowiedzią na nasze potrzeby

Joanna Górska

2013-01-03

„Szlachetne zdrowie, Nikt się nie dowie,
Jako smakujesz, Aż się zepsujesz.”
Jan Kochanowski
poeta epoki renesansu

      Jak widać z powyższego fragmentu fraszki Jana Kochanowskiego – „Na zdrowie” już w zamierzchłych czasach przywiązywano dużą uwagę do zdrowia i płynących z niego korzyści dla ogólnego samopoczucia i sukcesu w życiu. Dzisiaj sprawa wydaje się jeszcze bardziej istotna, bowiem otaczający nas świat brutalnie weryfikuje nasze plany życiowe i zamierzenia. Od małego wciągani jesteśmy w istny wyścig szczurów, stawia się nam coraz wyższe poprzeczki i wymagania. Wydaje się, że dzisiejszy świat należy do ludzi pięknych, bogatych i zdrowych.

Styl życia odpowiedzią na nasz sukces zyciowy

     Dlatego coraz większą uwagę społeczeństwo zaczyna przykładać do tego, jaki prowadzi styl życia, co je i w jaki sposób dba o swoje zdrowie. Bo właśnie nasz sukces życiowy w dużej mierze zależy od naszej kondycji zdrowotnej, fizycznej i psychicznej. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że w życiu najważniejsza jest równowaga w każdym z omawianych aspektów. Nie jest zatem dziwne, że z roku na rok rozwija się coraz szerzej trend wytwarzania specjalnie sprofilowanej żywności, której zadaniem jest odpowiadanie na wybrane potrzeby społeczeństwa. Konsumenci coraz bardziej będą zainteresowani spożywaniem wartościowego pożywienia lub składników w nadziei, iż może im to przynieść potencjalne korzyści zdrowotne. Należy dodać, iż nauka wspiera nasze poszukiwania i coraz szerzej bada się produkty żywnościowe w celu oszacowania ich potencjalnych korzyści.

Żywność funkcjonalan w informacyjnej pigułce 

       Oczywiście sprawa nie jest prosta - nawet na poziomie podstawowej definicji. Dlatego też dzisiaj na świecie istnieje kilka definicji żywności funkcjonalnej, ale jak na razie nie dopracowano się jednej oficjalnej formuły prawnej. Niemniej jednak jedną z najczęściej przytaczanych charakterystyk jest wypracowana w Europie w 1999 r. definicja powstała w ramach tzw. raportu FUFOSE (Functional Food Science in Europe), w którym uznano iż: żywność może być uznana za funkcjonalną, jeżeli udowodniono jej korzystny ponad efekt odżywczy wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu. Wpływ ten ma polegać na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia i/lub zmniejszaniu ryzyka chorób. Żywność funkcjonalna musi przypominać swoją postacią żywność tradycyjną i wykazywać korzystne działanie w ilościach zwyczajowo spożywanych z dietą. Opisany wpływ musi być odpowiednio udokumentowany naukowo.

Badania naukowe

          Prowadzone badania naukowe oraz wprowadzane nowe przepisy prawne coraz ściślej wskazują na elementy sprzyjające normalizacji i regulacji produktów z segmentu żywności funkcjonalnej. Ma to o tyle, dobre dla nas - klientów znaczenie, bo coraz bardziej zaczynamy być świadomi wartości niektórych składników i produktów, a rynek staje się coraz bardziej transparentny. Jest to także pomocne dla producentów, bowiem wszyscy stają przed w miarę równymi szansami w walce o klienta i jednocześnie wiedzą, w jakich ramach mogą się poruszać. Dla mieszkańców Unii Europejskiej jest to także pozytywne pod tym względem, iż wprowadzane prawo obowiązuje na terenie całej  Wspólnoty bez wyjątku.

Żywność funcjonalna czyli jaka ?

     Do żywności funkcjonalnej możemy zaliczyć żywność taką jak owoce, warzywa czy produkty zbożowe zawierające naturalnie lub w wyniku modyfikacji wysoką zwartość wybranych składników np. w pomidorach - likopen, wzbogacone w witaminę  E - oleje czy w witaminę A ryż. Do kategorii żywności funkcjonalnej możemy też zaliczyć żywność, którą wzbogacono w jakiś pożądany składnik (klasycznym przykładem są tu margaryny ze dodatkiem steroli i stanoli), żywność, z której usunięto jakiś niekorzystny składnik (tłuszcz, laktozę) oraz żywność do której dodano lub tak zmodyfikowano skład w taki sposób, że dostarcza ona korzystnych wartości odżywczych (soki z witaminami, jogurty z probiotykami).

Dynamika rynku

     Szacuje się, że światowy rynek produktów funkcjonalnych będzie rósł w tempie 4-6% rocznie. Według danych cytowanych na portalu marketresearch.com w 2013 roku rynek produktów funkcjonalnych na świecie osiągnie wartość około 90,5 mld $, a według raportu Global Industry Analysts w roku 2015 wartość rynku może osiągnąć 130 mld $. W Polsce segment produktów funkcjonalnych wciąż znajduje się we wstępnej fazie rozwoju. Według szacunków firmy badawczej Euromonitor International rynek żywności funkcjonalnej w Polsce urośnie w 2012 roku o 3%, do ponad 1,2 mld €, a do 2015 roku wartość rynku ma się zwiększyć do niemal 1,34 mld €.

Medialny i marketingowy kąsek     

Nie da się ukryć, iż temat żywności funkcjonalnej jest bardzo nośny medialnie, marketingowo i wizerunkowo, co sprawia, że coraz więcej producentów jest zainteresowanych wprowadzaniem tego typu produktów na rynek. Powstanie pojęcia żywności funkcjonalnej jest odpowiedzią na rosnące wyzwania zdrowotne właściwie na każdym etapie naszego życia. Uważa się, iż tego typu żywność można wykorzystywać już we wczesnym etapie rozwoju życia w celu jak najpełniejszego dostarczenia niezbędnych składników odżywczych. Żywność ta może poprawiać docelowo naszą odporność, sprzyjać prawidłowemu trawieniu, wzmacniać naszą kondycję psychiczną oraz fizyczną, wspomagać nas w okresie dojrzałym oraz w czasie tzw. złotej jesieni naszego życia. Jak wszyscy wiemy starzenie się społeczeństw i zapewnienie jak najlepszej opieki i zdrowia to jeden z największych problemów i wyzwań naszych czasów. Nie należy zapominać, iż wybrana żywność funkcjonalna może sprzyjać ograniczeniu chorób serca, cukrzycy i chorób metabolicznych oraz innych chorób cywilizacyjnych.

Zabawa na linie ...

     Jednocześnie należy pamiętać, że obowiązujące regulacje prawne dają jeszcze relatywnie dużą swobodę w tworzeniu produktów z tego segmentu. W przypadku wielu produktów bardzo trudno ocenić, ile jest marketingu, a ile rzeczywistej wartości. Istnieje bardzo cienka granica między produktem funkcjonalnym o zbadanych i udokumentowanych wartościach prozdrowotnych wpływających na organizm, a produktem wzbogaconym konkretnymi substancjami. Obecnie na rynku ścierają się opinie entuzjastów tego typu produktów, którzy widzą potencjalne korzyści zdrowotne i biznesowe jak i przeciwników, którzy w nowo powstałej żywności postrzegają potencjalne ryzyko negatywnego wpływu na organizm.

Intencja naszego portalu jest ...

     Dlatego intencją naszego portalu jest przybliżenie Państwu tematyki żywienia i rozwijającego się jej świetle trendu żywności funkcjonalnej. Będziemy to czynić m.in. poprzez prezentowanie wybranych zagadnień żywieniowych, poprzez zapraszanie do rozmowy i dzielenie się doświadczeniami z tego obszaru z ciekawymi osobami będącymi znawcami tematu, prezentowanie aktualności oraz poprzez opracowanie przeglądu produktów z tej kategorii, które pojawiają się na naszym i zagranicznym rynku.

Życzymy Państwu miłej lektury,
Joanna Górska
redaktor naczelna  

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]