Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe w naszej diecie

Wywiad z Katarzyną Zawadą - dr n. chem, pracownikiem Zakładu Chemii Fizycznej, Wydziału Farmaceutycznego na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym

2014-07-06

Joanna Górska: Pani Doktor jak definiujemy tłuszcze i kwasy tłuszczowe. Jak je dzielimy?

Katarzyna Zawada: Tłuszcze to związki organiczne będące mieszaniną estrów gliceryny i wyższych kwasów organicznych – kwasów tłuszczowych. W jednej cząsteczce tłuszczu mogą być reszty różnych kwasów tłuszczowych.

Kwasy tłuszczowe dzieli się zwykle ze względu na stopień nienasycenia – czyli liczbę wiązań podwójnych w cząsteczce – na trzy grupy: kwasy nasycone (bez wiązań podwójnych), kwasy jednonienasycone (JNKT, angielski odpowiednik: MUFA) i kwasy wielonienasycone (WNKT, ang. PUFA). Te ostatnie mają zwykle od dwóch do sześciu wiązań podwójnych.

Jakie są najistotniejsze z punktu widzenia odżywiania kwasy tłuszczowe i jaką pełnią role w naszym organizmie?

Jeśli chodzi o istotność, to tu można spojrzeć na kwasy tłuszczowe na dwa sposoby. Pierwszy z nich to kwasy tłuszczowe, których jest najwięcej w naszym pożywieniu, i tu najistotniejsze będzie kwas oleinowy, palmitynowy, linolowy, -linolenowy. Wszystkie są źródłem energii i składnikiem błon komórkowych. Dodatkowo kwas oleinowy jest głównym składnikiem ceramidów skóry, niezbędnym do utrzymania odpowiedniego nawilżenia skóry. Kwasy linolowy i alfa -linolenowy są prekursorami  innych kwasów tłuszczowych, które z kolei wykorzystywane są do tworzenia eikozanoidów, lipoksyn, rezolwin, protektyn i marezyn, czyli biologicznie czynnych związków pełniących rolę miejscowych hormonów o różnym działaniu.

Działanie to może polegać na rozszerzaniu lub obkurczaniu naczyń krwionośnych, regulacji pracy mięśni żołądka i jelit, regulacji wydzielania soku żołądkowego czy hormonów przysadki mózgowej, stymulacji układu immunologicznego czy regulacji przepływu krwi.

Bardzo ważną funkcją pochodnych kwasów tłuszczowych jest wywoływanie i łagodzenie stanu zapalnego. Jak widać, kwasy tłuszczowe i ich pochodne pełnią bardzo różnorodne role w naszym organizmie.

Natomiast drugim możliwym kryterium istotności jest to, czy dane związki są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W tym ujęciu najważniejsze są związki zaliczane do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), czyli kwas alfa -linolenowy i kwas linolowy. Są to kwasy tłuszczowe, które musimy dostarczać sobie w pożywieniu, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie ich sam wytworzyć. Do NNKT zalicza się też niekiedy kwasy eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy, które nasz organizm jest, co prawda w stanie wytworzyć wykorzystując kwas alfa -linolenowy, jednak z małą wydajnością.

Te dwa kwasy tłuszczowe mają udowodnione działanie regulujące prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Kwas dokozaheksaenowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i działania mózgu i siatkówki oka, dlatego jest on szczególnie istotny w przypadku dzieci i kobiet i w ciąży.

Brak NNKT w pożywieniu może być przyczyną chorób skóry, utrudnionej regeneracji tkanek, zwiększonej utraty wody, dolegliwości układu krążenia, obniżonej odporności na infekcję, niedorozwoju płodów.

Wielu z nas wymienia jednym tchem kwasy omega 3. Ale kwasy omega 3 to nie wszystko - są też omega 6 i omega 9. Czym się różnią i które są dla na istotne ?

Kwasy tłuszczowe z różnych grup (omega 3, omega 6, omega 9) różnią się budową cząsteczki, a dokładnie położeniem ostatniego, licząc od grupy kwasowej, wiązania podwójnego. Liczby, które pojawiają się w tych nazwach, oznaczają numer atomu węgla, przy którym znajduje się to wiązanie, licząc od „końca” cząsteczki, jeśli za jej początek przyjmujemy grupę kwasową.

W obrębie jednej grupy, nazywanej też często rodziną, kwasy tłuszczowe różnią się liczbą atomów węgla  – pierwsze w szeregu kwasy (-linolenowy w rodzinie omega 3, linolowy w rodzinie omega 6 i oleinowy w rodzinie omega 9) zawierają ich 18, natomiast kwasy tłuszczowe o największej aktywności biologicznej, czyli wymienione wcześniej  eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy (omega 3), a także arachidonowy, dokozapentaenowy i dihomo--linolenowy (omega 6) – 20 lub 22. Zamiast oznaczenia omega X stosuje się również oznaczenia n-X lub omega -X, gdzie X to 3, 6 lub 9.

Kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, a dokładniej – powstałe z nich eikozanoidy, rezolwiny, protektyny i marezyny mają działanie przeciwzapalne, natomiast eikozanoidy powstające z kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6 mają raczej działanie prozapalne.
Tu chciałabym przypomnieć, że nie zawsze działanie prozapalne jest złe – to naturalny mechanizm obronny naszego organizmu w przypadku infekcji.

Kwasy tłuszczowe z rodziny omega 9, czyli głównie kwas oleinowy, mogą być wytwarzane przez ludzki organizm, a ich rola to głównie budowanie błon komórkowych i ceramidów. W przypadku niedostatecznego spożycia kwasu oleinowego jego rolę przejmują nasycone kwasy tłuszczowe, co negatywnie wpływa na właściwości błon komórkowych.

Zbyt duża zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie przy zbyt małej ilości innych grup kwasów tłuszczowych może natomiast zwiększyć podatność błon komórkowych na utlenianie – co sprzyja ich uszkodzeniom i również może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

W jakich proporcjach dla naszego organizmu powinniśmy je stosować?

Prawidłowa dieta powinna, zawierać nienasycone kwasy tłuszczowe ze wszystkich rodzin. Nie ma oficjalnych zaleceń, co do proporcji, w których należy je spożywać, między innymi, dlatego, że kwasy tłuszczowe z tej samej rodziny są mocno zróżnicowane pod względem swojej aktywności biologicznej, więc trudno jest opracować konkretne zalecenia dla całych grup. Zazwyczaj przyjmuje się, że stosunek kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 do kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6 powinien wynosić 1:3 do 1:5 – a w praktyce zwykle bliższy jest 1:9 czy nawet 1:20!.

Co z żywieniowego punktu widzenia powinniśmy, jako konsumenci wiedzieć o NNKT.

Przede wszystkim to, że kwasy z szeregów omega 3 i omega 6 konkurują ze sobą o te same enzymy w ramach swoich przemian – a więc nadmierne spożycie jednej grupy zaburza przekształcanie drugiej.

Ważna jest również świadomość, że wydajność przetwarzania kwasu -linolenowego w kwasy eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy jest niewielka (odpowiednio 0,2-8% i 0,5%), i zależy od wieku (im wyższy, tym jest mniejsza), od płci (wyższa wydajność u kobiet) czy diety (wegetarianie przetwarzają kwas -linolenowy w wyższe kwasy tłuszczowe wydajniej niż osoby jedzące mięso, wysoka zawartość cholesterolu czy nasyconych kwasów tłuszczowych obniża wydajność przetwarzania). Również palenie tytoniu obniża wydajność tych procesów.

Pani Doktor a co to jest DHA ,DPA, ALA i LA ? Takie oznaczenia można spotkać na wielu opakowaniach i często nie wiemy co to jest?

Skróty te odpowiadają konkretnym kwasom tłuszczowym: ALA to kwas alfa-linolenowy, LA – linolowy, DHA to kwas dokozaheksaenowy, natomiast EPA - eikozapentaenowy.
DPA jest skrótem nazwy kwasu dokozapentaenowego, tu jednak kryje się pewna pułapka: otóż taki kwas występuje zarówno w rodzinie omega 3, jak i omega 6, przy czym pożądany jest raczej ten drugi, ze względu na bycie prekursorem związków o działaniu przeciwzapalnym.

Jakie jest obecnie rekomendowane zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe i gdzie ich szukać w żywności?

Zalecane jest przyjmowanie takiej ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, aby pokrywały one 3% całkowitego zapotrzebowania energetycznego.


Ogólnie tłuszcz powinien dostarczać 15 – 30 % energii dziennie (czyli na przykład w przypadku dziennej dawki 2000 kcal będzie to 300-600 kcal), przy czym z nasyconych kwasów tłuszczowych powinno pochodzić nie więcej niż 10% całkowitej energii, a z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – do 8%. To ostatnie ograniczenie związane jest z podatnością WNKT na utlenianie, prowadzące do powstawania szkodliwych produktów.

Brak jest wartości referencyjnego spożycia (DRV) dla kwasów jednonienasyconych, choć zaleca się zastępowanie nimi nasyconych kwasów tłuszczowych, a także dla całych grup omega 3 i omega 6.

Przyjęto natomiast normy odpowiedniego spożycia (AI) dla konkretnych kwasów tłuszczowych. I tak, dla kwasu linolowego jest to 4%, a dla kwasu alfa-linolenowego 0,5% energii z diety, co oznacza odpowiednio 8-12 g i 1-1,5 g przy dawce kalorii 1800-2700 kcal. Zalecana ilość wyższych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3, czyli kwasów eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego, to 250 mg dziennie (odpowiada to 1-2 porcjom tłustych ryb na tydzień), w okresie ciąży i laktacji dodatkowo 100-200 mg. Są to dawki zalecane dla dorosłych, dla dzieci w wieku 6-24 miesięcy zaleca się średnio 100 mg dziennie.

Gdzie można znaleźć te ważne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe?

Kwas oleinowy znajduje się w dużej ilości w oliwie (70-80% kwasów tłuszczowych), w oleju rzepakowym bezerukowym (50-55% kwasów tłuszczowych), oleju z orzechów arachidowych i – co może być dla niektórych zaskakujące - w smalcu.

Kwas linolowy można znaleźć w dużych ilościach w oleju słonecznikowym  (do 60% kwasów tłuszczowych), krokoszowym (do 75% kwasów tłuszczowych), z winogron (60-80% kwasów tłuszczowych), a kwas alfa-linolenowy w oleju lnianym (przeciętnie 35% kwasów tłuszczowych, może dochodzić do 60%), konopnym (do 25% kwasów tłuszczowych), rzepakowym bezerukowym (5-16% kwasów tłuszczowych), sojowym (4-11% kwasów tłuszczowych). Są to zatem, jak widać, związki pochodzenia roślinnego. Dodatkowo, kwas alfa-linolenowy znajduje się również w jajach i mleku zwierząt karmionych siemieniem lub olejem lnianym.

Stosunek kwasów alfa-linolenowego i linolowego jest najbardziej zbliżony do zalecanego w oliwie i w oleju rzepakowym. Natomiast długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega 3, kwas ejkozapentaenowy i kwas dokozaheksaenowy, znajdują się prawie wyłącznie w mięsie tłustych ryb morskich, szczególnie bogate w nie jest mięso łososia (najbogatsze źródło DHA), makreli czy śledzia, a oprócz tego w oleju z niektórych gatunków mikroalg i grzybów planktonu morskiego.

A jakich tłuszczów nie zalecamy do spożywania?

Przy okazji omawiania zawartości kwasów tłuszczowych w pożywieniu warto wspomnieć również o produktach niezalecanych pod tym względem, czyli bogatych w niepożądane izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych – są to częściowo uwodornione tłuszcze: margaryny, tłuszcze piekarskie, tłuszcze kuchenne. Kwasy typu trans występują także w niewielkich ilościach w maśle, mleku, serach, wołowinie, baraninie.

Serdecznie dziękuję Pani za wywiad.
Joanna Górska

===========================

Wywiadu udzieliła Katarzyna Zawada; dr n. chem, pracownik Zakładu Chemii Fizycznej, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej.

Warszawski Uniwersytet Medyczny,

ul. Banacha 1, 02-097 Warszawa,

tel. 022 5720955

e-mail: katarzyna.zawada@wum.edu.pl 

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]