Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Sery z Grecji - Feta

2014-06-23

Według mitologii greckiej sztuka wyrobu sera została przekazana ludziom przez bogów Olimpu. Legenda głosi, iż pierwszym producentem sera feta był jeden z cyklopów, który hodował owce, a ich mleko wykorzystywał do robienia sera. Ser odkrył podczas swojej niekończącej się podróży Ulisses. 

Historia sera feta   

Feta jest greckim serem o bardzo długiej historii. Uważana jest za jeden z najstarszych na świecie serów. Produkowana była już w okresie starożytnego Bizancjum. Feta to niekwestionowany narodowy przysmak grecki.

Obecnie używana grecko brzmiąca nazwa „feta” pochodzi od włoskiego słowa „fetta” czyli plaster. Badania wskazują, iż nazwa ta była wprowadzona do języka greckiego w XVII wieku i odnosi się do metody produkcyjnej stosowanej na greckiej wyspie Lesbos, gdzie ser był cięty na plastry, przechowywany w beczkach zalanych solanką.

Najwcześniejsze odniesienia do produkcji sera z mleka owczego w Grecji o parametrach zbliżonych do dzisiejszej fety - sięgają VIII wieku p.n.e., a sposób wytwarzania sera opisywano w Odysei Homera. Ser feta wpisał się na stałe do kanonu tradycyjnej żywności w starożytnej Grecji i stał się integralną częścią kuchni greckiej.

Feta z Krety - XV wieczne odkrycie włoskiego podróznika 

Wspomniał o niej włoski podróżnik Pietro Casola, który w 1494 roku wypatrzył sprzedawany na wybrzeżu Krety w okolicach miejscowości Chania, biały, lekko słony ser formowany w charakterystyczne  bloki. Ser ten Kreteńczycy nazywali wówczas πρόσφατος (wym. prósphatos) co oznaczało „świeży". Była ona spożywana jako przekąska między posiłkami, polana oliwą z dodatkiem aromatycznego oregano, podawana z oliwkami i kawałkami pieczywa.

Feta była produkowana przez pasterzy żyjących w górach w okolicy Aten. Wyrabiano  ją z mleka owczego, lub zastępując je mlekiem kozim. Mleko po wydojeniu było zlewane do naczynia zawierającego resztki skrzepu z poprzedniej produkcji, co powodowało, ze świeże mleko szybko się zsiadało. Bardzo często do otrzymywania skrzepu wykorzystywano gałązkę z drzewa figowego. Świeże mleko ubijano wówczas gałązką z drzewa figowego, a sok z liści spełniał rolę podpuszczki.

Feta pod ochroną PDO

Do roku 1997 feta z mleka owczego była sprzedawana w wielu krajach Unii Europejskiej. Pojawienie się wielu tańszych serów solankowych ograniczało dochody Greków. Dlatego też wnieśli pozew do Parlamentu Europejskiego o nadanie serowi feta statusu PDO.

Zgodnie z regulacjami UE nr 1829/2002 z 15 października tego roku, status fety się zmienił. Według prawa produkt może nosić nazwę feta, jeżeli jest produkowany w tradycyjny sposób w uznanych regionach Gracji (na lądzie oraz wyspie Lesbos). Ser musi być wykonany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego (do 30%). Od 14 października 2007 nazwa feta jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji (PDO). Inne produkty wzorowane na technologii fety nie mogą nosić przynależnej fecie nazwy.

Charakterystyka fety
Feta jest greckim, świeżym białym serem zwartym, bez skórki o słonym smaku. Po przekrojeniu powinna mieć niewielkie otworki. Jest formowana w bloki i przetrzymywana  w solance. Ma wyraźny, słony smak od delikatnego do wyraźnie ostrego. Jest serem kruchym, dobrze topiącym się w wysokiej temperaturze. Należy do grupy serów miękkich o zawartości tłuszczu ok. 40%. Maksymalna wilgotność 56%. 

Fetę dzieli się na twardą oraz delikatną („firm”/„soft”). Fety typu „soft” są bardziej smarowne, ale uznawane są za produkty niższej jakości i sprzedawane są w niższej cenie. Wysokiej jakości feta powinna być biała, o świeżym zapachu mleka, masła i jogurtu. W ustach powinna być wyczuwalna nuta słoności, umiarkowana kwasowość. Ser podczas konsumpcji ostatniej fazie ser powinien być ostry „na wykończeniu”. Fachowcy potrafią wyczuć „pieprz i imbir”, z odcieniem słodkości w tle.

Ser feta może być pakowany w drewniane baryłki, metalowe pojemniki lub hermetyczne, plastikowe lub szklane opakowania. Ser powinien pozostać w solance aż do momentu spożycia, aby nie stracić charakterystycznej dla siebie wilgotności. Solanka chroni też ser przed zepsuciem.

Wartości odżywcze fety

Ser feta cieszy się coraz większym uznaniem i zainteresowaniem klientów bowiem wpisuje się tzw. dietę śródziemnomorską - uznawaną za najzdrowszą na świecie. Jednak sam ser feta i jego solankowe odpowiedniki to produkty o wysokiej wartości energetycznej.

100 g sera feta zawiera 264 kcal (1 103 kJ). Zaletą fety jest wysoka zawartość białka 14 g /100 g. Musimy jednak pamiętać, iż  jest to produkt o dużej zawartości tłuszczu i kwasów tłuszczowych nasyconych (21 g/100 g). Dlatego też należy go spożywać w rozsądnych granicach. Jedzona w nadmiarze może zwiększyć poziom cholesterolu frakcji LDL we krwi, przyczynić się do rozwoju chorób metabolicznych oraz sprzyjać nadwadze. Pewnym rozwiązaniem jest jedzenie serów solankowych w wersji o zmniejszonej ilości tłuszczu.

Ser feta to źródło witaminy A oraz witamin z grupy B. W 100 g porcji sera feta znajdziemy 422 IU witaminy A oraz witaminy z grupy B. Do najważniejszych witamin z grupy B w fecie należą: witamina B2 – 0,84 mg (70%), witaminy B5 – 0,97 mg (19%), witaminy B6 – 0,42 mg  (32%) oraz witaminy B12 – 1,7 μg (71%).

Feta jest też dobrym źródłem składników mineralnych tj. wapń: 493 mg (49%), sód 1116 mg (74%) oraz cynku 2,9 mg (31%). Przypomnijmy tu, że wapń wspiera metabolizm, buduje kości i zęby, bierze udział w skurczach mięśni i krzepnięciu krwi. W fecie należy zwrócić uwagę na podwyższoną ilość sodu (1116 mg), bowiem zbyt wysoka podaż sodu powoduje zatrzymanie wody w organizmie, obniżenie tempa metabolizmu, nadciśnienie tętnicze, a nawet może zaburzyć pracę nerek. Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, syntezie DNA, płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych, syntezie białka, w utrzymaniu zdrowych kości pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę.

Feta w kulinariach greckich
Ser feta wpisuje się w tradycję kuchni śródziemnomorskiej. W przeszłości ser ten był sprzedawany w formie grubych krążków. Obecnie w tradycyjnej kuchni greckiej ser feta jest składnikiem tzw. sałatki greckiej, na którą składa się, obok fety, sałata, pomidory, oliwki i cebula, oliwa z oliwek i zioła.

Feta jest wykorzystywana, jako tzw. ser stołowy oraz jako dodatek do dań na ciepło. Jest m.in. składnikiem tradycyjnego dania spanakopita (budyń na bazie szpinaku) oraz tyropita (ciasto z serem). Ser feta jest także podawany grillowaniu, używany jako składnik kanapek, omletów, pierogów, naleśników. Można ją też stosować do pizzy i zapiekanek.

Do sera polecane są m.in. wina Beaujolais, Pinot Blanc, Pinot Noir, Sauvignon Blanc.

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]