Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Rodzina Wedlów - pasja i miłość do czekolady

2014-06-18

Joanna Górska: Dla Polaków marka Wedel to marka narodowa. Skąd w Polsce wzięła się rodzina Wedlów i jaki wkład wniosła w tradycje czekoladową naszego kraju. Czy wiadomo jaki produkt w ofercie pojawił się jako pierwszy?

Magdalena Kołodziejska: Aby poznać historię marki Wedel musimy cofnąć się o około 160 lat. Wtedy to Karol Wedel otworzył swój pierwszy sklep przy ulicy Miodowej w centrum Warszawy, było to dokładnie w 1851 roku. Wedel okazał się być prawdziwym przedsiębiorcą; w jego sklepie poza produktami cukierniczymi można było zakupić także wyroby aptekarskie i rzemieślnicze. Żyłkę do biznesu odziedziczył po ojcu także Emil Wedel, który zarządzał zakładami od 1872 roku. To on przeniósł fabrykę na ulicę Szpitalną w Warszawie i zaczął ręcznie podpisywać każdą tabliczkę czekolady po to, by wyeliminować z rynku coraz częściej pojawiające się podróbki. Z czasem podpis E.Wedel stał się znakiem rozpoznawczym marki i na tyle silnie wpisał się w jej historię, że z powodzeniem funkcjonuje do dzisiaj, tylko w nieco zmodyfikowanej formie. Jest on synonimem najwyżej jakości i oryginalnego, intensywnego smaku wedlowskiej czekolady.

Czekolada E.Wedel od zawsze cieszyła się dużą popularnością wśród Polaków, nawet pomimo rosnącej konkurencji firm Piotrowskiego czy Riesego. Intensywny smak czekolady i przywiązanie do tradycji rodzinnych, a także doskonale zaplanowane, jak na tamte czasy, działania marketingowe były gwarancją sukcesu. Szczególnie aktywność Jana Wedla, syna Emila, przyczyniła się do mocnego zakorzenienia marki w świadomości konsumentów – również tych zagranicznych. To zjawisko doskonale oddaje relacja z wizyty króla Afganistanu, który podróżując po Polsce, tak często spotykał się z nazwą „E.Wedel”, że był przekonany, iż jest to polskie słowo oznaczające powitanie.

Jan Wedel poza zmysłem marketingowym, wykazał się także ogromną świadomością organizacyjną. To on unowocześnił dział logistyki zakładów, również za jego kadencji kupiono auta z napisem „E.Wedel” i charakterystyczną tabliczką, a także samolot RWD-13, który latając nad polskim wybrzeżem reklamował wedlowskie słodkości.

Pierwszym produktem, jaki zaistniał w portfolio marki, była niewątpliwie czekolada do picia E.Wedel, która do tej pory zachwyca intensywnym smakiem. W pierwszych latach działalności fabryki, jak i za i czasów Emila, Wedlowie zdobywali podniebienia Warszawiaków także karmelkami w różnych smakach, wyrobami biszkoptowymi i cukrami owocowymi. Jednak prawdziwym hitem, który niezmiennie od lat cieszy się zaufaniem i sympatią konsumentów, jest Ptasie Mleczko®, niebiańsko lekkie pianki oblane oryginalną wedlowską czekoladą. Pierwszy raz zachwyciły Polaków w 1936 roku, kiedy to Jan Wedel zainspirowany podróżą po Francji, stworzył ten wyśmienity, lekki smakołyk, który później okazał się prawdziwym rarytasem – do dziś jego smak uwielbiają miliony Polaków.

Rodzina Wedla była znana z bardzo pro-pracowniczego stosunku nie tylko do etyki biznesu, ale też do pracowników. Jacy byli Wedlowie? Co ich wyróżniało wśród innych pracodawców?

Rodzina Wedlów od zawsze wykazywała ogromne przywiązanie do tradycji  i doskonałych receptur, dzięki którym smak wedlowskiej czekolady jest od lat niezmiennie intensywny. Niewątpliwe wysoka jakość produktów była powiązana z odpowiednim przygotowaniem pracowników. O ich rozwój i wyszkolenie dbał już Karol Wedel, który wysyłał podopiecznych na zagraniczne szkolenia, gdzie mogli uczyć się fachu od najlepszych. Wiedzę zdobywano przede wszystkim w trakcie pracy w fabryce. W taki sposób do zawodu przygotowywał się Jan Wedel, który przejął firmę po ojcu w 1932 roku i chciał nią zarządzać nowocześnie. Jan początkowo pełnił w fabryce podstawowe obowiązki. Po ośmiu latach jego ojciec docenił trud i wysiłek syna i awansował go na prokurenta. Zaufanie jakim Emil obdarzył Jana zaprocentowało dynamicznym rozwojem firmy. Konieczne było więc zbudowanie nowego miejsca produkcji słodyczy i w 1931 roku zakład został przeniesiony na ulicę Zamoyskiego w Warszawie. Budowa nowej fabryki budziła dużo emocji wśród warszawiaków, którzy uznali przedsięwzięcie za wyjątkowo ryzykowne. Dla Jana jednak zmiany były niezbędne — sprowadził najnowocześniejsze maszyny do produkcji czekolady twardej i napowietrzanej oraz pierwszy w Polsce sprzęt do zawijania czekolad i karmelków w błyszczące papierki. To również Jan zaczął zatrudniać kobiety przy produkcji czekolady oraz zwiększył pięciokrotnie ogólne zatrudnienie w fabryce. To za jego rządów zaczęto produkować biszkopty i Ptasie Mleczko® oraz korzystać z nowych opakowań – papierowych, tekturowych i blaszanych. 

We wspomnieniach pracowników fabryki, które możemy znaleźć w książce Anny Czerwińskiej-Rydel „Moc Czekolady. Opowieść o Wedlach i czekoladzie”, Karol, Emil jak i Jan Wedlowie jawią się jako prawdziwi stróżowie jakości produktów; zawsze w bezpośrednim kontakcie z pracownikami fabryki, zawsze czujnie nadzorujący wyrób słodkości. Z pewnością to właśnie ogromne przywiązanie do szczegółów, a także troska o pracowników, skromność i pracowitość Wedlów, sprawiały, że znalezienie zatrudnienia w fabryce było marzeniem wielu. Dobra pensja, przyjemna praca, premie, doskonałe warunki socjalne — również dla matek z dziećmi — wyjazdy wakacyjne, bilety do teatru, dostęp do basenu i sali ćwiczeń – to wszystko brzmi nieprawdopodobnie, ale i… znajomo. Przecież takich benefitów od pracodawcy oczekuje teraz niemal każdy z nas. To jedynie pokazuje, że Wedlowie od zawsze wyprzedzali swoją epokę i imponowali innowacyjnością. 

Kiedy powstała pierwsza Pijalnia Czekolady E.Wedel? Co było jej specyfiką, jaki miała charakter i dlaczego zyskała taką popularność wśród Warszawiaków?

Pierwszą Pijalnią Czekolady E.Wedel był sklep Karola Wedla, otwarty w 1851 roku przy ulicy Miodowej w Warszawie. To tam prekursor słodkiego biznesu zaczął serwować mieszkańcom stolicy czekoladę do picia. Sklep okazał się prawdziwym sukcesem, Karol wraz z żoną Karoliną sprzedawali dziennie nawet pięćset filiżanek intensywnie czekoladowego napoju. Warszawiaków do Pijalni przyciągał wyjątkowy, gustowny wystrój i ogromny wybór tabliczek czekolady, tortów i cukierków. Przede wszystkim jednak kusił ich roznoszący się wszędzie aromat intensywnej, wedlowskiej czekolady. Pijalnie miały i w dalszym ciągu mają grono stałych klientów, którzy doceniają wysoką jakość oferowanych produktów.

Czekoladę kochają wszyscy. Co w czekoladzie jest magicznego i prozdrowotnego zarazem, czemu tak trudno oprzeć się jej smakowi i zapachowi?

Jak mawia nasz Maestro Czekolady Janusz Profus „czekolada od zawsze była utożsamiana z pewną magią i tajemnicą”. Niepowtarzalny aromat, smak i aksamitna konsystencja przez wieki uczyniły z czekolady magiczny przysmak. Zwykle kojarzy nam się z dzieciństwem, poczuciem bezpieczeństwa, czymś wyjątkowo przyjemnym i trochę… zakazanym. Chyba każdy z nas jako dziecko marzył, aby móc znaleźć się samemu w sklepie z czekoladowymi słodyczami i mieć je tylko dla siebie.

Może stąd bierze się jej wyjątkowość, że według mitów Majów i Azteków czekolada ma w sobie pierwiastek boski? Czekolada to w pewnym sensie ikona pozytywnych uczuć, świętowania, dzielenia się, radości, energii witalnej. Lubimy ją ze względu na jej niezaprzeczalne walory smakowe oraz zdrowotne. Wiemy, że zawiera magnez, żelazo, niacynę, kwas foliowy, cynk oraz teobrominę. Jedzenie czekolady uwalania hormony szczęścia, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia układ krążenia, opóźnia procesy starzenia, może również łagodzić uporczywy kaszel oraz wspaniale wpływać na pracę naszego mózgu. Za najzdrowszą czekoladę uznawana jest czekolada gorzka. Intensywny smak wedlowskiej czekolady i szeroka gama produktów E.Wedel, pozwala każdemu odkrywać ten przysmak na swój własny, ulubiony sposób.

Kto obecnie wymyśla wedlowskie specjały w Pijalni Czekolady E.Wedel  i jak one powstają? Są współczesną inspiracją Mistrza czy nawiązują Państwo do starych receptur?

Pomimo iż minęło już prawie 160 lat od wyprodukowania pierwszej wedlowskiej czekolady, receptury z jakich korzysta się obecnie w Pijalniach Czekolady E.Wedel ciągle bazują na tych tradycyjnych. Staramy się je oczywiście udoskonalać i rozwijać,  opierając się na obserwacji zmieniających się gustów i preferencji naszych konsumentów. Zależy nam, by nasze produkty cieszyły podniebienia najwyższą jakością i intensywnym smakiem czekolady. W Pracowni Rarytasów, prowadzonej przez Maestro Czekolady Janusza Profusa, powstają produkty przeznaczone wyłącznie do Pijalni, m.in. ręcznie robione praliny i figurki oraz produkty na specjalne zamówienie. Wszystkie łączą w sobie najwyższą jakość i wyrafinowany smak. Jak mawia sam Maestro, Janusz Profus: „Z czekolady można wykonać prawie wszystko, a ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia”. W pracowni tworzone są także rzeźby, które niejednokrotnie zasługują na miano dzieł sztuki: od misternie wykonanych butów czy torebek po naturalnej wielkości Św. Mikołaja z czekolady. Galerię rzeźb można podziwiać w trakcie organizowanych przez firmę dni otwartych, np. podczas Czekoladowego Weekendu w grudniu oraz podczas Nocy Muzeów w maju.

Firma Lotte Wedel właśnie przejęła Pijalnie Czekolady E.Wedel. Jakie plany na przyszłość wiąże firma z tym przejęciem? Czy zachowany zostanie obecny charakter Pijalni Czekolady czy zostaną wprowadzone jakieś innowacje wystroju, charakteru wnętrz i menu? 

Firma Wedel traktuje zakup Pijalni Czekolady E.Wedel, jako inwestycję rozwojową, przez którą rozszerzamy naszą perspektywę biznesową. Dla nas to dodatkowe miejsce kontaktu z konsumentem, ale też możliwość utrzymania spójnej polityki marki. Do końca tego roku będziemy się koncentrować na ustandaryzowaniu i ustabilizowaniu nowej spółki w ramach rodziny Lotte Wedel. W kolejnych latach planujemy ekspansję i rozwój sieci w innych miastach naszego kraju. Obecnie sieć obejmuje 13 punktów własnych i 6 franczyzowych, w ciągu pięciu lat zamierzamy powiększyć liczbę placówek do 70. Planujemy, że będą to punkty własne jak i franczyzowe. Docelowo chcemy być we  wszystkich większych miastach, tj. wszystkich dawnych miastach wojewódzkich. Ciągle też podkreślamy nasze przywiązanie do wedlowskich tradycji. Zależy nam na jak najwyższej jakości oferowanych produktów, dlatego staramy się rozwijać oryginalne wedlowskie receptury i odpowiadać na ciągle zmieniające się potrzeby konsumentów.

Bardzo serdecznie dziękuję Pani za wywiad. 

Joanna Górska 

red. naczelna 
==============
Wywiadu udzieliła Magdalena Kołodziejska, Rzecznik Prasowy Lotte Wedel

E.Wedel to najsilniejsza czekoladowa marka w Polsce, która od ponad 160 lat dostarcza swoim konsumentom radość i przyjemność płynącą z intensywnego i głębokiego smaku najlepszej jakości czekolady. W portfolio marki znajdują się m.in. takie słodycze, jak Ptasie Mleczko®, Mieszanka Wedlowska, czekolady, ciastka, wafle i batony. Od września 2010 roku, Wedel jest częścią japońskiej Grupy Lotte, która jest międzynarodowym koncernem, założonym w 1948 roku, początkowo specjalizującym się w sektorze gum do żucia. Obecnie Grupa działa w różnych dziedzinach biznesu, włączając w to sektor spożywczy, słodyczy, handlu, podróży i turystyki, chemiczny, rynek budowlany oraz finansowy. 

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]