Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Żywienie w chorobach onkologicznych - ważny element walki z nowotworami

Wywiad z Beatą Ambroziewicz - Dyrektorem Biura Koalicji Pacjentów Onkologicznych oraz Jakubem Sobieckim - Dietetykiem

2014-06-18

Joanna Górska:  Dlaczego żywienie w chorobie nowotworowej jest równie ważne jak sam proces leczenia?

Większość osób myśli o diecie w chorobach nowotworowych w kontekście prewencji. Skojarzenie jest jak najbardziej słuszne, ponieważ według szacunków Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem poprzez zdrowy sposób żywienia, utrzymywanie prawidłowej masy ciała, niepalenie oraz regularną aktywność fizyczną można by zapobiec około 1/3 wszystkich zachorowań na raka – a w przypadku tych jego rodzajów, których ryzyko jest w większym stopniu zależne od stylu życia, jak np. rak jelita grubego, nawet połowy. 

Tym niemniej odpowiednia dieta jest równie ważna w procesie leczenia już istniejącej choroby. Może ona korzystnie wpłynąć między innymi na samopoczucie, zachowywanie masy mięśniowej, zapobieganie infekcjom oraz szybszą rekonwalescencję po zakończeniu leczenia. Około 50% pacjentów jest niedożywionych w momencie stawiania diagnozy, a dodatkowo skutki uboczne chemio- i radioterapii oraz leczenia operacyjnego u wielu osób negatywnie wpływają na sposób żywienia i stan odżywienia.

Odpowiedni sposób żywienia ma również długoterminowe korzyści. Badania wykazują, że dieta „zachodnia” – czyli bogata w czerwone mięso, przetwory mięsne, tłuszcze zwierzęce i wysoko przetworzone produkty przy niskiej zawartości owoców i warzyw – zwiększa ryzyko nawrotu raka jelita grubego, piersi, prostaty i prawdopodobnie innych rodzajów nowotworów. Dieta oparta na nisko przetworzonych produktach roślinnych może to ryzyko zmniejszyć.

Czy przy chorobach nowotworowych należy w jakiś sposób zmodyfikować dietę? Czy jesteśmy w stanie zrobić to sami (gdzie szukać dobrych inspiracji) czy powinniśmy od razu porozmawiać ze specjalistą?

Modyfikacja diety jest w przypadku zdecydowanej większości osób bardzo potrzebna, ale niestety, nie ma prostej, uniwersalnej odpowiedzi na tak postawione pytanie. Mimo że w powszechnej świadomości wszystkie choroby nowotworowe są często wrzucane do tego samego worka z napisem „rak”, trzeba pamiętać, że tak naprawdę pod tym hasłem kryje się setka chorób, występujących w zróżnicowanych stopniach zaawansowania i powodowanych przez trzysta różnych procesów namnażania komórek.

W praktyce oznacza to duże zróżnicowanie potrzeb żywieniowych wśród pacjentów. Zarówno rodzaj nowotworu, jaki i sposób jego leczenia mają wpływ na te potrzeby. Przykładowo, zapotrzebowanie na energię (kalorie) wzrasta o 10-60%, a zapotrzebowanie na białko o 25-150%. Są to bardzo szerokie zakresy, obejmujące całe spektrum możliwych diet.

Zalecana dieta dla pacjenta onkologicznego może w związku z tym mieć bardzo zróżnicowaną postać: od sposobu żywienia zbliżonego do rekomendowanego dla zdrowych osób, poprzez menu niemalże jak dla sportowca lub dietę wspomaganą wysokoenergetycznymi i wysokobiałkowymi preparatami odżywczymi, po żywienie pozajelitowe (składniki odżywcze podawane bezpośrednio do krwioobiegu).

Zindywidualizowana porada żywieniowa leży więc w najlepszym interesie każdego chorego. O ile konsultacje dietetyczne są standardem w onkologii w krajach zachodnich, o tyle w Polsce zawód dietetyka z punktu widzenia Narodowego Funduszu Zdrowia oficjalnie nie istnieje, ze względu na zatrzymanie się odpowiedniej ustawy go regulującej na etapie sejmowego projektu. Dyrektorzy szpitali nie mają więc możliwości zatrudniania dietetyków na takich samych zasadach jak lekarzy i pozostałych przedstawicieli zawodów medycznych, co znacznie ogranicza dostęp pacjentów do porad dietetycznych. Współpraca z dietetykiem specjalizującym się w dietetyce onkologicznej jest wskazana od momentu postawienia diagnozy. Niestety w polskich warunkach dla wielu chorych jest to możliwe tylko w ramach wizyt prywatnych.

Wokół żywienia w chorobach nowotworowych powstaje wiele mitów. Czy istnieje dieta "lecząca" raka czy raczej jest to dieta wspomagająca proces odnowy organizmu?

O ile nie istnieje dieta „lecząca” raka, sposób żywienia obok wspomagania procesu odnowy organizmu może bezpośrednio wpływać na mechanizmy choroby. Diety-cud generalnie nie działają, a w przypadku pacjentów onkologicznych mogą one wyrządzić dużą szkodę, jeśli przyczynią się do pogorszenia stanu odżywienia.

Sztandarowym przykładem takiej diety jest tzw. terapia Gersona, bazująca na sokach owocowych. Przeprowadzono nad nią badanie, w którym 55-ciu pacjentów o bardzo złych rokowaniach mogło wybrać konwencjonalną chemioterapię lub plan żywieniowy zbliżony do terapii Gersona. Pierwsze rozwiązanie wybrały 23 osoby, a drugie 32. Wyniki? Pacjenci w grupie z dietą typu terapii Gersona mieli niższą przeżywalność i niżej oceniali jakość swojego życia niż osoby poddające się chemioterapii.

Najbardziej spektakularne dane w zakresie skuteczności diety dotyczą tzw. programu Ornisha wśród chorych na raka prostaty we wczesnym stadium. Program Ornisha, składa się z bardzo niskotłuszczowej diety – opartej na owocach, warzywach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, roślinach strączkowych i niewielkim dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego – a także aktywności fizycznej, technik redukcji stresu oraz niepalenia. Doktor Ornish jest profesorem kardiologii na Uniwersytecie Kalifornijskim i na początku lat 90-tych wykazał skuteczność swojej terapii w cofaniu zmian miażdżycowych u osób z zaawansowaną chorobą niedokrwienną serca. Kilka lat temu rozpoczął badania nad jego zastosowaniem u chorych na raka prostaty we wczesnym stadium.

Konwencjonalna terapia w tej grupie pacjentów to tzw. ostrożne czekanie (ang. watchful waiting) i ewentualne włączanie aktywnego leczenia w przypadku postępów choroby. Wstępne dane sugerują, że zastosowanie programu Ornisha może zapobiec potrzebie zastosowania konwencjonalnego leczenia lub odsunąć je w czasie. Jeśli przyszłe badania to potwierdzą, możliwe, że program Ornisha znajdzie w przyszłości szersze zastosowanie w terapii raka prostaty we wczesnym stadium.

Jakie produkty są rekomendowane w chorobach nowotworowych i dlaczego? Czy we wszystkich czy w wybranych jednostkach chorobowych?

Według Światowej Organizacja Zdrowia: „Gospodarstwa domowe powinny stosować diety oparte głównie o produkty roślinne, bogate w różnorodne warzywa i owoce, rośliny strączkowe oraz niskoprzetworzone produkty zbożowe. Dowody na to, że taki sposób żywienia zapobiega lub opóźnia znaczną część niezakaźnych chorób przewlekłych [chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów], są spójne.”

Zalecenia Światowego Funduszu Badań nad Rakiem w prewencji nowotworów, w tym w zapobieganiu nawrotom po zakończonym leczeniu, brzmią podobnie. Dodatkowo zalecane jest ograniczenie spożycia czerwonego mięsa i unikanie przetworów mięsnych, a także ograniczenie lub unikanie spożycia alkoholu i soli.

Dieta w trakcie leczenia powinna być na tyle zbliżona do sposobu żywienia zalecanego w prewencji, na ile pozwala na to stan osoby chorej. I właściwie na tym ogólne zalecenia się kończą. Możliwości spożywania danych produktów lub grup produktów dyktuje rodzaj nowotworu, jego stopień zaawansowania, indywidualna reakcja na radio- lub chemioterapię oraz choroby współtowarzyszące, takie jak cukrzyca czy przewlekła choroba nerek, które muszą być uwzględnione w planowaniu diety chorego. Nowotwory przewodu pokarmowego często wymagają zastosowania diety lekkostrawnej – w tym wypadku pełnoziarniste produkty zbożowe zazwyczaj będą zastępowane „niezdrowymi” produktami z białej mąki, a rośliny strączkowe na ogół nie będą tolerowane przez pacjentów. Rak przełyku i/lub jamy ustnej może wiązać się z potrzebą spożywania posiłków w formie zmiksowanej lub żywieniem dożołądkowym/dojelitowym przez sondę.

W przypadku znacznie zwiększonego zapotrzebowania energetycznego, niskiego apetytu, silnych nudności i tolerowania niewielkiej ilości produktów pod względem smaku (odczuwanie smaku może się zmieniać pod wpływem choroby), priorytetem staje się zatrzymanie spadku masy ciała, nawet jeśli miałoby to oznaczać sięganie po pełnotłusty nabiał i lody. Jak widać, nie sposób przedstawić jedne, wspólne zalecenia żywieniowe dla pacjentów onkologicznych.

Zalecenia dotyczące diety w chorobie nowotworowej:
• zwiększenie spożycia wysokoenergetycznych produktów oraz białka: mleka, śmietan, serów, chudego mięsa, gotowanych jaj;
• gotowanie w wodzie, na parze, duszenie lub beztłuszczowe grillowanie (lekkostrawne potrawy);
• dodawanie do posiłków zdrowych tłuszczów: oliwy, olejów roślinnych;
• wzbogacenie posiłków o łagodne, aromatyczne zioła i przyprawy (gdy występują problemy z odczuwaniem smaków);
• łagodzenie smaku potraw np. poprzez dodanie jogurtu (gdy występuje zła tolerancja aromatycznych potraw);
• przygotowywanie posiłków w sposób higieniczny, ze świeżych produktów – dokładne mycie rąk, naczyń, desek do krojenia, produktów spożywczych (profilaktyka zatruć);
• spożywanie potraw miękkich, siekanych, duszonych lub rozdrobnionych w mikserze, pieczywa bez skórki;
• picie odpowiedniej ilości wody i napojów.

Przyjrzyjmy się kolejnemu mitowi. Czy to prawda, że naszą dietę należy tak zmodyfikować by usunąć z niej białko i węglowodany proste (np. biały cukier)  i witaminę B12  - bo niejako żywią raka?

Zdecydowanie nie jest to prawda. Celowe, znaczne ograniczanie spożycia białka (całkowita jego eliminacja nie jest możliwa, ponieważ białko występuje we wszystkich produktach poza olejami, słodkimi napojami, sokami, itp.) jedynie osłabi organizm chorej osoby. To samo można powiedzieć o witaminie B12 – nie przyniesie to nic dobrego, a spowoduje ryzyko wystąpienia jej niedoboru. W przypadku węglowodanów prostych, jeśli zapotrzebowanie na energię nie jest u danej osoby znacznie zwiększone, a apetyt i stan zdrowia pozwalają na stosowanie diety zbliżonej do sposobu żywienia zalecanego dla zdrowej populacji, wskazane jest ich ograniczenie. U chorych o wyższych potrzebach energetycznych, mających trudności ze spożywaniem wystarczającej ilości kalorii, może być zastosowana większa (co nie znaczy wysoka!) ilość węglowodanów prostych.

Generalnie diety mające na celu „zagłodzenie” nowotworu nie mają żadnych podstaw naukowych. Wsparciem dla chorych jest żywienie medyczne, które dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych lub uzupełnia ich niedobór, poprawia samopoczucie i dodaje sił do walki z chorobą. Celem żywienia medycznego jest zwiększenie lub zapewnienie choremu dodatkowej podaży składników odżywczych, których nie jest on w stanie przyjąć z tradycyjnym pokarmem z powodu choroby. Człowiek chory potrzebuje więcej energii i składników odżywczych niż zdrowy, a jednocześnie z powodu choroby doświadcza problemów z jedzeniem, dlatego odpowiednio wcześnie wprowadzone żywienie medyczne nie tylko poprawia samopoczucie pacjenta, ale także wspomaga leczenie i dodaje sił do walki z chorobą.

Czy prawdą jest, że w chorobach nowotworowych należy zwiększyć dawkę witamin i antyoksydantów, a np. ograniczać żelazo?

Zapotrzebowanie na część witamin może wzrastać w wyniku zwiększonego metabolizmu. W związku z towarzyszącym temu wzrostem docelowego spożycia kalorii (czyli generalnie większym spożyciem żywności, a co za tym idzie zawartych w niej witamin), w przypadku odpowiedniego apetytu ów wzrost zapotrzebowania nie jest problemem. Jeśli dana osoba doświadcza trudności w jedzeniu lub skutków ubocznych leczenia silnie ograniczających jej dietę, można zastosować preparat multiwitaminowy, zawierający poszczególne składniki odżywcze na poziomie nie wyższym niż 100% zapotrzebowania.

Stosowanie antyoksydantów (przeciwutleniaczy) w postaci suplementów w trakcie radio- lub chemioterapii jest kontrowersyjnym tematem. Z jednej strony część badaczy uważa, że może to potencjalnie przynieść pewne korzyści; z drugiej niewiele jest danych na temat bezpieczeństwa takiego postępowania. Suplementacja antyoksydantów jest obecnie uważana za przeciwwskazaną, ze względu na brak przekonujących wyników badań na temat jej skuteczności oraz braku niepożądanych skutków. Nie ma jednak żadnych ograniczeń, jeśli chodzi o produkty naturalnie bogate w przeciwutleniacze, tj. nisko przetworzone produkty roślinne.

Nie istnieją bezpośrednie wskazania do zmniejszania spożycia żelaza jako takiego, jednak dla większości chorych pożądane jest ograniczenie spożycia lub wykluczenie z diety części produktów bogatych w żelazo, takich jak czerwone mięso i jego przetwory.
Na stronie Koalicji www.pkopo.pl do pobrania poradnik Pacjenci Pacjentom – rola żywienia w chorobie nowotworowej.

Co to jest PKOPO i jak pacjenci mogą z niego korzystać. Na czym polegają  Państwa działania?  Jak można się przyłączyć?

Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych to wspólny głos ponad 80 tysięcy pacjentów onkologicznych w Polsce zrzeszonych w ponad 20 stowarzyszeniach. Wspólnie działamy na rzecz poprawy sytuacji chorych onkologicznie w naszym kraju. Jesteśmy największą i najlepiej zorganizowaną reprezentacją pacjentów onkologicznych. Od wielu lat dajemy świadectwo odpowiedzialnego partnerstwa ze środowiskiem medycznym, farmaceutycznym i przedstawicielami administracji państwowej.

Głównymi celami fundacji są:
• wszechstronne wspieranie i współpraca z organizacjami pacjentów onkologicznych,
• kreowanie wspólnej polityki zdrowotnej,
• reprezentacja organizacji członkowskich w kontaktach z instytucjami publicznymi,
• wymiana doświadczeń i przykładów dobrych praktyk w celu wzmocnienia organizacji pacjentów onkologicznych na poziomie krajowym i europejskim.,
• propagowanie najnowszych zdobyczy farmakoterapii i procedur medycznych opartych na dowodach naukowych,
• wspieranie swym głosem wszystkich, którzy rzeczywiście i skutecznie pracują nad poprawą stanu Polskiej Służby Zdrowia,
• pomaganie Administracji Państwowej we wszelkich mądrych i skutecznych decyzjach.

Koalicja powstała w lutym 2009 roku, podczas obchodów XVII Światowego Dnia Chorego w Warszawie. Założycielami zostały cztery stowarzyszenia: Federacja Stowarzyszeń "Amazonki", Stowarzyszenie Wspierające Chorych na Chłoniaki "Sowie Oczy", Ogólnokrajowe Stowarzyszenie Pomocy Chorym na Przewlekłą Białaczkę Szpikową oraz Polskie Towarzystwo Stomijne POL-ILKO.

Zapraszamy wszystkie organizacje pacjenckie działające w onkologii do przystąpienia do Koalicji. Wystarczy wypełnić deklarację członkowską dostępną na naszej stronie internetowej www.pkopo.pl. Więcej informacji o roli żywienia w chorobie nowotworowej w Poradniku Pacjenci Pacjentom na ww.stronie.  

Nasze hasło brzmi: Nic o Nas bez Nas!

Bardzo serdecznie dziękuję Państwu za wywiad 

Joanna Górska 

=========================

Wywiadu udzielili : 
Beata Ambroziewicz – Dyrektor Biura PKPO, koordynator Kampanii Pacjenci Pacjentom oraz 
Jakub Sobiecki - dietetyk

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]