Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Ryba niejedno ma imię, czyli o wartościach odżywczych ryb!

Wywiad z Agatą Chamier-Ciemińską - Dyrektor ds. produkcji w firmie SEKO S.A

2014-05-20

Pani Dyrektor, proszę  powiedzieć, skąd pochodzą ryby, które znajdują się na polskich stołach?

Agata Chamier-Ciemińska: Z bogactwa ryb, które są spożywane w polskich domach, możemy wyróżnić te pozyskiwane z ich naturalnych środowisk za pomocą różnych technik połowowych oraz specjalnie hodowane w sztucznych zbiornikach wodnych, gdzie dostarcza się im pokarm.

To, jakie ryby jemy na co dzień, tak naprawdę zależy od producenta, np. firma Seko S.A., którą reprezentuję sprowadza ryby z najczystszych miejsc na Morzu Północnym, ze sprawdzonychi bezpiecznych łowisk od dostawców norweskich, duńskich i islandzkich. 

Z ryb morskich na naszym rynku dominują: śledzie, dorsz, makrela, morszczuk, halibut, tuńczyk, sola i flądra, a do najpowszechniej dostępnych w Polsce ryb słodkowodnych należą: karp, szczupak, sandacz, płoć, lin, pstrąg, łosoś i węgorz.
Ciekawostką jest to, że śledzia, który jest mocno zakorzeniony w naszej kulturze kulinarnej i bardzo lubiany, uważamy za rybę bałtycką. W rzeczywistości występuje przede wszystkim w Oceanie Atlantyckim i morzach do niego przylegających, takich jak Morze Północne.

Czy ryby czymś się między sobą różnią pod względem wartości odżywczych?

Na polski rynek trafiają ryby bałtyckie, hodowlane polskie lub importowane, a także importowane oceaniczne. Różnią się one oczywiście zawartością składników o znaczeniu odżywczym i prozdrowotnym, np. ryby bałtyckie stanowią bardzo dobre źródło białka (średnio ponad 17%) o strawności ponad 98%.

Dorsz jest rybą bardzo chudą, śledź średnio tłustą, a łososia możemy zaliczyć do ryb tłustych. Z zawartością tłuszczu związana jest wartość energetyczna tkanek mięśniowych badanych ryb, która średnio wynosi: dla dorsza 295,8 kJ/100 g, dla śledzia 446,6 kJ/100 g, a dla łososia 797,5 kJ/100 g. Ze względu na bardzo niską zawartość kwasów z rodziny omega-3 (w tym EPA i DHA) dorsza nie możemy zaliczyć do gatunku ryb mającego znaczenie w profilaktyce chorób serca.

Z kolei łosoś zawierający średnio ponad 3800 mg/100 g kwasów EPA+DHA powinien być polecany dla osób z problemami układu krążenia. Już dwie porcje łososia po 100 g tygodniowo powinny zaspokoić zapotrzebowanie na te kwasy osobom z chorobami serca (1000 mg/dzień). Ponadto łosoś jest dobrym źródłem witaminy D3 (średnio 25,3 µg/100 g tkanki), fosforu (średnio 304,8 mg/100 g tkanki) i selenu (średnio 26,4 µg/100 g tkanki).
Jeśli przyjrzymy się rybom hodowlanym w Polsce to wśród wszystkich badanych tkanka mięśniowa pstrąga charakteryzuje się najwyższą zawartością białka (średnio 18,9%).

Zawartość białka w karpiu wynosi średnio 16,7%. Strawność białek obu gatunków ryb przekracza 98%. Wartość energetyczna tkanki mięśniowej karpia wynosi średnio 472,6 kJ/100 g, a pstrąga 595,1 kJ/100 g. Ze względu na stosunkowo niskie stężenie sumy kwasów EPA i DHA (średnio 214,5 mg/100 g tkanki) oraz niski stosunek kwasów omega-3:omega-6 (1.13), karp nie jest gatunkiem ryby, który należałoby preferować w diecie osobom chorym na serce. Z kolei pstrąg o znaczącej zawartości sumy kwasów EPA i DHA (średnio 1804 mg/100g tkanki) jest wskazanym gatunkiem ryb do polecenia osobom z problemami układu krążenia. Dwie porcje pstrąga po 200 g tygodniowo powinny zaspokoić zapotrzebowanie na kwasy EPA i DHA osobom z chorobami serca.

Jeśli chodzi o ryby oceaniczne importowane z Chin to tkanki mięśniowe mintaja i soli charakteryzują się stosunkowo niską zawartością białka (odpowiednio 12,2% i 13,4%), a szczególnie tłuszczu (odpowiednio 0,09% i 0,5%). Strawność białek obu gatunków ryb jest wyższa niż 97%.

W stosunku do innych ryb z importu sola charakteryzuje się stosunkowo wysoką zawartością witaminy D3 (średnio 4,37 µg/100 g tkanki). Wartość energetyczna tkanki mięśniowej mintaja wynosi średnio 210,7 kJ/100g, a soli 246,3 kJ/100g.

Niska zawartość tłuszczu determinuje także niskie stężenie sumy kwasów EPA+DHA (mintaj 56,02 mg/100 g tkanki, sola – 207,4 mg/100g tkanki). Dlatego te gatunki ryb mimo bardzo korzystnego w przypadku mintaja stosunku kwasów omega-3:omega-6 (23,68) nie są gatunkami ryb, który należałoby podawać osobom chorym na serce. W Polsce ryby te, kupowane w postaci porcjowanych i odskórzanych filetów, są łatwe w przyrządzeniu, stąd wynika ich popularność na rynku.

I na koniec ryby hodowlane importowane z Wietnamu i Chin – panga i tilapia. Tkanka mięśniowa pangi charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością białka (średnio 12,9%). Zawartość białka w tkance mięśniowej tilapii jest istotnie wyższa (średnio 16,4%). Strawność białek obu gatunków ryb jest wyższa niż 98%. Tkankę mięśniową tilapii charakteryzuje bardzo wysoka zawartość witaminy D3 (średnio 38.0 µg/100 g).

Wartość energetyczna tkanki mięśniowej pangi wynosi średnio 267,4 kJ/100g, a tilapii 352,8 kJ/100g. Pangę i tilapię charakteryzuje najniższy wśród badanych gatunków ryb stosunek kwasów omega-3:omega-6 (odpowiednio 0,28 i 0,46). Stężenie sumy kwasów EPA i DHA jest też bardzo niskie (panga 24,8 mg/100 g tkanki, tilapia 70,8 mg/100 g tkanki).

Obu tych gatunków ryb ze względu na niski stosunek kwasów omega-3:omega-6 i niskie stężenie kwasów EPA i DHA, nie należałoby preferować w diecie osobom chorym na serce. Coraz większa popularność tych ryb na Polskim rynku wynika z szerokiego zakresu ich kulinarnych właściwości. Kupuje się je w formie odskórzanych filetów, tekstura mięsa jest zwarta, a gdy są gotowane, nie wydzielają typowego rybiego zapachu.

Pani Agato, a jaka jest rola ryb w naszej diecie?

Ryby powinny być stałym składnikiem naszej diety. Niestety, nie wszyscy mają jeszcze tę świadomość. Polacy jedzą ryby przeważnie w okresach świątecznych – Bożego Narodzenia i Wielkanocy.

Warto wiedzieć, że ryby i przetwory rybne są źródłem dobrze przyswajalnego białka o dużej wartości odżywczej. Mięso ryb zawiera wiele składników odżywczych, np. kwasy omega-3. Należą one do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), co oznacza, że właśnie poprzez odpowiednią dietę dostarczamy je do organizmu, który sam nie potrafi ich zsyntetyzować.

Kwasy omega-3 występują głównie w tłustych rybach morskich takich jak łosoś, śledź, makrela i tuńczyk. Ryby morskie są podstawowym naturalnym źródłem jodu w pożywieniu, dostarczają więcej sodu w porównaniu z rybami słodkowodnymi. Wszystkie ryby są źródłem witaminy z grupy B, a śledź, sardynki, makrela i łosoś także znaczącą ilość witaminy A i D.

Badania wykazują, że spożycie kwasów omega-3 w produktach rybnych obniża zawartość trójglicerydów, redukuje ryzyko nagłej śmierci sercowej, ataku serca, nienormalnego rytmu serca i chorób krążenia, spowalnia także odkładanie się płytek miażdżycowych, nieznacznie obniża ciśnienie krwi, a także wpływa na wzmocnienie odporności organizmu na stany zapalne, stres i depresję oraz ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, pracę mózgu i pamięć. Tak więc ryby w tym szczególnie tłuste, oprócz niewątpliwych wartości odżywczych spełniają wszystkie wymagania dla żywności funkcjonalnej, ponieważ zmniejszają ryzyko chorób i wzmacniają niektóre funkcje organizmu.

Pani Agato, czy są jakieś rekomendacje ilościowe spożycia w stosunku do ryb?

Ryby powinniśmy spożywać 2-3 razy w tygodniu, a każda porcja powinna mieć co najmniej 100 g. Polacy jedzą rocznie średnio ponad 11 kg ryb, ale to naprawdę niewiele w porównaniu np. z Norwegami, u których roczne spożycie ryb wynosi średnio 46 kg lub Portugalczykami – 56 kg.

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom? Jeśli tak, to które?

Oczywiście, ryby są dobre również dla dzieci, nawet w okresie prenatalnym. Kwasy tłuszczowe omega-3, dobrze przyswajalne białko, jod i witamina D to elementy niezbędne dla przyszłej mamy (obniżają ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego) oraz dziecka, zwłaszcza do prawidłowego rozwoju mózgu i wzroku.  Produkty rybne można podawać już od 7. miesiąca życia dziecka. Najlepszymi rybami dla dzieci są makrela i dorsz. Przed podaniem ryby dokładnie obieramy z ości, możemy je też zmielić.

Są oczywiście i takie ryby, których dzieci i kobiety w ciąży nie powinny jeść. To na pewno ryby drapieżne, takie jak: okoń, makrela królewska, miecznik oraz rekin. Ryby te kumulują największą ilość szkodliwych substancji i metali ciężkich: rtęć i metylortęć. Małe dzieci nie powinny jeść też ryb wędzonych, konserw rybnych i ryb w zalewach. W trakcie wędzenia wytwarzają się szkodliwe związki. Produkty wędzone zawierają też znaczne ilości soli, która obciąża nerki dziecka i przyczynia się do kształtowania nieprawidłowych nawyków żywieniowych.

Pani Dyrektor, a w jaki sposób kontroluje się jakość ryb? Czy robione są badania na obecność zanieczyszczeń? Które ryby są najzdrowsze?

Pierwszy sposobem na kontrolowanie jakości ryb jest ich sprowadzanie ze sprawdzonych łowisk, a następnie, tak jak ma to miejsce w naszym zakładzie, produkcja zgodna z międzynarodowymi standardami jakości najwyższej klasy takimi jak System Zapewnienia Jakości Zdrowotnej HACCP, International Food Standard (IFS) czy Global Standard Food BRC, które systematycznie odnawiamy podczas audytów. Surowiec jak i wyroby gotowe poddawane są regularnym badaniom zarówno w naszym jak i w zewnętrznym, akredytowanym laboratorium. Regularnie sprawdzamy poziom metali ciężkich, histaminy i dioksyn.

Bardzo serdecznie dziękuję Pani za wywiad,
Joanna Górska
redaktor naczelna 

=============================================================

Wywiadu udzieliła Agata Chamier-Ciemińska, dyrektor ds. produkcji w firmie SEKO S.A.

ul. Zakładowa 3,   89-620  Chojnice
tel.:   +48 52 510 81 40
e:mail: seko@sekosa.pl
www.sekosa.pl

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]