Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Żywność ekologiczna - wybór świadomych konsumentów

Wywiad z Sławomirem Chłoniem - Prezesem Zarządu Organic Farma Zdrowia SA

2014-05-08

Joanna Górska: Panie Prezesie, co to są produkty ekologiczne? Czy to są równoważne produkty: ekologiczne, organiczne, bio?

Sławomir Chłoń: Produkty organiczne = ekologiczne = bio, to takie produkty, które posiadają certyfikat i specjalne oznaczenie na etykiecie. Wymagania stawiane w procesie przyznawania certyfikatów są uregulowane prawnie, zarówno w polskich przepisach jak i europejskich. Ze względu na sposób ich otrzymywania, produkty ekologiczne, w odróżnieniu od konwencjonalnych, zawierają znacząco więcej takich składników odżywczych jak minerały, witaminy, antyoksydanty czy nienasycone kwasy tłuszczowe, w ilościach „zaprojektowanych” przez naturę.

Ponieważ w rolnictwie ekologicznym nie stosuje się bardzo groźnych dla ludzkiego organizmu: pestycydów, azotanów, sterydów, GMO, antybiotyków, ciężkich metali, syntetycznych substancji konserwujących, koloryzujących czy zapachowych oraz produktów ropopochodnych (w przypadku kosmetyków i środków higieny) – certyfikat ekologiczny jest gwarancją braku tych dodatków w naszych produktach.
Najczęściej występuje określenie „Eko”, „ekologiczne” lub „BIO”. Na etykietach kosmetyków przeważnie jest umieszczone oznaczenie „organiczny”. Ale wszystkie trzy określenia są równoważne.

Zatem rozumiem, iż te produkty mogą być korzystniejsze dla naszego zdrowia? Co je w takim razie wyróżnia?

W uprawach ekologicznych nie stosuje się agrochemii tj. nawozów sztucznych, pestycydów i genetycznych modyfikacji (GMO). W produkcji żywności nie używa się sztucznych konserwantów i barwników, stabilizatorów, wzmacniaczy smaku i zapachu. W hodowli zwierząt nie wprowadza się antybiotyków, sterydów (tj. hormonów wzrostu) ani paszy z GMO.

Wyróżnikiem jest wyższa zawartość witamin i takich składników jak np. likopeny, których w pomidorach ekologicznych jest 4 razy więcej. Jabłka starych odmian mają więcej witamin niż owoce z sadów konwencjonalnych. Bardzo często o wartościach odżywczych produktów ekologicznych mówi się, że nie są one „rozwodnione”, tak jak to ma miejsce w przypadku konwencjonalnych odmian.

O korzyściach dla zdrowia może świadczyć przykład ze słodyczami, lodami, jogurtami, które pozbawione sztucznych barwników i benzoesanu sodu (E-211) nie wywołują u dzieci ADHD. A takie zagrożenie powodują chemiczne barwniki i konserwanty. Inny przykład dotyczy owoców ekologicznych, które nie zawierają pozostałości środków ochrony roślin, więc nie powodują alergii. Jedzenie żywności ekologicznej daje poczucie bezpieczeństwa dla zdrowia, czego nie można powiedzieć o żywności konwencjonalnej, która nie podlega takiej kontroli i nie jest tak dokładnie badana jak żywność ekologiczna.

Zatem dlaczego ludzie interesują się takimi produktami? Moda czy rosnąca świadomość konsumentów ?

Na zwiększające się z roku na rok zainteresowanie żywnością ekologiczną ma wpływ rosnąca świadomość konsumentów, którzy stojąc przed wyborem, czy kupić produkty z gwarancją czy bez, wybierają te mające jakość gwarantowaną i potwierdzoną certyfikatem. Liczne przypadki nadużywania chemicznych polepszaczy smaków i koloru, zabronionych wypełniaczy, łącznie ze słynną już solą drogową znajdowaną w żywności, każą konsumentom zwracać uwagę na to, co kładą do koszyka, na oznaczenia, na weryfikowanie przekazów reklamowych i zapewnień o naturalnym sposobie wytwarzania żywności.

Gdzie takie produkty można kupić? I jak są oznaczone, aby ich nie pomylić z podróbkami lub produktami pseudoekologicznymi?

Produkty ekologiczne można kupić w 25 delikatesach stacjonarnych Organic Farma Zdrowia i w internetowym sklepie Organic24.pl oraz w ok. 600 małych pojedynczych sklepach. Sieć delikatesów Organic Farma Zdrowia wyróżnia się jednak bogatym asortymentem pozyskiwanym od zaufanych dostawców.

Żywność ekologiczną znajdziemy też na wydzielonych tzw. „zielonych półkach” w placówkach wielkich sieci. Są też na licznych kiermaszach, ale wizyta tam wymaga dużej czujności, bowiem towar podawany jako „Eko” często nie posiada certyfikatów. Tam też spotkamy takie fantazyjne chwyty dostawców jak „jajka od kur chowanych na EKO humusie”, co nie ma nic wspólnego z jajkami ekologicznymi.

Produkty posiadające certyfikat ekologiczny, aby trafić do dystrybucji i handlu muszą obowiązkowo – oprócz standardowo wymaganych opisów i informacji dla produktów spożywczych – mieć na etykiecie umieszczony unijny znaczek rolnictwa ekologicznego (zamieszczony poniżej) oraz numer jednostki certyfikującej. Takie oznaczenie daje klientom 100% gwarancję, że produkt jest rzeczywiście ekologiczny.

Panie Prezesie jak rozwija się rynek tych produktów w Polsce i na świecie?

Dynamika rozwoju BIO rynku jest w Polsce wysoka i wynosi ok. 18 %, z roku na rok przybywa specjalistycznych sklepów i ich liczba wynosi ok. 600. Organic Farma Zdrowia może się pochwalić powiększeniem listy „zdrowych adresów” w zeszłym roku aż o 5 jednostek. Natomiast dynamika rozwoju w czasie 8 lat istnienia naszej firmy przekroczyła 25%.

Na tle Europy Zachodniej Polska wypada jednak słabo i ma dużo do nadgonienia. Spożycie żywności ekologicznej jest u nas 5 razy mniejsze niż np. w Czechach. Procentowy udział produktów ekologicznych w stosunku do ogółu żywności wynosi w Europie Zachodniej 3-4%, a w Polsce 0,2%. Statystyczny Polak wydaje rocznie na jedzenie ekologiczne 4 euro i jest to 21 razy mniej niż wydaje obywatel Niemiec i 40 razy mniej niż mieszkaniec Danii. Taki stan rzeczy sprawia, że obiecująco wygląda dystans do pokonania i zarazem perspektywy rozwoju.

Bardzo serdecznie dziękuję Panu za rozmowę
Joanna Górska
redaktor naczelna 

 ================================================
Organic Farma Zdrowia to pierwsza i największa w Polsce sieć samoobsługowych Delikatesów z produktami ekologicznymi. Sieć składa się z 25 sklepów na terenie kraju tj. w Warszawie, Gdyni, Gdańsku, Katowicach, Krakowie, Łodzi, Płocku, Poznaniu, Wrocławiu, Piasecznie i Konstancinie i sprzedaje ekologiczną żywność, kosmetyki oraz środki higieny. Delikatesy oferują kilka tysięcy artykułów pochodzących od ponad 100 rodzinnych gospodarstw, od producentów reprezentujących najlepsze krajowe i europejskie marki. Większość z nich to certyfikowana żywność ekologiczna, a pozostałe to produkty naturalne, regionalne, bezglutenowe, bezcukrowe oraz bez laktozy. Firma otrzymała tytuł najlepszej sieci 2011 i 2012 na ORGANIC Marketing Forum – największej, dorocznej konferencji sektora żywności i produktów Eko w regionie Europy Środkowo-Wschodniej, przyznany przez producentów i dostawców z branży. Firma posiada również Delikatesy internetowe: www.organic24.pl, które oferują on-line największy w kraju asortyment produktów ekologicznych. Spółka Organic Farma Zdrowia S.A. jest notowana na rynku NewConnect.

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]