Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Ale jaja... one wcale nie są takie złe!

2014-04-14

[Joanna Górska] Panie profesorze, mówi się, iż jaja kurze to życie w pigułce. Dlaczego jaja kurze są tak interesującym tematem badań naukowych?

[Prof. Tadeusz Trziszka] Nie ma w przyrodzie drugiego doskonałego surowca spożywczego niż jaja. Normalnie zniesione i zapłodnione jajo kurze po dostarczeniu energii w postaci ciepła (39oC) przez 21 dni przeistacza się w żywy organizm (pisklę), który jest zdolny do wzrostu i dalszego rozwoju. Zatem wszystkie niezbędne substancje potrzebne do jego stworzenia zawarte są w jaju. Ten właśnie fakt świadczy o wartości biologicznej jaja i wskazuje jak cenne zawiera składniki.

Jajo jest największą komórką, która poza systemem informacji genetycznych, zawiera ogromny rezerwuar substancji organicznych i mineralnych niezbędnych do utworzenia nowego życia i jego ochrony. Jaja to najbardziej atrakcyjny surowiec pochodzenia zwierzęcego, szczególnie jak wspomniałem powyżej, pod względem biologicznym, wartości odżywczej i biologicznej, tj. wykorzystania azotu i przyswajalności białek jaja (94%) w porównaniu do mleka (87%), ziemniaków (77%), mięsa (74-78%), roślin strączkowych (40-60%).

Jaja są źródłem wysokowartościowych tłuszczów, witamin, składników mineralnych. Posiadają szereg właściwości funkcjonalnych – jako ważny komponent w produkcji żywności oraz dają możliwości wykorzystania w wielu innych branżach (przemysł farmaceutyczny, kosmetyczny, chemiczny, paszowy). Ważnym elementem jest także bezkonfliktowość warunkowana względami religijnymi i kulturowymi.

Panie profesorze, jednak jaja wciąż budzą kontrowersje. Przez lata wmawiano nam, iż są nośnikiem cholesterolu i należy ich spożycie ograniczać. To jak to jest z tym cholesterolem płynącym z jaj?

Ten problem jest bardzo charakterystyczny głównie dla Polski, gdyż w naszym kraju brak jest edukacji żywieniowej. Cholesterol jest główną substancją życia. Mówiąc krótko, gdyby nie było cholesterolu, nie byłoby rodzaju ludzkiego i świata zwierząt. Cholesterol pełni bardzo ważne funkcje biologiczne w naszym organizmie. Cholesterol to m.in. strukturalny składnik błon komórkowych, prekursor hormonów płciowych i nadnerczy, prekursor witaminy D, prekursor kwasów żółciowych oraz czynnik niezbędny w rozwoju zarodka.

Oczywiście są problemy w przypadku defektu metabolicznego w organizmie. Wówczas cholesterol odkłada się w naczyniach, zagrażając zatkaniu naczyń krwionośnych. Nie jest to jednak wina cholesterolu, ale ujawniają się problemy w śródbłonku i wówczas nie należy walczyć z cholesterolem, ale usunąć przyczynę choroby śródbłonka, choroby metabolicznej itp.

Czyli straszenie cholestrolem to wprowadzanie nas w błąd ?  

Straszenie cholesterolem jest w interesie przemysłu farmaceutycznego i przeciwko człowiekowi, którego nie chce się wyleczyć, ale zaleczyć. Poniżej podaję cytaty ze światowej literatury medycznej, jeszcze z odległych lat. Zatem problem, a raczej jego brak jest już dawno znany. Kays i współpracownicy już w 1956 r. opublikowali w Journal of Nutrition wyniki eksperymentu, gdzie w dwóch grupach uformowanych z 50-letnich zdrowych biznesmenów i przeciętnych obywateli Minnesoty podawano w diecie dziennej 400 mg cholesterolu (grupa I) i 1000 mg (grupa II). Mierzony poziom cholesterolu we krwi wynosił odpowiednio w grupach 249 i 256 mg, a różnice pomiędzy tymi wartościami nie były istotne.

Z kolei Schnohr i wsp. w 1994: w J. Intern. Med.. (235,249-251) opublikowali wyniki 6-tygodniowego doświadczenia, w którym brały udział 24 dorosłe osoby, którym podawano dodatkowo 2 jaja na dzień. Wykazano wówczas wzrost poziomu cholesterolu o 2,4 mg/dl przy 100 mg/dzień, ale jednocześnie wykazano, w tym wzrost HDL – cholesterolu o 10%. Sugestia autorów wskazywała, iż nie należy rygorystycznie traktować diety zawierającej jaja.

Kolejni badacze Vuoristo i Miettinen w 1994 (publikacja: w Am. J. Clin. Nutr. 59,1325-1331) przeprowadzili 2-miesięczne doświadczenie, w którym wzięły udział 2 grupy osób (2x5 osób). Byli to wegetarianie i nie wegetarianie. Dodatek do diety codziennej 3 żółtek czyli około 690 mg cholesterolu, wskazywał przyrost cholesterolu o 3,4 mg/dl przy 100 mg/dzień z jednoczesnym przyrostem 10 mg/dl HDL.

Z kolei badania kliniczne prowadzone przez Ginsberga (1994) na 24 młodych mężczyznach uwzględniały 30%-owy poziom lipidów w diecie dziennej z dodatkowym udziałem cholesterolu w czterech grupach: tj. I – 128 mg, II – 283 mg, III – 468 mg, IV – 858 mg. Taki system żywienia był prowadzony przez 8 tygodni. Stwierdzony poziom cholesterolu we krwi wynosił odpowiednio w grupach: 155, 161, 162, 166 mg/dl. Autorzy stwierdzili, że nie ma przeszkód, aby w diecie dziennej uwzględniać dwa jaja.

Opisane z kolei przez dra Bernarda Jensena liczne doświadczenia żywieniowe z udziałem jaj zasługują na szczególną uwagę. Przeprowadzono m.in. doświadczenia z więźniami, którzy przez rok spożywali po 15 jaj dziennie, a poziom cholesterolu u nich nie wzrósł. Inny przykład to przypadek pewnego ponad stuletniego Egipcjanina, który przez 30 lat zjadał co dzień średnio 13 jaj i nie miał żadnych problemów z cholesterolem.

Co więcej .D.J. McNamara z „Egg Nutition Centre” w Waszyngtonie podaje krytyce hipotezę Stamlera, tzw. „niezależny efekt cholesterolowy”, tj. bezpośredni wpływ cholesterolu w diecie na choroby serca bez uwzględnienia innych czynników, w tym poziomu cholesterolu we krwi. Autor stwierdza: nie ma prostej zależności pomiędzy konsumpcją jaj, a chorobami serca. Wręcz przeciwnie !!! Największa konsumpcja jaj jest w Japonii, Izraelu, Meksyku, Hiszpanii, Francji i w tych krajach jest najmniejsza umieralność na choroby serca.

Z kolei Mitchel V. Kamiński, Jr., Profesor Kliniki Chirurgii z Uniwersytetu Nauk o Zdrowiu w Chicago oraz Medycznego Centrum w Niles stwierdza, iż: człowiek dziennie produkuje przeciętnie 3000 mg cholesterolu (15 jaj).

Czyli wynika z powyższego, że cholesterol jest istotnym związkiem dla naszego organizmu ? 

Cholesterolu nie wolno unikać w diecie, bowiem jest to ważny związek wyjściowy do produkcji sterydowych hormonów, w tym DHEA, estrogenu, progesteronu, testosteronu i kortyzolu. Niski poziom cholesterolu przyczynia się do dysfunkcji mózgu i układu nerwowego, dlatego w analizie poziomu cholesterolu należy bezwzględnie uwzględnić poziom HDL (dobry cholesterol) i LDL (zły cholesterol).

HDL jest zawarty w żółtku, ponadto można podwyższać jego poziom przez aktywność fizyczną, a także umiarkowaną konsumpcję alkoholu. Z kolei podwyższenie poziomu LDL następuje w nadmiernej konsumpcji węglowodanów rafinowanych, sacharozy, ale w żadnym wypadku przy konsumpcji jaj. LDL cholesterol odkładany jest w naczyniach krwionośnych, a wolne rodniki tj. nikotyna czy dieta cukrowa powodują jego utlenianie. W diecie muszą być dobre tłuszczowce, promotory zdrowia, m.in. pochodzenia żółtkowego. Bardzo ważne w diecie są „wymiatacze rodników”, m.in. wit. A, C, E, selen.

Jak podaje Prof. dr med. M.V. Kamiński (USA) mieliny układu nerwowego zawierają 75% tłuszczu, w tym: DHA (dokosaheksaenowy kwas) – główny składnik mózgu, fosfatydyloholinę (lecytyna – fosfolipid) związaną z DHA, fosfolipidy, które chronią mózg i układ nerwowy przed uszkodzeniem przez toksyny i wolne rodniki. Ww. lipidy chronią także przed zaburzeniami nadaktywności u dzieci ze schizofrenią oraz osoby z chorobą Alzheimera itp. Wszystkie te lipidy zawarte są w żółtku. Zatem nasuwa się pytanie: dlaczego nie konsumować dużo jaj?

Jakie wartości odżywcze wnoszą jaja do naszej diety? Dlaczego warto jeść jajka?

Uszczegółowiając należy stwierdzić, że w jaju są zawarte wszystkie niezbędne składniki do stworzenia życia i jego utrzymania. Brak jest jedynie witaminy C. Ale występują białka, peptydy i wszystkie aminokwasy, lipidy, a zwłaszcza fosfolipidy, kwasy tłuszczowe, w tym omega 3 (ALA,DHA i EPA), witaminy A, D, E, K oraz z grupy B, zwłaszcza B1, B2, B12 itd., substancje antyutleniające, substancje antydrobnoustrojowe, substancje antynowotworowe i tak można bez końca. Pytanie czego brak w jaju, no wit. C. To należy wspomóc np. jabłkiem, polskim jabłkiem, aronią, owocami itp.

Jak powinniśmy wykorzystywać jaja w naszej diecie. Ile ich możemy zjeść?

Wg uznania i smaku oraz zdrowego rozsądku. Tu głównie mogą mieć miejsce hamulce w postaci alergii, jeśli ktoś jest uczulony. Przy większym apetycie należy konsumować tzw. jaja wzbogacone w omega 3 kwasy tłuszczowe. Wszystko w nadmiarze jest niepożądane. Zasada, na którą zwrócili uwagę Amerykanie w 1997 roku: „Two eggs every day is o.k.!!!” [przyp.red.: dwa jajka każdego dnia są OK.!!!]

Które nowo odkryte substancje są szczególnie interesujące z punktu widzenia zapobiegania różnego typu schorzeniom?

W zakończonym projekcie OVOCURA w 2013 r. wykazano ogromną ilość biosubstancji w jajach mogących służyć prewencji i walce z chorobami cywilizacyjnymi. Badania trwają i rokują ciekawe możliwości na przyszłość. Skracając do minimum można powiedzieć, że duże możliwości i nadzieje można łączyć z następującymi substancjami:

Fosfolipidy – odpowiadające za regenerację organizmu, głównie wątroby, jako czynnik rewitalizacji po przebytych chorobach,
Cystatyna - czynnik o cechach antynowotworowych, a także wspomagający walkę z chorobami otępiennymi mózgu, a ponadto czynnik antydrobnoustrojowy,

Yolkina, nasze odkrycie w skali światowej. Po raz pierwszy została ta substancja opisana przez nasz zespół. Jest czynnikiem w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi, a ponadto może mieć wpływ po modyfikacji na witalność.

Inne proparaty to : Preparaty immunoglobulinowe, jako czynnik uodparniający na choroby bakteryjne i wirusowe, preparaty wapniowe w prewencji osteoporozy – ovocalcium, preparaty biopeptydowe, tu istnieje niekończąca się lista czynników służących w walce i prewencji chorób cywilizacyjnych.

Bardzo serdecznie dziękuję za wywiad,
Joanna Górska

Wywiadu udzielił Prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Prorektor ds. nauki i innowacji 
Wrocławski Uniwersytet Przyrodniczy
ul. C.K Norwida 25/27 50-375 Wrocław
tel. 71 320 5479
fax 71 320 5290
www.up.wroc.pl

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]