Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Płodność na talerzu czyli marzenie o dziecku, które zaczyna się od żywienia

Wywiad z Barbarą Sawaniewską - współautorką projektu "Płodność na talerzu" realizowanego w ramach badań Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.

2014-04-04

Joanna Górska: Pani Barbaro, zacznijmy od początku. W jaki sposób obecnie definiujemy niepłodność? 

Barbara Sawaniewska: Światowa Organizacja Zdrowia WHO definiuje niepłodność jako stan niemożności poczęcia dziecka, mimo regularnego współżycia płciowego partnerów (3-4 razy w tygodniu), bez stosowania jakichkolwiek środków antykoncepcjnych, utrzymujący się ponad 12 miesięcy. Jest to stan odwracalny, przy odpowiednim leczeniu oraz modyfikacji stylu życia istnieje szansa, że dziecko w końcu się pojawi.

Bardzo często niepłodność mylona jest z bezpłodnością. Różnica między terminami jest zasadnicza, ponieważ bezpłodność jest to nieodwracalny stan, który wynika, np. z usunięcia części układu rozrodczego – jąder, jajników, macicy na skutek choroby czy wypadku. W takiej sytuacji ani leczenie, ani modyfikacja stylu życia pomóc nie może. Istnieje wiele czynników wpływających na płodność kobiet i mężczyn i jak się okazuje nie tylko podłoże genetyczne, zaburzenia endokrynologiczne, przebyte choroby czy chociażby wiek, ale również styl życia może mieć duże znaczenie.

W jaki sposób nasz styl życia może wpłynąć na naszą szanse bycia rodzicami? W jakiś sposób można go modyfikować?

W starożytnej Grecji ‘ojciec’ medycyny Hipokrates terminem dieta nazwał styl życia, czyli najprościej tłumacząc wszelkie powtarzalne czynności i zachowania, które towarzyszą każdemu dniu, w tym także sposób żywienia, i mają wpływ na jakość życia. Co zatem wpływa na nieprawidłowy styl życia? 

Rozpoczynając od zbyt małej ilości snu, przesiadywania przed komputerem czy telewizją, któremu towarzyszy często niekontrolowane podjadanie w nocy, a co za tym idzie brak apetytu i czasu na śniadanie rano. Zmęczenie i wszechobecny stres sprzyjają sięganiu po używki (papierosy, kawa, napoje energetyczne, alkohol), które kojarzą się z uspokojeniem, rozładowaniem emocji oraz ‘obudzeniem’.

Pogoń za karierą, obowiązki w pracy, brak czasu sprawiają, że jedzenie spada na dalszy plan, skutkiem czego jest pomijanie posiłków w ciągu dnia lub sięganie po tzw. dania typu ‘fast food’ czy słodycze. Po ciężkim dniu, narastającym niewyspaniu brak też ochoty na jakąkolwiek aktywność fizyczną. Ponadto jesteśmy społeczeństwem konsumpcyjnym, podatnym na wpływ reklamy. Dziś nie ma problemu z dostępem do żywności, a szczególną popularnością cieszy się żywność wysoko przetworzona, dania typu instant oraz słodycze.

Podświadomie zdajemy sobie sprawę, że takie zachowania mogą prowadzić do otyłości, ale kto by pomyślał, że też mogą wpłynąć na zaburzenie funkcjonowania układu rozrodczego kobiet i mężczyzn?

Niezbilansowana dieta prowadzi paradoksalnie do niedożywienia, czyli niedoboru składników odżywczych m.in. witamin, składników mineralnych czy antyoksydantów, które biorą udział w prawidłowym przebiegu procesu spermatogenezy i oogenezy. Zwyczajowa dieta obfita jest w składniki niepożądane takie jak izomery trans, nasycone kwasy tłuszczowe, cukry proste oraz sztuczne dodatki do żywności. 

Czy tylko dieta jest problemem?

Dieta i styl życia jak wspomniałam są to terminy bardzo pokrewne. W moim rozumieniu dieta to nie tylko kilkudniowy idealny jadłospis i krótkoterminowe stosowanie się do zaleceń. W przypadku zaburzeń związanych z płodnością powinnam zwrócić również uwagę na pewne zachowania nie żywieniowe a dotyczące stylu życia jak aktywność fizyczna, używki czy nawet  bezmyślne użytkowanie sprzętu elektronicznego.

Myślę, że znany jest widok mężczyzny trzymającego komputer na kolanach, czy noszącego telefon komórkowy w kieszeni w okolicy krocza. W wyniku ekspozycji na wysoką temperaturę dochodzi do zmian morfologicznych w spermatocytach. Wpływa ona niekorzystnie na: ilość i ruchliwość plemników – obniżeniu ulega potencjał zapładniającego nasienia. 

U mężczyzn aktywnie korzystających z telefonów komórkowych zaobserwowano: zmiany koncentracji, żywotności i morfologii plemników. Fale magnetyczne emitowane przez telefony wpływają na jądra i najądrza prowadząc do zaburzenia spermatogenezy, uszkodzenia chromatyny i DNA plemników. Siedzący tryb życia oraz brak uprawiania sportu może zmniejszyć liczebność plemników jak również obniżyć poziom testosteronu. W przypadku kobiet wkazano, że umiarkowana aktywność fizyczna zwiększa szanse na zajście w planowaną ciążę.

Badania naukowe wykazały silny związek z występowaniem zaburzeń w reprodukcji a paleniem papierosów – nieprawidłowa produkcja oocytów i pogorszenie jakości nasienia.
Podobnie w przypadku alkoholu. Najnowsze doniesienia mówią, że częste spożywanie alkoholu może zmniejszyć prawdopodobieństwo zapłodnienia nawet o 50%. Samo zwiększenie masy ciała u kobiet jest szczególnie niebezpieczne, bo powoduje m.in zaburzenia gospodarki hormonalnej i zaburzenia owulacji.

Czy może Pani rozwinąć tę tezę?

Tkanka tłuszczowa powszechnie znana jest jako ‘magazyn’ energii, jednak pełni też funkcje endokrynne. W ostatnich latach coraz więcej uwagi poświęca się znaczeniu hormonów tkanki tłuszczowej w patogenezie zaburzeń płodności. Chociaż pewna ilość tkanki tłuszczowej jest niezbędna dla normalnego rozwoju i funkcjonowania układu rozrodczego kobiet to jej nadmiar prowadząc do otyłości może powodować zaburzenia płodności.

Stopień otyłości i dystrybucja tkanki tłuszczowej są ważnymi czynnikami, które wpływają na układ rozrodczy kobiet. Nie jest jeszcze dokładnie wyjaśniona zależność między mechanizmem, który wpływa na zaburzenia funkcji układu rozrodczego. Wiadomo jednak, że otłuszczenie górnych partii ciała i otyłość centralna – obrazowo figura typu ‘jabłko’ – koreluje z większym ryzykiem występowania insulinooporności, hiperinsulinemii, hyperandrogenemii, zwiększeniem obwodowej aromatyzacji androgenów do estrogenów. Te zaburzenia uznaje się za jedne z ważniejszych, które zakłócają proces jajeczkowania. 

W jaki sposób należy komponować dietę, aby zwiększyć szanse szczęśliwego poczęcia? Czy są jakieś szczególne zalecenia dietetyczne?

Szczególne zalecenia dietetyczne są kierowane do osób, które borykają się z problemem niepłodności. Interwencja dietetyczna jest bezpośrednio dopasowana do konkretnego przypadku i różni się w zależności od występujących zaburzeń, stanu odżywienia i nawyków żywieniowych danej osoby. Natomiast by zwiększyć swoje szanse na płodność należy dbać o prawidłowe odżywienie organizmu i wdrożyć aktywność fizyczną na co dzień.

Najprostszym sposobem jest urozmaicanie diety, poprzez spożycie różnych produktów spożywczych w odpowiednich proporcjach i ilościach. Monotonność diety prowadzi do niedoborów jednych składników i nadmiaru innych, oraz najczęściej odkładania się zbędnej tkanki tłuszczowej. Potrzeba wyeliminowania jedzenia, które jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych (tłuszcz zwierzęcy), izomerów trans (występują w produktach cukierniczych, utwardzanych olejach roślinnych), żywności wysoko przetworzonej, która sprzyja otyłości. 

Należy również ograniczyć spożycie jedzenia, które jest źródłem cukru, sztucznych konserwantów i barwników, chemicznych dodatków do żywności – m.in. słodycze, napoje dosłodzane, chipsy. Wypada kontrolować jakość pokarmu, który spożywamy poprzez czytanie etykiet, analizowanie składu i tabeli wartości odżywczej danego produktu. Jeżeli coś ma ‘nieskończoną’ listę składników dodanych to wiadomo, że najodpowiedniejsze dla organizmu nie jest.

Poza samym doborem produktów ważny jest również sposób obróbki termicznej. Niewłaściwie przygotowane jedzenie np. w zbyt wysokiej temperaturze i w zbyt długim czasie traci swoje walory odżywcze.

Warto zapamiętać, że kaloria nie jest równa kalorii i dobrze jest dbać o to, by jedzenie nie było wyłącznie źródłem energii, ale przede wszystkim źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i wodzie, składników mineralnych takich jak m.in. żelazo, wapń, magnez, potas, selen, miedź, cynk, oraz białka (różne rodzaje mięsa, ryby, nabiał, rośliny strączkowe), węglowodanów złożonych (różne rodzaje kasz, warzywa, produkty z pełnego ziarna, brązowy makaron, ryż) i tłuszczów roślinnych (oleje roślinne, orzechy, nasiona).

Na które składniki odżywcze należy szczególnie zwrócić uwagę?

Wielki apel do mężczyzn, którzy w swojej zwyczajowej diecie nie sięgają po warzywa i owoce. Myślę, że to wynik wychowania, od dziecka rodzice napominają by zjeść z talerza mięso pozostawiając ewentualnie sałatkę, poza tym krąży przekonanie, że od mięsa rosną mięśnie, a warzywa i owoce jedzą kobiety, które się zawsze odchudzają.

Prawda jest taka, że są one bogatym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki, te uszkadzają nasienie i obniżają zdolność plemników do zapłodnienia. U 25% niepłodnych mężczyzn występuje podwyższony poziom reaktywnych form tlenu. Składniki szczególnie ważne dla mężczyzn to m.in.: karotenoidy – dobrze znany beta-karoten – występują w roślinach o zabarwieniu czerwonym, różowym, żółtym bądź pomarańczowym. Karotenoidy uczestniczą w regulacji procesu spermatogenezy.

Witamina E: jej działanie antyoksydacyjne polega na osłonięciu błony komórkowej plemników przed uszkodzeniem. Wraz z selenem wpływa na zwiększenie ruchliwości plemników oraz poprawę ich morfologii i liczebności.

Sam selen jest niezbędnym mikroelementem dla prawidłowego rozwoju jąder, procesu spermatogenezy, ruchliwości i czynności plemników. Jeden orzech brazylijski spełnia dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.

Stężenie cynku, miedzi i selenu w plazmie nasienia koreluje z jego jakością. Dużą siłą działania antyoksydacyjnego charakteryzuje się witamina C, która chroni DNA plemników przed ich uszkodzeniem przez reaktywne formy tlenu. U mężczyzn o obniżonej płodności, z nieprawidłową ruchliwością i morfologią plemników odnotowano niskie poziomy glutationu. Jego deficyt prowadzi do niestabilności wstawek (wstawka to część plemnika, która wraz z witką umożliwia jego ruch), co powoduje zaburzenie ich ruchliwości. W warunkach fizjologicznych glutation jest syntetyzowany z kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny, które dostarczone są wraz z pokarmem.

Szczególnie ważne dla kobiety są witaminy C i E, które uczestniczą w prawidłowym budowaniu endometrium. Kwas foliowy bierze udział w regulacji cyklu menstruacyjnego. Żelazo wpływa na prawidłowy rozwój jajników, rozwój komórek jajowych oraz zarodka. Ponadto zachowaniu prawidłowego działania układu rozrodczego kobiety sprzyja prawidłowe odżywienie białkiem, dostarczenie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i odpowiednie nawodnienie organizmu. Niezwykle istotne jest zachowanie zerowego bilansu energetycznego. Dzięki czemu nie dochodzi do odkładania się tkanki tłuszczowej, co zwiększa szanse na zachowanie prawidłowego poziomu hormonów i przebiegu procesów spermatogenezy i oogenezy. 

Bardzo serdecznie dziękuję Pani za wywiad,
Joanna Górska

===========================================
Barbara Sawaniewska – studentka ostatniego roku studiów magisterskich na kierunku dietetyka, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. 

Projekt „Płodność na talerzu” jest pierwszym krokiem do realizacji jej marzeń. W przyszłości chce pomagać pacjentom, którzy borykają się z problemem niepłodności oraz promować zdrowy styl życia, budząc świadomość ludzi w wieku reprodukcyjnym. Swoją pracę dyplomową poświęca tej tematyce i jak twierdzi temat wpływu diety na płodność jest tematem na czasie a nawet ponadczasowym, bo posiadanie potomstwa to jeden z głównych powodów, dla których żyjemy. 

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]