Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Czas na grilla

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Piknik "Poznaj Dobrą Żywnność " - rodzinne święto polskiej żywności

W dniu 14 czerwca br. w ogrodach SGGW w Warszawie odbył się coroczny rodzinny piknik pt. „Poznaj Dobrą Żywność”. W trakcie imprezy odbyły się pokazy kulinarne, wystawa zabytkowych maszyn rolniczych, gry i zabawy związane ze zdrową żywnością. Zapraszamy na relację zdjęciową z wydarzenia. 

Czytaj więcej »

Wydarzenia

17 - 20 września 2014

Natural Products ExpoEast

Baltimore, MD

20 września 2014

Spotkanie Chorych na Hashimoto

Łódź, 3Pietra ; ul. 28 Pułku Strzelców Kaniowskich 71/74

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Historia Żywności Funkcjonalnej

2012-10-15

"Niech żywność będzie Twoim lekarstwem,

a lekarstwo Twoją żywnością ”.

Hipokrates

Historia żywności funkcjonalnej jest stara jak świat. Już bowiem w odległej przeszłości zauważono, że wybrane produkty spożywcze poprzez składniki w nich zawarte mogą pozytywnie wpływać na zdrowie lub mogą łagodzić lub niwelować objawy pewnych schorzeń i dlatego składniki te wykorzystywane były w leczniczych terapiach domowych.

Nie od dzisiaj się mówi się, że leczenie poprzez żywienie jest jedną z najskuteczniejszych metod zapobiegania rozmaitym chorobom i prawda ta – poparta wieloma przykładami jest stara jak świat. Zatem można przyjąć, iż potencjalnie żywność funkcjonalna może przynieść określonym grupom klientów korzyści.

Rys historyczny

Przykłady konkretnych zaleceń dietetycznych, leczenia lub zapobiegania różnego rodzaju chorobom występują w kulturach wielu narodów. Przykładowe zalecenia znajdziemy m.in. w tekstach greckiego lekarza Hipokratesa, jak i tekstach hinduistycznych oraz przepastnych kanonach tradycyjnej medycyny chińskiej.

Szczególną uwagę należy zwrócić na kulinaria chińskie – warto bowiem pamiętać, że receptury na tradycyjne chińskie leki często zawierają przepisy na łączenie konkretnych produktów spożywczych z ziołami, w rezultacie, czego otrzymujemy mające oryginalne właściwości lecznicze produkty spożywane wraz z codzienną dietą. Dlatego uważa się, iż z historycznego punktu widzenia, zarówno medycyna Wschodu i Zachodu, zawsze zawierała elementy żywności funkcjonalnej.

Przykłady tradycyjnych produktów funkcjonlnych

Przykładami takich produktów są np. napary z herbaty pieprzowej, która przez wiele stuleci była stosowana na dolegliwości przewodu pokarmowego. Podobnie rzecz się ma z olejkiem miętowym, który zawiera składniki rozkurczające.

Kolejnym przykładem jest sok z żurawiny, który zawiera elementy hamujące rozwój bakteryjnego zapalenia pęcherza moczowego oraz rozwój infekcji dróg moczowych.

Kolejną ciekawą kategorią produktów są zioła i przyprawy, które pierwotnie dodawane były do żywności w celu wzmocnienia smaku oraz w niektórych przypadkach stosowane były do zabezpieczenia żywności przed zepsuciem się. Wiele tych przypraw ma udokumentowane tradycyjne zastosowania w medycynie ludowej, a tym samym możemy wpisać je do kategorii składników wykorzystywanych do tworzenia tradycyjnej żywności funkcjonalnej. Przykładem może być tymianek, który był stosowany, jako środek przeciwgrzybiczny już w starożytnym Egipcie.

Ciekawymi przyprawami są też: imbir, cynamon i lukrecja, będące składnikami wielu mieszanek chińskich toników, a w ludowej medycynie w Europie Zachodniej stosowano je do leczenia zaburzeń trawiennych.

Imbir jest szczególnie cenną przyprawą, bowiem zawiera ponad czterysta biologicznie aktywnych składników działających m.in. przeciwdrobnoustrojowo, przeciwzapalnie, łagodząco na objawy przeciwcukrzycowe, a także wpływających wzmacniająco na motorykę pracy jelit, ochronę błony śluzowej jelit, rozszerzanie lub zwężenia naczyń krwionośnych.

Probiotyki 

Kolejną formą tradycyjnej modyfikacji żywności była fermentacja, w wyniku, której utrwalano nadwyżki surowców, przekształcając je w inne użyteczne dla człowieka produkty. Z mleka robiono sery, jogurty lub kefiry. Z kapusty i ogórków kiszonki, a z winogron i owoców wina. Prozdrowotny wpływ na zdrowie człowieka fermentowanych produktów mlecznych znano już w starożytności.

Zjawiskiem fermentacji i potencjalnej interakcji między spożyciem produktów fermentowanych a zdrowiem zainteresowali się francuscy chemicy Pasteur i Jaubert, którzy w roku 1877 po raz pierwszy opisali występowanie pewnych antagonizmów między wybranymi szczepami bakteryjnymi. W 1907 r. rosyjski mikrobiolog, laureat nagrody Nobla z medycyny - Ilia Miecznikow podał, iż spożywanie jogurtów i kefirów korzystnie wpływa na zdrowie dzięki zawartym w nich bakteriom fermentacji mlekowej. W swoich badaniach podkreślał, że wysoka koncentracja Lactobacillus sp. w jelicie ma istotny dobroczynny wpływ na zdrowie i długowieczność człowieka, a także proponował spożywanie tych produktów, jako metodę do stosowania w bakteryjnej terapii zastępczej. Niestety, przez długie lata badania te nie zostały wykorzystywane, gdyż nastała era leków i antybiotyków.

Po raz pierwszy wyrażenie zbliżone do dzisiejszego słowa „probiotyk” zostało użyte w 1965 roku przez badaczy Lilley’a i Stillwella, którzy opisali substancje wydzielające się przez jedne organizmy, w wyniku których następuje wzrost innych mikroorganizmów. Jednakże, wyrażenia „probiotyk” w dzisiejszym tego słowa znaczeniu po raz pierwszy użyto w roku 1974 roku przez Parkera, który określił, iż „jest to organizm lub substancja sprzyjająca równowadze mikrobiologicznej”. Kolejnym naukowcem, który zajął się tym tematem był Fuller, który w 1989 roku, dostrzegając korzyści ze stosowania mikroorganizmów wprowadził definicję probiotyku do języka naukowego.

Eliminacja składników

Również pod definicje tradycyjnej żywności funkcjonalnej podlegają produkty, które poddane zostały pewnej modyfikacji, polegającej na usunięciu potencjalnych toksyn lub alergenów z żywności w celu przystosowania jej do spożywana przez osoby z pewnymi niedomagania organizmu, dotyczy to nietolerancji laktozy, alergii na białka mleka, niższej zawartości tłuszczu czy eliminacji niektórych składników np. kwasu erukowego z oleju rzepakowego.

Japoński program FOSHU

Żywność funkcjonalna wywodząca się z wieloletnich praktycznych obserwacji i zastosowań ludowych zarówno w krajach europejskich jak i Dalekiego Wschodu po raz kolejny swój rozkwit przeżywa w latach 80-tych ubiegłego wieku.

Jej współczesna kariera rozpoczęła się w Japonii, kiedy rząd japoński wsparł odgórnie inicjatywy badań mających na celu identyfikację żywności korzystnej dla zdrowia, a która mogłaby przyczynić się do ściślejszej kontroli rosnących kosztów opieki medycznej. 

W wyniku tych prac w 1991 roku japońskie Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej opracowało i wprowadziło do użycia definicję „Żywności o Określonym Zdrowotnym Zastosowaniu” (tzw. FOSHU – Foods for Specified Health Use). W ramach tego programu przebadano i wybrano szereg produktów spożywczych, których spożycie uważa się za szczególne korzystne dla zdrowia. 

Produkty z programu FOSHU są oferowane w formie zwykłego pożywienia – nie mogą to być ani tabletki ani saszetki, a regularnie jej spożywane ma stanowić część diety. Początkowo zidentyfikowano jedenaście kategorii składników, które na podstawie przygotowanych dowodów naukowych umieszczono na liście produktów korzystnych dla zdrowia. 

Umieszczone na liście tzw. żywności funkcjonalnej były stosowane w celu poprawy pracy jelit, zmniejszenia stężenia lipidów we krwi i ciśnienie krwi, zwiększenie absorpcji wapnia i żelaza lub mogły służyć, jako substancje słodzące, albo być spożywane przez osoby z alergią na globuliny ryżu. Obecnie żywność funkcjonalna produkowana jest w Japonii na skalę przemysłową. Pierwszym produktem funkcjonalnym był hipoalergiczny ryż. 

Żywność funkcjonalna w Chinach

Z kolei w Chinach żywność funkcjonalna w dalszym ciągu określana i postrzegana jest jako zdrowa żywność, stanowiąca część wieloletniej kultury i tradycji medycyny i kuchni chińskiej, w której czasami trudno oddzielić zioła od żywności.

Chińscy klienci mają do dyspozycji ponad 3000 odmian zdrowej żywności, dostępnej w postaci mieszanek ziół zawierających korzystne dla zdrowia zestawy składników aktywnych i mimo iż mechanizm ich działania jest bliżej nieznany i nie istnieją żadne naukowe badania potwierdzające bezpieczeństwo ich stosowania, to uznawane są przez Chińczyków korzystne dla zdrowia, na podstawie historycznego ich stosowania w medycynie chińskiej.

Rozwój rynku żywności funkcjonlanej 

Rynek żywności funkcjonalnej rozwija się coraz intensywniej. Żywność tego typu zrobiła zawrotną karierę w USA, gdzie popularne są również farmaceutyczne suplementy diety. Pierwszym produktem funkcjonalnym była tu woda z witaminami – Vitamin Water, którą stworzył J. Darius Bikoff. Po 10 latach roczne przychody ze sprzedaży wody sięgnęły 350 mln $. Markę zaś, której część udziałów należała do LVMH i Tata Group, przejął w 2007 r. w całości koncern Coca-Cola. To rozpoczęło lawinowy wzrost oferowania produktów z tej kategorii na innych rynkach świata.

W Stanach Zjednoczonych żywność funkcjonalna jest różnicowana od tzw. medycznych środków spożywczych, określone spożycie jest zatwierdzane przez lekarza i aplikowane w specyficznych warunkach medycznych.Badania wskazują, iż blisko 50% żywności sprzedawanej w USA – kraju o silnym kulcie zdrowia i urody – jest kupowana przez klientów właśnie z powodów zdrowotnych.

Analizy wskazują, że w przyszłości żywność funkcjonalna prawdopodobnie będzie stanowiła połowę całego rynku żywności na świecie. Oznacza to w samych Stanach Zjednoczonych wartość rynku ok. 250 mld $. W USA żywność funkcjonalna musi bezwzględnie podlegać standardom stanowionym przez amerykańską agencję Food and Drug Administration (FDA).

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
Nowy Valbon Brie z suszonymi pomidorami już w sklepach !

2014-08-25

W sierpmiu firma Hochland wprowadziła do grupy serów marki Valbon kolejny nowy kuszący smak – Valbon Brie z suszonymi pomidorami !

Czytaj więcej »
Nieoznakowane jaja na rynku ?

2014-08-17

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz przestrzega przed kupowaniem nieoznakowanych kurzych jaj z niewiadomego źródła. Resort rolnictwa planuje utrzymanie zwolnienia z obowiązku znakowania jaj przez producentów mających nie więcej niż 50 kur. 

Czytaj więcej »
Drugi Wielki Dzień Pszczół

2014-08-09

W dniu 8 sierpnia br odbyl sie kolejny Wielki Dzien Pszczół. Tym razem świętować będą ogrody botaniczne, parki narodowe i krajobrazowe oraz inne placówki przyrodnicze, które chcą przypominać o tym, jak ważną i pożyteczną rolę w całym ekosystemie pełnią owady pszczołowate i jak możemy im stworzyć przyjazne środowisko!

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]