Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Pamiętaj też będziesz Seniorem czyli o zasadach żywienia osób starszych!

2014-01-24

[Joanna Górska] Pani Profesor, powszechnie mówi się, iż społeczeństwo w Europie starzeje się. Od kiedy możemy mówić, iż ktoś zaczyna być seniorem? Czy decyduje o tym metryka czy także inne czynniki?

[Barbara Pietruszka] Poruszyła Pani w tym pytaniu dwa zagadnienia związane ze starością. Pierwsze dotyczy starzenia się społeczeństwa. Oznacza to, że w ogólnej populacji ludzi w kraju, czy w Europie zwiększa się udział osób starszych. W Polsce w 1980 roku udział osób z tej grupy wiekowej wynosił 10%. Prognozy wskazują, że wkrótce przekroczymy 15%, a w roku 2020 około 20%. Proces starzenia się społeczeństwa związany jest między innymi ze zwiększającym się przeciętnym trwaniem życia. Żyjemy coraz dłużej i powszechnie uważa się to za zjawisko pozytywne, świadczące dobrze o warunkach życia.

Wg informacji z Rocznika Demograficznego (2013 r.) przeciętna liczba lat dalszego trwania życia w momencie narodzin wynosiła dla mężczyzn w 1970 r. 66,62 lata, a w 2012 r. 72,71 lat. Kobiety przeciętne żyją dłużej i analogiczne wartości dla nich wynoszą 73,30 lat i 80,98 lat.

Inną przyczyną starzenia się społeczeństwa jest spadek dzietności, co wiąże się z mniejszą liczbą osób w młodszych grupach wiekowych. Ważnym problemem jest zapewnienie odpowiedniej jakości życia tak dużej grupie osób starszych. Starzenie się społeczeństwa związane jest również z wydatkami na opiekę medyczną, rehabilitację, czy opiekę nad osobami niesprawnymi.

Drugie zagadnienie związane jest z procesami starzenia się organizmu. Moment, od którego uznaje się daną osobę za starszą jest sprawą umowną. Aktualnie przyjmuje się, że okres starości zaczyna się w wieku 60 lub 65 lat. Dodatkowo okres ten dzielony jest jeszcze na krótsze odcinki: od 60 do 74 lat jest to wiek podeszły, od 74 - 90 lat – wiek starszy i powyżej 90 lat - wiek sędziwy.

Musimy sobie zdawać sprawę z tego, że procesy starzenia się dotyczą wszystkich i rozpoczynają się stosunkowo wcześnie, bo już w wieku około 30-40 lat. Ale nie wszyscy starzejemy się jednakowo, tempo tego procesu jest bardzo zróżnicowane u poszczególnych osób. Zdarza się, że sprawność zarówno fizyczna jak i umysłowa niektórych osób starszych jest lepsza niż osób młodszych wiekowo.Czyli nie zawsze tzw. wiek biologiczny odzwierciedla wiek metrykalny/kalendarzowy.

Podczas gdy wiek kalendarzowy wskazuje wyłącznie liczbę przeżytych lat, to wiek biologiczny związany jest ze sprawnością funkcjonalną organizmu, zmianami w tkankach i organach, zachodzącymi z upływem czasu. Aktualnie wiadomo, że niektóre czynniki, takie jak uwarunkowania genetyczne, czynniki środowiskowe mogą modyfikować tempo starzenia się.

O ile czynników genetycznych nie jesteśmy w stanie zmodyfikować, to środowiskowe już tak. Do modyfikowalnych czynników należy styl życia, a w tym sposób żywienia, zachowania związane z nałogami (np. palenie, picie alkoholu) oraz aktywność fizyczna. Czynnikami mającymi wpływ na procesy starzenia się są także uwarunkowania społeczne i psychologiczne, które wpływają na osobowość człowieka.

[J.G.] Pani Profesor słyszałam, iż na Wydziale prowadzony jest program „NuAge – Dieta Seniora”. Na czym polega ten program? I jakie można na dzień dzisiejszy wysnuć wnioski?

[ B.P.] Badanie prowadzone jest w ramach VII Programu Ramowego Unii Europejskiej, jest badaniem międzynarodowym i prowadzonym równocześnie w 5-ciu ośrodkach naukowych, tj. w  Uniwersytetach w Bolonii (Włochy), Wageningen (Holandia), Norwich (Wielka Brytania), w Instytucie Żywienia w Clermont Ferrand (Francja), a w Polsce w Katedrze Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie.

Badanie koordynowane jest przez Uniwersytet w Bolonii, a osobą odpowiedzialną za cały projekt jest prof. Claudio Francesci. Tytuł projektu to: “New dietary strategies addressing the specific needs of elderly population for a health ageing in Europe”, a akronim NuAge. W tłumaczeniu tytuł brzmi: „Nowe strategie żywieniowe uwzględniające szczególne potrzeby osób starszych dla pomyślnego starzenia się w Europie”. Na potrzeby naszego badania daliśmy krótkie hasło: Dieta Seniora.

Omawiany projekt mieści się w tematyce badań europejskich „Diet and prevention of functional decline of the elderly”, a także w obszarach badawczych uznanych za ważne przez ekspertów krajowych, a dotyczące zdrowia, uwarunkowań środowiskowych i ich wpływu na zdrowie.

Celem projektu jest ocena, w jaki sposób żywienie wpływa na zmiany zachodzące w organizmie osób starszych, a szczególnie na występowanie stanów zapalnych, które z kolei mogą być przyczyną wielu chorób. Dlatego badani dzieleni są na dwie grupy.

Pierwsza, tzw. grupa interwencyjna modyfikuje dietę zgodnie z instrukcjami opracowanymi specjalnie do projektu na podstawie wiedzy, którą już posiadamy. Modyfikacja diety jest stopniowa i zakładamy, że po 4-5 miesiącach jest zgodna z naszymi założeniami. Interwencja trwa jeden rok, czyli okres wystarczający do zaobserwowania zmian w stanie odżywienia i w wybranych parametrach zdrowotnych osób biorących w nim udział. Druga grupa, kontrolna, pozostaje na swojej zwyczajowej diecie. W grupie tej również kontrolujemy sposób żywienia, stan odżywienia i parametry zdrowotne.

Na koniec uzyskamy informacje, w jakim stopniu zmiana sposobu żywienia wpływa na procesy przebiegające w organizmie osób starszych. Przewiduje się, że badania wykonane w ramach Nu-Age umożliwią wyodrębnienie czynników ryzyka związanych z rozwojem stanów zapalnych w starszym wieku. Pozwoli to na opracowanie zasad prawidłowego żywienia skierowanych do tej grupy osób, a popartych wynikami międzynarodowego badania naukowego.

Dodatkowo w wybranej spośród wszystkich badanych grupie osób przeprowadzona będzie pogłębiona analiza związana z oceną wpływu diety na mechanizmy komórkowe i molekularne, oraz badania genetyczne i epigenetyczne (z zakresu nutrigenomiki, proteomiki, transkryptomiki). Pozwoli to na określenie indywidualnej zmienności odpowiedzi na dietę.

Badanie NuAge pozwoli na uzupełnienie danych opisujących wpływ zintegrowanego i holistycznego podejścia do diety jako całości w prewencji niekorzystnych zmian związanych ze starzeniem się organizmu.

Na wnioski z badania jest jeszcze zdecydowanie za wcześnie, jesteśmy na etapie prowadzenia badania interwencyjnego i dopiero pierwsze osoby, które zgłosiły się do badania we wrześniu 2012 roku, kończą interwencję. Część interwencyjna całego projektu ma się zakończyć do stycznia 2015 roku, a cały projekt do końca kwietnia 2016 r. Na podstawie wyników mają być zaprojektowane i wprowadzone na rynek produkty, których zadaniem będzie wspomożenie realizacji zaleceń żywieniowych dla osób starszych.

[J.G.] Jak oceniają Państwo kondycję polskich seniorów z punktu widzenia stanu odżywienia, psychiki oraz stanu fizycznego? Jakie są główne problemy zdrowotne, i żywieniowe ludzi starszych?

[B.P.] Na podstawie projektu NuAge trudno jest ocenić kondycję osób starszych w Polsce, ponieważ zgodnie z założeniem udział biorą osoby, które same się zgłaszają, czyli ochotnicy. Dodatkowo kryteria wykluczające z badania powodują, że osoby biorące w nim udział są sprawne fizycznie i względnie zdrowe. Tymi kryteriami są: występowanie tzw. zespołu słabości, choroby nowotworowe i układu krążenia (niewydolność krążenia) w ostrej fazie.

Wprawdzie na podstawie projektu NuAge nie możemy wyciągnąć wniosków dotyczących kondycji osób starszych w Polsce, ale inne projekty, w których zespół Katedry Żywienia Człowieka brał udział dały odpowiedzi na to pytanie.

Na przykład projekt o akronimie PolSenior obejmował około 6000 osób w wieku 65+, które były losowane do badania z całej Polski. Projekt realizowany był przez wiele ośrodków naukowych, a koordynowany przez Międzynarodowy Instytut Biologii Molekularnej i Komórkowej w Warszawie. Wyniki uzyskane w ramach tego projektu opublikowane zostały w monografii pt. „Aspekty medyczne, psychologiczne, socjologiczne i ekonomiczne starzenia się ludzi w Polsce”, której redaktorami są Małgorzata Mossakowska, Andrzej Więcek oraz Piotr Błędowski.

Okazało się, że u 62% osób starszych występuje hipercholesterolemia, u 76% - nadciśnienie, u 41% - nadwaga, u 32% - otyłość, u 22% cukrzyca typu 2. Niewielkaą część osób charakteryzuje się niedowagą – dotyczy to 1,6% mężczyzn i 1,4% kobiet. U dużej części badanych stwierdzono niedoborowy poziom witaminy D we krwi (prawie  40%).

Generalnie można powiedzieć, że niedobór witaminy D w organizmie osób starszych jest problemem. Niedobór ten wynika nie tylko ze zbyt małej ilości tej witaminy w diecie, ale także ze zmniejszonej syntezy w organizmie. Jak wiadomo witamina D jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych, a następnie w dwóch etapach aktywowana do formy aktywnej biologicznie, w wątrobie i nerkach. U osób starszych proces jest mniej wydajny, dodatkowo, występuje ograniczona ekspozycja na słońce, często też schorzenia wątroby i nerek ograniczają przemianę witaminy w jej formę aktywną.

Badania ostatnich lat wskazują na wiele tzw. pozakostnych funkcji witaminy D, w tym m.in. jej rolę w zmniejszaniu ryzyka rozwoju nowotworów, chorób autoimmunologicznych, sercowo-naczyniowych, a także cukrzycy czy depresji.

Wyniki innych badań także wskazują, że stan odżywienia osób starszych jest nieprawidłowy. W badaniu w województwie wrocławskim stwierdzono, że ryzyko niedożywienia dotyczy aż 71,4% kobiet i 28,5% mężczyzn. Według niektórych szacunków niedożywienie dotyczy 5-10% osób przebywających we własnym środowisku, podczas gdy aż 30-60% osób żyjących w instytucjach i przebywających w szpitalach.

[J.G.] Na co należałoby zwrócić uwagę w żywieniu ludzi starszych? Co powinni spożywać, a co bezwzględnie eliminować ze swojej diety?

[B.P.]  Żywienie osób starszych powinno być dostosowane do zapotrzebowania organizmu na energię i składniki odżywcze. Jest to w dużej mierze sprawa indywidualna, ponieważ różny jest poziom aktywności fizycznej i stan zdrowia osób starszych.

Wraz z wiekiem spada zapotrzebowanie organizmu na energię na skutek spadku podstawowej przemiany materii, ale także często ograniczanej aktywności fizycznej. W związku z tym konieczna jest modyfikacja wyboru produktów, które są włączane do codziennego menu. Trzeba wybierać takie, które charakteryzują się większą gęstością odżywczą, czyli te, w których jest duża zawartość witamin i składników mineralnych na jednostkę energii.

W praktyce należy wybierać produkty takie jak chude mleko i przetwory, chude mięsa, owoce i warzywa, produkty zbożowe z całego ziarna. Unikać natomiast należy produktów wysokotłuszczowych oraz zawierających dużo cukrów, szczególnie prostych (unikać tzw. pustych kalorii). Podstawę żywienia powinny stanowić produkty zbożowe, najlepiej z całego ziarna (o ile zdrowie na to pozwala).

Uważa się, że w ciągu dnia należy spożywać je co najmniej sześć razy (6 porcji). W codziennej diecie znaleźć się powinny trzy porcje warzyw oraz dwie porcje owoców, najlepiej w różnych kolorach.

Mleko lub przetwory mleczne należy spożywać trzy razy dziennie. Do diety należy włączyć ryby morskie, a także drób, chude mięso, jaja. Produkty z tej grupy powinny być spożywane 2 dwa razy na dzień. Do jadłospisu można włączyć, jeżeli zdrowie pozwala, nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica) oraz nasiona słonecznika, dyni oraz orzechy.

Ograniczyć należy spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na korzyść olejów roślinnych. Również zaleca się ograniczenie ilości soli kuchennej do 5 g/dzień. Bardzo ważna jest odpowiednia ilość napojów. Osoby starsze często ograniczają picie, ze względu na zaburzone odczuwanie pragnienia. Łączna ilość wody przyjmowana codziennie powinna wynosić 2-2,5 litrówa. W tę ilość wliczona jest nie tylko woda z napojów, ale także zawarta w potrawach i produktach stałych.

Planując żywienie dobrze jest kierować się własnymi upodobaniami i możliwościami. Przygotowane potrawy powinny być smaczne i estetycznie podane, tak, aby zachęcały do jedzenia. Codzienna dieta powinna być jak najbardziej urozmaicona i składać się z produktów należących do wszystkich grup żywności.

Jeżeli jakaś potrawa lub produkt wywołuje niepożądaną reakcję organizmu lub dyskomfort należy zrezygnować z niej. Dlatego dobrą zasadą jest obserwowanie własnego organizmu. Jeżeli ktoś na przykład nie toleruje mleka (nietolerancja  laktozy) trzeba zrezygnować z jego picia, wybrać inny produkt z tej grupy, w którym laktoza będzie rozłożona np. jogurt lub kefir, a który będzie dobrym źródłem wapnia, i spożywać go w małych porcjach. Źródłem składników mineralnych mogą być wody mineralne, np. wysoko wapniowe, magnezowe. Osoby z zaleceniem lekarskim zmniejszenia ilości soli w diecie powinny wybierać wody niskosodowe.

W wielu przypadkach dieta osób starszych wymaga indywidualnego ustalenia w oparciu o stan odżywienia, choroby i zażywane leki. Osoby wymagające diety lekkostrawnej powinny wykluczyć potrawy ciężkostrawne, ograniczyć smażenie na rzecz gotowania, duszenia i pieczenia bez dodatku tłuszczu. Także konsystencja potraw powinna być dostosowana do stanu zdrowia, w tym do stanu uzębienia.

[J.G.] A co z suplementacją ?

[B.P.] Osobom starszym zalecane jest stosowanie suplementów witaminy D i B12. Suplementy mogą być wskazane także przy niedoborach innych składników. Rodzaj i ilość suplementów powinny być starannie dobrane, dlatego trzeba skonsultować to z lekarzem lub dietetykiem. Jest to ważne, ponieważ osoby starsze często stosują różne leki, a wiadomo, że niektóre leki i składniki odżywcze wchodzą w interakcje, czyli np. składnik odżywczy w większych ilościach (a takie dawki są w suplementach) mogą zmniejszać wchłanianie, czy skuteczność leków. Starsze kobiety powinny zwrócić uwagę, aby nie spożywać z suplementami nadmiernych ilości witaminy A (retinolu),  bo jej antagonistyczne działanie w stosunku do witaminy D może sprzyjać osteoporozie.

[J.G] Co możemy rekomendować jeżeli chodzi o aktywność fizyczną?  

[B.P.] Obok prawidłowego żywienia bardzo ważnym elementem codziennego życia jest odpowiednia aktywność fizyczna. Zaleca się aktywność umiarkowaną, z przewagą ćwiczeń aerobowych, takich jak spacery, mogą być z kijkami (Nordic Walking), pływanie, jazda na rowerze, taniec, praca w ogródku i wynosiła minimum 150 minut na tydzień.  C czyli około 10 minut jednorazowo.

Zaleca się także ćwiczenia poprawiające równowagę ciała i zapobiegające upadkom oraz wzmacniające mięśnie. Osoby, które wcześniej nie były aktywne fizycznie muszą pamiętać, że rozpoczynać należy od prostych ćwiczeń, stopniowo wydłużać czas i zwiększać ich intensywność. W przypadku, gdy wysiłek fizyczny jest niewskazany z powodu problemów zdrowotnych, dobrze jest skonsultować się z lekarzem i rehabilitantem i postępować zgodnie z ich zaleceniami.

[J.G] Na rynku pojawia się coraz więcej produktów funkcjonalnych i/lub wzbogaconych dedykowanych różnym grupom wiekowym. Jak zapatruje się Pani na tego typu żywność w kontekście osób starszych? Czy są jakieś grupy produktów, które mogłaby Pani zarekomendować w diecie osób starszych?

[B.P.] Dobrym wyborem będą produkty o tzw. dużej gęstości odżywczej, czyli takie, w których na jednostkę wartości energetycznej przypada więcej witamin i składników mineralnych. Takie rekomendacje związane są z tym, że najczęściej zapotrzebowanie osób starszych na energię jest mniejsze niż w młodszym wieku, natomiast na witaminy i składniki mineralne pozostaje na tym samym poziomie lub dla niektórych składników jest nawet większe. Pozwoli to na utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Przy podejmowaniu decyzji o stosowaniu produktów zawierających zwiększone ilości pewnych składników odżywczych (produkty wzbogacone, suplementy diety) należy brać pod uwagę stan zdrowia osób starszych i rodzaj przyjmowanych leków. Jest to ważne z tego względu, że jak już wcześnie mówiłam składniki odżywcze i leki mogą wchodzić w interakcje.

Bardzo serdecznie dziękuję Pani za wywiad,

Joanna Górska 

redaktor naczelna 

============================

Wywiadu udzieliła dr hab. Barbara Pietruszka prof. SGGW 

Katedra Żywienia Człowieka
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ul. Nowoursynowska159c; 02-776, Warszawa

---------------------------------------------

W wywiadzie wykorzytano piśmiennictwo:

1 Wyka J.: Stan odżywienia ludzi po 60. roku życia w  aspekcie uwarunkowań żywieniowych, zdrowotnych, środowiskowych i socjodemograficznych. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2009
2 Rudowski R. i wsp.: Uwarunkowania realizacji programu badawczo-rozwojowego Ambient Assisted Living (AAL) w Polsce – komfortowe funkcjonowanie osób starszych w społeczeństwie informacyjnym, Ekspertyza, Warszawa, grudzień 2007 r.

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]