Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Napoje energetyzujące - dobrodziejstwo czy zagrożenie ?

2013-12-17

Joanna Górska: Obecnie coraz bardziej popularne są napoje - marketingowo znane pod nazwą energetyczne. Jednak okazuje się, że nie jest to poprawna nazwa. Czy mogłaby Pani wytłumaczyć naszym Czytelnikom, na czym polega różnica w nomenklaturze? Dlaczego nazwa napoje energetyczne nie jest prawidłowa? Jak powinniśmy nazywać te napoje?

Agata Wawrzyniak: Napoje energetyczne to produkty, które mają dostarczać dodatkową porcję energii organizmowi człowieka, np. w czasie wzmożonego wysiłku fizycznego. Działanie tego typu napojów jest powodowane przede wszystkim dużą ilością składników wysokoenergetycznych, jakimi są łatwo przyswajalne cukry.
Termin ten często mylony jest z pojęciem napoje energetyzujące, czyli bezalkoholowymi napojami pobudzającymi. Napoje energetyzujące to również źródło energii, w ilości najczęściej do 500 kcal/l co oznacza, że ich kaloryczność porównywana jest z ilością kalorii zawartą w większości soków owocowych i napojów typu cola, lecz oprócz energii napoje te, w odróżnieniu od napojów energetycznych, zawierają substancje pobudzające i stymulujące nasz organizm, przede wszystkim kofeinę i taurynę. Zatem napoje energetyzujące ze względu na swoje własności pobudzające organizm są czymś więcej niż napoje energetyczne.

[J.G.] Czy mogłaby Pani przybliżyć mechanizm działania tego typu produktów na nasz organizm. Dla kogo przeznaczone są te napoje?

[A.W.] Napoje energetyzujące pijemy wówczas, gdy chcemy zmusić nasz organizm do działania. Zintensyfikować pracę serca, pobudzić układ nerwowy, a poprzez to zwiększyć szybkość reakcji i koncentrację działania.

Napoje energetyzujące wymyślone zostały dla osób dorosłych, które z powodów pracy, np. w nocy lub długotrwałej jazdy samochodem, nie mogą w trakcie zmęczenia odpocząć. Picie napojów energetyzujących pozwala odłożyć zmęczenie w czasie, lecz tego zmęczenia nie znosi. Przychodzi czas, gdy musimy się wyspać, aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo.

Z napojów energetyzujących, jako środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego o własnościach pobudzających, korzystają również sportowcy, lecz należy podkreślić, iż sportowcy trenujący zawodowo są pod specjalną kontrolą i opieką lekarzy. Obecnie coraz więcej mówimy o własnościach tych napojów, gdyż ich regularne spożywanie w dużych ilościach może nie pozostawać obojętnym dla zdrowia.

[J.G.] Przyjrzyjmy się najczęściej dodawanym składnikom. Co to są za substancje i jak one działają?

[A.W.] Zawsze w składzie napojów energetyzujących odnajdujemy kofeinę i taurynę. Dodawane są również guarana, inozytol, glukuronolakton, cukry, witaminy z grupy B, regulatory kwasowości, dwutlenek węgla.

Najważniejszą z substancji aktywnych jest kofeina. Kofeina jest alkaloidem, środkiem psychotropowym zaliczanym do stymulantów, pobudza ośrodkowy układ nerwowy poprzez blokowanie receptorów adenozyny w mózgu, nie pozwalając poprzez to organizmowi odpocząć, a każąc przyśpieszyć. Kofeina przyśpiesza czynność serca, zwiększa siłę skurczu i napięcie mięśnia sercowego, podnosi ciśnienie krwi, a poprzez te mechanizmy oddziałuje na organizm człowieka zwiększając aktywność psychoruchową, czujność i koncentrację, częściowo również znosi zmęczenie fizyczne i psychiczne. Przestrzec należy także, iż nadmierne spożycie kofeiny może rodzić rozdrażnienie, zdenerwowanie, niepokój, lęk, powodować bezsenność i rodzić uzależnienia. Nadmierne spożycie kofeiny może być także przyczyną odwodnienia organizmu, powodować nudności, wymioty i osłabienie.

Źródłem kofeiny w napojach są także dodawane nasiona guarany, które zawierają kofeinę (pod nazwą guaraniny) w ilości 4-8%, a więc ilości 4-krotnie większej niż ziarna kawowca. Kofeina z nasion guarany wchłania się wolniej niż kofeina pochodzenia syntetycznego obecnie dodawana do napojów.

Drugim ważnym składnikiem aktywnym dodawanym do napojów energetyzujących jest tauryna. Tauryna jest aminokwasem, końcowym produktem degradacji innego aminokwasu cysteiny. Tauryna wzmacnia siłę skurczu serca mając działanie neuromodulujące na mózg, a w połączeniu z kofeiną poprawia dokładność i czas reakcji organizmu zwiększając zdolność organizmu do wysiłku fizycznego i psychicznego. Tauryna zwiększając transport kreatyny do mięśni sprzyja także regeneracji mięśni po wysiłku. Inozytol, dodawany do napojów jako składnik lecytyny, podobnie jak glukuronolakton, prekursor do syntezy tauryny, wzmacniają dodatkowo i uwypuklają działanie kofeiny.

[J.G.] Napoje energetyzujące są coraz bardziej dostępne w sklepach, kioskach czy nawet na straganach. Zauważa się, że coraz częściej piją je nasze dzieci i młodzież. Czy widzi Pani jakieś zagrożenia w stosowaniu tego typu napojów? Kto nie powinien ich pić?

[A.W.] Grupami ryzyka są dzieci i młodzież poniżej 16. roku życia, kobiety w ciąży, osoby chorujące na cukrzycę, osoby z problemami kardiologicznymi. W przypadku dzieci i młodzieży nadmierne spożycie napojów energetyzujących może zwiększać ryzyko cukrzycy typu II, ryzyko otyłości, insulinooporność, gdyż są źródłem energii. 

Podwyższenie poziomu glukozy we krwi następuje także w wyniku stymulacji przez kofeinę wydzielania hormonów nadnerczy (głównie adrenaliny). Zatem organizm może zwiększać poziom glukozy we krwi z dwóch źródeł, co zmusza trzustkę do produkcji i wydzielania insuliny. Duży wyrzut insuliny może z kolei prowadzić do hipoglikemii, co skutkuje uczuciem zmęczenia i głodu znosząc działanie kofeiny.
Innym skutkiem ubocznym picia napojów może być ryzyko uszkodzenia szkliwa nazębnego, gdyż napoje te zawierając regulatory kwasowości w połączeniu z cukrami mogą sprzyjać próchnicy.

Kofeina zawarta w napojach energetyzujących może także być przyczyną obniżenia czasu i jakości snu, może być przyczyną zaburzeń nastroju, co czasami skutkuje zwiększeniem zachowań ryzykownych i złymi wynikami w nauce. Należy przy tym pamiętać, iż dawka kofeiny zawarta w puszce napoju energetyzującego wynosi około 80 do 100 mg, co równa się zawartości kofeiny w filiżance kawy pitej przez osobę dorosłą, a inne substancje zawarte w puszce dodatkowo wzmacniają oddziaływanie kofeiny na organizm.

Im organizm jest młodszy, tym też słabiej wykształcone są systemy enzymatyczne rozkładające kofeinę, przy czym metabolity kofeiny (związki rozpada) również wykazują działanie aktywne podnosząc m.in. poziom kwasów tłuszczowych we krwi.
Wyjątkowo niebezpieczne jest też łączenie napojów energetyzujących i alkoholu w przypadku wszystkich osób, a w szczególności młodych, gdyż powodują złudne wrażenie trzeźwości, odwadniając przy tym organizm.

[J.G.] Jeżeli chodzi o profilaktykę i edukację kogo powinniśmy edukować bardziej: rodziców czy młodzież a może nauczycieli? Co mogłaby Pani zarekomendować?

[A.W.] Zapewne bezpośrednio młodzież, gdyż są grupą najbardziej narażoną na zbyt wysokie ich spożycie. Raporty Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wskazują, iż młodzież jest głównym konsumentem tych produktów.
Młodzież ponadto wychowała się w obecności napojów energetyzujących, a więc jest do nich przyzwyczajona i nie odczuwa ryzyka zdrowotnego wynikającego z nadmiernego ich spożycia. Wiele z osób dorosłych natomiast nie nauczyło się pić napojów tego typu, gdyż podczas ich młodości, napoje te nie istniały.

Bardzo serdecznie dziękuję za rozmowę.
Joanna Górska
Redaktor naczelna

=======================================================
Wywiadu udzieliła: dr hab. Agata Wawrzyniak, prof. nadzw. SGGW
Katedra Żywienia Człowieka
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ul. Nowoursynowska159c; 02-776, Warszawa

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]