Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Substancje słodzące obniżające wartość energetyczną produktów

Wywiad z Katarzyną Antoniak – Technologiem z firmy Hortimex

2013-11-21

Joanna Górska: Pani Katarzyno Polacy akceptują produkty ze słodzikami ? Jakie są najpopularniejsze słodziki sztuczne w Polsce i czy

Katarzyna Antoniak: Wzrost świadomości konsumentów, związane z nim dokonywanie racjonalnych wyborów żywieniowych oraz rosnące zainteresowanie konsumentów zdrowym stylem życia sprawiły, że coraz większą popularnością cieszą się produkty o obniżonej wartości energetycznej, z których redukuje się bądź całkowicie eliminuje dodatek sacharozy. Istnieje szereg środków słodzących alternatywnych do sacharozy oraz cieszących się coraz szerszą akceptacją wśród konsumentów.

Zalicza się do nich substancje intensywnie słodzące (tzw. niskokaloryczne substancje słodzące lub inaczej słodziki), z których wyodrębnić można najbardziej popularne otrzymywane syntetycznie dodatki do żywności takie jak acesulfam K (E 950), aspartam (E 951), kwas cyklaminowy i jego sole: sodową i wapniową (E 952), czy sacharynę i jej sole: sodową, potasową i wapniową (E 954). Dużą popularnością wśród producentów wyrobów spożywczych cieszy się sukraloza (E 955) głównie ze względu na swój profil smakowy najbardziej zbliżony do sacharozy, znakomity synergizm z innymi substancjami słodzącymi oraz wysoką termostabilność.

Rynek dodatków do żywności (w tym substancji intensywnie słodzących) rozwija się dość dynamicznie. Obecnie istotnym trendem na rynkach żywności jest zastępowanie różnego rodzaju syntetycznych dodatków do żywności dodatkami naturalnymi. Coraz więcej konsumentów poszukuje produktów posiadających w swoim składzie prozdrowotne zamienniki sacharozy takie jak oligosacharydy, alkohole białkowe, wielowodorotlenowe czy wreszcie substancje słodzące pochodzenia naturalnego np. glikozyd stewiolowy (E 960).

[J.G] Komu głównie zaleca się produkty z dodatkiem słodzików? Czy dzieci mogą stosować takie produkty?

[K.A.] Produkty zawierające w swoim składzie substancje intensywnie słodzące polecane są przede wszystkim osobom cierpiącym na otyłość, cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe oraz próchnicę. Główną korzyścią stosowania słodzików jest ich bardzo niska lub niemalże zerowa wartość energetyczna i tym samym zapewnienie prozdrowotnego sposobu żywienia bez konieczności eliminacji z jadłospisu produktów o słodkim smaku. Substancje intensywnie słodzące jako zamienniki sacharozy stosuje się także w środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, m.in. w produktach dedykowanych dla sportowców i diabetyków.
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 w sprawie dodatków do żywności, substancje słodzące nie mogą być stosowane w żywności dla niemowląt i małych dzieci, w tym w żywności dietetycznej specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i małych dzieci.

[J.G.] Jakie są najważniejsze cechy (z punktu widzenia konsumenta) takich substancji w wybranych produktach? Proszę przytoczyć kilka przykładów najbardziej innowacyjnych słodzików?

[K.A.] Wzrost zainteresowania konsumentów żywnością prozdrowotną sprawia, że coraz więcej producentów podejmuje się prób wprowadzenia do swoich produktów różnego rodzaju substytutów cukru. Oczekiwania zarówno konsumentów jak i producentów co do właściwości funkcjonalnych tychże substancji są wysokie. Substancje intensywnie słodzące stosowane jako zamienniki sacharozy w produkcie mają być nie tylko bezpieczne, mają również nadawać produktowi odpowiednio słodki smak oraz nie dostarczać lub dostarczać znikome ilości energii. 

Na przykład Coca-Cola słodzona cukrem w porównaniu z Coca-Colą light, w której składzie znajdują się substancje intensywnie słodzące takie jak cyklaminian sodu, acesulfam K i aspartam będzie miała znacznie wyższą wartość energetyczną w 100 ml produktu.

Napój Polo Cola Slim to z kolei niskokaloryczny napój gazowany słodzony glikozydem stewiolowym – substancją słodzącą pochodzenia naturalnego. Na półkach sklepowych można znaleźć również produkty mleczne słodzone tym innowacyjnym słodzikiem takie jak: jogurty Bakomy i serki OSM Ozorków.

Kolejną coraz powszechniej stosowaną substancją słodzącą wspomnianą już wcześniej jest sukraloza. Na rynku polskim można znaleźć ją nie tylko w sokach i napojach (np. w wodzie smakowej Nałęczowianka, sokach i nektarach Tymbark, czy jogurtach Bakomy), ale również w piwie o obniżonej wartości energetycznej, czy gumach do żucia bez dodatku cukru. Ze względu na jej wysoką stabilność, stosuje się ją także do wypieków cukierniczych, w produkcji pastylek, drażetek, konserw owocowych i warzywnych czy produktów mlecznych.

[J.G.] Co mówi prawo odnośnie stosowania takich substancji? Czy konsument może czuć się bezpieczny?

[K.A] Substancje intensywnie słodzące, jak zresztą wszystkie substancje dodatkowe do żywności, zanim zostaną wprowadzone do obrotu, poddawane są szczegółowej ocenie pod względem bezpieczeństwa przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Samo dopuszczenie substancji słodzącej do użytkowania nie oznacza, że przestaje się ją monitorować – podlega ona ciągłym obserwacjom i – jeśli zachodzi konieczność – ponownej ocenie, np. wtedy, gdy pojawią się nowe badania naukowe dotyczące ich właściwości i bezpiecznego poziomu spożycia, czy zmiany odnośnie warunków ich stosowania.

W Polsce kwestie dotyczące dopuszczenia substancji słodzących do użytku regulowane są przez rozporządzenie Ministra Zdrowia z 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych. Określa ono wykaz substancji dodatkowych, które mogą być wprowadzone do obrotu i stosowane w żywności zgodnie z ich funkcjami technologicznymi oraz szczegółowe warunki ich stosowania, w tym rodzaj środków spożywczych, w których mogą być stosowane oraz ich dopuszczalne, maksymalne poziomy.

Ilości substancji intensywnie słodzących, podobnie jak wszystkich dodatków do żywności, szacuje się w oparciu o dostępne dane toksykologiczne.

Następnie określa się maksymalny poziom substancji dodatkowej, tzw. Dawkę o Niewidocznych Skutkach Zatrucia (NOAEL – No Observable Adverse Effect Level), która nie powoduje żadnych efektów toksycznych. Z kolei terminu ADI (Acceptable Daily Intake) używa się do określenia dziennego dopuszczalnego spożycia. Jest to ilość substancji dodatkowej do żywności, która może być pobierana wraz z dietą w ciągu doby przez całe życie bez wywołania jakichkolwiek problemów zdrowotnych. Oznacza to, że jeśli w znacznym stopniu przekroczy się ADI dla jakiejkolwiek substancji intensywnie słodzącej, nie musi to spowodować żadnych negatywnych efektów. W ten sposób określając ADI zapewniono duży margines bezpieczeństwa. Konsument może czuć się zatem bezpieczny spożywając produkty zawierające w swoim składzie substancje intensywnie słodzące.

[J.G.] Do jakiego typu produktów spożywczych można takie substancje dodawać? Czy są jakieś ograniczenia?

[K.A.] Substancje słodzące spożywane są przez ogromną liczbę konsumentów nie tylko w sposób świadomy, np. jako słodzik do kawy czy herbaty, ale również nieświadomie, gdyż są dodawane do wielu artykułów spożywczych, takich jak np. soki, napoje gazowane, gumy do żucia, jogurty, wyroby cukiernicze typu batony czy ciastka.

Substancje intensywnie słodzące ze względu na ich właściwości technologiczne (dobra rozpuszczalność w wodzie, odporność na ogrzewanie, stabilność chemiczna itp.) wykorzystywane są nie tylko w branży spożywczej, ale również w produkcji suplementów diety, w produktach leczniczych, czy kosmetykach. Regulacje prawne wyszczególniają, do jakich produktów żywnościowych substancje słodzące mogą być stosowane i w jakich ilościach. Producenci nie mogą używać większej ilości substancji dodatkowych niż jest to konieczne do uzyskania zamierzonego celu.

Serdecznie dziękuję z rozmowę
Joanna Górska
Redaktor naczelna

======================================================

Wywiadu udzielila Pani Katarzyna Antoniak Młodszy Menedżer Produktu - Technolog                                                                                                                                   HORTIMEX PLUS Sp. z o.o. Sp. K.
62-510 Konin, ul. Spółdzielców 8

Tel. 48632454800, w. 34
Fax. 48632437400
Kom. 48695898765
e-mail: antoniak@hortimex.com.pl
www.hortimex.pl

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]