Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Październikowe szaleństwo, czyli dynia w roli głównej

2013-10-23

Co to jest dynia 
Dynia (Cucurbita L.) – to warzywo jednoroczne z rodziny dyniowatych. Dla porządku dodajmy, że do roślin dyniowatych należą także m.in.: arbuzy, melony, kabaczki, cukinie, ogórki i tykwy. Jako roślina dzika rośnie w sferach klimatu gorącego i ciepłego kontynentu amerykańskiego, gdzie zresztą jest najbardziej znana i popularna. Owoce dyni rosną na charakterystycznych, płożących się wąsach, a same dynie mogą osiągać nawet do 200 kg. W Polsce występują m.in. dynia olbrzymia (Cucurbita maxima Duch.), dynia piżmowa (Cucurbita moschata Duch.) oraz dynia zwyczajna (Cucurbita pepo L.).Wszystkie te gatunki należą do warzyw uprawnych.

Skąd pochodzi dynia 
Uważa się, iż historia dyni może sięgać nawet czasów starożytnych. Wzmianki o tym lub bardzo podobnym warzywie znaleziono w podaniach słynnego wodza, polityka i smakosza Lukullusa (117–56 r. p.n.e.). Z tego okresu pochodzą bowiem informacje, iż serwował swoim gościom podczas wystawnych biesiad smażoną dynię z dodatkiem złocistego miodu. Z kolei greccy lekarze w zaleceniach medycznych rekomendowali aplikowanie świeżej, utartej dyni z winem jako skutecznego środka przeciwko uporczywym zaparciom.

Obecnie wyróżnia się blisko 800 gatunków dyni. Do najstarszych należą dynia olbrzymia (Cucurbita maxima) oraz dynia zwyczajna (Cucurbita pepo). Pierwsza z nich uprawiana jest już od 9 tysięcy lat i pochodzi z Ameryki Południowej (Peru, Argentyna, Boliwia). Drugą, wywodzącą się z Meksyku i Ameryki Środkowej, jada się od 7 tysięcy lat.

W Europie dynia pojawiła się w XV wieku za sprawą podróżnika Krzysztofa Kolumba. Istnieją nawet notatki Kolumba, w których wskazuje dzień, kiedy po raz pierwszy zetknął się z tym warzywem. Początkowo, podobnie jak pomidory, Europejczycy traktowali dynię, jako roślinę ozdobną do ogrodu. Jednak z czasem jej przydatność kulinarna okazała się na tyle interesująca, iż w ciągu zaledwie 100 lat stała się bardzo popularnym warzywem w wielu regionach Europy.

Polski afrodyzjak

W Polsce dynię poznano na przełomie XVII i XVIII wieku. Nazywana tutaj banią, cieszyła podniebienia nie tylko bogatej szlachty, ale stała się łatwo dostępnym pożywieniem dla szerokich mas chłopskich. Co ciekawe, w Polsce wierzono, iż szczególne właściwości mają pestki dyni, które uważano za skuteczny afrodyzjak dodający wigoru w miłosnych uniesieniach. Na ile skubanie dyniowych pestek pomagało – nie wiadomo, niemniej jednak – maniera zażywania ich przed miłosnym tête-à-tête na wiele lat wpisała się w erotyczne zwyczaje Polaków.

Od kilku lat uprawia się u nas dynię makaronową. Cechą charakterystyczną tego gatunku jest to, że po ugotowaniu miąższ owocu rozdziela się na pasma przypominające makaron. Na pola dyniowe chodzą nawet przedszkolaki, a na kramach i straganach bazarów piętrzą się piramidy tego wartościowego, jesiennego warzywa. Zatem dynia nie tylko straszy…

Dobrodziejstwo odżywcze dyni

Powiedzmy wprost: dynia to bardzo smaczne, ale i równocześnie bardzo odżywcze warzywo. Wartości żywieniowe dyni są niezaprzeczalne, bowiem składniki odżywcze znajdujące się w dyni korzystnie wpływają na wzrok, pracę serca i układu trawiennego. Uważa się, że spożywanie dyni może skutecznie regulować przemianę materii, wspomagać procesy odtruwające i odwadniające w organizmie. Mogą ją zażywać przyszłe mamy cierpiące na mdłości. Dynia przyśpiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm pozbywa się nagromadzonych toksyn i tłuszczów. Zawiera także kwasy organiczne. Niewątpliwą zaletą dyni są jej właściwości odkwaszające, zwiększające wydzielanie moczu i kwasów żółciowych. Potrawy z dyni, szczególnie ciepłe rozgrzewające zupy podaje się rekonwalescentom, bowiem nie tylko rozgrzewają organizm, ale pozwalają szybciej odzyskać siły i wrócić do zdrowia.

Do dzisiaj Tybetańczycy stosują dynię w tradycyjnym żywieniu osób chorych na takie schorzenia jak wątroba, nerki i serce, zapalenie żołądka, nadkwasota, owrzodzenie żołądka i dwunastnicy. Wytrawny wywar z dyni wypity na pusty żołądek działa jako skuteczny środek na zaparcia. Może więc zamiast kolejnej pastylki na zaparcia warto sięgnąć po talerz gorącej, pożywnej dyniowej zupy? 

Jako ciekawostkę chciałabym przytoczyć fakt, iż nie tylko sama dynia i pestki cieszą się uznaniem. Jako specjał wykorzystuje się również kwiaty dyni szczególnie w kuchniach Dalekiego Wschodu. W Azerbejdżanie z kwiatów przygotowuje sie specjalny odwar, który wykorzystywany jest do leczenia trudno gojących się ran. Spożywanie gotowanej lub pieczonej dyni zaleca się również chorym na łuszczycę, a okład ze świeżo pokrajanej dyni można stosować przy oparzeniach pierwszego stopnia jako środek łagodzący.

Wróćmy do wartości odżywczych. Po pierwsze: wartość kaloryczna dyni jest dość niska i jest to zaledwie 32 kcal na 100 g świeżej masy. Może się nieznacznie różnić ze względu, iż jest to produkt naturalny i dojrzewa w różnych stopniu. Najbardziej wartościowa odżywczo wydaje się być w pełni dojrzała dynia o intensywnie pomarańczowym miąższu. Generalnie zasada jest taka, że im bardziej pomarańczowy kolor tym więcej zawiera ona beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Dynia zawiera też dużo witamin z grupy B (B1, B2, PP) oraz witaminę C. Badania wykazały, iż nawet po dwóch miesiącach przechowywania ilość cukrów, prowitaminy A i witaminy C nie ulega zmianie. Po tym okresie ilość tych witamin i cukrów powoli maleje. Warto zatem pamiętać, by przechowywać dynię w chłodnym, przewiewnym i suchym pomieszczeniu. A zapasy zużyć w przeciągu 2-3 miesięcy. Ale z tym nie powinno być chyba problemu.

Ze składników mineralnych na uwagę zasługuje fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Dynia bogata jest również w białko roślinne. Zawiera także dużo błonnika (frakcje celulozy i pektyny), dzięki czemu wskazana jest we wszelkich dietach pobudzających perystaltykę jelit oraz odchudzających.

Jadalne pestki dyni 
Jednym z najcenniejszych elementów dyni są niepozornie wyglądające pestki. Są one bogate w witaminy A, C i D, witaminy: E, B1, B2, B6, potas, selen i cynk. Okazuje się, iż pestki dyni to najbardziej przystępne źródło organicznego, łatwo przyswajalnego cynku. Przykładowo kilogram pestek dyni zawiera 130-202 mg cynku. Jak wiemy, niedobór cynku powoduje wiele dolegliwości. Jest potrzebny włosom i paznokciom. Chcesz mieć piękne włosy, zdrową cerę i piękne paznokcie – codzienna garstka pestek z dyni może okazać się pomocna. U płci męskiej, od urodzenia do starości, wpływa przede wszystkim na czynności jąder. Panowie potrzebują cynku czterokrotnie bardziej niż kobiety!. Jedzenie pestek dyni może zapobiegać także rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego. Jako ciekawostkę można przytoczyć fakt, iż w krajach bałkańskich, gdzie je się dużo pestek z dyni, niezwykle rzadko mężczyźni zapadają na prostatę.

Warto pamiętać, iż dostarczenie do organizmu cynku sprzyja szybszemu gojeniu się ran. Nic dziwnego, że nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skóry tj. trądzik czy opryszczka.

Pestki dyni składają się w 30-40% z oleju, który zawiera bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu i obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL) – co za tym idzie zapobiegają miażdżycy. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do istotnych z punktu widzenia żywienia człowieka. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to kwasy wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, a także błon komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają istotną funkcję transportową w różnych reakcjach enzymatycznych.
Pestki dyni to naturalne źródło nie tylko niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także żywic, aminokwasów (alanina, glicyna, kwas glutaminowy) i fitosteroli, skwalenów, fitosteryn, cytruliny oraz kukurbityny.

Fitosterole należą do złożonych substancji chemicznych, którym udowodniono profilaktyczne działanie w wspomagające także w schorzeniach prostaty. Pestki dyni zawierają także lecytynę ,która podkręca procesy przemiany materii, a to ze względu na to, że  bierze udział w syntezie przekaźników bodźców nerwowych. Wpływa w ten sposób na czynność mózgu i układu nerwowego. Z kolei dzięki dużej zawartości kukurbitacynów działających przeciwpasożytniczo świeże pestki dyni mogą być stosowane przeciwko robaczycy i tasiemcom.

Olejek z pestek z dyni

Swego rodzaju panaceum na zdrowie jest lekkostrawny olej z pestek dyni. Olej ten najczęściej tłoczony jest na zimno z nieprażonych pestki dyni rodzaju Cucurbita Pepo. W wyniku tłoczenia otrzymujemy ciemnozielono-brązowy olej roślinny o orzechowym zapachu i smaku. Powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie powinno się go ogrzewać.

Olej z pestek dyni w medycynie naturalnej stosuje się do leczenia objawów wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego, miażdżycy, schorzenia pęcherza i dróg moczowych, regulacji przemian hormonalnych i metabolicznych w organizmie. Substancje zawarte w oleju z pestek dyni są również niezbędne do budowy błon komórkowych i prawidłowej regeneracji komórek oraz podnoszą odporność organizmu.
Zawiera kwas linolowy i olejowy oraz witaminy: E, B1, B2, B6, duże ilości witamin A, C i D, jest bogaty jest w beta-karoten, potas, selen i cynk. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Powinno się go używać do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno.

Bardzo często wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym do pielęgnacji skóry suchej, łuszczącej się, pękającej, dojrzałej z tendencja do zmarszczek. bardzo często polecany jest, jako skuteczne antidotum na rozstępy. Olejek z pestek dyni wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco. Masażyści i kosmetolodzy zalecają by stosować go do masażu w połączeniu z innym olejami roślinnym lub z oliwą z oliwek w proporcjach 1:2.

Zastosowanie kulinarne dyni
Warzywo uniwersalne i wszechstronne. Można je podawać w postaci zup, przecierów, dodatków do sałatek bądź z miąższu tworzyć smaczne pierogi, ciasta, racuchy, naleśniki I wszelakie przekąski. Obecnie chyba najpopularniejsza jest zupa z dyni.  Pestki dyni można jadać zaraz po wydrążeniu z owocu lub po wysuszeniu. Świeże lub prażone pestki świetnie nadają się, jako smakowy i oczywiscie prozdrowotny - dodatek do potraw: zup, sałatek, musli.

Serdecznie pozdrawim,

Joanna

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]