Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Błonnik coraz chętniej spożywany przez Polaków

Wywiad z Panią Lidią Ugorską - Menadżerem Produktu i Technologiem w firmie Hortimex Plus

2013-10-03

Joanna Górska [JG]: Pani Lidio bardzo proszę powiedzieć Czytelnikom portalu foodexpert.pl, czym jest pojęcie „błonnik pokarmowy”?

Lidia Ugorska [LU]: Błonnik pokarmowy, nazywany też włóknem pokarmowym, to część żywności pochodzenia roślinnego, która jest odporna na działanie enzymów trawiennych układu pokarmowego człowieka. Pod względem chemicznym są to związki organiczne o charakterze polisacharydowym (np. pektyny, gumy, celulozy, inulina) oraz niepolisacharydowym (np. lignina).

Mimo, że błonnik nie należy do substancji biologicznie czynnych, pełni istotną rolę we właściwym odżywianiu i jest niezbędny dla zdrowia człowieka. Rola ta przez wiele lat była niedoceniana. Na szczęście zmiany w sposobie odżywiania i rosnąca stale świadomość konsumentów wywołały wzrost zainteresowania włóknem pokarmowym.

[JG]:Jak zatem błonnik pokarmowy działa w naszym organizmie?

[LU]: Błonnik pokarmowy ze względu na skład chemiczny możemy podzielić na dwie grupy. Na błonnik rozpuszczalny w wodzie, do którego zaliczamy m.in. gumy, śluzy roślinne, inulinę, fruktany, pektyny, oraz nierozpuszczalny w wodzie (np. celulozy, lignina).

Jako że są to błonniki, żaden z nich nie jest trawiony przez enzymy. Różnica polega na tym, że rozpuszczalny może być rozkładany na drodze fermentacji przez mikroflorę jelitową, a nierozpuszczalny przechodzi przez układ pokarmowy i wydalany jest w stanie nienaruszonym. Każdy z rodzajów błonnika daje różne korzyści, nie tylko dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, ale odgrywa też dużą rolę w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, m.in. cukrzycy, otyłości, miażdżycy.

Dlatego też, w zbilansowanej diecie niezbędne są obydwie frakcje błonnika, aby można było w pełni wykorzystać jego zalety, do których należą m.in.:
• hamowanie uczucia głodu, związane ze zdolnością do wchłaniania wody i pęcznienia w żołądku
• zapobieganie zaparciom
• obniżenie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi
• ochrona przed polipami i zmniejszenie ryzyka choroby nowotworowej końcowych części przewodu pokarmowego
• pomoc w oczyszczaniu organizmu z toksyn i metali ciężkich.

[JG]:A co to jest tajemniczo brzmiąca inulina. Jak się ją wykorzystuje w praktyce technologicznej?

[LU]: Jednym z coraz popularniejszych i częściej stosowanych błonników rozpuszczalnych staje się ostatnio inulina. Występuje ona naturalnie w wielu popularnych roślinach. Spotykana na rynku i stosowana w żywności, wytwarzana jest najczęściej z korzenia cykorii. Jako błonnik rozpuszczalny nie jest trawiona w żołądku i jelicie cienkim, fermentuje dopiero w jelicie grubym stając się pożywką dla korzystnych bakterii, wpływa na ograniczenie niekorzystnych procesów gnilnych w jelicie.

Inne zalety inuliny, to niski indeks glikemiczny – 14 oraz niewielka wartość energetyczna 1,5 kcal/g. Oprócz korzyści charakterystycznych dla błonnika rozpuszczalnego, inulina krótkołańcuchowa, mająca lekko słodki smak nadaje się do otrzymywania produktów żywnościowych o zredukowanej zawartości cukru, a z kolei jej postać długołańcuchowa jest idealnym zastępnikiem tłuszczu. Inulina stanowi więc doskonałe rozwiązanie w przypadku produktów o obniżonej zawartości tłuszczu lub cukru, a jednocześnie wzbogaconych w błonnik.

[JG]:Wszyscy nawołują: jedzmy błonnik. W jakich ilościach dziennie można go spożywać? Czy są jakieś przeciwwskazania? Czy błonnik jest dla wszystkich?

[LU]: Optymalna dawka zalecana przez specjalistów to 30-40 g błonnika pokarmowego. W Polsce spożycie dzienne szacuje się na poniżej 15 g/osobę. Badania prowadzone przez firmę Beneo wśród polskich konsumentów pokazują jednak, że rosną świadomość i wiedza na temat korzystnego wpływu błonnika rośnie i polscy konsumenci coraz częściej sięgają po produkty bogate w te związki.

Należy jednak pamiętać, aby zwiększone ilości błonnika wprowadzać do diety stopniowo, przyzwyczajając organizm do zmienionej sytuacji żywieniowej. Ważne jest też, aby jednocześnie zwiększyć ilość wypijanych płynów. Błonnik spożywany w nadmiarze przez dłuższy czas może powodować wzdęcia, biegunki oraz spowodować niedobór niektórych składników pokarmowych. Lepiej też powstrzymać się od diety bogatej w błonnik w przypadku stanów zapalnych jelit, żołądka, choroby wrzodowej dwunastnicy, żołądka czy w przypadku nieżytu przewodu pokarmowego.

[JG]:Czy zainteresowanie produktami wysokobłonnikowymi rośnie? Jak Pani widzi rozwój tego segmentu w Polsce i na świecie?

[LU]: Na rynku polskim mamy już coraz więcej produktów o zwiększonej zawartości błonnika. Tradycyjnie, co zresztą potwierdzone zostało przez wspomniane już badania prowadzone przez firmę Beneo, konsumenci najczęściej szukają błonnika w produktach zbożowych, sięgając po pieczywo pełnoziarniste, śniadaniowe płatki zbożowe.

Coraz więcej mamy też produktów typu otręby – z różnych rodzajów zbóż, często z dodatkiem suszonych owoców. Na uwagę zasługują też przekąski z błonnikiem – batony zbożowe lub ciastka pełnoziarniste, często z dodatkiem oligofruktozy lub inuliny.

Ankietowani wyrazili też zainteresowanie jogurtami wzbogaconymi błonnikiem. Na naszym rynku dostrzegamy coraz więcej jogurtów z ziarnami zbóż oraz dodatkiem innych błonników, np. oligofruktozy.

Polscy konsumenci są coraz bardziej świadomi i częściej zwracają uwagę na skład produktu. Nie ma u nas jeszcze tak wielu produktów wysokobłonnikowych jak w niektórych krajach Europy Zachodniej, np. Hiszpanii, Niemczech czy Francji, gdzie producenci żywności już dawno zauważyli zainteresowanie takimi produktami i wykorzystali to umieszczając nowe produkty na rynku.

Jednak światowy trend do zwiększania ilości błonnika w diecie dotarł też i do nas. Dlatego też widzę możliwości rozwoju tego typu produktów, tym bardziej że producenci żywności mogą wybierać spośród szerokiej gamy błonników oferowanych przez polskich dystrybutorów lub producentów błonników.

Bardzo serdecznie dziękuję za wywiad
Joanna Górska
Redaktor Naczelna
--------------------------------------------------------------------------------------------
Wywiadu udzieliła Lidia Ugorska
Menedżer Produktu – Technolog
Firma Hortimex Plus
ul. Spółdzielców 8; 62-510 Konin
tel. : +48 632 45 48 00, w. 30
kom.: + 48 601 929 894
e-mail: ugorska@hortimex.com.pl
www.hortimex.pl

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]