Serwis www.foodexpert.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Kiełbasy grillowe

TEST KIEŁBAS GRILLOWYCH
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Parówki

TEST PARÓWEK
- sprawdź co jesz!

Czytaj więcej »

Żywienie

  • Żywienie dzieci

    Nasze pociechy są naszymi skarbami. Dbamy o nie i chcemy, by nie zabrakło im niczego w życiu. Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwa dieta, która jest nie tylko urozmaicona, ale także dostarcza istotnych składników odżywczych pomocnych w rozwoju naszego dziecka.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie ludzi aktywnych fizycznie

    Żywność dla osób uprawiających sport i o wzmożonym wysiłku fizycznym jest jedną z odmian żywności funkcjonalnej, bowiem tego typu żywność pokrywa specyficzne, zwiększone potrzeby żywieniowe na energię i składniki odżywcze.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie seniorów

    Pisarz Victor Hugo powiedział: „Po czterdziestce zaczyna się starość młodych, a po pięćdziesiątce młodość starych”. Coś w tym jest! O zasadach żywienia Seniorów więcej znajdziecie w tym rozdziale.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją laktozy

    Nietolerancja laktozy polega na zaburzeniu tolerancji oligosacharydów przez niektóre osoby. Po wypiciu mleka cierpisz na bóle brzucha i biegunki ten tekst jest dla Ciebie.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie w chorobie Hashimoto

    Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której tarczyca atakowana jest przez układ immunologiczny. W wielu przypadkach zmiany trybu życia, które wprowadzi chory wpłyną korzystnie na przebieg choroby.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie osób z nietolerancją glutenu

    Celiakia (glutenozależna enteropatia, choroba trzewna) to przewlekła choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach pszenicy i innych zbożach. Osób na diecie bezglutenowej w Polsce stale przybywa – sama celiakia występuje u 1% społeczeństwa.

    Czytaj więcej »
  • Żywienie dorosłych

    Bertrand Saadi z Szirazu powiedział: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia nie jeść gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia." Ale jeżeli już zdecydujemy się coś zjeść, to warto wiedzieć jak i co. W rozdziale tym znajdziecie pewne wskazówki.

    Czytaj więcej »

Porady kulinarne

Jak zachować zielony kolor brokułów ?

Chciałabyś by brokuły na twoim talerzu były zawsze pięknie zielone ? Zobacz jak to zrobić !

Czytaj więcej »

Jak zachować kolor czerwonego barszczu ?

Sezon buraczany w pełni. Jednak nieraz nasz barszcz gubi kolor, robiś się blady i nijaki. Co należy zrobić?

Czytaj więcej »

Jak zatrzymać składniki odżywcze w ziemniakach?

Większość składników odżywczych ziemniaków znajduje się w skórce (90%) i tuż pod nią (9%). Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obróbkę termiczną.

Czytaj więcej »

Jak kulinarnie rozebrać świnkę ?

Dla nie wtajeminczonych przedstwiany profesjonalny podział tuszki wieprzowej wraz z opisem zastosowania kulinarnego. Czy wiecie, że tuszka wieprzowa składa się z 15 części ? Zerknijcie ...

Czytaj więcej »

Jak przygotować bakłażana ?

Bakłażan lub oberżyną nazywamy psiankę podłużną (Solanum melongena). Jest to gatunek roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Warzywo popularne w kuchni śródzimnomorskiej.

Czytaj więcej »

Świat dziecka

Czy ryby powinniśmy podawać dzieciom?

Wiadomo, iż ryby są źródłem cennych substancji dla młodego organizmu. Jednak jak się okazuje ryba rybie nie równa. Zatem które ryby podawać dzieciom a których unikać ?

Czytaj więcej »

Czy dzieci powinny spożywać żywność witaminizowaną?

Żywność dedykowana dzieciom oferuje cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Czy dzieci mogą je jeść bez ograniczeń? Na co muszą zwrócić uwagę rodzice?

Czytaj więcej »

Fotoreportaże

Akcja "Gotuj lokalnie "

Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak
i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br.  odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Czytaj więcej »

Smakowite otwarcie Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Tymbulaka

W dniu 17 czerwca 2014 roku FoodExpert.pl był gościem otwarcia Atelier Smaku - Joli Słomy & Mirka Trymbulaka. W pracowni kulinarnej serwowane są dania wegańskie i bezglutenowe. To kuchnia wypełniona aromatem ziół, przypraw i naturalnych składników. Miejsce kręcenia programów kulinarnych, szkoła gotowania oraz pracownia wytwarzania smakowitych autorskich specjałów. Zapraszamy na relację zdjęciową z otwarcia.    

Czytaj więcej »

Wydarzenia

3 - 5 października 2014

VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Międzynarodowe Targi Łódzkie

8 października 2014

Warsztaty: Dodatki do żywności, aromaty, znakowanie produktów spożywczych w praktyce – interpretacja przepisów, wytyczne komisji europejskiej

Warszawa

5 - 7 listopada 2014

VI Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"

Rogów

22 - 23 listopada 2014

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Stadion Narodowy

Aplikacja mobilna

Zapraszamy do ściągnięcia naszej aplikacji w wersji na tablety i smartfony.

Składniki mineralne w służbie produktów funkcjonalnych

Wywiad z p. Piotrem Korczakiem; Product Managerem z firmy Brenntag Polska Sp. z o.o.; specjalistą ds. dodatków do żywności funkcjonalnej

2013-07-26

[Joanna Górska] Przeglądając asortyment produktowy za granicą zauważyłam, że coraz więcej produktów jest wzbogacanych w składniki mineralne. Często są to produkty profilowane. Nasz rynek dopiero raczkuje. Dlaczego? Czy jest to bariera cenowa czy bariera świadomości Państwa klientów, a może konsumenci w Polsce nie chcą takich produktów?

[Piotr Korczak] Zgadzam się, że asortyment produktów wzbogaconych w witaminy i minerały za granicą jest znacznie większy niż w Polsce, ale moim zdaniem nie jest to spowodowane barierą cenową czy niską świadomością konsumentów.

W Polsce nadal staramy się utrzymać schemat spożywania żywności naturalnie bogatej w składniki mineralne, a tempo życia być może nie jest tak duże jak na zachodzie. Społeczeństwo jest coraz bardziej świadome, że w taki czy inny sposób musimy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość niezbędnych do funkcjonowania pierwiastków.

Faktem jest rosnąca popularność społeczności fitness, czyli ludzi intensywnie trenujących. Ludzie trenują w klubach, jeżdżą na rowerze i uczestniczą w różnych wyścigach np. MTB, biegają i nierzadko miesiącami przygotowują się do pół-maratonów czy maratonu, ale wydaje mi się, że ten model życia w Polsce ma jeszcze dużo przed sobą. Tłumaczy to fakt, że popularność produktów wzbogaconych stale rośnie, ale ich ilość u nas jest jeszcze na niskim poziomie w porównaniu do innych rynków,

[J.G.]  Panie Piotrze bardzo proszę przybliżyć naszym Czytelnikom pojęcie składników mineralnych. Jaką pełnią rolę w naszym organizmie?

[P.K.] Składniki mineralne są to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, mają wpływ między innymi na prawidłową przemianę materii, procesy komórkowe oraz wszystkie inne zachodzące w naszym ciele. Ich niedobór może spowodować poważne choroby.

Ogólnie można podzielić je na dwie grupy: makroelementy i mikroelementy, te drugie nazywane są często pierwiastkami śladowymi, ponieważ zapotrzebowanie dzienne nie przekracza 100 mg dla dorosłego człowieka. Zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na makroelementy jest większe i przyjmuje się dla nich poziom większy niż 100 mg na dobę.

[J.G.]  Zatem, które składniki mineralne zaliczamy do makroelementów.

[P.K.] Do najważniejszych makroelementów zaliczyć można :

Wapń – bardzo ważny składnik kości i szkliwa, którego niedobór może powodować liczne choroby układu kostnego, nerwowego oraz układu krążenia. Pierwiastek ten ma wpływ na krzepnięcie krwi, ciśnienie tętnicze, przewodzenie impulsów nerwowych, pracę mięśni itd.

Magnez – według mnie jeden z ważniejszych makroelementów – bierze udział w budowie kośćca, w przemianie materii, w syntezie białek, ma wpływ na proces widzenia oraz przewodzenie impulsów nerwowych, reguluje krzepnięcie krwi itd.
Sód – Pierwiastek niezbędny, aby utrzymać równowagę płynów, wraz z potasem i chlorem stanowią elektrolity w organizmie czyli jony obdarzone ładunkiem – regulują procesy kwasowo-zasadowe. Sód wpływa na prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni oraz jest składnikiem enzymów.

Potas – jest podstawowym kationem płynu wewnątrzkomórkowego i składnikiem enzymów, ma znaczący wpływ na ciśnienie osmotyczne wewnątrzkomórkowe, wpływa też na równowagę kwasowo-zasadową podobnie jak inne elektrolity.

Chlor – jest ważnym składnikiem płynów ustrojowych, soków trawiennych i śliny. Chlor ma znaczącą rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej oraz utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodnej organizmu.

Fosfor - wpływa na utrzymanie prawidłowego stanu zębów i kości oraz bierze udział w spalaniu glukozy. To tylko ważniejsze z jego zadań.

[J.G.]  Do mikroelementów zaliczamy m.in. żelazo, cynk, miedź, selen, jod. Jaka jest rola mikroelementów dla naszego organizmu ?

[P.K.] Najważniejsze pierwiastki śladowe to między innymi:

Żelazo – główny składnik hemoglobiny – przenoszącego tlen czerwonego barwnika krwi i mioglobiny – przenoszącego tlen barwnika mięśni.

Cynk – składnik i aktywator większości enzymów dlatego uważany jest za jeden z ważniejszych mikroelementów i ma wpływ na wiele różnorodnych funkcji fizjologicznych takich jak wzrost, reprodukcja.

Miedź – bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, w tworzeniu kości i kolagenu oraz jest składnikiem niektórych enzymów.

Mangan  w śladowych ilościach jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a szczególnie ośrodkowego układu nerwowego. Jest składnikiem enzymów rozkładających cukry i kwasy tłuszczowe oraz elementem kości i tkanek elastycznych.

Jod – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jod zawarty w niektórych hormonach ma wpływ na takie procesy jak: kontrola temperatury organizmu, podział komórek.

Fluor - ma wpływ na gospodarkę wapnia i fosforu w organizmie i jest składnikiem kości i zębów. Wzmacnia szkliwo, zębinę. Wszyscy pewnie pamiętają fluoryzację zębów która zapobiega występowaniu próchnicy oraz zmniejsza rozpuszczalność szkliwa.

Chrom – jest pierwiastkiem regulującym poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych oraz mającym wpływ na trawienie białek, dlatego często spotykany jest w suplementach i preparatach odchudzających.

Selen – bierze udział w eliminacji wolnych rodników i metali ciężkich, dlatego jest głównym składnikiem przeciwutleniacza naturalnie zawartego w komórkach – peroksydazy glutationowej.

Ogólnie mówi się o 46 składnikach mineralnych, a 30 z nich uważa się za niezbędne do życia. Składniki mineralne wprowadza się do organizmu z pożywieniem, gdyż ustrój człowieka nie ma możliwości ich wytwarzania.

Można tu wspomnieć o systemie określającym zalecane dzienne spożycie poszczególnych składników i witamin tzw RDA (Recommended Daily Allowances) w Polsce używamy też skrótu ZDS. Parametr ten jest podawany na etykietach produktów w tabeli wartości odżywczej i wyrażany w %. Dla przykładu 50% RDA dla danego składnika oznacza, że określona porcja produktu zawiera połowę zalecanej dziennej dawki tego składnika

[J.G.]  Które składniki mineralne są najczęściej dodawane do żywności i dlaczego? Czy są jakieś ograniczenia technologiczne?

[P.K.] Najczęściej spotykane w żywności składniki mineralne to wapń, magnez, jod, pojawiają się one zarówno w napojach, napojach mlecznych, wodach, produktach instant, słodyczach, galanterii śniadaniowej, batonach itd.

Wapń to składnik mający bezpośredni wpływ na zdrowy układ kostny – jest pierwiastkiem dedykowanym zarówno dzieciom, dorosłym, sportowcom, osobom starszym. Ma też właściwości przeciwalergiczne, dlatego jest często stosowany w produktach wzbogaconych.

Magnez to jak wspominałem jeden z najważniejszych makroelementów mający wpływ na proces widzenia oraz przewodzenie impulsów nerwowych i inne funkcje życiowe. Jest kojarzony jako składnik antystresowy, co w dzisiejszych czasach jest bardzo ważną cechą. Poza powyższym magnez jest wypłukiwany z organizmu podczas picia kawy oraz napojów zawierających kofeinę, dlatego osoby żyjące intensywnie chętnie go uzupełniają z różnych źródeł.

Jeżeli chodzi o ograniczenia technologiczne to oczywiście nie we wszystkich recepturach i produktach można zastosować składniki mineralne ponieważ wprowadzenie ich często prowadzi do zmiany profilu, pojawienia się posmaku, który trudno zamaskować lub osadu mineralnego w napojach, niemniej jednak składniki mineralne są bardziej stabilne temperaturowo od witamin. Oczywiście bardzo dużo zależy od właściwego skomponowania receptury produktu, co pozostaje w rękach technologa.

[J.G.]  Jak ocenia Pan rozwój rynku żywności funkcjonalnej z dodatkiem składników mineralnych?

[P.K.] Widzę bardzo duży potencjał rynku żywności funkcjonalnej z dodatkiem składników mineralnych oraz duży jego wzrost w ostatnim czasie. Świadczyć może o tym fakt bardzo dużej ilości zapytań od naszych klientów o takie właśnie dodatki.
Jesteśmy firmą z dużym doświadczeniem i możliwościami, które pozwalają przygotować nawet najbardziej skomplikowane premiksy i mieszanki mineralne. Pozwala nam to finalizować nawet najbardziej wymyślne projekty naszych klientów.

Dodatki mineralne przestały być domeną branży farmaceutycznej, a w coraz większym stopniu dotyczą rynku żywności funkcjonalnej. Dużo przyjemniej jest wypić napój z zawartością magnezu niż przyjmować tabletki i to jest głównym powodem, dla którego uważam, że rynek ten będzie się rozwijał. Ze względu na niewielką wartość polskiego rynku żywności wzbogaconej zakładam, że wzrost może dochodzić do kilkudziesięciu % rocznie w najbliższych latach.

[J.G.] Czy mógłby Pan podać przykłady jakichś najnowszych, innowacyjnych produktów funkcjonalnych z dodatkiem np. wapnia, magnezu, cynku na rynku zagraniczym /lub polskim? Do jakich produktów można takie składniki dodawać: do produktów mlecznych, napojów bezalkoholowych czy innych?

[P.K.] Pierwszymi wzbogacanymi produktami były mieszanki mleczne dla niemowląt i małych dzieci. Kolejne były przeznaczone dla sportowców – obecnie żywność wzbogaconą dietetycy zalecają prawie wszystkim. Często sięgają po nią seniorzy żyjący aktywnie, ponieważ na rynku pojawiają się dedykowane dla nich toniki.

Składniki mineralne można dodawać zarówno do produktów mlecznych np. jogurtów, mleka skondensowanego, deserów mlecznych, ale również napojów bezalkoholowych, w których coraz częściej spotykamy dodatek magnezu czy wapnia. Nowe i innowacyjne produkty w tym segmencie to na przykład wody Woda Veroni Mineral Magnez słodzone częściowo przy pomocy stewii.

Bardzo serdecznie dziękuję za wywiad.

Joanna Górska
Redaktor naczelna

=====================================================
Wywiadu udzielił Pan Piotr Korczak - Product Manager

Brenntag Polska Sp. z o.o.
Oddział Przemysłu Spożywczego/ Food Industry Division
Jankowice k/Poznania
ul. Przemysłowa 2; 62-080 Tarnowo Podgórne
Tel.: +48 61 8936 539
gsm: 48 605 169 907
www.brenntag.pl

Styl życia

W duecie Atelier Smaku

Zapraszam na wywiad z Jolantą Słomą i Mirosławem Tymbulakiem - propagatorami kuchni wegańskiej i bezglutenowej, autorami programów kulinarnych, projektantów i wydawców poradników kulinarnych.Właścicieli pracowni kulinarnej Atelier Smaku w Gdyni.

Czytaj więcej »

Aktualności

Nowe limitowane linie warzyw od Bonduelle!

2014-09-30

Juz wkrótce na półki sklepowe trafi świeza porcja zdrowia - Kukurydza Złocista Bonduelle ze Świeżych Zbiorów oraz Groszek Bonduelle ze Świeżych Polskich Zbiorów.

Czytaj więcej »
Nowe prozdrowotne syropy od Paoli .

2014-09-27

Hoop Polska przygotowała limitowaną edycję syropów Paola, wykorzystującą prozdrowotne właściwości owoców.

Czytaj więcej »
Nowy "narodowy " sok od Dr Witt !

2014-09-26

DrWitt Jabłko Witalność to połączenie 100 proc. soku z polskich jabłek i sześciu witamin wspomagających, ważną w okresie jesiennym, witalność.

Czytaj więcej »
Produkty wędzone tradycyjne - co nas czeka ?

2014-09-24

Główny Lekarza Weterynarii w dniu 18 września br. wydał komunikat dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.

Czytaj więcej »
Urodzinowa loteria „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”!

2014-09-22

Hochland obchodzi dwudziestolecie obecności na polskim rynku i  w związku z tym przystąpił do urodzinowej loterii konsumenckiej pod hasłem „Świętuj z nami 20 lat Hochland w Polsce”.  20 tys. zł dziennie na 20 lat Hochland przez 8 tygodni !. Zobacz szczególy promocji ...  -

Czytaj więcej »
Mini kiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

2014-09-18

Owoce Mini kiwi, odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Produkt posiada wysokie wartośic odżywcze i unikatowy smak.

Czytaj więcej »
CRUNCHY „Coś na Ząb” z wysoką zawartością błonnika marki Kupiec w jesiennej odsłonie !

2014-09-17

Firma Kupiec przygotowała lekką i pyszną propozycję z serii „Coś na Ząb” - Crunchy naturalne oraz o smaku pomarańczy i czekolady w nowej odsłonie z wysoką zawartością błonnika. To doskonała opcja na śniadanie czy lunch: wystarczy dodać mleko, kefir, jogurt albo ulubione owoce - i gotowe!

Czytaj więcej »
Nowe kiełbaski od Chrzanowska Manufaktura Wędlin

2014-09-16

Na polskim rynku pojawiły się pyszne kiełbaski „Degustino”. Te pełne mięsa i smaku, konfekcjonowane przysmaki produkuje Chrzanowska Manufaktura Wędlin. W pierwszej kolejności do sklepów trafiły trzy tradycyjne smaki: kiełbaski podwawelskie, śląskie i białe. Wszystkie Degustino produkowane są wg domowych receptur, pasteryzowane jak weki od mamy i co ważne nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej »
Akcja „Weź się za wołowinę”?

2014-09-13

Właśnie rozpoczyna się kampania „Weź się za wołowinę”. To ogólnopolski konkurs kierowany do restauratorów, Chefów kuchni i konsumentów. Projekt ma na celu zwiększenie spożycia polskiej wołowiny na rodzimym rynku poprzez edukację konsumentów na temat m.in. jakości produkowanego mięsa, walorów smakowych oraz możliwości wykorzystania. 

Czytaj więcej »
Nowe prawo dla żywnosci bezglutenowej

2014-09-11

Ustawodawca unijny stworzył nowe obowiązki dla podmiotów z branży spożywczej dotyczce żywwności bezglutenowej. Nowe zasady sa ujęte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Czytaj więcej »
Właściwości żurawiny pod znakiem zapytania ?

2014-09-09

Produkty z żurawiną były przedmiotem wielu badań, które miały wykazać wpływ zawartych w nich proantocyjanidyn na hamowanie adhezji bakterii chorobotwórczych zasiedlających drogi moczowe. W latach 2003-2008 Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzała badania produktów z żurawiną i potwierdziła opisany wyżej związek przyczynowo-skutkowy. Jednak przeciwne zdanie na ten temat wyraził wtedy EFSA. 

Czytaj więcej »
Mięsne przysmaki dla małego bezglutenowca od firmy Dorset

2014-09-05

Dzieci z nietolerancją glutenu i na diecie eliminacyjnej nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków. W ofercie Drosed, Specjalisty od drobiu, znajdziesz wyjątkowe parówki Smakowite z symbolem przekreślonego kłosa. Na ich bazie wyczarujesz wiele smakołyków dla swojego malucha.

Czytaj więcej »
Międzynarodowy dzień czekolady !

2014-09-04

Marka Wedel po raz kolejny świętuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w centrum Warszawy i zaprasza do podziwiania dwumetrowego Pałacu Kultury i Nauki wykonanego w całości z 440 kg wedlowskiej czekolady!

Czytaj więcej »
Nowa kampania Hochlanda: Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda!

2014-09-04

Z okazji rozpoczecia rolu szkolnego Hochland rozpoczął nowa kampanię serów żotych plasterkowanych pod hasłem "Na litr mleka czasu szkoda, 4 plastry to wygoda! Kampania skierowana jest do dzieci oraz ich rodziców i ma na celu zwrócenie uwagi na  zwiększenie udziału serów podpuszczkowych bogatych w naturalny wapń w diecie dzieci. 

Czytaj więcej »
Uwaga, co 5 produkt ekologiczny nie spelnia wymagań !

2014-08-28

Według Inspekcji Handlowej co piąty produkt ekologiczny sprzedawany w Polsce nie spełnia wymagań. Przedsiębiorcy muszą liczyć się z karami. 

Czytaj więcej »
[Regulamin][Kontakt]